Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2016 12:30 - Зад мита за велика Русия крият търговията на хора като животни
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 4386 Коментари: 31 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Семейство крепостни селяни

image image

Семейство крепостни селяни

 

Prev
Next image image Още по темата image Папата и шарлатаните 2016-02-23 10:49:01 image Илиян Василев: От обществените поръчки печелят олигарсите, а държавата и Борисов губят 2016-02-23 08:30:41 image Куршум в главата за екс-лидера на бунтовниците от Донбас 2016-02-22 22:07:00 Невръстно момиче е струвало само 50 копейки – по-малко от цената на едно прасе или на стар кон

Съвременна Русия се превръща в своеобразен световен феномен – най-богата на природни ресурси територия е с бедно, маргинализиращо се население, което се разкапва от алкохолизъм и тежки патологични заболявания. Науката в тази страна е останала повече в полето на фантазията. От спомените за руската душевност и култура са останали само митове и образи на демони. Поривът за свобода и независимост се е трасформирал в 95% одобрение на режима на Владимир Путин. Имперското чувство, поддържано дори с кръв и насилие, се приема като еманиция на патриотизъм и родолюбие. Корените на тази съвременна руска катастрофа вероятно могат да бъдат обяснени с битието на тази територия само преди 150 – 200 година. Учените доказаха, че клетката има памет, а вероятно вековете, през които хората в Русия са продавани като добитък, е един от възможните отговори на днешната разруха.

Изследване на prometej.info разкрива една ужасяваща действителност, за която мълчеше великият СССР, мълчи и днешна Русия.

Преди повече от 150 години, през 1860 г., в Руската империя започва феодалната крепостническа реформа, свързана преди всичко с освобождението на крепостните селяни. Така процъфтяващата столетия практика да бъдат продавани в робство селяни е прекратена, с което се слага край на търговията с хора в Русия. Условията за покупка и продажба на роби и тяхната цена са се променяли много пъти. През 1782 г., например, невръстно момиче е струвало само 50 копейки – по-малко от цената на едно прасе или на стар кон. Най-скъпо се продавали готвачите, фризьорските и други занаятчии, както и момчета новобранци, като търговията с бъдещи войници се превръща в най-печелившия сегмент на пазар на роби.

Въпреки, че търговията с хора от началото на XIX век в Русия е често срещана и обичайна практика, тя е предизвиквала у просветените хора известно безпокойство и тревога. Да се откажат от крепостничеството, което е основната движеща сила на дворянското стопанство, е било обаче абсолютно невъзможно. Както състоятелността, така и тежестта на човек в обществото са се оценявали не толкова от ранга и служебните приходи, колкото от притежаваните акри земя и записаните крепостни, бедни души, които притежаваш. От друга страна, да гледаш и третираш селяните християни като добитък в очите на европейците е било архаична диващина. Затова, за да оправдаят своите примитивни привички руските изследователи измислят различни теории, с които 

да оправдаят крепостничеството в Русия

Например М. Грибовски, доктор по право, както се подписва под своя трактат, посветен на любимеца на император Александър I - граф A. Аракчеев, лансира идея, според която руските благородници не могат да бъдат обвинени в диващина и търговия с роби. Той пише, че в Руската империя не се продавали души, нито хора. Предмет на сделката било задължението на човека да служи на своя господар, а безсмъртната му християнска душа нямала абсолютно никаква връзка с това.

В допълнение, същият този Грибовски дава и друго обяснение като обосновка на крепостничеството в Русия. Според него изпращането на малки деца в робство било проява на мъдрост от страна на неговата майка, която по този начин му давала възможност да укрепне физически и се развие умствено, предпазвайки го от неразумни действия и постъпки. Така че освобождаването на селяните от крепостничеството напълно се обезсмисля.

Именно това изконно и старо правило - да бъдат владени хората - е в основата на теорията на доктора за човешките права в Русия. В крайна сметка това, което са наследили от предците, е вече проверено и рационално, така че всеки опит за промяна – може да доведе до тежки последици. Грибовски изучава внимателно летописи и ръкописни източници за руските закони и право и установява, че от древни времена в Русия е имало търговия с роби, която включва предимно затворници и длъжници, хора изпаднали в несъстоятелност. В групата на последните, между другото, попадат и крадци, които не могат да възстановят откраднатото, както и волнонаемни работници, избягали от своите господари, неспособни да компенсират щетите, които са им причинили.

Ако затворниците са се превръщали в роби на силните на деня, то хората, обявени в несъстоятелност, са имали избор по какъв начин да си върнат дълговете. Има ли са избор да станат наемници за определен период от време, но са можели и да работят за господаря си толкова дълго, колкото му е необходимо, за изплатят дълга си. Често, обаче, неплатежоспособният длъжник се опитвал да се спазари с дворянина, като продавал в робство някой член на семейството си, обикновено – едно от своите деца.

Така броят на робите в стопанството на дворяните естествено се множали, като прилагали изкусно съществуващото тогава законодателство. Освен това всеки човек, който се ожени за робиня или омъжи за роб без разрешение или пък е купен от собственика, се превръща също в негов роб.

