Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2014 23:08 - А вие колко дивизии имате
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 14157 Коментари: 52 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

"Ако поискам, до две седмици мога да превзема Киев." Думите на руския президент Владимир Путин в телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу са били извадени от контекста, твърди Кремъл. Но истината е, че Европа и светът вече наистина не знаят какво може да поиска утре Путин.

Дори да се предполагат съвсем рационални мотиви зад действията на Москва, изобщо не е ясно дали, за да ги изпълни, Путин няма да снабди сепаратистите със зенитни ракети, да опита действия отвъд линията на фронта, като създаде проблеми в страни с руски малцинства, или най-малкото утре да спре газа. 

Опитите да се "разчита" Кремъл вече се оказват безсмислени, защото, както изглежда, неговата стратегия е да бъде непредсказуем - колкото по-противоречиви стават руските действия, толкова по-силен е той.

Едуард Лукас, старши редактор в The Economist и анализатор във вашингтонския Centre for European Policy Analysis, предупреди тази седмица, че Западът трябва да признае, че бившите съветски републики и сателити са били прави през всичките тези години – Русия е паднала в ръцете на шепа ревизионисти от бившия КГБ. 

"Като не чухте тях, чуйте мен – Русия не иска да бъдат приети интересите й в рамката на сегашните правила, а иска да приемете правилата, които тя диктува. На Запад мислят, че редът в Европа е честен и поради това – стабилен. В Русия смятат, че той е нечестен и плаче за промяна", заяви Лукас пред британската парламентарна комисия по външна политика.

И истината е, че на Владимир Путин засега му се получава. Уверен от безсилието на Запада след войната в Грузия, вдъхновен от олимпиадата в Сочи, развеселен от антиевропейските партии, които търсят подкрепата му, и мобилизиран от липсата на достоен противник в Украйна, руският президент изглежда като гросмайстор без опоненти. 

Тази стратегия, разбира се, има своите граници - дори Путин надали иска да тества колко уверен е в единството си НАТО. Въпросът е дали Европа и САЩ са готови да бъдат също толкова непредвидими, т.е., вместо да се търсят мерки за умиротворяване на Кремъл, твърдо да застанат срещу ескалацията на агресивност.

Блъфове и рискове

"Той не иска да създаде поредната зависима държава, още по-малко да анексира тези територии. Територия в Украйна, която е под руски контрол, му дава лост за влияние върху украинското бъдеще - каква политика да води страната, дали да стане кандидат за НАТО и т.н. Анексирането за сметка на това би имало точно обратния ефект, вече нищо не би задържало Украйна в руската сфера на влияние", смята Кадри Лиик, старши сътрудник в Европейския съвет по външна политика (ЕСВП) и дългогодишен кореспондент на няколко естонски вестника в Москва. 

В тази логика на мислене последната ескалация на военно напрежение и все по-откритата намеса на руски войски целят да покажат на украинския елит, че нямат шанс да победят и че Западът няма да им помогне.

Но ако Русия започне да затъва все по-навътре, това не само няма да промени политиката на Киев, но и ще значи проблеми за Путин. Както казва военният анализатор Александър Голц, тогава за тези територии ще трябва да бъдат изпратени наборни войници. 

"Това е съвсем друга история. Ниска дисциплина, лоша подготовка и ротация на всеки шест месеца", предупреждава Голц. Тогава Путин рискува основната му опозиция да стане руският Комитет на войнишките майки. За да стане това, Западът (който в този случай включва и България) трябва да стои твърдо срещу Москва и да подпомага Киев, докато Путин не разбере, че блъфът му не минава.

Путин иска основно признание от САЩ за разделение на зоните за влияние, смята Лиик. "Той е показвал, че е вече е приел, че балтийските републики са в американската, сега иска Вашингтон дори писмено да му обещае, че няма да се меси в неговата", допълва тя. Според полския журналист и писател Константин Геберт обаче, бивш анализатор от ЕСВП, Путин няма да спре дотам. 

"Мисля, че сме изправени пред много консистентна руска стратегия, целяща да натисне границите на Запада обратно към това, където бяха през 1989 г. Това не включва задължително формални промени - излизане от НАТО и ЕС, но например идеята, че член 5 не важи на изток от Одер", казва той.

Според тази версия на отговора на въпроса какво иска Путин Русия няма да се спре пред нищо, за да си гарантира отстъплението на Запада. В Европа се чуват мнения, че трябва да се приеме, че Украйна не е напълно суверенна държава, Крим е част от Русия, а в Донбас ще има някаква федерализация.

Но на срещата на НАТО в Уелс бе прието, че различни държави могат да въоръжават Киев и да помагат в противостоенето на частите на руската армия. Барак Обама пък специално летя до Естония, където изнесе твърда и ясна реч, в която каза, че НАТО трябва да подпомогне украинската армия да се модернизира и засили и "ще защитаваме всички съюзници, защото няма стари и нови членки, има просто съюзници".

Всичко коз

Проблемът е, че не е ясно какво ще последва от тези действия. Неведнъж през последните месеци е говорено за това колко ирационална изглежда политиката на Кремъл. От нея трудно може да се прогнозира нещо за бъдещето, а усещането за това, че става дума за решения на самодържец, ги прави още по-субективни, независещи от функционирането на институции и правила и с характерните за всеки човек грешки, слабости, страсти, заблуди и неадекватност. 

"Путин винаги е взимал решенията извън погледа на обществото и това просто бе доведено до крайност. Той сега просто непрекъснато играе игра, в която вдига залозите", казва руският анализатор Мария Липман пред "Капитал".

Стандартното разбиране беше, че масата за игра на Владимир Путин е постсъветското пространство, в което той не иска да допусне конкуренция - не само от Запада, но и от опита на тези страни сами да избират пътя си. Защото за Путин "покерът е за един играч", обяснява пред радио "Ехото на Москва" главният редактор на списание The New Times Евгения Албац.

"Москва винаги е разглеждала световните събития в рамките на това как едни страни увеличават влиянието си, други го губят, а трети се свиват. Това, че Западът говори по друг начин, за управляващите в Русия е само лицемерен начин да обосноват своята експанзия", обяснява за "Капитал" Кадри Лиик, старши сътрудник в Европейския съвет по външна политика (ЕСВП) и дългогодишен кореспондент на няколко естонски вестника в Москва.

И сега, когато имаше изгледи Украйна най-накрая да излезе от неговото влияние, Путин очевидно е готов на всичко. Надали някой е мислел, че руската армия ще влезе в Украйна, както влезе в Грузия. И тя наистина промени леко подхода си - не го направи толкова открито, а доста по-умело. Но крайният резултат е един и същ. 

Така поставени нещата, е трудно да се каже какво действия оттук насетне ще предприеме Путин. Сравненията с Мюнхен, Судетите, Косово по-скоро объркват картината, отколкото да я правят по-ясна. Геберт например е доста категоричен. "Путин преследва "сива зона" между Днепър и Одер, където нещата няма да са договаряни на базата на закона, а на базата на силата", смята той. 

Най-големият съюзник 

За хората, които не следят процесите в Русия, изненадващо и експлозивно тази страна реши да се затвори в някаква собствена реалност. В нея тя може героично да пребивава във вражеско обкръжение, със затегнат колан 10 - 20 - 30 години и тайно да приема ковчезите с убити в Украйна войници в името на великата цел – да я уважават и да се боят от нея. 

Днешна Русия твърди, че властта в Киев е само една американска марионетка. Украйна е само сцената за тази флангова война със САЩ, цената, за която руснаците са готови да платят, включително защото изначално смятат, че вече са я спечелили.

"Присъединяването на Крим бе като чудо. За една нощ рейтингът на Путин се вдигна от 60% на 80%", казва Липман. "На московските избори например основен въпрос бяха имигрантите. Нито един от тези въпроси, които вълнуват обществото и са проблемни, не се е променил или не е решен. Просто Крим засенчи всички останали въпроси. Има новинарски емисии, в които първият половин час е само Украйна."

"Десетки милиони руснаци, без да се смущават, заявяват: нарушихме международното право, но постъпихме законно за Крим. Още повече са онези, които не искат и да си спомнят за някакво право - "те" не могат да ни казват какво да правим, а ние ще правим каквото си искаме и то е именно това, което доскоро си казвахме, че не бива да се прави", коментира пред московския в. "Ведомости" социологът от "Левада център" Алексей Левинсон. В статията си "Безнаказаност на границата на провала" той предупреждава, че подобни събития винаги са приключвали с беда.

