Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2014 17:30 - Из делниците на един луд (26-30 май)
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 743 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Понеделник, 26 май

Анкета сред британците, цитирана от "Дейли мейл", показва, че старостта вече започвала на 80 г., две десетилетия по-късно, отколкото са смятали предишните поколения. 20% от анкетираните казали даже, че човек не е стар докато не навърши 90 г. Което ми се вижда малко нахално на тоя етап.

Ало, пенсиите! Какво нещо, а?! При тях старостта започва когато при нас свършва. При нашата продължителност на живота само една малка част от жените доживяват до старост. Другите си отиваме в разцвета на силите, а някои и преди разцвета даже. Много пъти съм си мислил, че ние нямаме основания дори и толкова да живеем. Лани ми попадна една статия от media.framar.bg, в която се говореше за това, че много хора си купували лекарства от зооаптеките, защото били по-евтини. Най-много се търсел камфор салицилат, мазило, което лекува мускулни и ставни проблеми при конете и кравите. Тубичката струвала 3,80 лв. При това било и много ефикасно за артритни болки. Много се търсел също и антифлегмина, предназначен иначе за хронични възпаления на вимето. Пенсиите го ползвали за лекуване на хемороиди. И то било двойно по-евтино от човешките лекарства. Изобщо човешките лекарства вече са на нечовешки цени… За гъбички по краката се търсел гръцкият концентрат имаверол, антимикотичното средство за външно третиране при говеда, коне и кучета. Някакви прахчета за канарчета се вземали от хора с трудно зарастващи рани. Препаратът тривитаминол, предназначен да стимулира вълнодобива при овцете, се ползвал при косопад. И т.н.

Но като ви ги казвам тия работи, да не хукнете сега по зооаптеките! Това съм го чел по медиите, а не малко хора са умрели по причина на печатни грешки.

Понеже сме в следизборна ситуация и съм убеден, че сте доста изнервени, та да ви предупредя да внимавате с думата „педераст”.  Сливенският окръжен съд постановил некой си Р.Н. от Горно Александрово  да плати 1000 лева глоба, защото обидил кмета на селото Костадинов  на педераст. Освен това му присъдил и 300 лв. обезщетение за неимуществени вреди, а също и 512 лева разноските по делото. Та това „педераст” му излиза 1812 лв. Много интересно, че освен „педераст”, въпросният Р.Н. е нарекъл кмета и „циганин”, но по този пункт съдът го оправдал. Засега не са известни мотивите, подбудили съда да санкционира така строго „педераст” и да мине метър „циганин”, но ще следя и веднага ще ви информирам. А междувременно, ако много ви се иска да наречете някого педераст, кажете му „духовен педераст”, същото е. Расате нарече Сидеров „духовен педераст” и съдът го оправда. Избягвайте и думата „идиот”. За нея съдът присъжда глоба от 2000 лв. Но и тука съм му намерил дамара. Можете да му кажете така: „Господине, вие сте едва ли не идиот.” Според съдия Роглекова от Пловдивския районен (Мирослава Тодорова срещу Цветан Цветанов), няма престъпление, ако неверните твърдения са придружени от израза "едва ли не". Мисля, че това важи със същата сила и за верните твърдения.

Не ви питам как сте изкарали 24 май, най-българският от всички български празници. Да ви кажа, аз вече не го празнувам. Тъгувам го. Причини бол. Тъгувам за образованието, за образователите, за образованите… Тъгувам за изпадналите букви от азбуката, за забравените думи, за изгубения смисъл на изреченията… За вчерашните и днешни поети, за пропусналите да се родят писатели… За ненаписаните български книги и за много от написаните. Тъгувам за прогонването на езика от медиите и превръщането им в царство на първичната неграмотност… Тъгувам, че социолектът на посредствеността стана езикова норма…