Но правилата, които важат за робите, наричани в последствие крепостни селяни, не се отнасят за селяните, които попадат в робство много по-късно. В продължение на много векове селяните земеделци могат свободно, а след това с известни ограничения да се местят от едно място на друго и по този начин да сменят местоживеенето си, както и земята, която обработват. Закрепостяването на селяните към определена земя има само по време на царуването на сина на Иван Грозни, Фьодор Иванович.

Според московският преподават проф. И. Беляев, 

закрепостяването на селяните в Русия датира от 1591 г.

„като начин да бъдат облекчени селяните от задължителните държавни данъци“. Тогава те все още запазват своята автономност като членове на руското общество и единствено губят правото си да сменят местожителството си. Тази на пръв поглед малка промяна обаче отваря пътя на много сериозни промени в живота им на свободни хора особено през 17 век, довели до силно стесняване на правото им на собственост върху земята и личните им права. Постепенно земевладелците получават правото да местят селяните от една своя земя на друга, след това – да ги продават на други земевладелци заедно със земята и накрая – да продават само селяните си. Въпреки това не можем да говорим още за крепостничество, а за селяни, които имат право да ползват определена земя, съгласно закона за лицата и имуществото.

Пълното поробване на селяните и превръщането им в крепостни става в края на царуването на Петър I, по време на първото преброяване, направено в периода 1718-1727-година.

"Болестта на закрепостяването - пише проф Беляев – постепенното превръщане на селяните в крепостни, в началото върви бавно, но след първото преброяване всичко става прекалено бързо. Петър Велики от раз приравнява селяните от членове на руското общество в крепостни, ставайки частна собственост на техните господари. Няма съмнение, че Петър Велики с тази решителна мярка не е смятал да утвърждава робството в Русия, а напротив, желанието му е било чрез първите роби, които били лишени от частна собственост, да повиши финансовото благосъстояние на руското общество: той заповядва да впишат в общи списъци и крепостните селяни, и обикновените селяни, които да бъдат облагани с едни и същи данъци и военна повинност, и по този начин да се превърнат в равностойни данъкоплатци в руското общество. Но тази важна мярка, в основата на която било желанието да се излекува руското общество от болестта на крепостничеството, постигнала точно обратния резултат: превръщайки се в данъкоплатци на своите господари – помещиците, те стават пълни роби, лишени от право на собственост и всякакви други човешки права".

Процесът продължава и при царуването на дъщерята на Петър I - императрица Елизабет:

„В резултат на това, при второто преброяване при управлението на Елизабет било приложено правилото всеки свободен човек, който не е успял да се запише в цех или професионална гилдия, да се запише към някое имение, което да му плаща данъците - продължава проф. Беляев. Така крепостничеството започва да придобива особено големи размери. То не се ограничава единствено до земевладелците, напротив, всеки благородник, макар и да не притежава собствена земя, е можел да има крепостни селяни, за които е бил задължен да плаща данъци на държавата. Въпреки това, по време на управлението на Елизабет крепостничеството все още не е напълно развито.

Истинският пазар за роби в Руската империя се създава едва след смъртта на дъщерята на Петър Първи.

Според проф. Беляев развитието на крепостното право и превръщането на селяните в крепостни, в частна собственост става при Петър Трети и Екатерина Втора, когато излиза Манифестът от 18 февруари 1762 година и е подписана грамота до дворянството от 21 април 1785 година, според които благородници са освободени от задължителна държавна служба, като заедно с това получават правото за придобиване на недвижими поземлени имоти и крепостни селяни, които стават тяхна собственост. С други постановления на Екатерина Втора селяните са поставени в пълна и неограничена зависимост от страна на господарите им, губейки дори право да подават жалби срещу потисничеството, с други думи – законът по никакъв начин не защитава крепостните, а напротив – дава неограничени права, стигащи до произвол, на господарите им.

Ето какво струва един крепостен 

по това време, пише акад. Ключевский.

"При царуването на Екатерина, а дори и преди нея започва да се развива търговията с крепостни души със земя и без земя; цените били твърди или държавни, и свободни или дворянски. В началото на царуването на Екатерина, когато се купували цели села - един селянин заедно със земята се оценявал на 30 рубли. Със създаването на банки, които отпускали вече кредити, през 1786 г., цената на една душа се повишила до 80 рубли, въпреки че, ако имението било заложена, цената падала до 40 рубли. В края на царуването на Екатерина трудно можело да се купят имоти по-евтино от 100 рубли за една душа. При продажбата на здрав работник, когото купували като новобранец, в началото плащали по 120 рубли, докато в края на царуването на Екатерина той вече струвал цели 400 рубли.“

Точна информация за цената на селяните от времето на Екатерина е запазена в един опис от онова време. През 1782, по искане на началник втори ранг Пьотр Андреевич Борноволоков е направен опис на имуществото на неговия неплатежоспособен длъжник - капитан Иван Зиновиев. Чиновници щателно са описали и оценили всичко, което той е притежавал - от старото и запуснато имение, до прибори, домашни животни и крепостните селяни.

