Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2013 10:35 - БСП никога не е била българска партия
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1444 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 16.11.2013 10:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Д. Горчева: БСП никога не е била българска партия

153

|

8072

|

14.11.2013

image Даниела Горчева Истината е, че БКП или както там се нарича в съответния исторически момент, не е спирала войната срещу собствения си народ, защото никога не е имала подкрепата му и се е докопвала до властта единствено чрез насилие, манипулации и измами, казва за Фрогнюз журналистката.

- Почти четвърт век след събарянето на Берлинската стена, къде се намира днес България ?

 

- Върти се в спиралата на един престъпен преход, за който основна вина носи Българската комунистическа партия, преименувала се на „социалистическа”. В тази спирала част от обществото се мъчи да изтика държавата си нагоре, към демокрацията, а БСП и производните й партии – ментета я тикат обратно надолу в  криминалната среда, която непрекъснато възпроизвеждат и поддържат. Последният път, когато БСП управляваше самостоятелно, беше през 1995 -1996. И всички помним какво се случи. Точно тогава бе извършено и едно от най-големите престъпления – бяха обрани спестяванията на българските граждани. Това, което малцина знаят, е как е осъществено това ограбване и за каква обща сума става дума. Затова е добре да се прочете „Плячкосването на държавата” от  Венелин Й. Ганев,  научен труд, издаден през 2007 г. в САЩ. Тази година издателство „Изток- Запад” я предложи и в превод на български.

 

- Вкратце напомни как е осъществено ограбването?

 

- Това  е изключително интересно и поучително, защото показва безогледния начин, по който влиятелни политици от БСП използват властта си, за да разсипват и държавата, и гражданите й. Венелин Ганев разглежда приетия в края на 1991 година закон, чийто прочит показва, че законодателите са били напълно сериозни в намерението си да осигурят автономност на БНБ и са я замислили като институция, независима от правителството. Авторът цитира чл. 47 от Закона за Българската национална банка, който гласи: „При изпълнение на своите функции БНБ е независима от нарежданията на Министерски съвет и други държавни органи.” По-натам уточнява, че според Закона прякото кредитиране на управлението е изрично забранено и само на правителството се разрешава да взема заеми от БНБ, но не и на отделни министерства, общински съвети, държавни предприятия и пр. Обаче това положение, което слага прегради пред навикнали да се разполагат с държавата като с бащиния политици от БСП, не им се нрави и когато се оказва, че един от заместник-председателите на БНБ твърде упорито защитава независимостта на БНБ, започват грозните сцени. Официално, пише В. Ганев, случаят е представен за по-наивната публика като сложен конфликт между законотворци, но всъщност е завоалиран опит да се отстрани въпросният защитник на независимостта на БНБ, а именно Емил Хърсев. Атаката е предвождана от добре организирани политици на БСП, начело с небезизвестния Красимир Премянов и в крайна сметка успява. Намира се формален предлог да бъдат преназначени шефовете на БНБ, но гласуване за размирника Хърсев не е проведено и така той де факто е отстранен, въпреки че Законът не разрешава освобождаване на членовете на съвета без причина. След освобождаването на Емил Хърсев и с очевидно сплашения до степен да се подчинява Вълчев, продължава разказа си Венелин Ганев, на ограниченията за даване на заеми на правителството вече не се обръща никакво внимание. На няколко пъти дефицитът е покриван от Банката, макар че това е нарушение на конституционните й задължения. И не стига това, но отново в нарушение на Закона на БНБ е наредено да повиши кредитните тавани на различни банки. След това е притисната да закупи лошите кредити на Икономическата банка, които правителството използва за субсидиране на енергийния сектор. Невъзможно е да се изброи всичко в едно интервю, но резултатът е ясен. Особено пък на българските граждани, които в крайна сметка платиха целия масраф. Впрочем, авторът цитира общата сума, която българските вложители са загубили:  2 745 578 458 000 лева.


- Т.е. да не се питаме защо сме най-бедната страна в ЕС ?

Разбира се, че ще сме най-бедната, когато имаме най-безскрупулните комунистически крадци и национални предатели. А общество, в което липсва справедливост, деградира. Още повече, че това е само капка в морето от ненаказани престъпления. И да не забравяме, че тази огромна сума от близо три трилиона тогавашни лева, ограбена от българските граждни е разпределена между 3 000 „кредитни милионери”, произлезли от комунистическата номенклатура и обслужващия й персонал. Всеки от тях е изтеглил средно по три „заема”, които никога не си е направил труда да върне. Така че с право се скандира по улици и площади: „И преди, и сега, БСП е мафия”. 
Всъщност, БСП/БКП е партия, която последователно унищожава собствения си народ. Кога като го обере с чудовищна сума (1996), кога като избие целия политически, административен, духовен и стопански елит на нацията по заповед на Москва (1945), кога като взриви катедрала, пълна с хора по време на погребение (1925).