И тоя химн… Като гледам как се е юрнал тоя народ към еджела си… Време е това „върви” да се махне и на негово място да се сложи „Спри се, народе!” Вървиш в грешната посока, вървиш след простите и неуките, които дори и да искат, не могат. Но те и не искат. Спри се, народе! Спри и се огледай! Все трябва сред теб да е останала малко мъдрост, малко честност, малко безкористност. Спри и я потърси на спокойствие. Поне опитай! Пък, ако не я намериш, върви, върви на…

Вторник, 27 май

Чувам, че щели да касират изборите. Андрей Райчев и Кольо Медианата сезирали ЦИК. Резултатите не можело да са верни, твърде много се различавали от прогнозите им.

Още преди години предупредих социологическите братя Галеви, че днес теоремата на Томас, утре теоремата на Томас… Някой ден ще се издънят. И на тези избори на Кънчовците им лъснаха продажните задници без извинение. В дните преди изборите Институтът за модерна политика  на Борислав Цеков даваше на БСП 1.6% преднина пред ГЕРБ, „Медиана” на Кольо Колев -  2%,  „Сова Харис” на Васил Тончев - 3%. „Галъп” прогнозира еднакъв резултат – по 18.3%. И четирите агенции поставиха под сериозно съмнение мандата на РБ. Единствено „Алфа Рисърч” и „Екзакта” предвидиха победата на ГЕРБ, макар и да не познаха огромната разлика. Боряна Димитрова прогнозира 27.3% на 23.6%, с уговорката, че ГЕРБ има още ресурс за мобилизиране. „Екзакта” на Лидия Йорднова заложи на 28,5 % към 24,0 %, което се оказа най-точната прогноза на изборите.

Та верно, че е продажна социологията, но не баш цялата.

Историческа референция: „Днес е 8 ноември 1948 г., неделя, предизборните анкети на мистър Галъп предсказаха за Дюи  километрични предимства, но спечели Труман… Мистър Галъп е посрамен като квакер, заловен пред вратата на публичен дом; обществеността се подиграва жестоко с мистър Галъп…”

Обаче Райчев е от тефлон, нему не му дреме...

Единственият важен резултат от тези избори, според мен, е че беше потвърдена европейската ориентация на България. Партиите, които ни теглеха към Евразия, получиха звучен шамар – 3% за Сидеров и 4% за Гоце. Лично ние се радваме и на загубата на Левицата „Черен хайвер”. Но ни е тъжно, че загуби от ГЕРБ. Още един мандат на илитератите в перспектива ще

image

 ни дойде много.

Мая Манолова е подредила богата софра в НС по повод 30-я си рожден ден.

Един читател ни напомня какво сме казал преди изборите през 2013 г. – че ако ГЕРБ 

пак спечели, ще напишем с най-големите букви, които имаме, че българският народ е най-простият народ на Земята. И ни прикани да си изпълним обещанието. Никога не е късно да си го изпълним. Обаче! Верно, ГЕРБ взе 30.4%. Но това прави едва към 680 хил. гласа. А дойде на власт през 2009 г. с 1 677 870 гласа. Значи народът изтрезнява. Разбира се малко е нахално с тия гласове да искат властта веднага, но все пак за Борисов става дума... Същото се отнася и за прехвалените резултати на ДПС. Те в никакъв случай не говорят за разширяване на електоралната база на ДПС. За ДПС са гласували към 395 хил. избиратели, което е добър резултат, но не е изключителен. На изборите за ЕП през 2007 г. ДПС взе точно колкото и сега - 392 650 гласа, а на европейските избори през  2009 г. с малко по-малко - 364 197 гласа. Това е резултат, който ДПС традиционно печели без да се напъва. Но когато се напъне… На парламентарните избори през 2009 г., когато Доган се изцепи за порциите, агите поставиха рекорд - 610 521 гласа.

Така че и тук няма новина. Новината е, че другата партия на Доган – Цензура без  България, взе над 10%. Тъй че сестринските партии ДПС и ББЦ общо са втора политическа сила, почти равна на първата.