"В област Чукломска, в енорията на Великая пустиня, в половината имение на Малцов ...налични домашни животни: скопен жребец, много стар, оценен на 2 рубли; скопен пъстър кон на 12 години, оценен на 1 рубла и 80 копейки; скопен пъстър кон на 9 години - 2 рубли и 25 копейки; червен кон на 5 години - 3 рубли и 50 копейки; кобила Равен, много стара - 75 копейки; пъстра кобила, много стара - 95 копейки. Говеда : 6 крави, всяка по 2 рубли и 10 копейки, оценени общо на 12 рубли и 60 копейки; 7 телета, всяко по 25 копейки, оценени общо на 1 рубла и 75 копейки; 10 овце, по 40 копейки за всяка, оценени общо на 10 рубли; 9 прасета, всяка по 20 копейки, оценени общо на 1 рубла и 80 копейки. Птици: 3 гъски, оценени на 75 копейки; 2 индийски пилета и един петел, оценени на 75 копейки; 2 патици и 1 паток, всяка по 7 копейки; 15 пилета и 2 петела, всяко от 2 копейки. и половина, оценени общо на 45.5 копейки.“

Още по-любопитни са данните, които изнася капитан Иван Иванов Зиновиев, направил подробен списък как се продават душите на крепостните селяните в енория Великая пустиня.

„В тази енория живеят крепостните селяни: Леонти Никитин – на 40 години, оценен на 30 рубли. Съпругата му Марина Степанова - на 25 година, оценена на 10 рубли. Юфим Осипов – на 23 години, оценен на 40 рубли. Съпругата му Марина Дементиева - на 30 години, оценена на 8 рубли. Техните деца: син Гориян - на 4 години, оценен на 5 рубли, дъщеря Василиса - 

момиче на 9 години, оценено на 3 рубли

Матрона - на една година, оценена на 50 копейки, Федор – на 20 години, оценен на 45 рубли. Кузма, несемеен, на 17 години, оценен на 36 рубли. Дете на Дементиева. Съпругата на Федор . Хения, на 20 години, оценена на 11 рубли, дъщеря им – Катерина, на 2 години, оценена на 1 рубла и 10 копейки. Взет под наем от област Ерофейкова - Иван Фомин, несемеен, на 20 години, оценен на 48 рубли. Момичето Прасковия Афанасиева, на 17 години, оценена на 9 рубли.“

Потресаващи данни са изнесени и за други енории в Русия по това време.

Фактът, че душите на крепостните се продавали на толкова ниски цени може би се дължи на западането както на областите, така и на градовете по времето на Екатерина Втора. Очевидно подобни порядки са съществували във всички затънтени области във вътрешността на Русия. В столицата и големите градове, където имало вече съсредоточен голям капитал, крепостните селяни се продавали много по-скъпо. Тяхната цена била в непосредствена зависимост от ситуацията на пазара, от една страна, и от друга – от потребителското търсене.

Така например много скъпо, за няколко хиляди рубли, са били оценявани квалифицираните готвачи. За опитен коафьор със фризьорски салон са броили не по-малко от хиляда рубли. Съвсем друго нещо били селяните, склонни да търгуват. Собствениците поемали техните значителни данъци, като някои от тези мъже им донасяли от търговия приходи не по-малки от тези, които им носел един голям имот. Един от тези смелчаци дори споделял, че състоянието му на крепостен не само, че не го потискало, но също така помагало в бизнеса му. А за благоприличните джентълмени с големи връзки това служило като добро покритие срещу атаките на еснафската бюрокрация. Но когато данъците станали непосилно тежки за него, поглъщайки огромни средства и трудности в търговските му дела, и крепостният поискал да си откупи свободата си срещу 5 000 рубли, най-често получавал отговор:“Не си го и помисляй, просто забрави“. Историята с търговия на хора познава случаи, в които крепостни селяни са били готови да плащат баснословни суми, от порядъка на 25 000 рубли, за да откупят себе си и семействата си.

Мемоаристи споменават, че по-късно пазарът на човешки души бил разделен - на домашна търговия и търговия по панаирите.

С възкачването на Александър I на престола в търговията с хора започнали да се налагат някои ограничения. Така, например, през 1801 г., императорът забранил да се публикуват реклами във вестниците, че се продават хора. Но рекламодатели веднага изнамерили друг начин да го правят: в рекламите започнали да пишат, че се предлагат крепостни под наем. През 1808 г. вече е била прекратена практиката да се продават хора на панаирите.

Допълнителни ограничения били въведени по времето на Николай I. През 1833 г. е било забранено да се разделят семейства, ако те се продават. Тогава излиза и забраната безимотни благородници да си купуват крепостни селяни. А през 1847 г., селяните получили правото да откупуват свободата си, ако техният притежател е фалирал.

Без значение колко се е променяла ситуацията в Русия, нито как са се променяли законите за продажба на крепостни селяни и цената им, в един сегмент руският пазар на хора остава непроменен, а търсенето на жива сила не секва - търговията с новобранци. Това съвпада с времето, когато имало нужда от нови попълнения в армията.