Михаил Ямполский – живеещ от години в САЩ историк, философ и теоретик на културата, нарече това "отбранителен империализъм". С този термин на Михаел Геллер той говори за това, че "по отношение на Запада Русия винаги се е намирала в състояние на несинхронност – или догонва, или напуска състезанието и тръгва назад, неспособна да влезе в ритъма на западната цивилизация". 

Той цитира категориите на Хана Аренд от 90-те години, според които Русия не е можела да продължи като парий, т.е. да пребивава извън съвременното общество, и е станала парвеню, т.е. е била принудена да се приспособява към условия, които дълбоко в себе си смята за деморализиращи, изгражда си фалшива идентичност, без да схваща общата рамка.

В очите на мнозина руснаци Владимир Путин ги е върнал към естественото им състояние на уникална страна-цивилизация, която не се съобразява с останалите, а те трябва да се съобразяват с нея. Русия отново е парий, тласкана към един режим със севернокорейски вектор на самоизолация и самодостатъчност, който руски коментатори нарекоха "чучхе light".

Руският президент може спокойно да смята за основен свой съюзник времето. За разлика от лидерите в демократични държави, притискани от опозицията и отговорни пред обществата си, той не дължи никому отчет. За изминалите 14 години, откакто е на власт, вече ги няма Джордж Буш, Силвио Берлускони, Никола Саркози, а Герхард Шрьодер работи за него. Защо да не изчака следващата вълна лидери, като през това време с пропаганда и финансирането на симпатизиращи му сили да опитва да влияе на настроенията в чужбина и да си подготви по-удобни партньори? 

Вътре в Русия няма и няма да бъдат допуснати никакви структури, способни да се съпротивляват на властта. Дори при колапс на икономиката лесно може да бъде обвинена "петата колона", финансирана от Запада, и ненавистта на населението да бъде насочена към малцината инакомислещи.

"Не може да се отрече, че Западът иска да ни накаже. Той това прави, това иска, да ни отслаби", посочва Липман. "Така че какво правим? Обвиняваме правителството си? Напротив, обединяваме се зад водача. Въпреки че има ефект върху жизнения стандарт на хората, не мисля, че това ще се промени. Хората са склонни да се откажат от част от удобствата си."

Отново в чакане на знаци от Москва

Може ли икономика с размера на Италия - силно зависима от приходите от петрол и газ и технологично разчитаща на постижения от последните години на СССР – да отправя подобно предизвикателство? Населението й е по-малко от това на Бангладеш и е струпано в няколко по-големи града в европейската част, което оставя огромната й територия почти безлюдна като тази на Монголия. 

За сметка на това има близо 800 хиляди души активна армия, а с мобилизираните във военизирани структури - почти сигурно над 1 милион души, което я доближава до числеността на армията на Индия с население над 1 млрд. души. 

Амбицията й за световна роля се подхранва от факта, че за 15-те години, в които я управлява един и същ човек, петролът поскъпна от $20 през 1999 г. на $140 през 2008 г. и после бързо се стабилизира около $100. Но петрол и газ се откриват на много места по света, а тя дава само 2.8% от световния БВП, докато основният съперник, който си избра – САЩ и Европа, контролират около 47%.

Резултатът за Русия няма да е благоприятен. И това, което може да се очаква, е продължаващото й изолиране. Руският политолог Мария Липман коментира за "Капитал", че когато са се изчерпали ресурсите, Михаил Горбачов е решил да се отвори към света и в резултат СССР се срути. 

"Това е урок, който Путин е научил много добре. Когато си в тежки времена, не се отваряш, а се затваряш. Иначе губиш страната си." Това обаче създава съвсем нова геополитическа ситуация, от която Западът има защо да се притеснява. Затворена в ъгъла си, Русия няма да има мотива дори да имитира добросъседство и дипломация. Дори напротив - ще използва всяка възможност да пуска по някое болезнено жило.

Каквото и да стане, това значи нова реалност за държави като България. Страната осъзнава бавно и доста трудно, че разделителните линии в Европа са се възродили и този път ние сме от другата им страна. НАТО възобновява активността си на Изток с нови бази, нови учения и нови стратегии. Най-добрата възможна идея за нас би било да подсигурим участието си в тези инициативи, като се надяваме ситуацията да се промени.

Но истината е, че Европа изведнъж е върната в онази незабравена ситуация, в която промяната трябва да тръгне от Москва. Отново чакаме, казва Геберт, за да можем да дишаме спокойно.
 Екип на Капитал
www.svobodata.com/page.php




Гласувай:
20



1. olivie - Това не е вярно
07.09.2014 23:38
Може за два дни.
цитирай
2. josarian - Лесно е да се биеш със слаб противник, нали?
07.09.2014 23:42
Той Гитлередно време тръгна с рогите напред, но помним какво стана. Тада енстане същото с путлер сега?
цитирай
3. demonwind - Нищо не се знае -
08.09.2014 14:27
Русия плаши със затваряне на въздушното пространство за западни авиокомпании, а Белгия е пред режим на тока, ако кранчето на газта спре дори за миг. Тепърва ще става интересно, но едно е ясно - не можеш да застанеш срещу държава-континент и да се опитваш да извиваш ръцете й. Няма значение дали тези ръце са на царе, императори или просто агенти на КГБ - историята помни. Франция помни. Германия помни... Най-гадното е, ако направят Украйна плацдарм за изпробване на новите си оръжия - американците ще дават на хохлите нови оръжия, които ще се съревновават с руските такива - над главите на нещастниците, които дори няма къде да отидат, защото ядат корени и картофи през повечето дни на годината.
цитирай
4. vmir - На гол тумбак - чифте пищови.
08.09.2014 15:10
Не съм очаквал руснаците да паднат толкова ниЗко. Да издевателстват над довчерашните си братя с парите от петрола и газа, създадени от природата. Братята, които са довели до просешка тояга. Верно, колкото е по-претенциозен и мързелив някой, толкова е по-злобен. Сега разбирам защо по времето на комунизма за десетилетия у нас руснаците не научаваха и една българска думичка.
цитирай
5. zabylgarite - ....
08.09.2014 16:30
Само дето Барозу излъга за тези думи И ГИ ИЗОПАЧИ португалския комунист ,но карай да върви
цитирай
6. apostapostoloff - На времето великият СССР за
08.09.2014 17:17
две седмици превзе Афганистан. Нищо не пречи днешна Русия да повтори този чутовен подвиг.
цитирай
7. vmir - 6. apostapostoloff,
08.09.2014 18:10
apostapostoloff написа:
6. apostapostoloff - На времето великият СССР за две седмици превзе Афганистан. Нищо не пречи днешна Русия да повтори този чутовен подвиг.


Странна представа за величие - на умряло куче нож да вадят. Плюя си в пазвата и си викам - добре, че навремето си пяхме "Македонско девойче" и подарихме 150 танка на макетата срещу "опълченците" им, вместо да ги пуснем срещу четирите им танка, и да си ги делнем с албанците. Как така нема да сакат да правиме велика Булгария...
цитирай
8. mglishev - Добър материал,
08.09.2014 18:41
четох с интерес.
цитирай
9. planinitenabulgaria - Истината е, че и Западът и Америка са лабави:
08.09.2014 20:28
Те могат да се справят с проблема веднага, но шиканерят и има защо. Така Путин е в цугцванг и почти вековната разработка за скапване на Русия е пред финализиране. Правя едно сравнение:
В Горна Оряховица има един квартал, такъв има и в гр. Левски, има и цяло такова село Ветово. Те съществуват, защото в България няма съд и главен ррокурор. Поради същите причини селото, коети ми наподобява с демокрацията си - ЕС - бива тиранизирано от Путин така, както около 1812 г. Европа от Наполеон. Решението ще се вземе след 2020 г., когато бъде изграден щита ПРО. До тогава ще има шиканерене, но вемето ще се ползва за срутване на икономиката на Путин. Значи, на самия него, но отвътре, чез намеса на другите държави.
А това, което стана в Абхазия и Северна Осетия през 2008 г. е срам за Запада, петното от което никога няма да бъде измито.
цитирай
10. nagodi62 - Всичко е обърнато с главата надоло.
08.09.2014 21:25
Всичко е обърнато с главата надоло.
цитирай
11. born - Тази гадина Путин вече започна а...
08.09.2014 21:30
Тази гадина Путин вече започна агресия и на запад и вероятно ще анексира и Шотландия, и Каталуния, а вероятно и други заблудени нации, които не са наясно с позитивното си бъдеще в супердемокрациите. Иначе се самоизолира много успешно от Бразилия, Китай, Индия, Южна Африка и други заблудени по този нещастен свят.
цитирай
12. pesho - „Знам хиляди начини да изкарам м...
08.09.2014 21:33
„Знам хиляди начини да изкарам мечката от бърлогата,но не знам нито един да я вкарам обратно,не закачайте руската мечка„-Бисмарк

Ако Обонго Хюсейн Банана беше на мястото на Путин и в Украайна живеха 10мил.америкаци Западна Украйна досега да е в руини.
цитирай
13. germantiger - коментара ми под друг постинг, но подходящ и тук
08.09.2014 23:26
Всъщност първо натиск, после "демарш"...

