Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2013 11:47 - Еволюцията и новият възход на антизападничеството
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2441 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.dnevnik.bg

  image

Фотограф: Красимир Юскеселиев

image

 

Във "Фейсбук" Mariela Nordell беше публикувала на стената си фотографии от Северна Корея. "Смразяващо!" – коментира Raya Sofia – "Вижда се предимно бетон и липса..."Наистина имаше нещо зловещо в огромните изпразнени от коли и хора пространства на тези снимки. Виждаше се някаква подредена тълпа само на опашката пред мавзолея на червената династия Ким, наричан "Двореца на Слънцето". Nicko Samarsen коментира: "Изглежда интересна дестинация. "Смразяващо" предполагам трябваше да е в кавички. Ако хамериканците не им бяха наложили ембарго сигурно щеше да е още по-приятно място..."

Ето и моят отговор на горния коментар: "Забелязвам, че след "соросоид" и "либераст" една нова думичка в речника на организираната омраза към западната цивилизация и демокрацията е

"хамериканци"


Това да не идва от Хамер, американският милионер - приятел на Ленин? Ако е така, уверявам ви Samarsen, че не всички американци са хамериканци... Наистина, гледайки тези снимки от Северна Корея – очевидно официално разрешени от властите, защото тук няма и намек за лагерите, екзекуциите и глада в тази страна – можем да видим каква е представата на комунистите за идеалното общество. И да настръхнем..."

(Думички като "хамериканци" се пускат масово и изведнъж по профили и чатове, та започвам да си мисля, че има някакъв таен клуб на творчестката полуинтелигенция, който ги одобрява и разпространява.)

Враждата между русофилите, които виждат европейското просвещение и демокрацията като голямото зло за света, и западниците, за които руският авторитаризъм е голямото зло, не е нещо ново за нас. Враждата между славянофили и западници е внесена от Русия в България още по време на Възраждането. След Освобождението русифилството и русофобството са основни тенденции в българската политика. Русофобството, или западничеството, доминира в различни форми за известно време, но след превземането на България от Съветската армия на 9 септември 1944 година, русофилството, вече сменило православните отшелнически одежди със сталинска куртка и фуражка с червена петолъчка, става абсолютно доминираща тенденция. Поради това, че комунистите доминираха всички сфери на обществения и икономически живот цели 45 години, идеологиите на посткомунизма и антикомунизма водиха неравна борба през 1990-те.

Но с приемането ни в Европейския съюз, ние имахме илюзията, че най-после сме станали нормална европейска страна, каквато нашите възрожденци искаха България да бъде. Мислехме си, че противопоставянето между русофили и западници, между привърженици на източния авторитаризъм и привърженици на западната демокрация вече е в миналото. Уви, направили сме голяма грешка!

След приемането ни в Европейския съюз, омразата към либерална демокрация – и към западната цивилизация като цяло – се възражда с нова сила. Идеята на Путин за "Евразийски съюз" – като някаква нова посткомунистическа форма на Съветски съюз или на СИВ с център Москва, намира радостен прием у нас сред някои от враговете на "хамериканците", Хевропейския съюз, "юдеите" и "западния колониализъм".

Разбира се,

антизападничеството

е еволюирало и мутирало, както и властта в посткомунистическа Русия еволюира и мутира. В някои свои сегменти, особено сред по-младите, антизападничетвото днес се самоосъзнава като левичарство от западен тип, като критика на капитализма от леви либерални позиции. Но всъщност у нас това си е пак старото антизападничество, разпалвано десетилетия от агентите на Държавна сигурност и КГБ. На езика на ДС, за разлика от езика на младите, не толкова думата "капитализъм", колкото думите "либерал" и "демократ" са мръсни. Това са някакви "либерасти" и "демокрасти", внесени от лошата Америка. Някакви "соросоиди" пуснати да всяват смут от американското посолство ...

Путин се опита да замени съветската комунистическа идеология с нов руски национализъм. И някаква нова

Евразийска идея

Комунистическата номенклатура в Русия бе заменена от ка-ге-бистката олигархия. Газовата експанзия замести идеологическата война във външната политика. И на наша територия се води войната между Газпром ( и Росатом) и всичко което не е Газпром (или атом) – западни петролни компании, шистов газ, зелени енергии. Борбата е безмилостно жестока. Зелената енергетика, както и проучванията за шистов газ, трябваше да бъдат задушени още в утробата. Ако не с пълна парламентарна забрана, както стана с проучванията за шистов газ, то с унищожителен 20% данък за зелената енергия.

Засега приоритетите на правителството "Орешарски" са проектът на Газпром "Южен поток", както и строежът на нова руска АЕЦ, в допълнение към доразвиването на старата в Козлодуй. (Разбира се, задача номер едно на правителството е изобщо да оцелее – с коледни надбавки и обещания за повишаване на пенсиите с 4 лева.)

Ръководството на БСП трябва да играе една трудна двойнствена роля. То трябва от една страна да се прави пред Брюксел, че БСП е нормална евроипейска социалдемократическа партия, а от друга страна да работи за руските енергийни интереси, които най-често са и интересите и на българската олигархия, но не на Европейския съюз. На социалистическите манифестации редом със знамената на европейския съюз се явяват и портрети на Сталин. Гласуват се закони в услуга на олигархията, докто се подържа старата класово-партийна реторика на "грижа за обикновените хора".