Този бизнес с наемниците или както ги наричат тогава – новобранците, не загинал дори след премахването на крепостничеството, с което се слага край на трафика с хора. Търговията с новобранци продължава до въвеждането на задължителна военна служба през 1874 година
Гласувай:
4
31. sestra - Абсолютно всички обвинения, които те
23.02.2016 13:11
векове наред хвърлят по нарочени от тях врагове, са на принцип "крадецът вика дръжте крадеца" Това е неизменният техен маниер - и робството, и инцеста, и всичко, в което обвиняват нормалния свят иде от тях. Че и обвинението в този принцип на лъжене напоследък си присвоиха, понеже те и въображение е равно на тъпа болка в черепната кухина.
цитирай
2. josarian - Каква стана тя, червенороби!? Великая Россия е чувала роби до 1874 години а омразните США - до 1865 година!!
23.02.2016 13:14
Във връзка с горната историческа истина обявявам следната ценова листа: ВВ1951, поовехтял и поизлисял, но може да щрака по клавиатурата - цена 11 рубли, Неекономиста, лаладжия, можещ да си служи с калкулатор - 7 рубли, Железов, запазен изследовател на тезисите на Тато, Вато, на Карл и неговият Маркс, както и на Зигфрид Енгелс - 3 рубли и 50 копейки (50-те копейки за незлобливост и липса на проклетия), Чара, закриляната и лансирана от червената мордоризация поборничка за червено бъдеще - цена 2 рубли, Деденцето, обикновен червен пенсионер - 1 рубла и 50 копейки, моят любимец Кушелев, баш фатмак от червената армия, понастоящем коняр в обоза - цена 0 рубли и 90 копейки (90-те копейки за способността да поддържа мужишки мустак и да трепе на сън хамериканци), подводния - цена 0,75 копейки (75-те копейки за способностите да говори под вода на микрофона), морскипесни - цена 0,50 копейки за поддържаща роля, оливие - цена 0,50 копейки за мълчалива подкрепа на гореописаните крепостни от ценовата листа, боголюбие - 0,35 копейки за неумелата хибридна проповед, дядя шекериада - същата цена, за същото нещо, червеното фашистче с дългата коса и мачетето, върл почитател на мазната опашка на Перхидроленият Педераст, оценявам всичко на всичко на 0,10 копеек - за постоянното ръкоблудие и словоблудие. Всички останали от ценовата листа на крепостните путински роби са под тази цена и подлежат на договаряне.
цитирай
3. sestra - Да си ги вземат даром в Раша
23.02.2016 13:48
за национално богатство.
цитирай
4. vencivaleri1951 - По трагично е когато в черепната кутия се "гонят ветровете"
23.02.2016 14:35
sestra написа:
векове наред хвърлят по нарочбството, и инцеста, и всичко, в .


Щото да отъждествяваш робство и крепостничество е равносилно да признаеш, че доста задължителни книги не са прочетени. Крепостинечството в Русия е привнесено от Запада/то е късно и трае сравнително кратко/ и главната причина за него е безпомощността на безимотните селяни да оцелеят. Крепостното право задължава
стопанина да подсигури определен минимум условия на подопечните си селяни вкл лекарска помощ, енория и прочие... Не всички селяни са крепостни. Има области където такива липсват-Южна русия, Закавказието, Калмикия...изтока. Такива бонуси като първа брачна нощ за титуляра на анода, право да накаже със смърт и прочие липсват в руското крепостно право, а в Англия например , чак Кромуел ги премахва.
Много владелци на аноди в Русия се опитват да освободят крепостните си/къде заради давъци, къде поради хуманни причини/, но крепостните се противят и отказват свободата си-не им е изгодна. Херцен в "Минало и Размисъл" е описал подробно напразните си усилия да освободи селяните си в многото села чиято земя притежава.
Отказват категорично, размахвайки му "крепостното право"-адвоката и управителите също крепостни.

Незнанието на Вашата група "сестро" не ме впечатлява вече. Чудя се от време на време на шизовреничните Ви постинги и коментари. Ето този постинг внушава колко безчовечно е отношението към крепостните в царска Русия. В друг постинг обаче пък се пише как болшевиките сринали държавата, наложили "червен терор" на елита/който наложил бял такъв, но той пък бил позволен/ и колко несправедлива била съдбата на аристократи и помещици...Хайде определете се за кого тъгувате.

Ето вие сте антикомунисти и резонно сте мразели /тайно/ СССР. Русия днес е капиталистическа държава-пак я мразите. Щото трябва да мразите някого и с това да оправдавате неможенето си. Да пишеш по 5 постинга на ден за дребни парици си е неможене от всякъде. Ако пък се прави безплатно е клиничен случай


цитирай
5. slavimirgenchev1953 - Много високо оценяваш синджира роби - той струва повече от тях. Венци не чини и рубла по днешния курс.
23.02.2016 16:31
josarian написа:
Във връзка с горната историческа истина обявявам следната ценова листа: Вв1951, поовехтял и поизлисял, но може да щрака по клавиатурата - цена 11 рубли, Неекономиста, лаладжия, можещ да си служи с калкулатор - 7 рубли, Железов, запазен изследовател на тезисите на Тато, Вато, на Карл и неговит Маркс, както и на Зигфрид Енгелс - 3 рубли и 50 копейки (50-те копейки за незлобливост и липса на проклетия), Чара, закриляната и лансирана от червената мордоризация - цена2 рубли, Деденце, обикновен червен пенсионер - 1 рубла и 50 копейки, моят любимец Кушелев, бавш фатмак от червената армия, понастоящем в обоза - цена 0 рубли и 90 копейки (90-те копейки за способността да поддържа мужишки мустак), подводния - цена 0,75 копейки 75-те копейки за способностите да говори под вода на микрофона), морскипесни - цена 50 копейки за поддържаща роля, оливие - цена 0,50 копейки за мълчалива подкрепа на гореописаните от ценовата листа, боголюбие - 0,35 копейки за неумелата хибридна проповед, дядя шекериада - същата цена, за същото нещо, червеният фашист с дългата коса и мачетето, почитател на мазната опашка на Перхидроленият Педераст оценявам всичко на всичко на 0,10 копеек за постоянно ръкоблудство и словоблудство. Всички останали от ценовата листа са под тази цена и подлежат на договаряне.