Първо хард, после софт.

С две думи - отваряш рана, разбиваш задния двор на москалите и създаваш пропаст и омраза мебду руснаци и украинци (повечето от тях) за поне век, после играеш "ролята" на слаб, внушавайки им измамна тяхна сила...

Този филм се пуска над 20 години и резулатат е:

СССР РАЗПАД
РУСИЯ ВСЕ ПО-МАЛКА, СЪРБИЯ СЪЩО (като вярно куче на москалите)
САЩ, НАТО И ЕС ВСЕ ПО-ГОЛЕМИ
ТРАДИЦИОННИ "ЛОКАЦИИ" КАТО СИРИЯ И ЛИБИЯ ВЕЧЕ НЕ СА РУСКИ

Запада винаги бие така и винаги играе тази "ролева" игра - докато запада побеждава и изтиква изтока, му внуишава, че е силен, когато го бие.
цитирай
14. vmir - 13. germantiger,
09.09.2014 10:32
Затова е казано: "Внимавай как критикуваш противника си, за да не се отърве от слабостите си". А слабостите се преодоляват със смирение и кротко натрупване, примери бол - Германия, Япония, Китай. Някой да ги е чул в последните десетилетия да се петлярчят и да се бият в гърдите колко са велики? Вероятно скоро няма и да ги чуе. Защото трупат и знаят, че все още не са толкова силни, колкото им се иска. (Въпреки, че икономиките им са колкото поне 10 руски) И защото от опит знаят, че петлярченето е пускане на пара в свирката, а не за напредване.

Дори щатите не парадират с величие, каквото и да им се привижда на някои заради силата и влиянието им. (Въпреки, че тяхната икономика е десетина пъти над руската). И затова при преговорите печелят в повечето случаи безапелационно, защото едно е да се ежиш у дома колко си умен и неповторим и великодушен, съвсем друго е да седнеш на масата за преговори и да ти извадят документите с неизпълнените ти ангажименти, които даже си забравил, че си подписал. Защото ти е било достатъчно да лъжеш своите у дома, но навън веднага си проличава.
цитирай
15. germantiger - Към vmir14
09.09.2014 12:12
Разликата или твоя пропуск (според мен) е в едно ФУНДАМЕНТАЛНО:

ГЕРМАНЦИТЕ СА ЕДИНСТВЯЕНИЯ НАРОД С ВНУШЕНО ЧУВСТВО ЗА ВИНА, за разлика от всички други!

Никой друг няма чувство за вина на национално ниво въпреки престъпленията на руснаците мачкали 136 народности векове наред, нито американците ликвидирали половин континент с автохтонно население, нито британската и френската колониални системи изтребили десетки племена и народности, нито иберийците съкратили цял континент в население. Никой от тези свевтовни престъпници не се гаври с народа си, както се гаврят германските власти и половината свят с всичко германско в историята (що иде реч до сила и истина, не до изкуства и култура - тях щат не щат ги признават)!
цитирай
16. vmir - 15. germantiger,
09.09.2014 15:08
Вярно е, че германците са най-миролюбивият от големите народи, но пък са с определени заслуги за последната голяма война. А последните дела имат най-голяма тежест и това няма как да се промени. Не ги подценявай, те си избират правителствата, които ти мислиш, че се гаврят с тях. На мен са ми безкрайно симпатични точно защото са способни, а не рипат, че са голямата работа. Това значи, че са много по-силни, отколкото изглеждат. Защото са известни с добродетелите си от древността.

Никой нищо не може да им внуши, защото те самите са самокритични, а в теб надделява славянската нужда от показност и ербаплък. Без самокритика и смирение не се трупа сила, а само простотия и слабости.

Без уважение и дори надценяване на противника не е възможна адекватност, успех и победа. Умните и търпеливите не си прахосват възможностите в правене на пушилки и глупаво плашене на останалите. Затова славяните винаги са на опашката на цивилизацията и никога няма да бъдат реални лидери.

Учил съм в щатски университет, американските професори се отнасят с огромен респект към германците, твърдяха, че около 1/3 САЩ реално са германски. И това не е от куртоазия, защото си казваха кои в Европа са им неприятни или дори направо гадни. Само невежа или простак може да не изпитва респект към германците. Англичаните недолюбват германците, но и те се отнасят с респект към тях.
цитирай
17. germantiger - Написаното от теб за "ербаплъка"...
09.09.2014 18:09
Като гледам какво си написал вече съм убеден, че американците са славяни, еврите също, българите не съществуват защото се потвърждава напълно червената теза че сме славянско море ;)

Позволи ми да познавам германците преди 1945г. в пъти и нива над теб (без да се обибждаш просто е факт, че съм запознат с всичко тяхно по начин качество и количество каквото ти не и това е нормално), ти пък си по запознат с бол други неща в които аз съм лаик.

А на мен ми се струва, че бъркаш безродността и умението със силата и умението (едното не отрича другото). А пропо още след войната един убваец го е казал - зщао да убиваме златната кокошка, просто трябва да й сменим "чипа" (не по този начин го е рекълк, защото чипове е нямало или поне във вида ни познмат днмес:)
цитирай
18. germantiger - ТОВА Е ИЗВРАТЕНО И БЕЗРОДНО
09.09.2014 18:10
"Германия"-няма такава "държава"-
Държава в столицата на която има бетонен мемориал на еврейте
Държава в която нямат право да се гордеят с нищо след 1813г. и 1815г.
Държава в която има паметници на кирилица на армията която изнасилва-Съветската
Държава в която се пускат филми като горкия редник Райън в които чужди избиват германци по „германски” телевизии
Държава в която театрите се правят от чужденци, държава в която всичко което е негерманско се протектира и изтиква напред
Държава в която водят децата от малки в концлагери да им внушат чувство за вина-да ги възпитават в срам, колко зли са били дедите им!
цитирай
19. vmir - 17., 18. germantiger,
09.09.2014 20:13
Прекалено наедро обобщаваш. Германците са с изключителни заслуги към развитието на техниката, но американците са по-иновативни и имат повече патенти и открития вероятно, защото гледат на нещата в тяхната взаимовръзка и цялостност и неслучайно което в Европа за нас е “техника”, американците наричат “технология”. Евреите пък са недостижими по брой нобелисти на глава от населението. Както навсякъде по света, евреите са недолюбвани и в щатите, но това не пречи на щатите да се учат от находчивостта и упорството на евреите. Патентен експерт ми каза, че в която и държава да си защитил патент, дори да не е ползван никога, закона в щатите ти отрежда определена надбавка към пенсията, стига да си американски пенсионер. “За принос към човечеството” – така според него било официално мотивирано. И какво славянско намираш в това? Ако ти кажа, че съм изобретил и реализирал петилетка преди японците да създадат актуалните “термопомпи вода-въздух”, които вече рекламират и продават навсякъде по света, само благоприличието ще те възпре да ми кажеш какво мислиш за такова изявление. Патих си около него само, защото го направих години преди всички останали в света и не бях съгласен да ме назидават и набеждават в гадости. Това е славянското отношение, но не е никакво доказателство, че сме славяни.

Патриотизмът като крясъци и национални претенции отдавна е надмогнат и осмян в западна Европа, но тук ние още не сме достигнали до простия емпиричен факт, че няма по-голям патриотизъм от това да сътвориш нещо полезно, защото от момента на комерсиализацията му, то започва да прави пари за държавата ти и ги прави за цялата вечност напред без прекъсване, да, и така прави гражданите на тази държава по-богати, проспериращи и способни да се предпазват от външни заплахи. Без нуждата да размахват заплашително томахавки над главите си, за да покажат колко са страшни или важни.

