Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2014 08:12 - Кой търкулна банката
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1943 Коментари: 3 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Илин Станев, Росен Босев, в. Капитал

Старото клише е, че банка, както и муха, се убиват с вестник. В последните десетина дни обаче се оказа, че някой не само беше впрегнал група медии, но за всеки случай в атака срещу поставената под специален надзор КТБ се включи прокуратурата и МВР, бяха използвани и ресурсите на самата държава и накрая за всеки случай беше подготвена и инсценировка. 

Добре оркестрираната атака, довела до срутването на петата най-голяма банка в България, освен че доведе до разклащане на цялата банкова система на България, но и показа деструктивната мощ на Делян Пеевски, който по всичко изглежда стои зад блицкрига срещу Корпоративна търговска банка.

Абсурдът е, че всички ресурси в ръцете на депутата от ДПС Делян Пеевски всъщност бяха внимателно отглеждани от поредица от правителства. Започвайки от кабинета на Симеон Сакскобургготски, тройната коалиция между БСП, ДПС и НДСВ, правителството на Бойко Борисов, за да се стигне до настоящата управляваща коалиция, всички те добавяха по нещо в арсенала на Пеевски и доскорошният му финансист Цветан Василев, собственик на КТБ. Сега просто се видя какво може да направи създаденият от политиците Пеевскищайн. 

Дислокацията преди атаката

Трудно е да се каже кога точно започна войната между Пеевски и Василев, но първите сериозни противоречия са започнали миналото лято. Според версията на Пеевски, тъй като Василев имал прекомерни амбиции и искал да стане премиер. Според версията на Василев, тъй като Пеевски се изявявал като властелина на държавата. 

Бомбата гръмна преди две седмици, след като Цветан Василев се опита да поеме контрола върху "Булгартабак" и Делян Пеевски контраатакува с обвинения, че е бил поръчан от банкера. Пред bTV Георги Христов, член на управителния съвет на КТБ, каза, че "фирми, които се твърди, че са контролирани пряко или непряко от г-н Пеевски, са обект в момента на съдебни действия от страна на КТБ, както и други, които са длъжници в тази банка". Конфликти обаче е имало и около контрола на "Петрол" и прехвърлянето на средства от фирмите около Пеевски в други банки.

Чашата обаче е преляла малко преди това - в края на май, след като КТБ е отказала да издаде банкови гаранции на фирмите около депутата от ДПС, които участват в консорциума за строителството на газопровода "Южен поток". Стойността на строежа постоянно нарастваше и накрая стигна 3.8 млрд. евро, твърде голяма хапка, за да бъде изпусната. 

Пеевски влезе стабилно в проекта - фирмите около него "Промишлено строителство холдинг" и "Техноекспортстрой" са водещи в българския консорциум, който си партнира с руската "Стройтрансгаз". Цветанов не само е изолиран, но за всеки случай в момента Пеевски подменя двете си фирми - участници в "Газпроект Юг", с такива, които нямат кредити към КТБ.  

"Аз лично считам, че това е полезен проект за България и Европа, но в основната си част търгът трябва да бъде повторен. По начина, по който беше организирана конструкцията на "Южен поток" в България, аз никога не бих искал банката да има нещо общо с този проект", коментира Цветан Василев в интервюто си пред bTV миналата седмица.

"Южен поток" беше замразен на 8 юни, а само три по-късно прокуратурата започна разпити, а като формален мотив беше използван сигналът на "Протесна мрежа" както срещу Василев, така и срещу Пеевски.

Прокуратура, вестник... паднала банка

Дали случайно или не, атаката започна в същия ден, в който правителството напомни, че до 16 юни държавните фирми трябва да преведат в бюджета дължимия дивидент. Ясно е, че на 16-и от КТБ ще излязат няколко десетки милиона лева. 

В събота медиите, контролирани от семейството на Делян Пеевски, започват да бълват заглавия за обиските в офисите на Цветан Василев, както и твърденията, че банкерът е "поръчал" депутата. Бързо става ясно, че т.нар. опит за убийство са елементарен водевил, в който прокуратурата успя да поддържа обвинението само няколко дни.