цитирай
6. vencivaleri1951 - От години не беше ми се случвало, но в Борово онзи ден ми гепиха чистачките
23.02.2016 17:03
slavimirgenchev1953 написа:
josarian написа:
Във връзка с горната историческа истина обявявам следната ценова листа: Вв1951, поовехтял и поизлисял, но може да щрака по клавиатурата - цена 11 рубли, Неекономиста, лаладжия, можещ да си служи с калкулатор - 7 рубли, Железов, запазен изследовател на тезисите на Тато, Вато, на Карл и неговит Маркс, както и на Зигфрид Енгелс - 3 рубли и 50 копейки (50-те копейки за незлобливост и липса на проклетия), Чара, закриляната и лансирана от червената мордоризация - цена2 рубли, Деденце, обикновен червен пенсионер - 1 рубла и 50 копейки, моят любимец Кушелев, бавш фатмак от червената армия, понастоящем в обоза - цена 0 рубли и 90 копейки (90-те копейки за способността да поддържа мужишки мустак), подводния - цена 0,75 копейки 75-те копейки за способностите да говори под вода на микрофона), морскипесни - цена 50 копейки за поддържаща роля, оливие - цена 0,50 копейки за мълчалива подкрепа на гореописаните от ценовата листа, боголюбие - 0,35 копейки за неумелата хибридна проповед, дядя шекериада - същата цена, за същото нещо, червеният фашист с дългата коса и мачетето, почитател на мазната опашка на Перхидроленият Педераст оценявам всичко на всичко на 0,10 копеек за постоянно ръкоблудство и словоблудство. Всички останали от ценовата листа са под тази цена и подлежат на договаряне.Като студент ми ги свиха на "Фритьоф Нансен". Като помислих малко дойдох до извода
че Славчо ми е гепил чистачките-сега живее в Борово, но преди да го интернират комунистите е бил около "Патриарха"

Славчо върни ми чистачките човече
цитирай
7. slavimirgenchev1953 - Няма. Ще ги предам в Музея на комунистическия капитализъм.
23.02.2016 17:09
vencivaleri1951 написа:
slavimirgenchev1953 написа:
josarian написа:
Във връзка с горната историческа истина обявявам следната ценова листа: Вв1951, поовехтял и поизлисял, но може да щрака по клавиатурата - цена 11 рубли, Неекономиста, лаладжия, можещ да си служи с калкулатор - 7 рубли, Железов, запазен изследовател на тезисите на Тато, Вато, на Карл и неговит Маркс, както и на Зигфрид Енгелс - 3 рубли и 50 копейки (50-те копейки за незлобливост и липса на проклетия), Чара, закриляната и лансирана от червената мордоризация - цена2 рубли, Деденце, обикновен червен пенсионер - 1 рубла и 50 копейки, моят любимец Кушелев, бавш фатмак от червената армия, понастоящем в обоза - цена 0 рубли и 90 копейки (90-те копейки за способността да поддържа мужишки мустак), подводния - цена 0,75 копейки 75-те копейки за способностите да говори под вода на микрофона), морскипесни - цена 50 копейки за поддържаща роля, оливие - цена 0,50 копейки за мълчалива подкрепа на гореописаните от ценовата листа, боголюбие - 0,35 копейки за неумелата хибридна проповед, дядя шекериада - същата цена, за същото нещо, червеният фашист с дългата коса и мачетето, почитател на мазната опашка на Перхидроленият Педераст оценявам всичко на всичко на 0,10 копеек за постоянно ръкоблудство и словоблудство. Всички останали от ценовата листа са под тази цена и подлежат на договаряне.Като студент ми ги свиха на "Фритьоф Нансен". Като помислих малко дойдох до извода
че Славчо ми е гепил чистачките-сега живее в Борово, но преди да го интернират комунистите е бил около "Патриарха"

Славчо върни ми чистачките човече

цитирай
8. vencivaleri1951 - USAриане, не излагай авиацията
23.02.2016 17:16
Зигфрид е Вагнер, Зигмунд е Фройд, а Енгелс е Фридрих
Известни имена Фидрих са още Ницше и Шилер
Ако напишеш утре 5 постинга ще ти кажа кой кой е от изброените:))))