А това да се репчиш “патриотично” колко страшна е държавата ти не е друго, освен “защита” на допотопни и гълтащи планини от пари технологични компилации и скъпи третокачествени чуждестранни технологични отживелици, които заробват сънародниците ти много по-сигурно от всеки външен завоевател. Сещаш се защо – защото на никой нормален проспериращ с труда и таланта си народ не му трябва да поробва опърничави глупци, които презират създаването на национално богатство и сила, и се самонавиват, че на някой са му притрябвали евтините им ментета, трета ръка разоряващи боклуци и кладенците, около които умниците са налягали и чакат водата на другите да свърши, излъгани, че така ще забогатеят от продажба на вода.
цитирай
20. germantiger - ?!
09.09.2014 21:06
Много си се разлял в словоблудство - подхващаш "свои" теми и ме занимаваш с твоите вълнения и мнения. Нищо лошо - уважавам мнението ти и намирам време да те прочета.

Семпло ти писах - за германците като история, култура, изкуства и дух зная нива над теб и това е съвсем нормално с оглед произхода, интересите, опита ми и живота сред такива, както и количеството и качество което съм натрупал за тях като знание и досег.

Учудвам се, че ме подозираш в обобнщения на едро, след явно урболешкйото да не кажа глупаво твое разумение за нечие славянско отношение. Богха ми, наистина си писал глупост - прощавай лексиката и квалификацията но това е смекчено определение.

Вмир - векове наред патриотизма и посел национализма е бил част от западната история, култура и доктрини сред евросилите и ти наричаш това славянско отношение ?????????? !!!!!!!!!! Историята на тези държави позната ли ти е? пропагандата им през световните войни поне малко вдяваш ли я им? Векове демонстрация на сила сравнена с 60-70 "недемонстрация" днес и то каква недемонстрация - няколко пъти в Ирак, в косово, преди това в Гренада, още по-преди ввИетнам, "най-преди" в Корея?! Киното, флага пред всяка трета къща в САЩ? И ще кажеш, че това е чудесно - ами чудесно е да, но в Германия го няма, целенасочено йок!

За другото съм съгласен с теб (то много не остана - другото го знам и споделям като позиция).

Прощавай и за моето словоблудство след твоето такова - реших да ти отговоря.
цитирай
21. vmir - Ето, че доказваш тезата ми.
09.09.2014 23:55
Очаквах да се възползваш от личния момент, за да ме настъпиш. Това е типично славянска черта. Щом намираш примера ми за лична драма, ще ти припомня, че и за твоята Варна преди 3 години писаха доста медии: “Гениален варненец изобрети отопление за стотинки”. И понеже знам за какво става дума, ще ти кажа, че в идеята му има сериозно рационално зърно, което може да се използва и да пести огромни средства, които да се налеят в други технологии и т.н., но такива възможности не само за теб са безинтересни и далеч по-маловажни от епичните пози и импозантните изявления. А в белите държави е точно обратното и това е секрета на техния просперитет и непукизъм. И затова твоя градски няма да ви отоплява за стотинки, нито дори за няколко лева, въпреки съществуващите технически възможности за многократно облекчаване на енергийната зависимост, особено в крайморски градове като Варна. Но насила не можеш да дадеш на никого, можеш само да му вземеш. Нито можеш да дадеш на някого, колкото и да иска, но наготово и с единственото “задължение” да ругае и да поучава.

Колкото за двигателната сила на патриотизма и национализма на Запад, прочети “Островът на пингвините” на Анатол Франс, да видиш как преди век ги е подиграл безжалостно като примитивна простотия и средство за домогване до власт, положение и лични облаги, и опустошенията и трагедиите, които са донесли на Франция. При положение, че войнствеността на Франция през XVIII – ти и XIX – ти век не е била лишена от сериозни просветителски и морални мотиви натрупани от работите на поколения мислители и философи, когато Бонапарт вече е имал цялата власт в ръцете си, а тръгва да премахва крепостничеството в Русия като унизителен анахронизъм за съвременната цивилизация. Колкото и да го плюем, имал си е не само личните, но и цивилизационните мотиви. И мотивира народа си не толкова с обещания за величие, колкото за просперитет чрез премахване на тиранията, потисничеството и безумната ретроградност. Това, че някои виждат величието единствено в завладяването на чужди територии се вижда по положението на завладените. Няма неоплют завоевател, но истината проличава точно по това. А не са малко “освободителите”, след които трева не никне, не са малко и “агресорите”, след които “поробените” територии заприличват на райски градини. И познай къде си губят идентичността – дали в първите, където немотията се компенсира с приказки за национално величие, или във вторите, които уж нехаят за нея, защото мислят само за правене на пари.
цитирай
22. germantiger - ...
10.09.2014 20:48
Ако "настъпвването" в личния момент е славянска "черта" ;) тои десетки римляни като Цицерон и Цезар са славяни, несъмнено Бисмарк и личните му противници (не само политически също), със сигурност славяни са Гудериан и Клуге с техния дори насрочен но отменен от Фюрера дуел ;) Всичко това са славяни, но има още - Ришар кер де Леон или Ричард Лъвското сърце и леополд Австрийски също са, Томас Мюнцер е баш славянин, а Вагнер е най-големия славянин сред всички споменати ;)

Простено ти е, защото в историята като знание си нива под мен и това не го заявявам за да те засегна, а просто като констатация - истинна.

P.S.
Втория ти абзац сочи дефицит на отговор и безсилие в теб, защото аз посочих глупостта която ти написа - патриотизма и национализма не бил запад - аз ти посочих че векове наред е бил. Тази ти грешка е глупава. За другото, което полемизираш - нямам нищо против, но не с мен, не аз съм адресата и в това спор с теб нямам.
цитирай
23. vmir - 22. germantiger,
10.09.2014 21:49
Тук вече съвсем си изпусна бездънната славянска душа. Щом вкарваш целенасочения Цезар и компания под знаменателя на скандалджийския славяски опортюнизъм, страхотен историк ще да си, явно.

И защо ти трябва на мен да ми приписваш, че патриотизма и национализма ги нямало на запад? Не можа ли да измислиш нещо по-достоверно, за да мине позата ти на умен?
цитирай
24. germantiger - ...
10.09.2014 22:06
Що иде реч за личностен елемент бих "вкарал" и Филипиките, а също и "кореспонденцията" на Ханибал Барка с картагенския "сенат". Няма лошо дори да покажа личното и враждата при Беетовен и още десетки титани.

Учудвам се vmir, как нензнието ти на историята все пак ти позволява смело (и за това глупаво) да характеризираш психология и състояния обвързвайки ги с езикова група (каквото всъщност е славянското, етностно не е). Потресен съм как славянската заблуда в теб и "уверованието" в иначе видната ти грешка (за патриотизъм и национализъм, които вече спря да коментираш в следващите ти реплики към мен) ти пречат да прогледнеш към простите истини, но аз в твоя услига ще ги потретя:

1. Патриотизъм и дори национализъм на запад съществуват изявени векове преди въобще да се изявят дори в БГ и да се осъзнаят въобще на изток (националнообразуващите процеси на запад изпреварват тези на изток) - ти по този повод написа глупост - отрече тази историческа истина и фундамент ;)

2. Личностния мотив, двубоя вербален и този личен мотив присъства в бол велики западни титани - Вагнер, Цезар, Цицерон, Филип и противниците му, Ричард Лъвското сърце Плантагенет и Леополд Австрийски, Беетовен, Бисмарк и поредица персони, които с времето отпадат, но се появяват нови, Гудериан, Клуге и още и още... личностния мотив е характерен за ситуация и характер, той е познат и присъщ на всеки човек в различна степен - при споменатите е бил с изключителен интензитет.

Тези два пункта да отричаш, витиевато "тълкуваш" или буквално да грешиш е... ?! А ти чудесно разбираш (още от вчера), че несъмнено съм прав :)
цитирай
25. germantiger - НЕ куртьоазия
11.09.2014 00:48
Всъщност е излишно да квалифицираме л;ичностите си, вместо да спорим с аргументите ни.

Извън двудневния излишен (може би) спор - аз споделям много от твоите коментари и позиция под бол постинги, както и намирам, че си РАЗУМЕН, ЧОВЕЧЕН И ДОРИ ХУМАНИСТ в немалка или в достатъчна степен.

