Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2014 10:17 - Кой, как и защо управлява митниците?
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1389 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  /ИЛИ КАК КАДРУВАХА ЧЕРВЕНИТЕ СВИНЕ/*
image Така изглеждат митниците за някои...

Хванал един митничар златната рибка и както си е редно от класическия сюжет, започнал да изброява трите си желания: - Значи искам 5 милиона в евро, хотел на морето и любовница манекенка с големи цици. Така. Това е първото ..



Това е веселата част. Минаваме към сериозната. На редакционната поща получихме текст за това, какво се случва в българските митници и защо има над 500 000 000 лв по-малко приходи от миналата година по това време. Писмото е подписано от "митнически служители". Не знаем дали е така. Но съдържа любопитна информация, част от която вече е излизала в някои медии, а друга - не. Публикуваме го, защото писмото е факт и ние държим нашите читатели да са информирани. Всеки може да прецени доколко изнесеното е достоверно. 

 

 Ето и самият текст с незначителни съкращения.

 

Голям шум се вдигна около връщането на Ваньо Танов начело на агенция "Митници". Разпадналата се, заедно с правителството", коалиция БСП - ДПС, реагира остро и поиска срещу Танов да има протести като тези при назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Танов сигурно има много кусури и грешки. Но не той е проблемът на митниците. Проблемът са политиците и техните марионетки в системата. Те са корумпирани и вършат всеки ден огромни безобразия. По този начин очернят не само името на Агенция Митници и Финансовто министерство, но и на България.

 

Защо куцат митниците?

 

Как се случва така, че основна приходна агенция на държавата не работи ефективно? Как за 7 месеца е натрупано неизпълнение на поставения план за приходите с над 500 милиона лева? Колко ще бъде неизпълнението до края на годината и как ще се запълни тази дупка в бюджета? Защо във време на икономическо оживление и ръст на потреблението приходите са по-малко от предходната година, факт, който няма обективно обяснение? Защо контрабандата на цигари се увеличава непрекъснато и мина 20% без да е променяна акцизната ставка на цигарите? Защо се увеличават нелегалните горива и алкохол на пазара? Защо резултатите от работата на митническото разследване и разузнаване са комични?

Ето, това са темите за истински разговор. Мерило са резултатите.

Отговорите могат да се открият само при внимателно вглеждане и анализ на случващото се в българските митници, на това кой и как ги управлява. При сглобяване на пъзела от факти и връзки се откроява следната схема, която е благодатна почва за безконтролно развихряне на корупция и контрабанда:

-         Доскорошният министър на  финансите и пресен, пресен водач на листа от ДПС Петър Чобанов изобщо не е познавал администрацията, не се интересувал от проблемите и съответно нямал визия и адекватно поведение. Без ресорен заместник министър той взимал под влияние на доверен съветник, описан по-долу, който по същество е служител с нисък ранг и неясни функции също. Същото важи и за доскорошния директор. Интересно е да се изясни истинската причина за пенсионирането на Кирил Желев като зам. министър, както и защо не се дава ход за проверка на получените сигнали срещу лицето Иван Конов.

-         Вече бившият директор на Агенция „Митници“ – посредствен ръководител, зависим от различни политически и икономически кръгове и интереси т.е. тези които са го поставили. Недиалогичен, без ясни принципи, визия и политика. Като формален ръководител на администрацията създава условия и подкрепя действията по изграждане на мрежа за контрол на контрабандните потоци и финансовите средства добити от тях. Води лоша и вредна кадрова политика – назначаване на хора без необходимата квалификация без конкурсна процедура, възстановяване на съкратени служители с политически протекции по заместване на дългосрочно отсъстващи, споразумения за прекратяване на дела въпреки, че агенцията е спечелила делата на първа инстанция и др.

-           Премиерът Пламен Орешарски не е невиен в създадената ситуация.Според ксперти той е бил запознат с всички тези процеси, някои от които се повтарят още от времето, когато бе финансов министър по реме на тройната коалиция. Примерът с назначаването на Иван Конов - Рейнджъра е показателен. Пасивно наблюдава и обявява, че проблеми няма и администрацията работи нормално.