Има сред Фридрихчетата и твой адаш Фридрих Велики, като Йосариан Велики:)
цитирай
9. slavimirgenchev1953 - Чолаков е пуснал текст: Защо немците бягат в Русия.
23.02.2016 18:42
Но те са руски немци. Не европейци, а с руски корени. Той защо е в Португалия да лъже хората там? Да иде и той в Русия, да вземе и Венци, и Кухия, и целия кушелиат.
цитирай
10. theeconomist - Йоско, ти си истински
23.02.2016 19:47
въздухарски ass!:-)))
цитирай
11. josarian - Много добре зная кой е Зигфрид, крепостнико, и не се спичай - малко заигравка, прояви чувство за хумор, излез от оковите на дървеняците поне веднъж.
23.02.2016 19:57
vencivaleri1951 написа:
Зигфрид е Вагнер, Зигмунд е Фройд, а Енгелс е Фридрих
Известни имена Фидрих са още Ницше и Шилер
Ако напишеш утре 5 постинга ще ти кажа кой кой е от изброените:))))

Има сред Фридрихчетата и твой адаш Фридрих Велики, като Йосариан Велики:)

цитирай
12. josarian - Какъв автомобил караш, крепостнико - вражески или съвеЦки? Само не казвай, че караш фашистки еле па хамерикански, че много ще се смееме, да знаеш :)
23.02.2016 19:59
vencivaleri1951 написа:
slavimirgenchev1953 написа:
josarian написа:
Във връзка с горната историческа истина обявявам следната ценова листа: Вв1951, поовехтял и поизлисял, но може да щрака по клавиатурата - цена 11 рубли, Неекономиста, лаладжия, можещ да си служи с калкулатор - 7 рубли, Железов, запазен изследовател на тезисите на Тато, Вато, на Карл и неговит Маркс, както и на Зигфрид Енгелс - 3 рубли и 50 копейки (50-те копейки за незлобливост и липса на проклетия), Чара, закриляната и лансирана от червената мордоризация - цена2 рубли, Деденце, обикновен червен пенсионер - 1 рубла и 50 копейки, моят любимец Кушелев, бавш фатмак от червената армия, понастоящем в обоза - цена 0 рубли и 90 копейки (90-те копейки за способността да поддържа мужишки мустак), подводния - цена 0,75 копейки 75-те копейки за способностите да говори под вода на микрофона), морскипесни - цена 50 копейки за поддържаща роля, оливие - цена 0,50 копейки за мълчалива подкрепа на гореописаните от ценовата листа, боголюбие - 0,35 копейки за неумелата хибридна проповед, дядя шекериада - същата цена, за същото нещо, червеният фашист с дългата коса и мачетето, почитател на мазната опашка на Перхидроленият Педераст оценявам всичко на всичко на 0,10 копеек за постоянно ръкоблудство и словоблудство. Всички останали от ценовата листа са под тази цена и подлежат на договаряне.Като студент ми ги свиха на "Фритьоф Нансен". Като помислих малко дойдох до извода
че Славчо ми е гепил чистачките-сега живее в Борово, но преди да го интернират комунистите е бил около "Патриарха"

Славчо върни ми чистачките човече

цитирай
13. josarian - По добре пилотски ass, отколкото неекономист в запass:)
23.02.2016 20:04
theeconomist написа:
въздухарски ass!:-)))

цитирай
14. josarian - Нека се радват, че поне веднъж са оценени по-високо отколкото струват - и то от Свободен човек:)
23.02.2016 20:08
slavimirgenchev1953 написа:
Много високо оценяваш синджира роби - той струва повече от тях. Венци не чини и рубла по днешния курс.

josarian написа:
Във връзка с горната историческа истина обявявам следната ценова листа: Вв1951, поовехтял и поизлисял, но може да щрака по клавиатурата - цена 11 рубли, Неекономиста, лаладжия, можещ да си служи с калкулатор - 7 рубли, Железов, запазен изследовател на тезисите на Тато, Вато, на Карл и неговит Маркс, както и на Зигфрид Енгелс - 3 рубли и 50 копейки (50-те копейки за незлобливост и липса на проклетия), Чара, закриляната и лансирана от червената мордоризация - цена2 рубли, Деденце, обикновен червен пенсионер - 1 рубла и 50 копейки, моят любимец Кушелев, бавш фатмак от червената армия, понастоящем в обоза - цена 0 рубли и 90 копейки (90-те копейки за способността да поддържа мужишки мустак), подводния - цена 0,75 копейки 75-те копейки за способностите да говори под вода на микрофона), морскипесни - цена 50 копейки за поддържаща роля, оливие - цена 0,50 копейки за мълчалива подкрепа на гореописаните от ценовата листа, боголюбие - 0,35 копейки за неумелата хибридна проповед, дядя шекериада - същата цена, за същото нещо, червеният фашист с дългата коса и мачетето, почитател на мазната опашка на Перхидроленият Педераст оценявам всичко на всичко на 0,10 копеек за постоянно ръкоблудство и словоблудство. Всички останали от ценовата листа са под тази цена и подлежат на договаряне.


