Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2017 20:16 - В Света Гора Атон наистина стават чудеса. logoslovo.ru
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3041 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 23.11.2017 20:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Във Ватопедския манастир ни заведоха пред една огромна икона, нарисувана на стената, пред входа на църквата. На нея е изобразена Божията Майка с Иисус Христос. На едната ръка на Богородица има дупка, и там няма никаква боя. Монахът, който ни доведе пред иконата, каза: Тази икона е чудотворна, тя пази нашия манастир.

 image

През 18-ти век, когато Гърция още била под турско иго, на Света Гора - Атон спрял турски кораб с войници. Те слезли на брега и тръгнали право към нашия манастир. По закона на Богородица, на Света Гора се забранява влизането, не само на жени, но и на всички въоръжени лица. Игуменът излязал и помолил турците да си идат веднага от територията на Атон, и ги молел да го послушат и да му повярват. Понеже може да се случи нещо страшно със войниците.

- И какво може да ни се случи, насмешливо попитал един турски войник?

- Не гневете Богородица, за Бога, идете си от тука. Вие сте въоръжени, а влизане на въоръжени хора тук, се възприема от Божията Майка, като оскверняване светостта на Нейната земна градина.

Турците започнали да се смеят и влезли в манастира. Носели вино, пийнали, започнали да безчинстват и да стрелят във въздуха. Игуменът пак отишъл при тях и казал:

- Прекратете стрелбата и за ваше добро, си отивайте от тука! Ще се случи беда, повярвайте ми!

Един турчин се разярил и казал:

- Майах се от тука гяур! - Взел оръжие, прицелил се в иконата на Богородица и извикал:

- Хайде покажи ни силата си, кучко!

Игуменът се хвърлил срещу турчина, опитал се да му вземе оръжието и казал:

- Стреляй по-добре в мене, а не в Богородица!

И турчинът срелял в гърдите на игумена. Игуменът паднал, обливан в кръв, гърдите му били разкъсани. Монасите вдигнали игумена и го занесли в килията му. А турчинът стрелял в иконата на Света Богородица и улучил ръката и. Но веднага след истрела, от образувалата се дупка в иконата блеснал силен зелен лъч светлина и ударил турчина по горната част на носа. И започнали страшни, невероятни неща. Турчинът паднал ничком, сгърчен, и викал от нетърпими болки.

- Вътре в мене е такава жар, че жив ще изгоря, викал той. После се затичал и се хвърлил в морето, да се разхлади от вътрешната нетърпима жар. Но и в морето не се успокоил, излязъл от водата, и обезумял, направил въженце и сам се обесил на една маслина.

Другите турци, като видели тези неща, се ужасили. Излезли от манастира и прекарали нощта на брега на морето. А умиращият в килията игумен, вече се готвел да приеме смъртта. И изведнъж пред него в килията се появила Богородица. Бедния монах се опитал да се вдигне, за да падне на колене пред Нея. Но тя го доближила и му направила знак с ръка, да лежи. После докоснала гърдите му с ръката си, и раната веднага се затворила.

Игуменът изгубил, и ума, и дума, треперел от страх, от величието и от чувството на любов, които излъчвала Божията Майка. Тя му дала знак да остане в постелята, после го целунала по бузата. Монахът получил невероятна енергия и почувствал огромна сила. Тръгвайки си, Богородица му казала:

- Леж тука, до утре и набирай сила. Утре ще си като новородено детенце. И после изчезнала.

Монахът цяла нощ лежал, плакал и се молел. Сутринта турците отново влезли в манастира и искали от монасите ядене. Излязъл игумена, здрав и невредим, и всички се вцепенили. Турците били стъписани, понеже вчера го видели с разкъсани от куршума гърди и мислели, че отдавна е умрял.

Отивайте си от тука, - казал им игуменът! Това място е свято, отивайте си с добро, не гневете Пречистата Божия Майка. Но турците пак се разярили и вдигнали оръжията си. И отново от дупката, образувала се от изстрела в иконата на Богородица, излетял зелен лъч светлина и ударил турците. Те паднали и започнали да се гърчат в страшни мъки. Обзети от непоносими болки, те се потопили в морето и се издавили. Само един турчин успял да се спаси. Той доплувал до кораба и скоро корабът отплувал от бреговете на Атон.

Съобщили на Султана в Константинопол, за случилото се, и султанът издал указ: “Никога не влизайте в Атон, това място е омагьосано“! Така нарекъл той, градината на Богородица, на Земята.

 

Извадка от видеоклип

http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_16896/

 

Превод, Григор Симов




Гласувай:
3



1. nedovolen - Поучителна и правдива случка.
24.11.2017 08:57
Утре се навършват четири години от смъртта на Елтимир. Господ да го прости и той на нас.
Блогът му не приема коментари, затова пиша тук.
цитирай
2. vladtepes - За чудесата
24.11.2017 17:57
В България стават по-големи чудеса - примерно докато епископ Борис беше игумен на Бачковски Манастир от манастирската каса редовно изчезваха безследно пари, от склада - кашони със свещи.
цитирай
3. grigorsimov - Бог да прости Ангел Грънчаров - Елтимир!
25.11.2017 18:35
Прощавай и ти Ангеле, и вечна ти памет.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28318193
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031