-           Конов - Рейнджъра – поставен е да управлява безконтролно най-силовата структура на АМ - 25 екипа на митнически мобилни групи с поле на действие всички фирми на територията на България. Чрез този инструмент той има пряко и безконтролно влияние върху контрабандните канали. Отчита се директно на министъра на финансите, министър-председателя и понякога на директора на АМ. Имал е пряк достъп до тези хора. Не е постигнал никакви значими резултати в борбата с контрабандата и въпреки това ползвал неограничени права. Има информация за осъществяван натиск върху фирми вносители. 

-      Николай Попов, с прякор Клоун – поставен от министъра в АМ като заместник-директор да управлява разследването, разузнаването, мобилните групи и последващия контрол – най-важните силови звена на агенцията. Той от своя страна за нула време поставя доверени хора с конкретни задачи на големите гранични пунктове – Капитан Андреево, Калотина и Кулата. Изпълнявал ролята на печално известния Румен Божинов – Цайса. След като стана публично достояние проблема с отнетия му достъп, министърът беше принуден да го освободи, но продължи да го ползва за съветник, който влияе на решения, блокира проверки, разпространява клевети и доноси срещу хора, които не се поддават на натиска с цел елиминирането им. Има съмнения, че случая със заместник-началника на митница Свиленград Георги Георгиев е инсцениран с негово съдействие. Има събрани материали в службите срещу него за търговия с влияние и корупция. 

Тези две лица вършат мръсната работа като посредством натиск на служители, доноси, заплахи, рекет на фирми и лица, предлагане на съдействие при проблем с митницата и др. способи се стремят да създадат мрежа от зависими и верни служители на ключови позиции, както и да контролират и насочват каналите за незаконна дейност.   Тези процеси протичат с позволението и под мълчаливото и пасивнонаблюдение на ръководителите на отговорните за това институции – доскорошните министър -председател, министър на финансите и директор на АМ. И не само това – осигурявана им е неограничена защита и протекции т.е. чадър.

 

Кой кой е?

 

Иван Василев Конов - Рейнджъра.

Има бакалавърска степен от ВИФ специалност „Физическо възпитание“ диплома от 2006 г. Назначен за „старши експерт“ на МП Калотина "по заместване"  на 30.08.2008 г. като преди това е бил „митнически сътрудник“ по трудово правоотношение. На 4.12.2008г. със заповед на директора на Агенция „Митници“ Христо Кулишев на лицето се разрешава да премине индивидуален курс на обучение за митнически инспектор. Курсът е 7-месечен, като лицето трябва да посещава ежедневно лекции в Националния учебен център. По изключение за служителя курса е продължил около 20 дни без посещаване на занятия в центъра, а обучението е следвало да се провежда на работното място. Свиква се комисия, която провежда вътрешен изпит на 08.01.2009 г. Запонати твърдят, че членове на въпросната комисия са се червили като моми при отговорите на "специалния" служител. Странно е, че липсват дори материалите от изпита, които уж задължително трябва да се пазят. След обучение и назначаване за инспектор по бързата процедура без да са спазени изискванията, лицето е назначен за „младши инспектор" на МП Калотина. 

image

Иван Конов като рейнджър в Ирак.

 

image

Конов като митничар.

