Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2011 22:30 - Премълчаното за лагерите в Ловеч и Скравена - VI част
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 4461 Коментари: 0 Гласове:
2



image
 Живков: Лагерът да се закрие без да се шуми!

Христо Христов

На 24. III. 1962 специалната комисия на ЦК оглавявана от членът на Политбюро Борис Велечев, Апостол Колчев, първи зам.-вътрешен министър, Никола Ангелов, зам. заведащ отдел "Административен" в ЦК и Саботин Генов от отдел "Организационен" в ЦК са готови с доклада си. В него те отбелязват: "Според нас извращение на законността и социалистическия морал е целият режим, установен в общежитието. В самата постановка за създаване на такова учреждение се намира и коренът на всякакъв възможен произвол. В сигналите до ЦК се изтъкваше, че някои от въдворените са умирали от нанесения им побой. Както в сигналите, така и в процеса на проверката бяха назовани и отделни конкретни случаи на жестоки разправи... Факти за тежкия режим в трудовата група са били известни, както на редица служебни лица, така и на не малко граждани от Ловеч и окръга и са предизвиквали сред последните неодобрение, недоволство и доже чувства на симпатия към лагерниците. Предлагаме ГТ в Ловеч и Скравена да се разформирова. Съществуването на такива групи не е оправдано от никаква гледна точка. То трубо противоречи на цялата наша социалистическа действителност и по-специално с линията на ЦК за начините на борба с престъпността. Запазването на ТГ е неоправдано особено сега след ХХI конгрес на КПСС и Ноемврийския пленум на ЦК. Може би всички не бива да се пускат. Могат да се предадат на съда и изпратят в затворите, ония от задържаните, които имат конкретни провинения. На рецидивистите би трябвало да се наложат по-тежки присъди... От ръководството на МВР за ТГ е отговарял Мирчо Спасов. Той се е натъквал на сигнали и факти не само за извращения при подбора на въдворените, но и на произволни действия при прилагането на тежкия режим и е взимал някои мерки. Когато например зачестяват смъртните актове през 1961 той е запитал ръководството на лагера на какво се дължи това, дали се касае за убиване на хора от побой и обърнал внимание, че това не бива да се допуска... Според нас основната вина на другаря Спасов се състои в това, че той не е видял вредата, която се нанася на Партията и народната власт с недопустимия режим в ТГ и не е улеснил ръководството на МВР и ЦК да дадат своевременно правилна политическа оценка на резултатите от приложението на този режим. Очевидно в лучая е доминирало съображението, че по отношение на "утайката на обществото", както са наричали въдворените, са оправдани всякакви средства за принуда и изолация. При наличието на такова съображение, което е коментирано между работниците на МВР и Спасов, и милицията от Ловеч и лагера те са се стремили да изпълняват своя дълг като повече или по-малко са се престаравали. Пример на всички в това отношение е давал Мирчо Спасов.

Смятаме, че е целесъобразно на другаря Спасов да се наложи партийно наказание "порицание" с вписване в партийните му документи и да се изпрати на друга отговорна работа..."

Ако Политбюро бе дало гласност на истината за Ловеч и Скравена през 1962 Тодор Живков ще е трябвало да се прости с властта. Това е и причината, поради която фактите са умишлено потулени от върхушката в партията. Всъщност никой в Политбюро и не предлага да се търси някому наказателна отговорност. Да се спомене такова нещо пред Живков би означавало безумие и чисто самоубийство. Затова Политбюро приема най-общи и несъществени решения - партийни наказания и няколко безболезнени уволнения, разбира се на дребните фигури от калибъра на началника на лагера и шефа по трудовата част Петър Гогов и Цвятко Горанов, които са пенсионирани.

Обществото обаче не разбира нищо за това, което е натворило ръководството на БКП. Всичко е покрито в пълна тайна и законспирано.

Как са се развили нещата в самото Политбюро свидетелства една неизвестна до момента протокол "А" №101 от заседанието на 5. IV. 1962, когато в т. 4 на дневния ред се обсъжда проверката на режима в трудовота група край Ловеч и се взимат устройващи всички решения. Политбюро е в състав: Тодор Живков, Боян Българанов, Митко Григоров, Райко Дамянов, Георги Цанков, Енчо Стайков, Иван Михайлов, Антон Югов, Димитър Димов, Тодор Прахов, Борис Велчев, Тано Цолов и Живко Живков.

За това каква еднолична власт и решаваща дума е имал Живков може да се съди по един простичък факт. За него драмата не е това, което е ставало в лагера, а... една допълнителна проверка на новия вътрешен министър Дико Диков, която предизвиква у диктаторът такава ярост, че той директно заплашва с уволнение МВР-шефа. Ако едно такова нещо може да накара гневът на Живков да избухне какви трябва да са последствията за главния изпълнител на идеята за лагерите Мирчо Спасов? Против всички очаквания те са никакви, защото Спасов е негов верен подчинен, както сам ласкаво го нарича "златен човек".

