Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2012 08:43 - Забранихме добива на шистов газ, браво! Крайно време е да забраним и добива на въглища!
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 4568 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 19.01.2012 08:44


Вече можем да се похвалим с категоричната победа над лошите империалисти, които искаха да ни отровят с добива на евтин шистов газ. Според мен е време да се замислим за това, че всекидневно милиони тонове отровни коктейли от сяра, серен диоксид и сярна киселина вследствие на изгарянето на безобидните въглища, тровят атмосферата. Редно е също така категорично да забраним тяхното използване!
 След това ще трябва да помислим за технология, която да спре изригването на вулканите, защото като знае всеки себеуважаващ се еколог, те са най-големите замърсители на въздуха! Чудно как е оцелял живота на земята след изригването на хилядите вулкани последните 5000 години да речем...

image
image
imageimage
image
image
Замърсяването е следствие основно от изгарянето на т. нар. изкопаеми горива. Това са нефтът, природния газ и въглищата. Самите замърсители под формата на газ и прах причиняват киселинни дъждове. Дъждовните капки са със слабо-киселинен характер заради въглеродния диоксид в атмосферата, но азотните и серни оксиди образуват по-силни киселини, оказващи неблагоприятно действие върху растения и животни.
По-голямата вреда, която нанася въглеродния диоксид, е прекомерното затопляне на атмосферата, т.е. парниковия ефект. При попадане върху земната атмосфера, една част от слънчевата светлина се връща обратно към космоса, а другата продължава към повърхността, където отново се отразява.
Но вместо и тя да отиде към космоса, благодарение на въглеродния диоксид се връща многократно към повърхността. Това води до прекомерно затопляне и много негативни ефекти. Най-лошият е, че се топят ледените шапки на полюсите и се вдига нивото на световния океан. Ако това продължи така, крайбрежните градове ще бъдат залети. Световни центрове като Ню Йорк и Лондон ще се окажат под водата.

Повод за притеснение дава все по-намаляващата концентрация на озон в атмосферата – т. нар. изтъняване на озоновия слой. Той представлява пласт на височина 20 - 50 km с висока концентрация на озон. Негова е заслугата за биоразнообразието на Земята, защото спира вредните ултравиолетови лъчи с дължина под 250 nm, които пагубно въздействат върху живите клетки, причиняват рак на кожата, проблеми с очите и т.н. В озоносферата протича следният процес: молекулата на озона, която се състои от 3 кислородни атома, попаднала на пътя на ултравиолетовото лъчение, се йонизира и разделя на атоми, които после пак се свързват. Този непрекъснат процес води до абсорбиране на ултравиолетовите лъчи. Фреоните (газове, използвани в хладилната техника) отделят хлор, който се свързва с озона и нарушава процеса. Един хлорен атом остава продължително време в атмосферата и може да взаимодейства над 1000 пъти.
Всяка пролет озоновият слой над Антарктида изтънява с 50% и се възстановява през лятото. Това е най-голямата озонова “дупка” на планетата. Според учените тенденцията е през следващите 40 години постепенно тя да изчезне напълно. Дали? Статистиката сочи, че всяка секунда по света се изсичат 4 декара гори! Но нали те преработват въглеродния диоксид в кислород! Там, където горите се изсичат, почвата корозира и след време се превръща в пустиня, ако не бъде залесена наново (което рядко се случва).


 



Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3634860
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930