 

За времето прекарано на Калотина лицето става известно с множество груби прояви и неправомерни действия към пътници, шофьори, колеги. Известни са случаи на заплахи и нанасяне на побой над граждани. Говори се за случай на побой дори над служител на МВР, за което има образувана прокурорска проверка. Срещу лицето има данни за извършване  на незаконни действия при осъществяване на митническия контрол. Установени са случаи в негови дежурства на въведени в страната автомобили с американска регистрация в нарушение на режима „временен внос“. При проверка на един от тези автомобили "Мицубиши-Индевър" на територията на София от мобилни митнически групи на 6.11.2009 г. същият е управлявал автомобила и е представил пълномощно от собственика. По този и други случаи има образувани прокурорски проверки. Заради извършваща се прокурорска проверка 207/2009 г. на РП Сливница и Досъдебно производство 12/2009 г. по описа на ГПУ Калотина на лицето е отказано издаване на пропуск за достъп до ГКПП и е следвало да бъде изведено от граничния пункт. На всичкото отгоре има влязла в сила присъда в Германия. Уволнен е през 2009 г. за злоупотреба със служебно положение. Върнат е на работа в началото на 2014 г. от директора на АМ Павел Тонев, след като Кирил Желев отказва да го възстанови докато е директор на АМ. Лицето е върнато в АМ без да е спечелил съдебно дело, а е назначен за държавен служител без конкурс "по заместване" на дългосрочно отсъстваща майка – похват, който се практикува по изключение само с изрично разрешение на шефа на митниците. В момента Рейнджъра работи в дирекция МРР в ЦМУ. Дадена му е неограничена власт да се разпорежда с 25 мобилни екипа в цялата страна на длъжност, която не съществува в класификатора на държавната администрация – отговорник на оперативно звено. За да се постигне тази цел е упражнен административен натиск на началника на този отдел в централното управление Марияна Русева от ръководителите на дирекция „Митническо разследване и разузнаване“, от Конов и лично от директора на Агенцията. В следствие на този натиск служителя е преназначен в друга структура. Служителката е човека изготвил и реализирал оперативния план, при който беше разкрито най-голямото количество марихуана за тази година – 500 кг., с което постижение Павел Тонев се похвали в пространно интервю за в. "Стандарт". По повод натиска на Конов има подаден сигнал в Инспектората на Министерство на финансите, но до този момент не е даден ход на проверката. Междувременно зачестяват случаите на заплахи, грубо и унизително отношение към служители. Под безучастните погледи на ръководството Рейнджъра си позволява да раздава квалификации и клевети към различни колеги, включително по адрес на зам.-началника на Столична митница и директора на дирекция „Митническо разследване и разузнаване“, който е негов пряк ръководител. За тези клевети и заплахи също е подаден сигнал до компетентните институции, но във финансовото ведомство също не е даден ход и на тази проверка. Предлаганите от него оперативни планове за проверки са неефективни и губят време и човешки ресурс без да са постигнати някакви резултати. В един от тези планове, изпратен до директора на АМ и министъра на финансите, транзитно преминаващите през страната граждани на Европейския съюз в посока към Турция с мюсюлманско вероизповедание, са наречени „терористи“ и „заплаха за националната сигурност“. Този план е одобрен от бившия директор на агенцията.  Конов е известен с избухливия си характер, липса на култура на поведение и уважение към колегите си. Демонстрира и парадира с близките си отношения с Пламен Орешарски, Петър Чобанов, Николай Попов - съветник на министъра на финансите, Павел Тонев, брата на премиера Милети Орешарски. Търди се, че последният има отношение към назначаванията му в АМ като Конов конспиративно го нарича „лелинчо“. Когато говори за министър Чобанов, Конов често го нарича „вуйчо“. Заявява, че никой не може да му държи сметка, а има поети ангажименти лично към министъра и никой не го интересува. Преди известно време лице - нарушител е представило по време на проверка визитка на Конов, която по негови думи му е дадена, да послужи ако има някакви проблеми с митницата. На визитката пише „Министерство на митниците“ (?)