Добра новина е, че лицето Пеевски се оттегли от листата на ДПС. Обяви, че благородно отстъпва мястото си на петата в листата на ДПС Искра Михайлова. Не каза дали ще се върне в НС. "Ще работя за моите избиратели, както съм работил досега."

Блазя им!

Чета, че консорциум между контролираната от Кремъл компания "Стройтрансгаз" и пет български фирми, гравитиращи около властта, ще получат поръчката за 3.5 млрд. евро за изграждането на "Южен поток" у нас. Една от тях е "Промишлено строителство холдинг", зад което стояли фирми, свързани с Пеевски и собственика на КТБ Цветан Василев. Значи верно ще работи. По своему.

Мисля, че Пеевски вече си дава сметка, че е напълно банкрутирал обществено и че никога в бъдеще няма да заеме публична длъжност, каквито и катарзиси да преживее. На пресконференцията в НДК беше видимо притеснен, току вадеше кърпичка и бършеше потта от челото и от някоя от гушите си… Местан обаче беше много добър. И му личеше какво удоволствие си доставя да се слуша. На моменти се притеснявах да не стигне до край…

Голям таш…, пардон, майтап в БСП. Не стига, че загубиха катастрофално, ами неграмотните бабички по села и паланки са гласували за № 15 и за по-сигурно са дали преференция на 15-я в листата –Момчил Намсикой. Ама не една и две, а 33 452 преференции. И естествено Момчил излиза начело, при което изпада петата в листата Достена Лаверн…

Каква я мислеха другарите, каква излезе… Но в живота е така. Понякога и тарикатите носят вода на баламите…

И за капак в понеделник още рано-рано Янааки Стоилов поиска главата на Станишев: „На следващите избори БСП трябва да се яви с ново национално ръководство".

Обаче Станишев е тенеке-сурат, нямало да подава оставка. Сергей Загубански… Девети ли, десети ли избори вече губи и пак иска да седи. Даже и да не е само той виновен, факт е, че носи лош късмет на партията си. Едно време викингите изхвърляли зад борда всеки моряк, който имал лош късмет. Щото може да го предаде и на кораба и да не им върви в грабежите, или пък направо да потънат…

И сега в БСП се чудят как да елиминират Преференциалния, без да изкарат избирателите си прости и бълбуци.

Сряда, 28 май

И „Атака” се присъедини към искането на Райчев и Кольо Медианата за касация на изборите. Не били честни, иначе нямало как да имат толкова малко гласове. Това заяви Чуколов в НС сутринта. И каза, че ГЕРБ и ББЦ ще започнат съвместни действия. Не го каза с тези думи, а по тяхному си, по атакистки, но това беше смисълът: "Ще видите как една мутра си слага капут!"

Съвсем предвидимо депутатите на Сидеров ще бранят това НС както спартанците на Леонид са бранели Термопилите.  Щото след едни избори може да четат „Съединението прави силата” изпод опашката на Коня…

Няма логика и ДПС да заработи за предсрочни избори. Резултатите на турската партия дават възможност на Местан да стисне още по-здраво Сергейчо за деликатното място. И да бере властови и икономически дивиденти, а всичко да се пише на сметката на БСП.

Във връзка с профила на гласувалите, изготвен от "Алфа рисърч”, колегите от „Сега” пишат: „29 на сто от избирателите на ГЕРБ са жени, а 27 - мъже.”

Верно? А останалите 44%? От третия пол?

Подобно, даже и по-тежко е положението в БСП – 25% жени, 22% мъже. „Само че, доизясняват колегите, Станишев печели сърцата на бабите над 60 г. от по-малките градове и селата.” От което оставам с впечатление, че електоратът на БСП се състои от 22% мъже, 25% жени и 53% баби. Пенсиите, точно както обича да казва д-р Филипов, че от една възраст нататък половите различия се израстват.

