Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2017 20:07 - ОГНЯРО-ИНТЕЛИГЕНТСКА!!!!!!!!!!!!
Автор: wasp Категория: Забавление   
Прочетен: 388 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

ЮНЕСКО пред фалит, от юли плащат само заплати, финансирането на всички дейности блокирано

Упрекват Ирина Бокова за лошо управление и отблъскване на големите донори – САЩ, Великобритания, Япония, Израел, Бразилия и Китай


image

От началото на месец юли регулярният бюджет на ЮНЕСКО по всички дейности за 2017 г. е замразен. Парите на международната културна организация са блокирани като ще се изплащат само заплати на служителите. Това разкриха пред Faktor.bg разтревожени източници от ЮНЕСКО. Според тях неофициално скандалната информация се знае от цялата организация, а сигнали за финансовата катастрофа е имало още от началото на годината. На този етап средствата по всички дейности са блокирани до септември – това е първа фаза, но вече се говори за втора фаза, която ще блокира дейността до края на годината.

Основната причина за финансовият колапс е отказът на четири от големите членки – Япония, Бразилия, Англия и Китай, да платят членския си внос за 2017 г. За сега има вероятност само Китай да изпълни финансовите си ангажименти, но след като те се бавят с плащанията, това провокира и други членове на организацията да заемат изчаквателна позиция. Причината, за да се стигне до тази катастрофална ситуация е 

слабото управление на ЮНЕСКО, 

особено през втория мандат на Ирина Бокова.

Великобритания е категорична в позицията си, нейните представители предупреждаваха още преди година, че ще наложат финансово вето на ЮНЕСКО, заради неефективно и безконтролно изразходване на бюджета й и поддържане на политики, конфронтиращи страните. Червената лампичка беше публикуваният миналата година крайно негативен британски доклад за организацията.

Най-проблемна е ситуацията с Япония. Скандалите тук са в две посоки: Първо, заиграването на Ирина Бокова с Китай създаде напрежение в отношението към Острова на изгряващото слънце. Освен това толерирани от Бокова експерти забъркаха и втори конфликт -  между Южна Корея и Япония. Корейците настояват в регистъра на програмата „Световната памет“ да бъдат включени жените корейки, които по време на Втората световна война са ползвани за развлечение от войници на японската армия. Само преди седмица външният министър на Япония отново коментира тази тема, но тя се превърна в главната причина да бъде спряна издръжката на ЮНЕСКО.

Бразилия не плаща, защото обяснява, че има проблеми с националния си бюджет.

Скандалното лобиране на Бокова и определени кръгове от ЮНЕСКО за Палестина отблъснаха Израел от ангажиментите им към организацията. В началото на юли израелският премиер Бенямин Нетаняху изригна, след като Стария град на Хеброн с неговия древен храм, почитан от мюсюлмани и евреи, бе обявен за „свято място в палестинското наследство“. Заради тази тема  субсидията, която Израел дава на ЮНЕСКО, се е свила 

от 11 млн. долара едва на 1.7 милиона

Проблемът е недоверието към настоящия генерален директор на ЮНЕСКО, категорични са служители на организацията, пожелали анонимност. Наскоро категорична позиция са обявили и двата синдиката в културната организация. На 29 юни синдикалистите от International Staff Association of UNESCO (ISAU)  са изпратили писмо до всички страни членки, с което ги информират за кризисната ситуация.  ISAU  посочват и спешни мерки за драстично свиване на разходите на ЮНЕСКО  на 50 млн. долара от юли до декември 2017 година. Като спешни мерки до септември се предлага:

„ - Да се ограничат максимално средствата, използвани от редовни програмни фондове, като използването им се съсредоточи само върху изпълнението на задължителни дейности и кризисни ситуации;
- да се приложи незабавно замразяване на персонал: назначенията да се извършват само при необходимост;
- да се избягва поемате на нови ангажименти, освен ако не става въпрос за критични ситуации, които да ги аргументира;
- при изпълнението на програмата да не се прибягва до използването на бюджетните средства за свободни длъжности, които преди понякаго са били използвани като временна финансова помощ“.  ISAU изразява съжаление, че ЮНЕСКО периодично се намира в много крехко финансово състояние и се ангажира да следи отблизо изпълнението на предложените мерки. Настояват още и за по-голяма прозрачност и справедливост и призовават генералния директор да се консултира със  служителите си относно прилагането на различните мерки и евентуално замразяване на персонала. Освен това те алармират, че  генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова предвижда да приложи и „втора фаза на плана за действие в извънредни ситуации, от който обаче на става ясно какво ще бъде неговото конкретно въздействие върху персонала. 

В свое писмо до всички членки на ЮНЕСКО, другата синдикална организация предупреждават за нередности при назначенията, правилата и условията на работа в Организацията. Алармират и за 

липсата на перспектива за кариерно развитие

на служителите и системно набиране на външни кандидати в продължение на години. Оказва се, че повече от половината от служителите са на временни трудови договори, липсва  бюджет за обучение,  занижени са критериите по отношение на условията на работа и др.

От синдикалната организация заявяват, че ще поставят тези проблеми пред новия директор на отдела по човешки ресурси, който официално ще им бъде представен от генералния директор на ЮНЕСКО.

Преди няколко месеца експерти от ЮНЕСКО изпратиха остро писмо и до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в което предупреждавали за лошото управление на Ирина Бокова и рисковете пред организацията. Шефът на световната организация обаче не реагирал, защото бил поставен в капан -  деликатна ситуация – да бъде обвинен, че разчиства сметки с Бокова, която също беше претендент за неговия пост, разказват експерти от ООН.

В момента в ЮНЕСКО има единствено средства за безкрайните и безпричинни командировки на Ирина Бокова, за да може 

да каже довиждане на всички диктатори по света,

с които общуваше, иронично коментират служители от централата в Париж. Според тях за първи път в историята на организацията хората стоят без да вършат нищо, нямат мотивация за работа, а вече вървят и слухове, че след септември може да няма и заплати.

Ирина Бокова брояла часовете и дните до 15 ноември, когато трябва да напусне поста. Реално така ще се спаси от решаването на гигантските проблемите, но морално ще носи отговорност за тежката криза, коментират нейни служители. Те са категорични, че Бокова се опитва да окаже въздействие и върху процедура за избор на нов генерален директор на ЮНЕСКО. Бокова се бори за свой наследник - фаворити са й кандидатите от Китай и Египет, но е готова да подаде ръка дори и на французойката - протеже на Оланд. Целта й е да си осигури свой човек за приемник, който да потуши скандалите около управлението й.

Още през октомври новият генерален директор на ЮНЕСКО ще бъде избран. Но освен сериозните финансови и административни проблеми, той ще трябва да преодолее и политизирането на организацията – пак наследство от двата мандата на Ирина Бокова.

http://www.faktor.bg




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wasp
Категория: История
Прочетен: 338525
Постинги: 297
Коментари: 348
Гласове: 3598
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031