 

- Не му ли се вижда краят на този преход?

 

- Оня ден, препрочитайки Дневника на Чудомир, попаднах на следния ироничен пасаж, писан през далечната 1953 година: „... Преходен период, ще се помъчим малко, ще потърпим лишения." Откак съм се родил, периодът е все "преходен" и все трудности преодоляваме. В началото, от буржоазен строй към социализъм, след това от социализъм към комунизъм - хай, да му се не видят преходните периоди макар, кога се не свършиха! Аз съм вече в "преходния период" между живота и смъртта и няма да се оправят работите.”

 

- Не звучи оптимистично, май?

Да, още повече, че днес имаме сериозна политическа криза. И че човек не може да посочи в момента нито една авторитетна и действително демократична партия, която би могла да поеме управлението в интерес на България. Но въпреки че положението е сериозно, то не е безизходно.

 

- Във вторник отново станахме свидетели на сблъсъци и насилие, отново имаше пребити български граждани, които протестират срещу сегашното управление на БСП и ДПС.  

 

- За жалост това се превърна в закономерност. Всеки път, когато БСП е на власт, има масови протести. И всеки път, когато има протести срещу управлението на БСП, ставаме свидетели на брутално и непредизвикано полицейско насилие, на разбити глави, на окървавени лица... Така беше и на 10 януари 1997, и на 14 януари 2009, и на 24 юли 2013, и вчера, на 12 ноември. Единствено през 1990 година не посмяха, но след като се двоумиха дали да викат танковете или не, в крайна сметка подпалиха райхстага си, тоест Партийния дом.

 

-

Да, наистина сякаш забравихме за грозните сцени през януари 2009-та...

 

- И сега, както и през януари 2009, при предишното участие на БСП в управлението с т.нар. тройна коалиция (БСП, ДПС и НДСВ) в интернет бяха качени шокиращи кадри на полицейско насилие. Тогава видяхме полицаи, които се държат като мутри, полицаи, които абсолютно безпричинно пребиват хора и дори полицаи, които се гаврят с младежи, седнали на една пейка в парка: http://www.youtube.com/watch?v=Xu4y3VFzsFs
 

- Тези полицаи не бяха ли наказани за скандалното си поведение ?

- Не, разбира се. Нека да напомним, че на 12 февруари 2009 г. БСП и ДПС отхвърлиха създаването на временна парламентарна комисия, която да проучи случаите на полицейско насилие, извършени на 14 януари. Предложението на коалиционния им партньор НДСВ не беше прието, въпреки че бе подкрепено от цялата опозиция. И нека да напомним, че за да бъде отхвърлено това предложение за разследване на случаите на полицейско насилие, тъкмо отсъствието на парламентарната група на “Атака” се оказа решаващо.
 

- Искаш да кажеш, че още през 2009 г., АТАКА негласно е подкрепяла БСП и ДПС?

- Такива са фактите: парламентарната група на „Атака” отсъстваше, а някои от независимите депутати не гласуваха. Предложението бе прегласувано, НДСВ и опозицията гласуваха „за”, но БСП и ДПС мобилизираха парламентарните си групи да гласуват против създаването на анкетна комисия. 

 

-

Но защо се страхуваха управляващите от БСП и ДПС от парламентарно разследване на случаите на полицейско насилие?

 

- Там е въпросът, защо? Тогава Минчо Спасов (НДСВ), който беше председател на комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание заяви: "Създаването на тази комисия няма никакви цели да блокира работата на МВР, напротив тази комисия трябва да изчисти лицето на МВР. Полицията трябва да служи на хората и на гражданите и ние трябва да й помогнем да го направи." Той, обаче, бе репликиран от Татяна Дончева от БСП с думи, които повече приличаха на заплаха: "Ако имате някакви възражения по коалицията, има съвет на коалицията в петък. Няма нужда от груби знаци, непремерени и непремислени. БСП е политическа сила, която повече от всички други може да отиде на избори и утре. Не е зле, когато употребявате оръжия, да знаете, че те могат да се обърнат срещу самите вас."http://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/2/ID/537

 

- През юли вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че полицаите са си свършили перфектно работата.

