Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2016 14:59 - Руска хибридна атака срещу България в деня на националния празник
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1948 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Кремъл се включи в заключителната фаза на активното мероприятие с "непоканването" на Путин за 3 март 17:11 | 03 март 2016 | 66 коментара image image image
image

Владимир Путин и Дмитрий Песков

Русия "приветства" България за националния й празник 3 март с класическо активно мероприятие, изпълнено в синхрон от български сайтове(чието характерно съдържание навява на мисълта, че са създадени за такива поръчкии руски медии, за да се намеси накрая и Кремъл. Всичко се върти около "новината", вменена негласно от Москва като вина на София, че руският президент Путин не е поканен на тържествата на връх Шипка по повод 138-та годишнина от освобождението на България от османско владичество.

 

Ето как върви сценарият:

 

Без да се позовават на какъвто и да е източник, български сайтове като Bulgarian times пишат, че България е поканила турския президент Реджеп Ердоган да участва в честванията по случай празника, но не и Путин, президента на страната-освободителка. Независимо от съмнителната репутация на въпросните сайтове и факта, че написаното не е потвърдено от когото и да е, нито пък е търсено такова потвърждение, руски медии като "Правда”, "Московский комсомолец”, "Израил 24”, "Комсомолская правда” незабавно яхват "новината". Последният изразява възмущението си още в заглавието: "Братушки, къде ви е съвестта?”.
 

 

Така се стига до официален коментар на Кремъл. В четвъртък, 3 март, докато в България вървят тържествата по случай националния празник, говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви пред журналисти: В Кремъл не се е получавала покана от България за руския президент Владимир Путин за празнуването на Деня на освобождението от османско иго.

 

"Не, досега ние в Кремъл не сме получавали каквато и да е покана на името на Путин", заяви пред журналисти Песков. Той предположи, че може би поканата върви по канала на външното министерство или че може би изобщо не е била отправяна.
 

В отговор на въпрос как Кремъл се отнася към отсъствието на такава покана, Песков каза: "Това е суверенно решение на суверенна България. Отнасяме се абсолютно нормално и с уважение."

 

Песков обаче не спира дотук, а продължава с назидателен политически коментар: "Разбира се, искаме нашите български партньори действително да бъдат свободни от каквото и да е иго и да бъдат суверенни в своите действия и решения, така че те по никакъв начин да не навредят на интересите на страната."

 

След като има изказване на Кремъл, се търси реакция на българското Министерство на външните работи.

 

Ръководители на чужди държави не са канени на официалните мероприятия по случай честването на 3 март, заявява говорителят на МВнР Бетина Жотева и уточнява, че в тях участват ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в София.
 

Жотева допълва, че всички слухове за покана, отправена към президента на Турция, са груба манипулация и не отговарят на действителността.

 

Важна подробност е, че руската държавна агенция ТАСС, която е официоз на Кремъл, публикува минимум три новини по темата с непоканването на Путин в България. Във всички материали се отбелязва, че говорителят на Кремъл коментира появили се по-рано информации за отправена покана към Ердоган.

 

Както е известно, всяка уважавана медия (да не говорим за официална като ТАСС), а още повече държавното ръководство на една страна, прави разлика между истински новини, тиражирани от надеждни медии, които си проверяват информацията, и жълти сайтове, които бълват евтини сензации и зле скалъпени лъжи.

 

Поради тази причина няма как да е станала "грешка" и ТАСС или Кремъл да се подвели. От което следва, че цялата манипулация е била поръчана от Кремъл, за да бъде подадена удобна топка на Песков, който пък от своя страна да напомни на "братушките", че са под друго "иго".

 

В подобен тон са коментарите на Леонид Абрамов от руското външно министерство, който в характерен стил прави разлика между българския народ и политиците му.

 

Опитите на някои политици да скарат Русия и България са обречени на провал, заяви Абрамов след молебена в памет на загиналите войни от Руската империя в руско-турската война 1877-1878 г., предаде ТАСС.
 

