Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2017 21:51 - Реферндум за Султан по време на гражданска и външна война, военно положение и пълна цензура.
Автор: tempis75 Категория: Политика   
Прочетен: 680 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 18.04.2017 22:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В референдума  турските граждани гласуват за или против промяна в конституцията, предвиждаща неограничено разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган, който иска да получи почти абсолютна власт.
Турците реално гласуват на референдум за или против Европа.
"Да" означава "Не" на ЕС и Турция към  Евразийския съюз.
През януари, турския парламент вече одобри предложените промени в конституцията. Сега те трябва да бъдат одобрени или отхвърлени с народния вот,който  се провежда в извънредно положение и пълна цензура,което силно ограничава възможността на опозицията.
Референдумът се провежда в условия на разцепление в турското общество: около половината от гражданите на страната подкрепят промените в конституцията, а другата половина - активно ги отхвърля.
Какво иска Ердоган?
Сегашният президент на Турция иска султанска власт. Ако турците кажат  "да", той може да разпусне парламента, да обяви извънредно положение, да назначава и освобождава министри и съдии, да издава укази, ще има право да представя бюджета. Ердоган ще има още два последователни президентски мандата до 2029.
Предлага се пълно "подрязвате крилата" на армията,която от основателя на модерна Турция,Кемал Ататюрк до голяма степен управляваше страната чрез своите представители,до идването на Ердоган, от когото тя се опита да се отърве  миналата година. Хората, свързани с въоръжените сили, като гарант на светския характер на държавата ще бъдат лишени от правата си, военните съдилища ще бъдат ликвидирани.
Във връзка с премахването на поста министър-председател, Ердоган може да натрупа абсолютна власт, като също така ще бъде главата на правителството. В допълнение, президента ще може да запази членството си в собствената си политическа партия, и да бъде лидер на партията. Не само това,но ще има право на вето, което може да се преодолее само с абсолютно мнозинство в парламента, контролиран от собствената му партия.
И още един много важен момент- отстраняване на президента от длъжност ще бъде практически невъзможно,тъй като присъдата е на Конституционния съд,а 12 от 15-те съдии,назначава Ердоган. В допълнение, промените в Конституцията гарантират неприкосновеността на президента, което е важно за Ердоган, който заедно със семейството си  е обвиняван в корупция.
 С оглед на възрастта си,турският лидер ще бъде доживотен Султан. "Президентска система" във вида, в който е предвидено да се въведе в Турция,няма в нито една демократична страна в света,а само в абсолютните монархии.
В случай на "успех" Турция се превръща в султанат, Ердоган - в Султан с пълна и неограничена свобода.

image
image
Ако промените в Конституцията, не се приемат, това ще бъде сериозен удар за правителството и лично за Ердоган, един вид вот на недоверие. Разбира се, Турция  не е европейска държава, и това не означава, че той ще си тръгне, но ще отиде на предсрочни избори, за да потвърди своя мандат.
Съветникът на Ердоган, Мехмет Учум според Bloomberg  не изключва повторен референдум в случай на "провал" днес.
Ако промените в конституцията бъдат  одобрени, Брюксел получава желязно извинение да се отрече от Анкара без някакви перспективи за европейска интеграция, още повече бъдеще за членство в ЕС по-специално, защото Ердоган ще възстанови смъртното наказание, което постоянно заплашва да направи. След това, от гледна точка на европейците при тази диктатура, Турция ще престане да бъде свободна страна.
Европа вече е ужасена, както поради неговата реторика така  и от неговата непредсказуемост. Освен това, победата на Ердоган ще означава, че позицията му ще нарасне рязко,а ЕС би искал да види как отслабва и той бързо си тръгва.
Така,че в действителност турците гласуват на референдум за или против Европа.
Ако турците кажат на референдума  "не", това ще се тълкува в Брюксел и европейските столици като знак за слабост на сегашния турски режим,но  Ердоган е силен политик, упорит, хитър и непредсказуем."Да" означава Турция към  Евразийския съюз.

неделя, 16 април 2017 г.
  Публикувано от Yordan Halachev


Тагове:   Турция,   ердоган,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tempis75
Категория: Политика
Прочетен: 73007
Постинги: 73
Коментари: 25
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930