 

Колеги на Иван Конов споделят, че ходел на работа с огромна брадва и автомат "Калашников" на ГКПП Калотина. Рейнджъра демонстративно трупал на масата пред проверяваните коли метални тръби или ножове за респект. Това пишат в докладна до шефа на митниците Христо Кулишев над 20 колеги на Конов. Информацията е публикувана вав в. "24 часа". Наричат го Рейнджара, защото бил картечар в българския батальон в Ирак. 
Нееднократно сме били свидетели на грубото и често пъти брутално отношение на Конов към пътниците, твърдят митничарите от смяната на Рейнджъра. Разказват как колегата им веднъж измъкнал  през стъклото чужденец с швейцарски паспорт и го пребил. 20-ината митничари обвиняват Иван Конов и в корупция - пропускал цигари срещу заплащане. Шефът на Митниците Христо Кулишев  заявява пред "24 часа", че проверката по сигнала не е приключила. Според него Конов бил нарочен за предател от колегите си, които му завиждали. Той допълва, че не знае, че Конов е разследван от прокуратурата в Сливница за побой над български гражданин на граничния пункт. 
Според жалващите се Конов постоянно обяснявал, че работи за "службите", че е информатор на германския посланик, работел също за "едно презокеанско разузнаване" и бил много близък с директора на митниците и с тогавашния финансов министър Пламен Орешарски. Последният отказал коментар пред вестника. 
Има и проверка на прокуратурата,  предизвикана от Конов, от 23 февруари тази година. Високопоставен служител на агенцията твърди, че въпросната проверка, предвизвикана от Конов, била заради спрян на Калотина германски камион. Рейнджъра сигнализирал, че негови колеги  искат от шофьора 500 евро подкуп, за да го пуснат да влезе в страната. Проверката обаче, показала, че по документи товарът бил ценна пратка-хартия за банкноти за турския монетен двор. Такива пратки по закон трябвало да се движат само със специален режим, а шофьорът не бил подготвен за това. Така митничарите се обадили на българска фирма, оторизирана за ескорт на спецтовари от граница до граница, и те поискали с фактура сумата от 500 евро за тази услуга. 
Колегите на Конов пък го обвиняват в корупция в докладната записка от 28 януари, че е допуснал пък два автомобила натоварени с цигари, които преди това са били върнати за допълнителна проверка от мобилна група.

Според източници от бившето военно контра-разузнаване Иван Конов е бил отличен професионалист като военен, съвестно е изпълнявал задълженията си, няма провинения, не е наказван и е изкарал без инциденти мандата в Ирак.  Но и там колегите му твърдят, че е бил конфликтна личност.

 

Николай Попов - Клоуна

В периода 1992-1993 година Попов е работил в Гранична полиция – ГКПП Аерогара София. Преди това е бил цирков акробат. По-късно по някакъв начин се озовава като служител в Националнта служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) в звеното pа София град, като за кратко е бил дори ръководител на звеното. Известно е, че заради нерегламентирани връзки с представители на организираната престъпност, Попов е освободен от системата на МВР. За определен период от време е имал определени трудови ангажименти в партийната централа на на БСП, в сектор сигурност. Бил е член на „Института за нов икономически напредък“ заедно с Росен Карадимов и Петър Чобанов. Според социалисти Попов е назначен за съветник и зам.-директор на АМ с протекциите на Росен Карадимов пред министър Чобанов.

image

Николай Попов - Клоуна

 

В службите има оперативна информация, че Николай Попов е поддържал близки отношения с Христофорос Аманатидис – Таки, подпомагайки дейността му в сферата на наркотрафика и контрабандата. Известен е в средите на бившата ГДБОП с псевдонима „офицера".

Към настоящия момент Николай Попов е съветник на министъра на финансите. Експертизата му е в ресор „Митническо разследване и разузнаване“ и „Последващ контрол“. Това са структурите на АМ, които имат най-големи правомощия за извършване на контролни действия и от тях зависи ефективността на администрацията в борбата с контрабандата и финансовите престъпления. Хора от митницие твърдят, че Клоуна умело търгува с влияние и се опитва да контролира контрабандните канали, като за тази цел използва доверени служители от АМ, повечето от тях с нечиста репутация и биография, някои от тях наскоро възстановени в системата. Най-вече разчита на Иван Конов, за който вече стана дума. 

