Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2014 11:53 - Дебелата лъжа за ирландския собственик на Пеевските медии
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 968 Коментари: 0 Гласове:
0



  image Супер успелият на 33 Делян Пеевски 87-годишен дядо е подставено лице в медийната империя на семейството майка и син. Номинираният от тях за нов собственик Патрик Халпени държи само 1 от 100 000 акции в ирландската компания Мedia Maker Limited

„Медиите, които принадлежаха на моето семейство, са един от най-четените и харесвани медии в България...“. Откровението е на Делян Пеевски и е от 19 май 2014 г., когато той побърза да отговори на Цветан Василев в безумния спор на годината кой какъв контрол има над медийния пазар.  Под ключовото определение „медиите на моето семейство“ Пеевски по традиция визира групата издания на „Нова българска медийна група холдинг“ с главно острие в. „Телеграф“. Това поне стана ясно след като през февруари тази година Пеевски обясни как е осигурявал "чадър" за публикации в „неговите медии“ по молба на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. После ДПС депутатът се коригира, че не били негови, а на неговото семейство. 

 

Минало незавършено

 

В последните месеци Пеевски говореше за същите тези медии в минало време. Повече от очевидно е, че се опитва да затвърди в обществото лансираната през април версия, според която майка му Ирена Кръстева е продала лелеяната инвестиция - „Нова българска медийна група холдинг“. Нещата се пооплетоха, след като в последното си публично присъствие - интервю за вече гравитиращия около същата слузеста структура в. "24 часа" Пеевски обяви: "Медиите, които все още са собственост на моето семейство, са “Монитор”, “Телеграф”, “Меридиан мач”, “Политика” и половината от вестник “Борба”. Не стана ясно какво Пеевски, или семейството му е направило с в. "Политика". Но казано с две думи - Пеевски или обръща палачинката за собствеността или "купувачите" са се дистанцирали, или тандемът майка и син са активирали нов план. 

 

Но нека се придържаме към официалната версия.  А според нея компанията „Нова българска медийна група холдинг“, еднолична собственост на Ирена Кръстева, продава участието си във фирмите, издаващи вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и половината от дружеството, издаващо великотърновския вестник "Борба".

 

Купувач е ирландското дружество Мedia Maker Limited на бизнесмена Патрик Халпени (Patrick Halpenny). Той е бивш дългогодишен изпълнителен директор на медийната група "Communiсorp. Group" и според официалното съобщение, разпространено от Кръстева, "има сериозен инвестиционен и управленски опит в различни медии (печатни, електронни, реклама и др.) в много европейски държави".

 

Версията как Кръстева продава на Халпени цялата си империя толкова се услади на семейството, че то впрегна целия си ресурс да я насажда в обществото и медийните среди.

Всичко това би било чудесна новина, ако беше истина. Но всъщност то е една дебела лъжа.

 

Схемата

 

Мedia Maker Limited е регистрирана в Ирландия на 9 април 2014 г., само два дни преди съобщението за сделката, според справката в ирландския регистър Solocheck. Това, макар и странно, не е непременно толкова страшно в една сделка. Страшното идва впоследствие. Според документите по регистрацията на компанията, които не са достъпни в Ирландия, но са публикувани в българския Търговски регистър, дружеството е с капитал от 100 000 евро, разпределен в акции с номинал 1 евро. От целия капитал от 100 000 акции широко представяният като собственик Патрик Халпени е записал 1 (една) акция.  

 

Чии са тогава другите? 

 

Въпрос, на който Семейството няма отговор. А пък Халпени  като управител на Мedia Maker Limited  е задължен да декларира участието си, но това не са длъжни да направят останалите съсобственици. Така реално собственикът на компанията, придобиваща "Телеграф", "Монитор", "Политика" и останалите остава скрит и може да е дори .... самият Делян Пеевски. Колкото и невероятно да е това. 

 

За наличието на лица под наем в сделката говори и вторият управител на Мedia Maker Limited . Това е 87-годишен дядо на име Джон Фелън, който по професия очевидно е „управител“. Името му фигурира в 33 компании. При това всяка с различна дейност. 

 

Има два варианта - дядката или е финансов гений, който има холдингова структура от компании и внезапно е решил да инвестира на медийния пазар в България, или просто е лице под наем. 

 

Искате ли да се обзаложим кой е верният вариант? 

 

Но зле скалъпената схема на семейство Кръстева-Пеевски не свършва тук. Купувачът на активите на мама всъщност е българска фирма. Това е „Медиа мейкър България“, в която изненадващо или не, чуждият инвеститор доста ларж е отстъпил най-важното място на изпълнителния директор на българката Виолета Петрова. Тя е и миноритарен акционер в българската компания, чийто капитал е феноменалното ниво от 50 000 лв. При това справка в Търговския регистър показва, че до момента са внесени едва 12 500 от тях. Операцията е доста лоу кост и личи от самолет, че в нея има нещо нелогично. Към това трябва да добавим и искреното признание на Халпени пред в. „Капитал“ веднага след обявяването на сделката, че не познава добре бизнеса на групата и се е запознал с Ирена Кръстева по време на „сделката“.  

 

Кой си купува бизнес, без да го е добре проучил? Отговорът е прост – този, на когото няма да му дреме особено за бизнеса. 

 

„...Аз също ги чета, харесвам ги, не мога да се отрека от тях. Те са на нивото, което импонира на широка част от българското общество. Те са на нивото, което допада и на самия мен. Най-важното е, че дават ясна, достоверна и интересна информация.“ Цитатът отново е на Man of the day – Делян Пеевски. Някак логично звучи очевидно искреното му признание, че си харесва медиите. И как да е иначе, когато те са си негови. Въпреки недодяланите опити Семейството да се отърве от бремето на издател на т.нар медии на „Нова българска медийна група холдинг“.

А въпросът кой стои зад медийната бухалка, развъртяла се  и този път стоварила се над Корпоративна търговска банка е просто риторичен.

 

Мирослав Ивановfrognews.bg/news_74504/Debelata_laja_za_irlandskiia_sobstvenik_na_Peevskite_medii/




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3634818
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930