"Ние помним, че в тези времена победата се раждаше не само в кървави схватки, но в политически баталии. А от българска страна и тогава е имало деятели, които активно са сътрудничили с османската администрация, но те загубиха", коментира Абрамов.

 

"И няма съмнения, че и сега са обречени на провал регулярно предприеманите опити на отделни конюнктурно настроени политици да пресекат нашата историческа дружба", каза още той и допълни, че "и тогава, и сега, вредят преди всичко на интересите на българския народ."

 

"Ние ще преодолеем всякакви временни трудности в руско-българските отношения", уверен е Абрамов. "Българският народ е значително по-мъдър от отделни политици, той добре знае и помни своята история", каза в заключение той.

 

Миналата седмица външното министерство на Русия определи като "нелеп и абсурден орган“ създадената парламентарна комисия, която ще разследва има ли намеса на Русия и Турция във вътрешните ни работи. Според Москва това било израз на неблагодарност, цинизъм и "неомакартизъм" от страна на България, която трябвало да е вечно задължена на Русия за освобождението й. Българското външно министерство заяви в отговор, че България е парламентарна демокрация, в която Народното събрание взима суверенни решения, основани на неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната.

 

Независимо от това председателят на току що сформираната комисия Валентин Радев (ГЕРБ) съобщи, че тя няма да заработи.




Гласувай:
7



1. apostapostoloff - Не бива да имаме НИКАКВО взимане- даване с тези
05.03.2016 15:59
отявлени мошеници, мръсници, лъжци, интриганти и дармоеди!
цитирай
2. planinitenabulgaria - За да спрат тези нподмятания на пениси от страна на Путин
05.03.2016 16:32
е необходимо да се поканят сериозни историци по най-важната ни медия, телевизията, които да обяснят причината за руско-турската война, целите й и формирането на Санстефанска Бълтария, основателно ли е било това, защо в нея е предвидено постоянно присъствие на руски войски, само руснаци ли са участвали в тази война. Непременно трябва да се изясни и желанието на Русия да контролира проливите, които желае да отнеме от Турция, но от Европа не й разлешават. Трябва да се продължи и след това, защо се свика Берлински конгрес, какви военни действия сме водили срекщу Русия през ПСВ.
Това е необходимо да се направи, защото през дългите години на масовата приматизация всички тези неща са съзнателни изкривявани в главите на хората и са им вкарани грешни команди.
цитирай
3. анонимен - Путин
05.03.2016 16:37
така и не разбра, че медиите нямат това влияние в отворената среда, каквото имаха при Желязната завеса. Всяка лъжа лъсва много бързо.
цитирай
4. getmans1 - Анджи, този път няма да съглася с теб ...
05.03.2016 17:20
angpiskova написа:
така и не разбра, че медиите нямат това влияние в отворената среда, каквото имаха при Желязната завеса. Всяка лъжа лъсва много бързо.


... или нещо не се разбираме!?

Точно те, медиите са най-силното оръжие на хибридната война, особено тези които не подлежат на регулация, и ЗАБЕЛЕЖИ приятелко, заже и тези дето съ пък яко контролирани.
цитирай
5. анонимен - Гети,
05.03.2016 17:50
използват се като оръжие, но то бързо може да бъде извадено от строя, като се види, че информацията всъщност е фейк.
За да бъда обективна, ще кажа, че вчера попаднах на фейк в украински сайт, който показа стара снимка на взривен автобус отпреди години и твърдеше, че това е станало вчера в Петербург. Война е и двете страни използват такива методи.
Само че украинците бяха нападнати първи, беше им анексирана част от тяхна територия, която им принадлежи по всички закони на международното право, а сега там се създаде поредното тлеещо огнище.
цитирай
6. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
08.03.2016 09:55
Който проси настоятелно уважение и благодарност за случили се преди почти век и половина събития, явно след тези събития не е сторил нищо добро, а самото сторено добро е било доста користно и единствено. Когато се отнася до междудържавни отношения, тази нагла просия може да бъде извършена само от деградирала в духовно и морално отношение държава като рУсия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626768
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031