Нашия спор всъщност за мен се състои в "нещо такова":
Ти твърдиш, че днешните германци са достойни, а аз недостойни поради безродността им. Ти твърдиш, че това за теб не е безродност, а нещо друго. Оттам-нататък и двамата излизаме от "коловоза" и пишем къде глупости, къде умности.
цитирай
26. vmir - 24., 25. germantiger
11.09.2014 03:21
Няма как да ме разбереш, защото не те интересува въпроса по какво (освен по езика) се отличават славяните. Затова превръщаш спора в типична славянска свада по тертипа, описан от Прокопий и Ираклий, предавам по памет и смисъл: “едните никога не знаят какво правят другите, но са вечно несъгласни с него и затова са в непрекъснати вражди и нападки”. За т.н. днес “славяни” e определението, но е все още актуално.

По същия тертип и днес у нас повсеместно мнението се изчерпва с персоналното отношение, а не с отношение към действия и постъпки. И което е най-лошо, изпада се в невъзможност да се обсъждат действия, като се приписва някакъв личен бизнес от презумпцията, че това е нещо, което е в най-добрия случай извън темата в момента. Точно както направи ти, и в необходимостта да замажеш типичната славянска неадекватност, като 100% славянин започна да ми приписваш нещо, което няма как да съм го казал, защото го мисля точно обратното, но и това ти се видя недостатъчно и започна да ми доказваш каква глупост съм ти бил казал, и се увлече така, че спорът се превърна в приказка не само без полезен край, но и без смисъл. Това е типично за славянството и от него произлиза и неизбежната свадливост, добре поне, че в един момент усещаш безсмислието и се опитваш да му намериш някакво рационално съвместно обяснение. Което е една идея в повече от славянския мироглед, където увлечението най-често се следва до пълно изтощение и надделява не аргументацията, а опърничавостта.

Да беше забелязал поне, че в славянска среда всичко подтиква към осъждането на личността: “Той е глупав (престъпник)” и др. подобни, което на запад е практически немислимо за разумен човек и вместо това се предпочита “той постъпи глупаво (престъпно)” и т.н. Разликата е фундаментална, защото обявиш ли някого за престъпник, се самозадължаваш да му припишеш престъпни действия, а ако обсъждаш не личност, а престъпни действия, се самозадължаваш да докажеш престъпността им, без да обвързваш навиците на извършителя им с тях. По същата логика години вече ти повтаряш: “германците се такива и такива”, а аз ти отговарям: “германците правят това и това”. Защото като типичен славянин, бързаш да издаваш присъди преди да си си изяснил какъв е проблема и чак след това хората. Само не ми казвай, че всички еднакво и винаги загърбват решенията на проблемите, за да обясняват до безкрайност на другите какви интересчии са.
цитирай
27. germantiger - ...
11.09.2014 13:13
Същината на това, което казвам и винаги ще казвам НЕ САМО АЗ, А ОЩЕ ДОСТА ГЕРМАНЦИ като Улфкоте, Бьодеккер, Пайпер, Куровски, Сарацин, Щикелмайер и много негерманци като де Зайас, Томчин, Дюк (от двете групи мога да посоча буквално десетки още автори) е ясно:

- няма друг толкова оплют и демонизиран народ след световните войни като германския в книги, вестници, шоута
- няма друг народ с така внушено чувство за вина дори за чужди престъпления, освен своите
- няма друг народ на който е забранено да се гордее заслужено и в степен със силата си след 1813-1815
- няма друг народ, който да е така гаврен в киното

Това са фактите за които е ирелевантно твоето харесване или нехаресване - тук не иде реч за емоция, а за хладен анализ - той сочи горенаписаното.

НЕ ВСЕКИ ГО ИНТЕРЕСУВА ИСТИНАТА И НЕ ВСЕКИ Я ПРИЕМА - чудесно разбирам това, но заедно с това трябва да опонирам на невежеството у хората с които комуникирам, дори в човек като теб, който уважавам.

...

Едва ли има значение кой е славянин и кой марсианец, докато действително ти си глупак (или айде не глупак, за да не припознаеш нечие славянство ;), а невеж в позициите си що иде реч до история и фактология.

1. Векове наред на запад това което днес наричаш "славянско" се е практикувало охотно и е било често пъти определящо - личностния конфликт винаги е бил мотив, движеща сила в смисъл на енергия и импулс и неотменима част от човешката психика. Примерите са ТИТАНИЧНИ - филипики, римски императори и техни протиници, ново време и политици, хора на изкуствата. Слепоатат при теб или (славянското:) твърдоглавие да отричаш Филип, Ханибал, Цезар, Цицерон, Ричард, леополд, Фридрих, Бисмарк, Беетовен, Вагнер, Гудериан, Клуге и още десетки исторически фигури е... ?!

ЛИЧНОСТНИЯ МОТИВ И КОНФЛИКТ НЕ Е СЛАВЯНСКА ИЛИ МАРСИАНСКА ЧЕРТА - ТОЙ Е ПРИСЪЩ НА ЧОВЕШКАТА ПСИХИКА И С НЕГО СЕ ЗАНИМАВА ДОРИ НАУКАТА. Днес стремежа на запад е той да бъде изтикан или изолиран в спор, анализ, битие, днес той е типичен за балкани, изток и неевропейско. Векове наред обаче той е бил фундамент и на запад. детайл - германските варвари смазали Рим в неговия край са били много дива емоция, докато римляните много хладен разум. Извод - народите, след тях нациите, манталитета се менят, те се и въпитават (понякога и извращават).

2. ТИ УДОБНО ПОДМЕНИ ТЕМАТА, А ИМЕННО - ти НЕ коментира аргументите ми (зщаото осъзна грешката и невежеството си), а именно ТИ започна с характеритиката на това или онова в мен, славяните или със същия успех у когото ти пожелаеш. Истинския спор НЯМА - какво са днешните германци - това беше спора, но ти първо избяга от него и припозна в нещо славянско или не такова :) За жалост се провали и в това - подмяната на спора/неговата тема показа за сетен път незнанието ти в история и ОБОБЩЕНИЯТА които правиш от позицията на днешния ден за запада.

3. Настрана оставям факта, че ти НЕ познаваш германците както аз исторически и битийно от жизнения ми опит, че ти нито имаш моя произход, нито моите германски роднини на няколко континента и най-вече това, че ти НЕ ПОЗНАВАШ ГЕРМАНСКАТА ТЕМА, ТРАГЕДИЯ И СИЛА в нивото което аз имам и това е съвсем нормално.
цитирай
28. germantiger - ...
11.09.2014 15:37
Ти наричаш моята оценка за теб - "типична славянска черта" или славянска свадливост, а всъщност оценката ми за теб е правилна!

Да, думите ми са жестоки, лексиката ми е неприятна, но тя не е свада, а точност.
- невежеството ти в историята е факт - неведнъж и не само тези дни
- късогледството и погледа от днес - не виждаш, че векове преди днес запада е бил нещо коренно различно

Поради тези твои фундаментални грешки, аз те квалифицирах правилно като невеж и глупак в "ресора" история - в друго посочих, че вероятно си ниво!

Лексиката ми води до конфликт, аз чоаквах твоята реакция, но бях и съм точен в квалификацията на твоята позиция - невежество и глупост.

...

"Бонус" от мен:
Човек, нация, държавност трябва да притежава и двете - дух, емоция, импулс и анализ, знание, разум, не само едното и не винаги едното - според ситуация и предмет/проблем с уклон или акцент повече на едното, но винаги двете в ум и юмрук.

Точността на оценката ми преди са наричали пруско високомерие, германска гордост и възгордяване, често пъти не е това, а точност дори с обидна лексика.

...

Без съмнение съм прав и ти го съзнаваш. На малко хора е дадено да умеят разума и емоцията, да намират сплав между двете - аз съм от тях.