 

- Ами явно БСП и ДПС имат съвсем последователно отношение към полицейското насилие – отношение на насърчение и на прикриване, което навежда на мисълта, че на полицаите (или на част от тях) е била гарантирана безнаказаност. Ако за министър Йовчев „перфектно” означава побой, събаряне на земята на възрастни жени и на млади момичета, на окървавени глави на мирно протестиращи невъоръжени граждани, които скандират „оставка” и „мафия”, ако за него „перфектно” означава непровокирани с нищо удари с палки и употреба на заплахи, псувни и ругатни от униформени полицаи, значи министър Йовчев не може да бъде министър в демократична правова държава. За сведение на управляващите и на законоопазващите органи, в интернет, в социалните мрежи и на Ю тюб са качени десетки филмчета, които показват брутално насилие от страна на полицията. И това не са гафове на полицията. Едно е, ако стане гаф, ако при създало се напрежение, случайно бъде ударен невинен човек, а съвсем друго очевидната агресивност на някои полицаи–бабаити, продължаващо нанасяне на удари и недопустимо поведение спрямо хора, които вече са задържали и които не представляват заплаха в дадения момент, нито в предходния. А това, което отново се случи във вторник показва, че полицията явно отново се чувства безнаказана. И за съжаление, това е полиция, която щом БСП/ДПС са на власт изведнъж се оказва безпомощна пред най-обикновени и примитивни бандити, които отвличат хора, режат пръсти и уши, за да „стимулират” близките им да платят по-бързо фантастичните откупи, които искат.

 

- Как си го обясняваш? 

- Ами да отговорят от БСП и ДПС те как си го обясняват. Сякаш престъпниците започват да се чувстват съвсем безнаказани. Тия дни прочетох журналистическото разследване на Слави Ангелов за т.нар. „Наглите” – бандата, която от март 2007 до октомври 2009 година отвлича 13 души (вкл. едно дете на 15 години) и която убива двама души. Това, което ме порази е, че жертвите дори не мислят да се обърнат за съдействие към полицията. Бях изумена от този феномен. Толкова ли е безсилна българската полиция? Или е толкова корумпирана? Разбира се, че сред полицаите не са малко хората, които искат и могат да си вършат работата. Но рибата се вмирисва откъм главата, както се казва. Защото по същото време, когато въпросните са отвличали хора, тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков осигуряваше охрана на сикаджии и ходеше по срещи с „оперативно интересни лица”, а „Куйович, Муйович” и пр. може и да бяха обявени за международно издирване, но си влизаха и излизаха от България с по едно тесте фалшиви паспорти. Така че никак не е изненадващо, че българските граждани по начало нямат доверие нито на БСП, нито на ДПС и че, когато стана ясно, че те пак са си същите, започнаха да протестират и не престават вече над 150 дни.

 

- Добре, а какво е твоето обяснение за употребата на полицейско насилие спрямо протестиращите граждани?

 

- Страх. Агресията винаги е израз на страх. Истината е, че БКП или както там се нарича в съответния исторически момент, не е спирала войната срещу собствения си народ и никога не е била българска партия. А не е спирала да воюва с него, защото никога не е имала подкрепата на този народ и се е докопвала до властта единствено чрез насилие, манипулации и измами.

 

- Какво е най-тревожното сега според теб?

- Огромната енергийна зависимост от Русия - една държава,която не крие своите имперски намерения и която не се свени да използва шантаж и да изнудва цели държави. Липсата на добро образование. Говоря за задължителното образование. Трябват ни образовани, подготвени хора. Хора научени от деца да разсъждават самостоятелно, получили от деца необходимата правна и демократична култура. Затова на първо място трябва да се погрижим да осигурим правото на всяко дете да ходи на училище. Без това нямаме бъдеще, нямаме нищо. Освен мизерия – и материална, и духовна. На трето, но не на последно място идва и опитът да се насъскват българските граждани едни срещу други. Или срещу бежанците от Сирия. Да се създават измислени врагове, за да може една престъпна върхушка да запази властта си на принципа „разделяй и владей”. Защото неслучайно се създадоха тези псевдонационалистически партии – „скачени съдове” като ДПС и „Атака”, чиято цел е да се насъскват жертвите на този престъпен преход (българи, турци, роми и т.н.) едни срещу други. Е, сега  се лъснаха нещата при това управление. Гласуваш за „Атака”, получаваш ДПС. Гласуваш за ДПС, честита ти „Атака”. А и двете са само едни маши на БСП, която пък е пета колона на олигархията в Русия. Всичко останало е за парлама.

 

Интервю на Фрогнюз

http://frognews.bg/news_61382/D_Gorcheva_BSP_nikoga_ne_e_bila_balgarska_partiia




Гласувай:
9



1. germantiger - ...
16.11.2013 11:40
Всъщност след 1944 България никога НЕ е била българска, а винаги руска подлога!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626638
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031