СТЕНОГРАМАТА

ТОДОР ЖИВКОВ: Преди изборите получихме сигнали, че се вършат издевателства в лагера Ловеч. Виках Апостол Колчев, Мирчо Спасов и Дочо Шипков. Това е безобразно досаден случай. Трябва да не допускаме такива случаи в бъдеще. Ние с нашето решение сме заложили основите за тези действия. Трябва за напред да ликвидираме заведения от подобен род. Ако е хулиган, да го съдим.

ГЕОРГИ ЦАНКОВ: През 1959 ние разгледахме обстановката в страната и дойдохме до заключението, че не ще можем да държим лагера Белене. Говорихме с другаря Живков няма ли да е разумно да закрият този лагер. Ако има хора, които са непоправими, да се пратят в затворите. Белене остана за усложнено време. Ставаше въпрос за една група от 500-600 души какво да прави с тях? Дали да ги пуснем и да започнем да ги гоним наново или да ги изолираме някъде. Тогава решихме да открием една кариера в Ловеч, където да приберем тези хора и да ги превъзпитаваме чрез тежък физически труд. Решение на политбюро за това няма. По Закона за милицията ние имаме право да създаваме такива лагери. Ние с Мирчо Спасов често сме говорили за тези лагери. Главната отговорност тук, разбира се, е на министъра, въпреки, че Мирчо Спасов пряко отговаряше за тези лагери.
Тези, които сигнализират, са служители на МВР. Техните сигнали са изпреварили нашите мерки след ХI пленум на БКП за подобен режим. Докладваха Чуков и Капитанов. Донасят на ЦК направо, без знанието на МВР.

ТОДОР ЖИВКОВ: Да се ликвидира! Да не се шуми! Крадците трябва да се задържат! Има изроди, които нищо няма да ги оправи.

АНТОН ЮГОВ: Това е недопустимо при нашата власт. Не бива да прибягваме до такива средства и при най-тежките случаи. Трябва ли да ги пуснем всичките? Сега да освободим по-неопасните. За останалите да се възложи на една комисия да прегледа делата на другите, които трябва да отидат в затвора. Най-опасните там да се пратят. Мирчо Спасов трябва да се прати на друга работа.

БОЯН БЪЛГАРАНОВ: Мирчо Спасов трябва да се освободи, не е удачно да стои повече там. Трябва да се каже, че той е знаел всичко!

БОРИС ВЕЛЧЕВ: Ние смятаме, че Мирчо Спасов трябва да се освободи по-късно. Той е вършил това със съзнанието, че върши услуга на партията. До лятото на 1961 хората са пращани там с подпис на окръжния прокурор, първия секретар на окръжния комитет и началника на МВР. След това са изпращани без участието на прокурора.

БОЯН БЪЛГАРАНОВ: Може в политбюро да е ставал разговор, но никой не е давал указания да се въвежда такъв режим. Не съм съгласен с Цанков. Не може ръководителят да отговаря за всичко. Има си конкретни... Мирчо Спасов носи главната отговорност за тези безобразия. Защо другарят Цанков смята, че не е правилно да се донася? Не е правилно да се иска най-напред да се казва на ръководството (на МВР, б. а.) и след това на ЦК.

ТОДОР ЖИВКОВ: Дико Диков след нашата проверка праща хора да проверят работата наново! Що за манталитет? За тази работа Диков трябва да се снеме! На какво прилича това? Ходил Борачев (Демир Борачев от МВР, б. а.) да проверява.

РАЙКО ДАМЯНОВ: Там са усвоили такива методи, които трябва да се осъдят. Често в ТВО се изпращат хора, които не са толкова злостни.

АНТОН ЮГОВ: Пред нас бяха влези една жена. Тя действително е проститутка. Но не е била толкова долна. Взеха я, тя имаше малко дете. Не се проверяват достатъчно сведенията. МВР трябва да има желязна дисциплина и да служи на ЦК на БКП, на първия секретар. Не бива да даваме някакви поводи да се изпуска дисциплината. Не е правилно да се сърдим на хората, че отиват направо в ЦК да правят достояне някои неща. За Мирчо Спасов. Трябвало е да надникне. Да се освободи, но не по този случай.

ТОДОР ЖИВКОВ: Да се ликвидира лагерът. На времето сме се увлекли. Нашето решение реши да отидат там и да работят. Сега няма нужда от лагер. Лагери ще създаваме при случай на война. Комисията да отиде да види какви са хората, които ще пуснем, кои ще пратим в затвора. Лагерът да се разпусне! Виновни за това има - и другарят Цанков, и Мирчо Спасов. Мирчо трябва да отиде на друга работа. Но трябва да се види къде. Той е дисциплиниран човек. Този случай го е съкрушил. Аз разговарях с него много сурово, питах го: "Ти идиот ли си, та допускаш такова нещо?" Той е златен човек, много предан, но бе малко стихиен. Да му запишем партийно наказание. Правилно е предложението на Боян Българанов хората да идват в ЦК, ние сме поставили това ръководство, на което вярваме. Диков защо е натоварил втора проверка, без да оцени какво ще се получи? Това е тревожен факт за него.
http://www.decommunization.org/Articles/Hristov17.htm




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625159
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031