P.S.
Т.нар. славянски народи обладават немалко положителни качества, които почти никога не съм коментирал, надявам се и ти да НЕ съзираш в тях само отрицателно!
цитирай
29. vmir - Ахаа,
12.09.2014 06:43
не знаех, че прусашката мисловност се свеждала до опровергаване на абсурдни собствени твърдения. Според мен това е типичен маниер доста по-на изток. Хайде сега, ако ти стиска (за втори път ти обръщам внимание на това) покажи ми къде съм казал нещата, които така настървено опровергаваш? Ами ако съм казал точно обратното, какво ще означава според теб твоето “прусашко” юначество? Да не би да вярваш, че между “пруско” и “руско” разликата е единствено в буквичката?
цитирай
30. germantiger - "Стискането" също е особена "славянска' лексика в теб, внимавай ;) не си изтървай нервите друже
12.09.2014 07:23
В коментар 15 аз предполагам твоя грешка - забележи предполагам и то грешка.

В коментар 16 ти ме обиждаш (и без да съм ранимо-обидчив).

Цитатите - МОЯ
Разликата или твоя пропуск (според мен)...

ТВОЯ
а в теб надделява славянската нужда от показност и ербаплък

Тези цитати ясно показват кой започва с личностния елемент като обида - ти и кой защитава тезата си и предполага грешка (не обидна лексика към теб) - аз. Съвсем нормално е да предполагаме и съзираме грешки едни от други и явно също така нормално е да се обиждаме - първото от мен, а второто от теб.

Оттам-нататък се усмихвам на "расизма" ти да виниш или обиждаш славяните в поредица твой комнентари или да предизвикваш мен именно по този начин. Дори да смяташ, че си прав в оценката си и не обиждаш славяни, дори да напишеш, че не ме провокираш, а няма лошо да съм ти, аз, той, друг славянин остава едно - това което по-горе показах.

Аз предположих в теб грешка, а ти написа обида.

P.S.
Разликите между прусашко и "руснашко" разбирам нива над теб, поради знанието, произхода и не последно място опита ми, каквито ти нямаш в посочената тема
цитирай
31. vmir - Какво си баба знае, това си бае.
12.09.2014 08:21
Абе да не би на прусаците слон да им пърди в ушите, а? Колко пъти да те питам едно и също, а и ти ми отговаряш едно и също… Железен си, направо преродения Бисмарк! Даже стоманен!
цитирай
32. germantiger - "А бре убавец" ;)
12.09.2014 08:35
Когато някой плюе и лъже за народа ти и то в световен мащаб - ти какво драги - ще мълчиш ли?

Ти какво ще приветстваш в своя народ - мълчанието и примирението с тази неправда и гавра?

Прави си, създавай си, но когато някой посяга на миналото ти, на истината - не мълчи славянче!

Градежа си е градеж, клеветата - клевета.
Да градиш, не значи да мълчиш - двете градеж и глас да са заедно.
Така по германски разбра ли ме или ще се въртиш като коте/куче подир опашката си и ще отречеш, че това ти е проблема с германците, а дори ще драснеш, че не ти имаш с тях проблем, а аз ;)

Сериозно ли бре българче ха хааа
цитирай
33. vmir - По-добре българин, отколкото опърничав славянин.
12.09.2014 10:08
Защото има българска поговорка: “Който знае да чака, всичко му идва навреме”

Ти пък като си прероденият Бисмарк, защо точно в личните си прищевки виждаш “великите въпроси на времето”, които се решават само с “желязо и кръв”? Казал е още че: “Силният е винаги прав!”. А също: “Политиката е изкуство да се приспособяваш към обстоятелствата, и да извличаш полза от всичко, даже и от това, което ти пречи и отвращава” и още:” Тежко на този държавник, който не се потруди да намери такова основание за война, което и след войната ще съхрани своя смисъл”, ама на теб май само опръничавостта ти е съветник.

Затова обърни внимание поне на предупреждението му:” Никога не замисляйте нищо против Русия, защото на всяка ваша хитрост, те ще отвърнат със своя непредсказуема глупост”

А сега малко и за утеха на нетърпеливата ти (п)руска душа:

- Онези, които могат да търпят най-много, печелят най-много. Милтън
- Способният да търпи е способен да постигне всичко, което иска. Франклин
- Нетърпеливостта е главната причина за нашите глупости. Стърн
- Да знаеш да чакаш е велико средство за успех. Местр
- Който понася нетърпеливо, той понася двойно. Буаст
- Цялото човешко умение не е нищо друго, освен смес от търпение и време. Балзак
- Нетърпението е гибел на силата. Колтон
- Човек без търпение е като лампа без масло. Мюсе

Даже и азиатските икономически тигри са категорични по въпроса:

- Търпението е основа на успеха. Китайска
- Истинското търпение е да се търпи нетърпимото. Японска


За славянската ти опърничавост е напълно естествено да не прави разлика между търпение и примирение. Нали що е славянин, все е юнак, няма как да е иначе.
цитирай
34. germantiger - ...
13.09.2014 10:39
Бъркаш търпението с унижението.

Това вероятно е нормално за българска робска психика с генетично извратено съзнание (както биха казали друг - аз все пак не споделям напълно последното)?!

Действително търпението на 482 години турски ярем трябва да се приветства

Търпението на близо два века византийско седло също е гордост българска

Мисля, че 45 години червена власт е истинско великолепие, но не за горяните

Иначе казано - инертността, ленноста и мързела, робското, мазохистичното, продажността у българина са действително родови качества, които трябва да са изконно присъщи.

...

Нали си неориентиран исторически, "ба" ти припомним:

- германо-скандинавските народи винаги са били непримирими и енергични от тези сринали Рим, през онези като нордмени/нормани и викинги полазили кой ли не

- германските народи са тези положили ръка върху континенти сев. Америка, Австралия, огормна част от Африка и Азия и тези които винаги от ново време са водили Европа

- германските народи са в преобладаваща част двигателя на науката, войната и дори изкуствата

Във всичко това няма примирение и унижение (ти бъркаш и искаш да уеднаквиш това с търпението ;) Думите са различни, тяхната същност и смисъл за това са различни, защото търпението не е унижение, търпението не е лъжа, търпението не е безродие.

И тъй-като моите думи и правота винаги са били по-тично и силни от твоите ще повторя нещо, което никой не може да обори, камо ли дезориентиран съблогър като теб ;)

ГЕРМАНСКОТО ЗНАМЕ ЧЕРНО-ЧЕРВЕНО-ЖЪЛТО ЗНАЧИ:ОТ МРАК КЪМ СВЕТЛИНА-ЧРЕЗ КРЪВ!!!

"Германия"-няма такава "държава"-
Държава в столицата на която има бетонен мемориал на еврейте
Държава в която нямат право да се гордеят с нищо след 1813г. и 1815г.
Държава в която има паметници на кирилица на армията която изнасилва-Съветската
Държава в която се пускат филми като горкия редник Райън в които чужди избиват германци по „германски” телевизии
Държава в която театрите се правят от чужденци, държава в която всичко което е негерманско се протектира и изтиква напред
Държава в която водят децата от малки в концлагери да им внушат чувство за вина-да ги възпитават в срам, колко зли са били дедите им!
цитирай
35. germantiger - "Рекапитулация"
13.09.2014 10:46
Унижението не е търпение

Гаврата не е търпение

Лъжата не е търпение

...

С лъжата трябва да се воюва

С неправдата трябва да се борим

Посегателството изисква съпротива

...

Германия е демонизирана и храчена в хиледи книги, филми, шоута, вестници, въобще медиа

Германия е "виновна" освен за своите, но и за много чужди и измислени престъпления

Германия е единствената страна днес в света в която гордостта със сила от двете световни войни е забранена

Германия е най-безродната страна като историческо "възпитание" и "комплекс за вина"

На един прогермански филм, аз мога да посоча 10, 100 антигермански

На една прогерманска книга за история, аз ще посоча 100 против

На един прогермански празник исторически, аз ще посоча десетки чужди и антигермански, дори световни

Препиши 100 цитати срещу това, аз и в цитати мога да ти опонирам, поне имам няколко тома с такива, но не разтварям тях а знанието и сърцето си, които ясно чувстват и съзнават НЕСПРАВЕДЛИВОСТТА ДНЕС (историчческа, духовна и безродна, не икономическа, респектабелна и модна).
цитирай
36. germantiger - Семпло
13.09.2014 10:51
Най-простичкото ;)

Така ли е в САЩ, както е в Германия за история и сила?

Така ли е във всяка друга евродържава както е в Германия за история?

Така ли е в коя да е друга страна извън Европа що иде реч за минало и гордост?

