Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2014 16:40 - Да живееш по испански… в Испания
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 4070 Коментари: 1 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В максимално съкратен вариант испан­ците могат да бъдат описани така – те са шумни, емоционални и обичат празнен­ствата, но ритъмът им на живот е далеч по-спокоен и бавен в сравнение с този в много други страни. Отражение на това са нави­ците, обичаите и традициите в Испания. Ето кои са петте най-характерни и популярни:

СИЕСТАimage

Това е един от най-важните аспекти на испанския начин на живот – мъртвият период в късния следобед, когато не работят почти никакви за­ведения, магазини, фирми и учреж­дения, защото служителите им си почиват или подремват. Испанците се отнасят към сиестата изключител­но сериозно, като тя протича на два етапа. Магазините и фирмите спират работа следобед между 14.00 и 17.00, а баровете и ресторантите – между 16.00 и 20.00.

Зад сиестата стоят два основни навика на испанците – да се наслаж­дават на дълъг обяд, след който да си почиват, и да излизат късно вечер. Нощният живот в страната, особено в големите градове, е легендарен. Започва около полунощ и завършва в ранни зори – нещо, което не би било възможно без безценната сиеста. Отявлени купонджии и нощни птици са не само младите хора, а и голяма част от тези над 60 и дори над 70 години.

ТАПАСimage

Всеки турист, който идва в Испания, знае, че трябва поне веднъж да пробва тапас. Но малко са онези, които са наясно какво действително означава това. Противно на всеоб­щото схващане, тапас не е вид храна, а начинът, по който се консумира тя. Най-общо казано, става дума за всякакви видове мезета и хапки, заместващи основното хранене или придружаващи пиенето на вино и бира. В страната е много популярно т.нар. излизане на тапас. При него компании от приятели обикалят баровете, опитвайки различни хапки.

ФЕСТИВАЛИ И ФИЕСТИimage

Те са изключително важна част от испанската култура и оказват огромно влияние върху живота на местните. Броят на различните фес­тивали и фиести, които се провеж­дат всяка година в страната, е над 3 хиляди. В почти всеки град и село пък се провеждат традиционни ежегодни панаири, които продължават от няколко дни до няколко седмици.

Най-важният религиозен празник в Испания е т. нар. Семана Санта, който се отбелязва в седмицата преди Великден с разнообразни процесии и прояви, а най-популярният фестивал е Сан Фермин в Памплона от 6 до 14 юли. Казват, че за испан­ците той е това, което е карнавалът в Рио де Жанейро за бразилците. Всяка година фестивалът привлича милионни тълпи, а наред с парадите, концертите, коридите, баловете и денонощните партита, се провеждат страховити надбягвания с бикове по улиците, които обикновено приключ­ват доста кърваво.

Най-популярното ястие, сервирано по време на многобройните фиести и фестивали, е паелята. Основни­те й съставки са оризът, зехтинът и шафранът, а другите продукти варират според региона и обикно­вено включват зеленчуци, месо и морски дарове.

Първенството по популярност сред напитките по време на фестивалите и фиестите пък държи сангрията. Тя представлява подсладено с мед, захар, сироп или плодов сок вино, в което са нарязани плодове – пор­токали, лимони, ябълки, праскови, ананас, киви, манго, ягоди и дори пъпеш.

ФЛАМЕНКОimage

C него е свързана една от най-по­пулярните, но и най-криворазбрани испански традиции. Много хора погрешно смятат, че фламенкото е танц, но в действителност то е му­зикален стил, наблягащ повече на китарите, вокалите и ритъма. Танцо­вите движения, към които подтикват те, трябва да са спонтанни’, а не да следват определена хореография. Фламенкото става популярно в страната   през    втората    половина на XIX век, след като век по-рано възниква сред циганите в Андалусия. През ноември 2010 г. ЮНЕСКО го включва в своя списък на шедьо­врите на нематериалното културно наследство.

 

БИКОБОРСТВОimage

Най-популярната, но и най-проти­воречива испанска традиция е до­казателство за огромното влияние, което различни култури и народи са оказвали върху страната през вековете. В наши дни бикоборство-то, което е еволюция на древните гладиаторски игри в Рим, далеч не е толкова популярно в Испания, както преди години, но продължава да е неразделна част от нейния имидж. Кориди се провеждат в немалко градове в страната, но най-голям интерес привличат тези в Мадрид, Валенсия, Барселона, Памплона и Севиля. Местните обаче възприемат бикоборството повече като ритуал, отколкото като спорт






Тагове:   Испания,   живееш,   испански…,


Гласувай:
10



1. andalutravel - Темата е много дълга за обяснение, ...
29.12.2014 21:18
Темата е много дълга за обяснение, нужни са много познания не само за живота, културата и традициите на испанският народ, но и неговата история, която е пряко свързана с АБСУРДНИТЕ неща, които пишете....и няма нищо общо с "реалността" която ни представяте за тази страна. Не искам да влизам в детайли, но тъй като чета Ваши публикации, бих искал да изкажа несъгласието си с погрешната информация дадена ни от Вас за Испания. Влезте и прочетете по-подробно за тази държава и за всяка една от темите свързани с нея, които споменавате и ще ме разберете. Не е лично, а просто изказвам несъгласие.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2442415
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031