"Катарзисът" на прокуратурата обаче не е отразен никъде. На няколко дни показна активност на обвинението и МВР, които няма как да не са знаели, че доказателствата срещу Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев са нелепи, са достатъчни, за да се налее необходимото печатарско мастило в пресата на Пеевски. 

Прокуратурата призна грешката си, но не предприе никакви действия дори и срещу обвинителите-маши, които са изфабрикували нелепото обвинение и които със сигурност издействаха на обвиняемите обезщетения за незаконните обвинения, арест и подслушване.

На 16-и освен държавните фирми от КТБ започват да теглят средства частни лица и фирми. Депозитите си успяват да изтеглят АЕЦ "Козлодуй", "Булгартрансгаз" - около една трета от парите си, а като цяло по-големите държавни фирми дърпат около 31 млн. лв. Българският енергиен холдинг и НЕК, които взимат решение в четвъртък, не успяват да направят това. 

Трудно е да се каже дали е имало натиск от страна на Министерството на икономиката за тези действия, но БЕХ реагира едва тогава, когато е вече пределно ясно, че банката отива под водата. Сумата, изтеглена от държавните фирми, обаче е нищожна на фона на теглените по 300 млн. дневно, както твърдят от самата КТБ.

Истерията обаче започна, след като на 17-и в сайта на "Дарик" се появи снимка с опашка от хора пред офис на банката. Реално заради наводненията в града работи само един от двата клона на КТБ и затова всъщност чакащите са повече, но това е поредният сигнал за бягство от КТБ. 

В сряда положението вече става неудържимо. От самата банка казват, че имат информация не само за паникьосани вложители, но и за добре подготвена инсценировка. Според служители на КТБ (информацията нямаше как да бъде проверена от независим източник) в последния месец е имало разкрити около 700 депозита с минимални суми.  В сряда и четвъртък вложители се нареждат на опашките заедно със служители на фирми, близки до Пеевски, като "Булгартабак". 

Най-интересният детайл обаче е намесата на прокуратурата в сряда и четвъртък. От прокуратурата първо изтече информация за това, че подуправителят на БНБ е бил привлечен като обвиняем. Впоследствие тя организира показна акция в офисите на Цветан Василев. 

Държавното обвинение потърси съдействие от МВР. Така всички медии се сдобиха с кадри на полицейски автомобили и полицаи под логото на КТБ. Нищо повече от това не беше необходимо, защото на практика един междуличностен конфликт е в състояние да срути държавата. И ако в развитите икономики сблъсъкът между двама силни играчи най-често носи полза на гражданите, в България носи хаос. 

Защото в България в крайна сметка не става дума за бизнес, а за схеми за разпределение на държавата.
www.svobodata.com/page.php




Гласувай:
16



1. анонимен - "Защото в България в крайна сметка не става дума за бизнес, а за схеми за разпределение на държавата."
30.06.2014 09:16
Наследниците на тези, които едва не успяха да превърнат България в "Задунайская губерния" на СССР, отново направиха опит този път отново с руско съдействие да разпределят държавата, може би с право считайки, че тя не е държава , а територия.
И докато народът не докаже с действия, че живее в европейска държава, а не на гранична територия между съвременна Европа и азиатска Россия, ще бъде използван като "избирателна бройка" !
цитирай
2. dekost - Прави ми впечатление, че се хвърлят големи усилия
30.06.2014 09:19
за да оправдаят Цветан Василев и некадърното комунистическо правителство, чието управление докара криза не само в банковия сектор. Обвиниха дори хората, че теглят парите си, все едно това не е тяхно право, стига да пожелаят.
Изкараха виновни всички други, но не и тези, които имат реална власт в съответната сфера. Така им е по-удобно. Или по-точно така им е платено.
цитирай
3. olivie - в-к Капитал е собственик на най - големия длъжник на държавата
30.06.2014 15:09
Говори се, че приятелят на Плевнелиев - Прокопиев /двете ПП + Путин още една/дължи на бюджета 70 милиона лв. данъци. А от обезценката на лева колко ли ще спечели башка от заличаване на дълга му от банкова криза?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3634611
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930