Много по-откровено проруска и антизападна се оказа пария "Атака". Тя ясно артикулира антизападническите тенденции, които тихомълком прокарва и БСП. Само в последната седмица, по предложение на "Атака" на "Газпром" бе подарен съсипващ 20% данък върху зелената енергетика. Лидерът на "Атака" беше заснет по черни гащета на кубински плаж в деня, когато в София се гласуваше бюджетът. Оказа се, че това било част от борбата на "Атака" със западния колониализъм. Сидеров бил отишъл в Куба да изследва опита на добрите, неколониални държави. Щели да последват визити в Китай, Русия, Венецуела и Сирия...

Методите на работа на някогашните съветски комунисти и техните слуги еволюират външно, но не се променят по същество. Едно време държавните медии пропагандираха антизападната, антидемократична идеология на властта. Сега подобна функция изпълняват медиите на младия олигарх Пеевски и стоящата неотменно зад него КТБ на Цветан Василев. А Българската национална телевизия беше наказана от управляващите за това, че обективно отразява протестите срещу правителството. Субсидията й ще бъде намалена с 5 милиона лева догодина.

От началото на 90-те години насам досиетата на доносниците на ДС бяха използвани от екс комунистите (а и не само от тях) за шантаж и контрол на политици и журналисти. Двамата ренегати от парламентарната група на ГЕРБ от последната седмица са имали проблеми с прокуратурата, които с напускането им на групата на опозицията се разрешават. Очевидно подходът на управляващите към по-младото поколение, в което няма агенти на ДС, е подобен:

ако искаш да не те даваме на прокурора – знаеш какво трябва да направиш

Шантаж и заплахи с прокуратурата.

Тъжно е, че войната между русофили и прозападници все още се води у нас през второто десетилетие на 21 век, когато България е член на ЕС. И тук не става дума просто за интелектуално състезание между православната славянска култура и западната култура на индивидуална свобода. Става дума за геополитически имперски интереси.

Виждаме какво се случва в Украйна, на която е много по-трудно да се освободи от желязната ръка на Големия брат. Украйна е буквално географси и езиково разделена на прозападна и проруска зона. Дано украинския народ победи в своята борба за независимост.

Но тъжно е, че и ние се връщаме назад към едно такова състояние на вътрешна студена война в страната ни. България уж е част от Европейския и Евроатлантическия съюз, а задкулисни политически централи с все по-голямо ожесточение громят "либерасти", "соросоиди", "хамериканци" и "западните неоколониалисти". Същевременно те представят комунистическото минало като някакъв изгубен рай. Нещо като пропагандните снимки от Северна Корея...

http://www.svobodata.com/page.php?pid=12912&rid=11104




Гласувай:
8



1. vencivaleri1951 - Ще започна с това, че Сорос
20.12.2013 04:40
е мръсна дума в едни от "най-щастливите страни"/според изследване на британски учени за щастието/-Австралия, Н Зеландия, Канада/ В първите две е дори "персона нон грата".

Иначе си писал дълго, но според мен и не особено убедително.
Защо ако си фил на нещо, трябва обезателно да си фоб на друго. Защо Европийският съюз да е нещо хубаво, а митническият съюз на няколко близки като история и произход страни да е нещо лошо. Защо например малоруси/украинци/, белоруси и руси да не търгуват помежду си без утежняващи себестойноста на стоките им сборове. Защо Запада да има право и да е престижно да прави протекционистически съюз/ЕС е такъв съюз/, а Москва да няма право.
Защо например не предизвиква никакъв отрицателен коментар/положителен е вярно/ шеметната кариера на един бивш комсомолски работник на висока позиция
какавато е Меркел/без благословията на ЩАЗИ и компартията на ГДР няма как да е минало/, а преизбирането на един бивш разузнавач на ниска позиция какъвто е Путин предизвиква толкова злобни коментари. А не е ли управленското можене на руския президент причината за тази злоба? /Никой на Запад не беше против Елцин например-Висш партиен функционер!?/
Филството не е симпатия към дадено управление , а към даден народ. " Братушки" ни наричат първо руснаците, а след това ние тях. И съвсем справедливо...Дали сме им буквите, дали сме им Бог.
Ако си живял по дълго в Русия и на Запад щеше да си наясно за какво става дума.
Достатъчно е дори безпристрастно да четеш западната преса за нас. Ето англетата мило ни наричат вече "хлебарки"...
На мен лично не ми пречи това, че обичам Русия да карам например немска кола, да "стискам палци" за Байрен, Реал Мадрид когато играят с руски отбори.
Но имам право да се възмущавам когато едни са условията на ЕС за" Северен поток", други за " Южен". Когато се затвориха/за "безопасност"/ малките ни реактори в Козлодуй, а същите работят да днес във Финландия и Чехия. Пълно е и с анологични/западни/ в Европа и САЩ. За това става въпрос, а не за някакви филства и фобства...
цитирай
2. staler - така си е, без тия 20% върху веи, г...
24.12.2013 14:38
така си е ,без тия 20% върху веи,газпром умират прави.мен друг фундаментален въпрос ме мъчи--откъде се пръкнаха толкова желаещи срещу дребни,незначителни суми,да нагъват купища с лаина ?
цитирай
3. josarian - staler, предполагам защото е пълно с лайномети и горките хора вече няма какво да ядат,
25.12.2013 22:54
лайнометите изплюскаха всико и сега пордължавата да ни поднасят отходните си мръсотии за първокласна храна.
цитирай
4. kostadin - Няма защо да се чудиш -мсеки които не ...
05.01.2014 08:56
Няма защо да се чудиш -мсеки които не може да си произведе необходимото за живота си става лайномет и чака да му паднат отнякъде парици за да съществува.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626254
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031