НЕ

Всеки има победи и престъпления

Всеки има право на гордост и критика

Германия явно не е всеки - при нея кънти в 9 от 10 случая само престъпление и критика в историята като рупор днес

Лъжа ли е това - ДА
цитирай
37. vmir - Понеже нищо не вдяваш от това, за което говорим, ще ти го кажа като за
13.09.2014 13:52
четиригодишно хлапе (нищо, че Бисмарк го е казал и за по-разумни). Съзнанието не може да спре глупака да тресне умния с бухалка, с ракета, или с атомна бомба. Защото на глупака акъла му стига до там. А Германия няма военната сила да предотврати глупостта на глупака, няма и атомна бомба по причина на грешката си да стане виновна за ВСВ и т.н. Но преследваните от Германия евреи си имат всичко това. А ти си викай, че Германия трябвало да се петлярка. И настоявай за гол тумбак с чифте пищови.
цитирай
38. germantiger - Ех Иванушка - глупако ;)
13.09.2014 20:47
Никъде не съм писал за петлярчене ?!
Никъде не съм писал за военна сила днес и желание за такава ?!
БългароТУРСКА реч, тумбаци и митьопищови са български патент ?!

Навсякъде соча само едно

НЕСПРАВЕДЛИВОСТ
ГАВРА И УНИЖЕНИЕ
ЛЪЖИ И БЕЗРОДНОСТ

Славяно-болгарските ти амбиции да ми вмениш друго са весел казачок ;)
цитирай
39. germantiger - ПОРАДИ БЪГ В БЛОГ.БГ КОМЕНТАРИТЕ ОТ МЕН СА АНОНИМНИ ГОРЕ
13.09.2014 21:01
"Що сЪ петлярчиш на 3-и март"?

Защо си захарно петле за Дойран и Одрин?

Защо си на колене пред жертвите в Батак и с право?

Защо почиташ Априлското възстание и неговата хекатомба?

Защото това възпитава, това изпълва с гордост, това обединява и защото е факт!

В този ред на мисли във всяко едно изречение мога да подменя българските с германски хекатомби, победи и борби за освобождение (последното съвсем сериозно). Защо тези изречения са изпълнени със съдържание за всеки друг народ, но за германския не позволени са ?!

Мен отговора ми е ясен Ганьо
цитирай
40. germantiger - ПОРАДИ БЪГ В БЛОГ.БГ КОМЕНТАРИТЕ ОТ МЕН СА АНОНИМНИ ГОРЕ
13.09.2014 21:02
ДОСТОЙНСТВОТО

Щом ти българино и мвсеки друг по света се гордее с победите си, да се гордее трябва и германеца.

Щом ти българино и всеки друг народ почита на държавно ниво жертвите си, тогава трябва и германеца да почете и своите - национално, кампанийно и държавно.

Щом ти българино имаш сериали за Аспарух, Симеон, щом всяка друга нация си прави филми с гордост за победи, то и германеца му трябва и справедливо е да има и това.

...

Достойнство драги се гради не само с производство, търпение и ум - с тях се гради уважение, достойнството е нещо друго (то е и себеуважение, към тези преди тебе също).

Ще те уча аз, тебе дъртия как се стои изправен пред лъжата и несправедливостта, винаги ще те уча Калитко :)
цитирай
41. vmir - 38-42. germantiger, Чуй се само какви ги приказваш бе съветски Смехурко!
14.09.2014 08:01
Българинът се бил гордеел, и затова германеца трябвало да се гордее като него С ЖЕРТВИТЕ СИ! От такива славянски недомислици и диктовки днес не правим разлика между врагове и приятели, престъпление и геройство. По белия свят жертви се почитат за напомняне, че причините за тях не трябва да се допускат. А ти като настоящий славянин ще настояваш и обещаваш да ми напомняш да се гордея с тях. Паметник на Кочо Честименски няма ли да поискаш? Какво по-героично - да изколиш собствените си деца? Как така ще ги оставиш да живеят – ми ако станат турци? Руснаци или прусаци – може. Защото са освободители. Обаче турците са поробители и затова трябва да бъдат заклани. От собствения си баща.

Затова трябва да подскачам с най-голямата си възможна гордост заради Одрин. И да забравя, че прадядо ми е останал в него, а прабаба ми с петте си деца родени в него е трябвало да се спасяват в мизерия, която и до днес мори рода ми с рак на стомаха? Заради което да виня и мразя международното положение и най-вече монархо-фашизма и Германия, че е подкрепяла българския идеал за обединение и ни е пробутала Фердинанд?

Да се тупам в гърдите заради изкланите деца, жени и старци в Батак, и да си храня извратеното его с обяснението, че са се жертвали за мен? След като са изклани от престъпници, отрепки и родоотстъпници, част от които с кавказки произход? И да лъжа децата си, че са били анадолски робовладелци, за да имат за свои братя кавказките бандити и други подобни престъпници, готови да ги колнат при всяка своя следваща прищявка?

Това ли ти е правдата, славянче сбъркано? Това ли искаш като пример за германците?
цитирай
42. germantiger - ...
14.09.2014 19:20
Но мили ми еничарю, ашладисан турскобългарски роб ;)

Никъде не пиша да скачаш, да се гордееш и да честваш.

АЗ ПОСОЧВАМ ФАКТА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СКАЧАТ, ГОРДЕЯТ СЕ И ПОЧИТАТ.

Ти ако щеш недей, ако щеш свирчок прави ;)

Знаеш на кого - не от днес е ясно кой надуваш - болшевиките от Америка са ти сърце ;)

Айде пак да ти напомня, че не можеш да четеш (вследствие възрастта или турския потур при някоя ти баба пра)

Кочо мен не ме вълнува - вълнува го масата българи патриоти.
Батак мен не ме вълнува - с право се покланят там поколения българи
3-и март не ме вълнува - вълнува го обаче всеки българин и така трябва

Ти не си всеки българин, кой ти пише за теб персонално, въобразяваш си, че мнението ти ме вълнува, че толкова си забележителен за да си мерило национално или мое?!

А иначе ти си славянче или турче - първи премина личностно към мен преди дни, не можеш да четеш, приемаш лично, а не национално написаното от мен (като недочел глупак), като на баба ти турската утроба си расъл роб.

И за това се стремиш и радваш на това, което не ти е присъщо - западния хуманизъм, западното качество, западния ред, но тъй-като си източен бълхар не разбираш че има западна жестокост, че най-големите геноциди са дело на запада и не ти е понятна западната сила с всичко отблъскващо и велико в нея.

ВЕЛИЧИЕТО НА СМЪРТТА ВЪОБЩЕ ВИ Е НЕПОНЯТНО "ПЪК" НА ИЗТОК.
ТОВА КАТО ВЪЗПИТАНИЕ И МИРОГЛЕД ВЪОБЩЕ.
цитирай
43. germantiger - С "две думи"
14.09.2014 19:25
Не иде реч за теб - иде реч за факта - българите рипат, гордеят, празнуват почитат това и това

Не иде реч за мое мнение кой на кого и какви бг паметници - тези теми не ме занимават

Не иде реч за славянство, ербаплък и пр. - иде реч за величие на смъртта, за достойнство, за справедливост и истина

И тъи чудесно го съзнаваш - всеки мой коментар беше ниво над твоите - като фактология, сила на словото, истина и справедливост.

P.S.
Чудесно е българите да празнуват 3-и март, да почитат жертвите на Батак и дори да възпяват Кочо Честименски и това дори може мен да развълнува - ако теб НЕ те вълнува... значи съм прав - написах ти - 482 години един Аллай знае кой ти е ашладисал бугарски род (за жалост). Ако си българин по СЪЗНАНИЕ и Кочо и Батак ще замълчиш и преклониш!
цитирай
44. germantiger - И ПАК ЩЕ ПОВТОРЯ СИЛАТА НА ИСТИНАТА И СПРАВЕДЛИВОСТТА
14.09.2014 19:28
ДОСТОЙНСТВОТО

Щом ти българино и мвсеки друг по света се гордее с победите си, да се гордее трябва и германеца.

Щом ти българино и всеки друг народ почита на държавно ниво жертвите си, тогава трябва и германеца да почете и своите - национално, кампанийно и държавно.

Щом ти българино имаш сериали за Аспарух, Симеон, щом всяка друга нация си прави филми с гордост за победи, то и германеца му трябва и справедливо е да има и това.

...

Достойнство драги се гради не само с производство, търпение и ум - с тях се гради уважение, достойнството е нещо друго (то е и себеуважение, към тези преди тебе също).