Изглежда лесна наука социологията, но все пак има някои неща, дето трябва да се знаят. Щото едно е да кажеш, че 29% от гласувалите жени са избрали ГЕРБ, съвсем друго, че 29% от гласувалите за ГЕРБ са жени.

Обаче съм длъжен да кажа, че макар и грешна към момента, трактовката на „Сега” за половата принадлежност на избирателите крие огромен евристичен заряд.

В социологията на класическите общества скалата на въпроса за пола изглежда така:

1.      Мъж

2.      Жена.

Но животът се усложнява и въпросът за пола постепенно се измества от въпроса за сексуалната ориентация. Ако сме прав, че тези избори затвърдиха европейската ни принадлежност, социолозите трябва да се замислят сериозно за един нов дискурс към половия въпрос. Ние като дипломиран социолог ще си позволим да предложим една по-детайлна, (а това значи и по-коректна!) скала на въпроса, съобразена все пак с остатъчната ни патриархална нравственост:

От какъв пол сте:

1.      Мъж

2.      Мъж, но не фундаменталист

3.      Жена

4.      По-скоро жена, отколкото мъж

5.      Зависи

6.      Друг

7.      Не мога да преценя

Даваме си ясна сметка, че тази скала е само начало, само една възможност да се премине по-плавно към едно бъдещо истинско изследване на половете.

Завърналият се в БСП пиар Нидал Алгафари обяснява загубата на червените. Казва най-различни работи, някои от които дори са верни. За социолозите вика: „Тези душеприказчици лъжеха, че имат пълни изследвания, получаваха пари и продължаваха да лъжат. Заблудиха ръководството на БСП, членовете на партията, че и симпатизантите и така помогнаха на ГЕРБ.” Това обаче не е от верните неща. Социолозите дават истинските числа на поръчителя. Ако той поиска и те приемат, данните могат да се надуят, за да се накарат повече хора да се качат във „вагона с оркестъра”. Тъй че айде моля! Електоратът може и да е бил заблуден, но не и ръководството на БСП.

Сред приблизително верните неща, които казва, поставям следното: „Група интелектуалци предложи, натисна и назначи на избираемо място в листата на БСП дама, за която никой не бе чувал. Няма да описвам отношението й към "вмирисаните бабички", които я избират, или безобразните закъснения за срещи с "изкопаните от гробовете" избиратели или пък с "нещастните списвачи" - журналисти…”

Лелей, пенсиите! Тая мома Лаверн яко ви уважава. „Вмирисани” и „откопани”… После се чудят на изказването на майка й, че миньорите били простаци.

Казвам, че това е приблизително верно, защото за турянето на Лаверн в листата не са виновни интелектуалците. Там имаше сделка: Майка й на Достена, Мара Пиргова, бивш зам.-председател на „Лидер”, осигурява гласовете на миньорите на Ковачки, а Достена влиза на избираемо място в листата.image

Взех тази карикатура от някакъв сайт, но там, типично по български, името на автора не беше споменато. Ако някой знае, да ми съобщи, за да го напиша.

И сега червените искат да накарат Преференциалния да се откаже от евродепутатство, за да може да влезе г-жа Лаверн. Предлагали му зам.-министерски пост и избираемо място в следващите парламентарни избори. Ама той не ще орел в небесата, стига му птичка в ръката…

Четвъртък, 29 май

Бареков вика за Борисов: „Вижте, г-н Борисов е един първичен човек. Бих употребил една малко по-силна дума - политически примитив. Той слага егото си, емоциите си над важните за държавата интереси. Доста си е повярвал… Превъзбудил се е през последните два дена.”

