Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2014 20:43 - The Financial Times: Русия надигра НАТО в Украйна
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 3019 Коментари: 4 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image

Руската тактика, според специалисти от НАТО, може да се даде за пример на всички, замесени във въоръжени конфликти през XXI век. Както те отбелязват, от самото начало на кризата в Украйна Русия е на крачка напред и майсторски изпълнява оперативните си задачи. В НАТО до момента не са измислили нищо по-умно от струпване на силите си в Европа, пише Financial Times.


Представителите на НАТО по време на кризата в Украйна твърдят, че Москва категорично е решена да започне нова студена война. Руската стратегия, действително, се опира на безжалостната геополитика от миналото столетие. Но военните аналитици отбелязват, че руската тактика е образец за подражание при конфликти в XXI век, отбелязва изданието.

В многобройните си интервюта чиновниците от специалните служби и представителите на американското разузнаване неизменно хвалят руското планиране, гъвкавостта и детайлното изпипване на операцията, макар да правят това неохотно, отбелязва британското издание.

Експертите отбелязват, че Русия е крачка напред пред западните държави от самото начало на конфликта и изпълнява задачите си безшумно и силно ефективно - Русия действа „майсторски", - твърди западен аналитик за изданието.
На срещата на „Голямата седморка" страните от НАТО се опитаха да изработят план за обуздаване на руската тактика по отношение на Украйна. Ако НАТО беше успяла да докаже намесата на Русия в Източна Украйа, то това би се оказал ключов момент за дипломатическото разрешаване на кризата, но до момента подобна връзка никой не е в състояние да направи, пише изданието.

Източик на изданието от средите на висшия ешалон на НАТО твърди, че, за разлика от очевидната концентрация на войски в Крим, в източна Украйна действат значително повече специализирани и малобройни подразделения, които след изпълняване на задачите си изчезват така бързо, както и се появяват. Пример за това, според чиновника от НАТО, са свидетелствата на очевидци за групи от шест човека, въоръжени със скъпоструващо руско оръжие от рода на безшумния „Винторез", които групи в прав текст са в помощ на опълченците, съобщава Financial Times.

Още по-голям интерес за западното разузнаване представляват хората в униформи, които присъстват на снимките от мястото на събитията. Анализирайки позициите им в групите, жестовете и поведението им, натовците правят извода, че тези хора определено са от средите на руските тайни служби или специалните руски военни подразделения и ръководят проруските опълченци, твърди Найджъл Инкстър, работещ над транснационалните заплахи в лондонския мозъчен център към Международния институт за стратегически изследвания.
„Наблюдавайки случващото се в Украйна, всички си мислят за танкове и прочие обичайни военни средства, но руската държава винаги е влагала много в спецслужбите си и в разузнаването. Именно те са и замесени в Украйна", - пояснява Найджъл.

Използваната от руснаците тактика в Украйна британският разузнавач нарича „класически метод" за подстрекателство и организиране на местните сили, което не изисква голямо количество оперативни работници, пише британското издание.
Украинските сили не могат да се справят с това ниво на организация на разузнаването, което демонстрира Русия. Според виждането на НАТО, по отношение на класическото агентурно разузнаване Русия отдавна притежава неоспоримо преимущество. Както твърдят представители на алианса, по време на управлението на Янукович една трета от високопоставените сътрудници на украинските спецслужби са били завербувани от руснаците.

Специалистите от НАТО определят действията на Русия като „операция за влияние", ефективно съчетаваща разнообразни методи за натиск. Специалистите от НАТО и до момента не успяват да изработят адекватен отговор. Вероятно защото, заключава британското издание, по силата на парадокса тъкмо западният алианс е застинал в миналото - с всичките си самолети, учения и военни кораби.

frognews.bg/news_75658/The-Financial-Times-Rusiia-nadigra-NATO-v-Ukraina/



Гласувай:
14



1. pesho - Истината е че европейските страни ...
04.09.2014 21:43
Истината е че европейските страни членки на НАТО са гола вода и мокри вестници.Истинските военни сили в НАТО са САЩ и Турция,но дори и с тях Русия има превъзходство,а и като започнат война руснаците стигат до Париж,Берлин или Истамбул.


,,Знам хиляди начини да изкарам мечката от бърлогата,но не знам нито един да я вкарам обратно,не закачайте руската мечка,,-Бисмарк

цитирай
2. ernest - Педсказанията още от миналото
04.09.2014 22:23
са, че Русия ще спаси света. Никога не могат напълно да ги победят!
цитирай
3. germantiger - Т.НАР. ЗАПАД ОТДАВНА ПОБЕДИ
05.09.2014 09:34
Преди месеци Украйна бе котенце на Русия, а векове преди това нейна губерния и праотец - днес по-голямата си част е срещу Русия - И ВИЕ НАРИЧАТЕ ТОВА РУСКА ПОБЕДА

Преди години Сирия бе само руска сфера с френско ограничено участие - днес Сирия е поне "поделена" - И ВИЕ НАРИЧАТЕ ТОВА РУСКА ПОБЕДА

Преди години християни-грузинци бяха почти братя с руснаци и техен съюзник в антируски Кавказ - днес Грузия и Русия имат омраза и разкол - И ВИЕ НАРИЧАТЕ ТОВА РУСКА ПОБЕДА

...

Запада отвори такава рана в тялото (не в задния двор) на Россия, която век или повече няма да зарастне.

P.S.
Лафовете на файненшънъл таймс са тези, които винаги запада пробутва на изток - говори им че са силни и победители, докато ги биеш, мачкаш и кървиш
цитирай
4. planinitenabulgaria - И ВСВ се водеше привидно от едни,
05.09.2014 16:04
а други решаваха какво да стане. Не поради простотия оставиха авериканците Куба към СССР, не поради простотия я пуснаха в голяма част от Европа, и сега каквото става не е случайно. Има ЦРУ, има ФБР, има евреи, които държат парите на света в банките си.
Не са толкова прости от НАТО, колкото твърди авторитетното английско списание Фекалшънтаймс. Както в "Уикенд" напр. няма нито едно неплатено съобщение или пък насочено към някого, за да го втъпят още, така сега правят и от НАТО. Лошото е, че за хората на Украина мислят толкоз, колкото за германиците в Дрезден, когато в мразовитата ффевруарска нощ ги разрушиха без да имат никакво основание...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3634939
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930