В началото на август, след извършена проверка в Митница Свиленград, от Инспектората на МФ, която е приключила с предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Тодор Караиванов (началник на Митница Свиленград тогава) Попов укрива доклада за извършената проверка. Същият търгува с влияние, чрез доскорошния министър на финансите и сегашен кандидат за депуат от ДПС Петър Чобанов, оказвайки му въздействие в телефонен разговор при назначаването на началниците на някои от възловите митници. Има също така информация за покровителстване на контрабандни канали на Митница Калотина, чрез Милен Димитров – тогава началник на МП Калотина, на Митница Свиленград, чрез Красимир Иванов Добрев - отговорник на звено, Александрина Людмилова-Петрова - сектор Наркотрафик, Стойчо Курдов - отговорник на звено и Валери Стайков - и.д. начолншк на Митница Свиленград. През месец септември и октомври 2013 г., по настояване на Николай Попов, Александрина Людмилова-Петрова е назначена за и.д. ночолншк на МП Капитан Андреево. При назначаването й същият е дал указания кои митнически служители да бъдат определени за отговорници на смени. На отговорниците на смени е определена седмична такса от 15 000 ЕВРО, които следва да се предават на Красимир Добрев и заедно с Петър Ханзъров да се предоставят на Александрина. С цел контролиране на трафика на автомобили на пункта, Красимир Добрев не използва Системата за определяне на работните места на Капитан Андреево /СОРМА/ (това е неизпълнение на заповед на началника на митницата), по този начин Петър Ханзъров, близо три месеца е разпределян постоянно на трасе – леки автомобили, микробуси и автобуси. За неизпълнението на задълженията за ползване на СОРМА е извършена проверка от Инспектората на Министерство на финансите, в което е направено предложение за образуване на дисциплинарно производство. При извършване на проверката, Красимир Добрев излиза в болнични, по съвет на Николай Попов (връзката на Попов с Красимир Добрев е чрез Минко Брайков-бивш ръководен служител на МВР), даден в телефонен разговор. Впоследствие липсва комуникация от страна на Красимир Добрев и Николай Попов (в този период от време, Попов се намира в Р.Турция, заедно със съпругата си), Добрев търси контакт с началника на отдел Контрол на митническата администрация в Инспектората на МФ, като чрез посредник е предложил сумата от 10 000 ЕВРО на началника на отдела, за да затаи нарушението. Началника на отдела е сезирал ДАНС – сектор "Корупция" за случая и от там са взели мерки по контролиране на няколко от служителите. В процеса на дисциплинарното дело, Валери Стайков пуска заповед, с която сваля Красимир Добрев от длъжността – отговорник на звено. Разбирайки този факт, Добрев се обажда на Александрина, а тя на Николай Попов. На следващият ден заповедта е отменена и той отново е отговорник на звено.

Красимир Добрев прави две срещи в София с Николай Попов, едната е в офис на ХЮНДАЙ, а другата пред зала Арена Армеец, като е получил уверението, че нещата ще му се уредят и да не се притеснява. След срещата Добрев провежда телефонен разговор със Петър Ханзъров, на която му споделя добрата новина и му казва, че е предал нещата и са били достатъчни, за сега. След което му казва: “брат, тряа да се стягаме, че работа ни чака“. 

По време на нощната смяна на 12.05.2014 г. служители на гранична полиция, след като е направено разместване на смените им, спират 2 автобуса, пропуснати през митническа проверка с голямо количество контрабандна стока. По случая има образувано дознание от ГП и би следвало да се извърши проверка как митническите служители изпълняват задълженията си.