цитирай
15. theeconomist - В запаss, казваш Йоско?
23.02.2016 20:38
josarian написа:
theeconomist написа:
въздухарски ass!:-)))Може и така да се каже. Ти работиш за да ядеш и работиш за такива като мен.
Ние и децата ни и внуците ни ще забиваме шпори в потните ви хълбоци, ще ви опъваме юздите и ще ви шибаме с нагайките.....пък вие се мислете за свободни! :-))
цитирай
16. josarian - Я свободно бе, кочияш - ще ми шибаш дедовия, аман от помияри, дето си мислят, че са хванали Бога за шлифера.
23.02.2016 20:47
theeconomist написа:
josarian написа:
theeconomist написа:
въздухарски ass!:-)))Може и така да се каже. Ти работиш за да ядеш и работиш за такива като мен.
Ние и децата ни и внуците ни ще забиваме шпори в потните ви хълбоци, ще ви опъваме юздите и ще ви шибаме с нагайките.....пък вие се мислете за свободни! :-))

Човек предполага, Господ разполага, задник - днес си над тревата, утре под нея - голем праз, че ходиш с лачени цървули и тракаш с бонбонки Тик-Так, шнорхел нещастен.
цитирай
17. slavimirgenchev1953 - Икомунистчето и затворническият надзирател блекпръдльо
23.02.2016 20:55
са много забавни. Смея се от сърце с тях. Хем се хвалят кви са богаташи, хем са цъвецки друзья, което е абсурдно, защото ако е вярно едното, другото е фалшименто. Дори да са богати, значи са крадци - не може богат човек да е с лява резба.
цитирай
18. josarian - Нали помниш какво попитал Уилям Гладстон българската делегация - имате ли цялостни хора? Хем учени, хем богати? Нямаме, отговорили те...
23.02.2016 21:03
slavimirgenchev1953 написа:
са много забавни. Смея се от сърце с тях. Хем се хвалят кви са богаташи, хем са цъвецки друзья, което е абсурдно, защото ако е вярно едното, другото е фалшименто. Дори да са богати, значи са крадци - не може богат човек да е с лява резба.

- Е, като се освободихте - запитал Гладстон пратениците - имате ли хора, готови да поемат браздите на управлението?

- Имаме - отговорили самоуверени пратениците.

- Какви хора имате?

- Имаме и богати хора, имаме и учени.

- Ами цялостни хора имате ли? - запитал тогава Гладстон.

Пратениците го погледнали с недоумение:

- Какви са тези цялостни хора?

- И богати, и учени - отвърнал Гладстон.

- Не, такива хора нямаме - отвърнали смутено пратениците.

- Тогава - продължил лидерът на английските либерали - щом нямате цялостни хора, нищо няма да направите, понеже учените, като вземат властта, ще се стремят да забогатяват за сметка на народа, а богатите ще се представят за учени и ще вършат поразии…
цитирай
19. theeconomist - По това как се пенявиш личи че си от кастата на яздените...:-))
23.02.2016 21:05
josarian написа:
theeconomist написа:
josarian написа:
theeconomist написа:
въздухарски ass!:-)))Може и така да се каже. Ти работиш за да ядеш и работиш за такива като мен.
Ние и децата ни и внуците ни ще забиваме шпори в потните ви хълбоци, ще ви опъваме юздите и ще ви шибаме с нагайките.....пък вие се мислете за свободни! :-))

Човек предполага, Господ разполага, задник - днес си над тревата, утре под нея - голем праз, че ходиш с лачени цървули и тракаш с бонбонки Тик-Так, шнорхел нещастен.


Напъвай здраво жили....това е интелектуалният ти капацитет.
Реставратор, казваш...:-))) Почни от себе си, несретнико! Как са на вкус соевите кюфтетата ?
цитирай
20. josarian - ....А тея червени кенефи са хем тъпи, хем си мислят, че са богати:)
23.02.2016 21:05
С прокълнатите пари свещи да си купуват и лекарства, казваше един приятел...
цитирай
21. josarian - Седем рубли чиниш, барабар с Уазката и лачените цървули, шнорхел - или 0,0923 хамерикански цента по актуалния курс:)
23.02.2016 21:18
theeconomist написа:


Може и така да се каже.

цитирай
22. theeconomist - Не се безпокой за мен Йоско....
23.02.2016 21:19
josarian написа:
С прокълнатите пари свещи да си купуват и лекарства, казваше един приятел...


аз имам гробница на Централните на 28 парцел, а ти ще гниеш вероятно в малашевските или в "Бакърената"....
И ТАМ ще си "втора преснота"!:-))))
цитирай
23. morskipesni - Малко ти плащат сатанистите
23.02.2016 21:43
да вадиш скелети от преди век от гардероба. Малкооо, понеже и те са на твоя хал. Не ти и не наркозависимата задокеанска сбирщина, а русите си купуват имоти в цяла Европа, а парите си печелят в Русия. Стегни чемоданите, поарзходи се - може и на теб да то провърви след толкова мизерни години на скотски вой по Луната.
цитирай
24. sestra - Като гледам -
23.02.2016 22:05
езотерично-диаболичните монолози са дошли на дневен ред.
цитирай
25. vencivaleri1951 - Смееш се "уреднико"
24.02.2016 00:44
slavimirgenchev1953 написа:
са много забавни. Смея се от сърце с тях. Хем се хвалят кви са богаташи, хем са цъвецки друзья, което е абсурдно, защото ако е вярно едното, другото е фалшименто. Дори да са богати, значи са крадци - не може богат човек да е с лява резба.


