Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2013 11:53 - Подмененият протест
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1283 Коментари: 1 Гласове:
2



Събуди ли се гражданското общество у нас, или се озъби вследствие на токовия удар? Разнищването на този въпрос ще ни помогне да разберем динамиката на народния гняв, която помете кабинета на Бойко Борисов. Протестите на изнудваните от енергоразпределителните дружества хора в цялата страна внезапно преляха в социални бунтове, а оттам и в атака не само срещу правителството, но и срещу цялата политическа система. Провокациите на шепа вандали и ултраси в София предизвикаха масов бой с полицията и на Борисов не му остана друг избор, освен да хвърли оставка пред вероятността да управлява да юли в обстановка на стачки, блокади, кървища и погроми.
Въпреки че Борисов върна властта на народа, вълненията не стихват. Напротив,
стават все
по-многолюдни и шарени
Вчера пред Синодалната палата видяхме и недоволни от процедурите за избор на патриарх миряни да протестират. ГЕРБ също мобилизира структурите си в страната и на жълтите павета освен партийни активисти се появиха крави и прасета в компанията на стопаните си. Зелените също продължават вечерните си митинги срещу застрояването на морските и планинските ни курорти. Легия "Антимафия" поиска да се разпусне Висшият съдебен съвет и да се свалят имунитетите на жреците на Темида.
За неделя пак са насрочени шествия в големите градове. В суматохата обаче започва да се забравя причината, извадила десетки хиляди озверели хора на улицата. Вече почти никой не говори как да се обуздаят енергийните монополи, да се намалят цените на тока и парното, как да се помогне на бедстващите и гладуващи слоеве от населението, чието търпение се изчерпа докрай. Ораторите се люшкат между коренно противоположни идеи - едни искат национализация на енергодружествата, а другите - либерализация на пазара на електрическа енергия.
Изникналите като гъби след дъжд лидери вече
почват да се облизват за участие във властта
По улиците се търкалят идеи коя от коя по-странни и екстравагантни. Площадите вече прегърнаха стария рефрен на Яне Янев и копнеят за свикване на Велико народно събрание и нова конституция, които да сменят политическия модел. Как точно да стане промяната народните трибуни нямат идея, а повечето от тях очевидно не са чели и сегашната конституция.
Нижат се предложения за мажоритарен избор на всичките 240 депутати, без никой да е направил равносметка защо през 2009 г. чрез мажоритарния вот в парламента попаднаха никому неизвестни партийни послушници. Някои "демократи" надигат глас и за забрана на всички партии, без да си дават сметка, че така отварят пътя за тоталитарен режим. Мнозина мечтаят от улицата да се катапултират в меките кресла на върха на държавните институции. Призовават за 50 процента гражданско участие в регулаторните органи, но никой засега не знае как ще бъдат излъчени тези представители -
чрез надвикване по площадите или кликове във Фейсбук
Проблемът на пробудените граждани е, че извън общия враг те нямат почти никакви общи идеи и че по всеки проблем от тях ще чуете хиляда различни рецепти. Освен това за две-три седмици уличните комитети едва ли ще могат да се организират, да учредят политически структури, да напишат програми, да излъчат свои безпрекословни авторитети и да атакуват разпадащата се корумпирана система.
Вместо да играят по чужди свирки, е по-удачно протестиращите да притиснат депутатите да улеснят достъпа на нови партии и граждански движения за участие в изборите - отпадане на имуществения ценз и високите изисквания за подписи, такси за участия в предизборните дебати и т.н, което ще направи по-равнопоставено и демократично изборното състезание.
Руслан Йорданов, Стандарт 

www.standartnews.com/celebrity_comments/podmeneniyat_protest_-178836.html 



Гласувай:
2



1. drakonov - Картелът, в чиито ръце бяха и корпорациите, контролиращи и Българската политика, бе официално обявен във фалит от One People's Public Trust
24.02.2013 16:38
Искам само да ви дам тази информация.
http://wakeup-world.com/2013/02/18/all-corporations-banks-and-governments-lawfully-foreclosed-by-oppt/
Картелът, в чиито ръце бяха и корпорациите, контролиращи и Българската политика, бе официално обявен във фалит от One People's Public Trust.
Ако срещнете затруднения с разбирането на английския текст не се колебайте да се свържете с мен чрез някой от тези канали:
drako.nov.bg@gmail.com
http://www.facebook.com/drako.nov.3
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3631640
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930