Към настоящият момент Николай Попов е в много близки отношения с Иван Конов. Попов открито използва неуравновесеността и липсата на елементарна култура от страна на Иван Конов, който пък от своя страна в телефонни разговори с него парадира с близки отношения с държавни служители на ключови позиции, като контролира чрез него кадровите процеси в АМ. В разговор Попов казва на Конов:„Намали темпото да няма грешки. Аз съм уредил нещата. Няма да има зам. директор. Ти ще си фактора.“

През лятото на миналата година по искане на инспектората на МФ е извършена съвместна проверка с ръководството на Столична на МП Калотина с цел предотвратяване на порочни практики и пресичане на корупционни действия от страна на митнически служители. Установен е служител, който не спазва заповед на директора на АМ и в себе си разполага с валута без да може да обясни от къде е. Служителя е наказан, а случая е предаден на прокуратурата. След проверката Николай Попов тогава зам.-директор на АМ предлага началника на МП Калотина Милен Димитров да бъде преназначен на друга работа. След като осъществява личен контакт със същия под претекст, че са му се обадили от високо място необяснимо сменя позицията си и заявява, че промени няма да има и той е доволен от работата на Димитров. Началника на Калотина Милен Димитров парадира и спекулира с връзките си  с ГЕРБ, като нееднократно е заявявал, че играе футбол заедно с Бойко Борисов и е близък с неговото обкръжение. Има информация, че от началника на МП е осигуряван финансов ресурс  насочен към Попов, който е съветник на министъра на финансите. Изведнъж без да посочи причина служителят подава пред директора на агенцията заявление за напускане в края на месец май.

 

Ден след като от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) официално обявиха пред Mediapool, че достъпът до секретна информация на новия зам.-директор на митниците Николай Попов е бил отнет преди четири години заради укрита от него информация и опасност да бъде изнудван, ситуацията около него се заплете още повече.

Пресцентърът на ДАНС пък съобщи, че в службата "не са постъпили документи за извършване на проучване за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация на заместник-директора на Агенция "Митници".

Така по-малко от седмица, след като ексшефът на НСС ген. Атанас Атанасов заяви, че допускът до секретна информация на Попов е бил отнет през 2009 г. заради негови нерегламентирани контакти с хора от наркобизнеса, окончателно бе потвърдено, че той е поел митническото разследване въпреки наличието на сериозни съмнения за благонадеждността му и без дори да е минал повторна проверка в ДАНС.

На този фон от финансовото министерство по времето на Петър Чобанов продължават упорито да пазят мълчание по темата, отказвайки каквато и да е официална информация. Поведение, което допълнително задълбочава съмненията около мотивите за назначението му. Особено предвид факта, че по неофициални данни на Mediapool Попов е присъствал на оперативка в митниците в качеството си на представител на Министерството на финансите, още преди да е назначен за зам.-митнически директор.

В цялата тази заплетена ситуация е ясно единствено, че бившият антимафиот Попов е напуснал МВР заради данни, че е неблагонадежден, след което 4 години се е занимавал неясно с какво. Също толкова неясни са и причините, заради които министър Петър Чобанов избра точно този човек да поеме разследването на контрабандата, след като последователно той е бил определен като неблагонадежден от МВР и ДКСИ, а ДАНС дори още не е била ангажирана с повторната му проверка.

Меко казано нелепа е и позицията на главния секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров, който чистосърдечно обяви пред БНТ, че не бил чел кадровото досие на Попов и не знаел нищо за него. Професионалният ръководител в МВР дори не пожела да коментира информацията за отнетия достъп до секретна информация на зам.-шефа на митниците, нито дали това няма да спъва сериозно борбата с контрабандата и злоупотребите с акцизни стоки.

"Ние работим като един междуинституционален модел. Когато поех поста, поканих директора на митниците, директора на НАП, с директорите на "Гранична полиция" и директора на националната полиция за набелязване комплекс от мерки по отношения на престъпления, свързани с контрабанда, акциз и ДДС. Тогава в кабинета ми дойде г-н Танов. Впоследствие, доколкото разбрах и от медиите, той е излязъл в болничен и започнах да работя с г-н Николай Попов, тоест ние работим междуинституционално", бе единственият доста неясен коментар на Лазаров по темата.

Колкото и лаконично да е това изявление на главсека на МВР, то дава яснота поне за едно нещо – Попов е влязъл в ролята си на ръководител в митниците още преди официално да бъде назначен, тъй като Ваньо Танов излязъл в болнични още в края на юни м.г., а новият зам.-директор бе обявен официално чак на 5 август.