щото до "простите изричения си стигнал и там си застинал. Ако малко се беше понапънал да прочетеш вещо щеше да знаеш че сред адептите на социализма има доста богати,някои неприлично богати хора. С много малки изключения са и с блестящо образование и висока езикова култура. С "десните" нещата съвсем не стоят така. Повечето почват кариерата си като клеркове и с мечтата някога да имат свои клеркове. В България нещата не са по различни. Като изключим реституцията на Симеон, най голяма като обем е реституцията на фамилия Коларови. Соц партията макар и в лозе учередена, то не е от тези които лозя са копали-адвокати, бекари, учители...
Я да те питам тебе нещо даскале...Колко поколения преди теб са с висше образование
та такъв "го вадиш" Можеш ли като си толкова съвестен и патриотичен да кажеш колко вкарваш във фиска. Юсата ме пита за коли. Е добре тук ще му отговоря. Карам близо 10 годишна кола и преди година ме пита една от моите
-Шефе защо си такава скръндза. Краш кола "дърта" като Меркел, а си вкарал на онези толупи няколко Майбаха от когато съм тук/ тук става въпрос и за косвени сборове/
цитирай
26. josarian - Я у лево, тетке, бегай да гледаш малката булка, че ще я изпуснеш!
24.02.2016 07:32
morskipesni написа:
да вадиш скелети от преди век от гардероба. Малкооо, понеже и те са на твоя хал. Не ти и не наркозависимата задокеанска сбирщина, а русите си купуват имоти в цяла Европа, а парите си печелят в Русия. Стегни чемоданите, поарзходи се - може и на теб да то провърви след толкова мизерни години на скотски вой по Луната.

цитирай
27. slavimirgenchev1953 - Червен боклуко,
24.02.2016 07:42
стани богат по капиталистиески, т.е. с труд, а не по комунистически - с партийно членство и връзки, че тогава ми бъди ляв.
Простите изречения, тъпчо, не са по-малко сложни от сложните, даже напротив, и чужденците от тях се затрудняват най-много.
Толкова съм напред, че съм съчинил повече думи, словосъчетания и изрази, колкото цялата ви партия не може да съчини за сто години; хората вече ги употребяват с лекота. Да се похвалиш с нещо такова? А това е само една малка част от нещата, с които се занимавам.
Не ти ли омръзна да ми дишаш праха?
цитирай
28. blackpredator - Слевунчо,
24.02.2016 11:17
Предатора никъде не е казвал, че е богат
казвал е, че изкарва достатъчно с труд за симид и бира
та не му е нужно като Йоско и Слевун да пише за триесе
сребърника постинги, нито да краде чистачки
я погледни в огледалото, да видиш ИЧС благословения от Шесто...

цитирай
29. getmans1 - http://arhimandritsava.blog.bg/drugi/2016/02/24/do-edin-rentier-koito-pishe-che-e-osiguril-sebe-si-i-blizkit.1432504
24.02.2016 11:25
Макар, че силно се съмнявам някой от „яздещите“ ще го прочетат това;

„Освен наказуемото безгрижие, породено от богатството, което е мерзост пред Господа, аз подозирам у вас и друго зло, а именно, че Вашето богатство е примесено с неправда. Това означава да ядеш хляб с червеи. Ще отровите и себе си, и децата си. Чуйте какво казва свети Йоан Златоуст: „Онези, които се обогатяват чрез неправда, са по-бедни от просяци; по-добре е да просиш, отколкото да грабиш". Библейският разказ за Иов ни свидетелства как пра­ведният човек може за един ден да изгуби цялото си земно богатство, а как­во остава тогава за неправедния?“


Споко бе Икомунисте, катафалки с ремаркета няма, нито ще си идеш с три синджира роби и 72 девици там няма да ви чакат!
цитирай
30. slavimirgenchev1953 - Смръдьло-пръдльо,
24.02.2016 12:17
ти си на един акъл с гювенци и кухенци, така че си в кюпа. В ИЧС се преподава и до днес български - сега е факултет към СУ, и е бил идеологически толкова, колкото всички останали учебни заведения в комунистическа България. Там се влизаше с конкурс, защото без да знаеш граматиката, няма как да преподаваш, не е като история, която можеш да изопачиш, както и до днес правите с вашите работодатели пияници от Кремъл. И ти като глупака Гювенци се опитваш със задна дата да лепиш етикети, сякаш вие сте работели кой знае къде, а не в комунистиески предпирятия, заводи, цехове, фабрики, институти, затвори и т.н. Това показва само колко сте безсилни - както винаги, приписвате своите качества на другите, белким си изперете гузните съвести на членове на БКП, доносници (некои и пуети стихоплети), агенти, надзиратели и прочие гнусляци, мръсници и подлеци. Обединява ви едно: без комунизъм щяхте да сте кръгли нули, той наистина нещо ви е дал, докато такива като мене щяха да си вземат това, което имат, и без комунизъм. Затова си го искате - щото сте зависими от него. Още.
цитирай
31. josarian - Ние го правим по убеждение, безсребърници сме, за разлика от вас - путинолюбците:)
24.02.2016 12:47
blackpredator написа:
Предатора никъде не е казвал, че е богат
казвал е, че изкарва достатъчно с труд за симид и бира
та не му е нужно като Йоско и Слевун да пише за триесе
сребърника постинги, нито да краде чистачки
я погледни в огледалото, да видиш ИЧС благословения от Шесто...


цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 2470578
Постинги: 1544
Коментари: 4942
Гласове: 4763
Календар
«  Юни, 2018  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930