Огледалце, огледалце… Отишъл в парламента да дава брифинг. И поканил БСП за младши партньор в едно бъдещо управление под неговото председателство. Бареков с неговите 10%! Такъв пълен конфидънс човек може да си има само, ако се е дозирал неправилно, дето казва оная госпожа…

При обсъждането на вота на недоверие депутатът от ГЕРБ Владислав Николов попита защо министър Стойнев непрекъснато клати глава, когато герберите се изказват. И неясно защо това много обиди депутата от БСП Кирил Добрев: „Аз, вика, казал ли съм ти, че си метър и четиресе бе, казал ли съм ти че си плешив и че си грозен? Стани да се видиш колко си голям, бе!“

Щото той пък е висок, рус и синеок… В Гоце Делчев, родното му място, е известен като по-красивият Ален Делон!

Тоя е завършен изгледист! С такива депутати няма да стигнем скоро в Европа, която виждате колко е толерантна… Не мога да си представя как с такива хора ще узаконим еднополовите бракове, осиновяването на деца от хомосексуални двойки и т.н. А ще ни се наложи, много страни вече ги приеха тия работи…

Петък, 30 май

Папа Франциск подарил на Орешарски "писалка и му пожелал да подписва с нея „добри неща”. И се усмихнал дяволито.

Снимка БГНЕС.image

Добрите неща са относително нещо. Ако човек излезе на пл. „Независимост” надвечер и попита какво добро нещо може да подпише Орешарски с новата писалка, немам съмнение, че в 99.9% отговорът ще е: Оставката си. На „Позитано” 20 обаче ще ви кажат друго – договора за „Южен поток”.

Като стана дума, та да кажа, че президентът Плевнелиев не издържа и зададе въпроса регъл: "Очаквам правителството да излезе и да каже в прав текст на българския народ ще се съобразят ли с европейското законодателство за "Южен поток"?

 Президентът се притеснява и с основание, че като открием газ в Черно море, няма да можем да ползваме тръбите на „Южен поток” и да го докарваме до България и Европа. По така подготвения договор по тях може да тече само руски газ.

Политологът Валентин Вацев е категоричен: „Ако следващите 45 дни някой не събори това правителство, после и с ядрени удари „Южен поток” не може да бъде спрян… Няма съмнение, че от Русия са се задали няколко влака претъпкани с пари. Тези композиции някого ще позлатят, а други ще бъдат размазани от тези пари.”

Преувеличава, естествено, но не много. Руснаците са подли! Знаете ли, че са използвали биологическо оръжие в Украйна? Съобщи го руският сайт “Новоросс.инфо”. И сега Съветът за безопасност на Украйна издирва две жителки на село Любимовка, Херсонска област, които са заподозрени като главни терористки, защото заразили 220 украински военнослужещи с тежка форма на гонорея.

Между другото Вацев е обрисувал ръководството на столетницата по същия начин, по който и ние го виждаме: 200-300 души, които гонят само личен план и не им дреме за народ и държава. „Това е малката партийка в голямата партия. Малката партия е като свинска тения - тя сама никога няма да излезе.”

„Свинска тения!” Яд ме е, че не съм се сетил аз.

АФП съобщи, че е починал е ген. Войчех Ярузелски, бивш президент на Полша. Бог да прости. Сещам се, че преди два месеца писах, че жена му иска развод заради изневяра. А Войчех е на 90 г., през юли щеше да навърши 91. Когато преди много години Андреас Папандреу се залюби с Димитра Лиани беше на 68 и цял свят го презря. Гръцката преса писа, че измислил нова поза от Камасутра: секс с единия крак в гроба. Оказва се, че има и още по-сложна поза – и с двата…

Малко преди да свърша, до мен достигна радостната вест, че съдията от СГС Тони Гетов дал на Цветан Цветанов 4 години затвор по обвинението, че препятствал правосъдието. Но сега няма да коментирам тая новина, първо ще й се порадвам...

 Тони Филипов, д-р

To be continued
reduta.bg/v2/article/%D0%B8%D0%B7-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BB%D1%83%D0%B4-26-30-%D0%BC%D0%B0%D0%B9




Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3638508
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930