Междувременно временният директор на митниците Борислав Борисов излезе в отпуска и ненадеждният според МВР и ДКСИ Попов остана единственият ръководител на агенцията. Това обаче очевидно не е притеснявало нито министър Петър Чобанов, нито премиера Пламен Орешарски, които игнорираха всички въпроси около това "тайнствено" назначение.

 

Павел Тонев – доскорошен директор на Агенция "Митници"

Изпълнява тази функция близо година. Може да бъде характеризиран като посредствен, недиалогичен, зависим от различни кръгове и хора, пасивен при защитата на авторитета и ролята на Агенцията в обществото. Управленските му действията по кадровата, структурната и организационната политика вместо подобряване на ефективността и резултатите от работата водят до вътрешно напрежение, неработещи важни структурни звена (дирекции МРР, Последващ контрол, липсва аналитично звено в структурата), ниска ефективност и неизпълнение на поставените приоритетни задачи за изпълнение на плана за приходите и ефективна борба с контрабандата и опитите за ощетяване на бюджета. Могат да се дадат много примери с лоши кадрови решения, структурни промени и вътрешно организационни мерки. Най – негативно се отразяват неговите действия продиктувани от различните му зависимости от влияние на политици, висши административни ръководители извън системата, бизнес структури и др. Интересни биха били отговорите на въпросите за зависимостта му от Николай Попов, Иван Конов, но много отчетливо се откроява и въпроса за зависимостта на Павел Тонев от консултантската фирма на Асен Асенов, защото към настоящия момент политиките на агенцията се определят в офиса на тази фирма. Ако се анализира внимателно кадровата политика за ръководните кадри отчетливо се виждат назначаванията на началници на митници на близки на Асенов хора от времето, в което той беше директор. Асенов демонстративно заявяваше допреди дни, че той е човекът на Орешарски и през него минават всички важни решения. Знае се, че в момента той консултира икономически оператори, които правят опити и осъществяват дейности с акцизни стоки в нарушение на закона и ощетяват бюджета с огромни суми. По някои от тях са в ход разработки на службите. Така наречения в медиите директорски „дрийм тим“ представляващ ръководството на АМ  е изцяло съставен само от хора верни на Асенов в т.ч. Тонев - директор на РМД Пловдив по времето на Асенов, Лъчезар Кръстев за когото се знае, че е един от най близките хора на Асенов и Чавдар Васев- главен секретар на АМ по времето на Асенов. Тези хора са освободени от министър Петър Чобанов, но носят пряка отговорност за тежкото състояние на Агенция „Митници“ в момента.

Ето такива хора работят и управляват в митниците. Освен  безобразията, които вършат поради ниския образователен и професионален ценз, обслужват и интересите на политико-икономически кръгове.  Всичко това става под "чадъра" на хора от БСП и ДПС. На ексфинансовия министър Петър Чобанов вече му се отплащат с депутатско място в листата на Движението за права и свободи.

Конов и Попов се хвалели тия дни, че в понеделник, 01.09.2014 г. столичен ежедневник, ще публикува "убийствени компромати" срещу известни хора, които им "бъркали далаверата". Били платили дебели пачки, за да "бъдат отстреляни" съответните лица. Що да купуваш вестник, като можеш да купиш някой шеф да ти свърши мръсната работа, шегували са митническите босове.

 

Група митнически служители

 

Бел. ред: След няколко телефонни разговора научихме името на вестника. Съобщиха ни го три, независими един от друг, източника. Ще видим в понеделник, колко са благонадеждни.
*Подзаглавието е мое.
frognews.bg/news_75406/Koi-kak-i-zashto-upravliava-mitnitsite/




Гласувай:
3



1. zari22 - Червените прасета са навсякъде ...
30.08.2014 15:15
Червените прасета са навсякъде :((( ужас, ужас
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625353
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031