Ще те уча аз, тебе дъртия как се стои изправен пред лъжата и несправедливостта, винаги ще те уча Калитко :)

...

Германия е демонизирана и храчена в хиледи книги, филми, шоута, вестници, въобще медиа

Германия е "виновна" освен за своите, но и за много чужди и измислени престъпления

Германия е единствената страна днес в света в която гордостта със сила от двете световни войни е забранена

Германия е най-безродната страна като историческо "възпитание" и "комплекс за вина"

На един прогермански филм, аз мога да посоча 10, 100 антигермански

На една прогерманска книга за история, аз ще посоча 100 против

На един прогермански празник исторически, аз ще посоча десетки чужди и антигермански, дори световни

...

А ТВОЯ ЗОР ГО ЗНАМ - МАЙМУНАРНИКА ПРЕЗ ОКЕАНА НА ВРЪХА, БОШОВЕТЕ-ДОЙЧЕ ДА МЪЛЧАТ И ДА СА КРОТКИ, ТЕ ТАКА СА БЕЗОПАСНИ И СА ЗЛАТНА КОКОШКА - ЗЛАТНИ ЯЙЦА И ПОСЛУШАНИЕ ;)
цитирай
45. germantiger - ...
14.09.2014 20:11
Учуден съм на наивността и невежеството ти?!

Филмите, празниците, учебниците, честванията - всичко това е доктрина, политика и винаги е било държавно планиране и "линия", но ти глупави човече наричаш това "славянщина", ербаплък и "обясняваш" тези политики с...
Парите, политиката да се правят такива филми и книги, линията да се следва това в учебници не е славянска черта или марсианска, а замисъл, доктрина, внушение, изпълнение на замисъл.

Тъй-като установихме, че за теб аз съм германец-славянин (нищо против) ти българче... какъв си "ми ти" ;) ?! "Абе" кои сте вие? Откъде сте, от иран ли сте, Памир ли, Алтай ли, от предкавказието, тюрки ли сте, траки ли сте, вие не си знаете семето "бре" одриско?! Кой си ти и за какво се бориш "бре" васале турски :)
цитирай
46. vmir - Човеко, не си с всичкия си.
15.09.2014 00:31
За какво “величие на смъртта” повтаряш като славянин с “бездънна душа”?
На какъв “хуманизъм” ще ми се позоваваш, като не можеш да направиш разлика между невинни жертви на насилие и съзнателна саможертва?

Роб си на кремълската пропаганда не по-малко от всеки червен невежа и натегач. За разлика от теб, на мен не ми е необходимо да изкарвам дедите си роби, за да се пиша за тяхна сметка или за сметка на децата си юнак, дори сбъркан глупак като теб да ме нарича “роб”, защото не можел да си представи живота без предци роби и освободители от робство, за да се почувства свободен.

Човеко, не си добре. Като заговориш за кръв и губиш разсъдък. Какъв мъж можеш да бъдеш изобщо, след като се прехласваш пред някой, че е заклал децата си? Като не си бил в състояние да защитиш децата си, защо сам ще им отнемаш шанса да оцелеят? Това са деца, бе тъпако. Не са поемали задължение към никого, за да бъдат длъжни да умрат. Заради сбърканяци като теб стават войните. Защото по-умно нещо от сатанизирането на другите не можете да измислите. Това е единствената ви възможност за възход, ако ще и по труповете да се катерите нагоре. Сбъркана славянска пасмина.
цитирай
47. vmir - И понеже си достатъчно тъп да не разбираш какво съм ти казал горе,
15.09.2014 10:46
ще ти го кажа като на дете - прадядо ми е убит в Одрин не защото е бил турчин (Димитър му е името), а защото е българин. Ако прабаба ми е била туркиня, нямаше да се спасява в България. Не е трудно за разбиране, но ти не го схващаш, защото не се връзва с кремълските ти опорни точки. А дали си агент на Кремъл или си просто глупак, ти си знаеш най-добре.
цитирай
48. germantiger - ...
15.09.2014 13:25
О юроде ;)

Ти не знаеш за величието на смъртта като възпитание и почит изразено в Християнското възпитание дори - на запад.

Ти дори не си чувал ;) за Величието на смъртта като отношение засвидетекствано точно така и винаги така наричано в поредица книги ;)

Това е нормално, защото си расъл на изток и това ти е непонятно.

Глупако - войните не стават, а са подготвяни, протичат и са с последствия поради интереси, възможности, психика и всичко това въплътено в сблъсък.

Българче - 11 години съм служил в FFL i PMC на три континента
Българче поробено - семейството ми е съдено то Народния съд, избивано без съд и гроб от комунисти
Българче слугинче - името на германската ми рода е променяно, родните им места са заграбени и до днес

Най-"убавото" кавал е, че никога не коментираш по същество и в КОНКРЕТИКА пунктовете ми за Германия като факти и сравнения - това показва и винаги е показвало твоето безсилие.

Мършо нечетяща - написал съм българите да възпяват Кочо Честименски, не аз възхищавам ли му се - за мен е ирелевантен :)
цитирай
49. germantiger - Ще ти го пиша като на момиченце
15.09.2014 13:31
Мило българско момиче-мъж:

Величието на смъртта е почти и християнско отношение във възпитанието на поколения германци и западни народи - съжалявам, че на теб това нито ти е известно, нито ти е понятно, ти дори не си чувал за това

Достойнство драги се гради не само с производство, търпение и ум - с тях се гради уважение, достойнството е нещо друго (то е и себеуважение, към тези преди тебе също).

Германия е демонизирана и храчена в хиледи книги, филми, шоута, вестници, въобще медиа

Германия е "виновна" освен за своите, но и за много чужди и измислени престъпления

Германия е единствената страна днес в света в която гордостта със сила от двете световни войни е забранена

Германия е най-безродната страна като историческо "възпитание" и "комплекс за вина"

На един прогермански филм, аз мога да посоча 10, 100 антигермански

На една прогерманска книга за история, аз ще посоча 100 против

На един прогермански празник исторически, аз ще посоча десетки чужди и антигермански, дори световни

...

Удобното за теб място на днешна Германия отдавна ми е ясно:
Златна кокошка произвеждаща, кратка и примирена като иде реч за сила, минало и германско, с две думи - производство и унижение - първото доминиращо и демонстрирано, второто прикрито, но дълбоко вкоренено в съзнанието.
цитирай
50. germantiger - Финал
15.09.2014 13:41
Бонус за невежеството ти от мен

Величието на смъртта е дори в това, когато имаш забрана да посетиш нечие погребение, въпреки това да го направиш пред Величието на Смъртта. Когато Шьорнер го погребват, а "ти" служиш в Бундесвеера имаш забрана да посетиш гроба под страх от загуба на пагон - но "ти" го правиш зщаото Величието на Смъртта е над земното.

Когато "ти" погребваш свои и ЧУЖДИ, не правиш разлика между тях и почиташ техния гроб. Не разрушаваш като руснак германските гробища на изток, а като германец още от 1941г. погребваш и отслужваш служба нда съветските дори, защото пред Величието на Смъртта врага не ти е враг.

Величието на смъртта кавале български е когато дори мегапрестъпник трябва да бъде погребан - не да няма гроб и не да забраниш посещенията му, защото Величието на Смрътта прости Ганьо отнема на престъпника всичко, защото тя е над него и никое негово дело не го спасява от нея.

Величието на смъртта капут е, когато даже дете почине да възпиремеш образа му даже в този момент на покой преди да потъне в земята, че то е красиво и че Величетро на Смъртта му е прояснило чертите и се прекланя пред красотата и чистотата му.

Мършо незнаеща - всичко това е символ, възпитание, психика, нравственост и морал - това НЕ е пръст, материя и прочие. Величето на Смъртта е в менталното.

КАТО НЕ ЗНАЕШ НЕЩО - ПИТАЙ - НЕ Е СРАМНО български тъпако!
цитирай
51. vmir - Яко ти хлопа дъската, човече смешно.
15.09.2014 15:23
Какво излезе от цялата ти помпозност и претенции за епични и велики херойства – че: “пред смъртта всички сме равни”. Къде ще го знам тук на Балканите дето не сме чували що е война, мор и смърт... нъл тъй бе, всезнайко? Да ти имах претенциите – тъй си се напуйчил, че и от сталинските идиотщини се напиняш да се правиш на важен, сякаш “заслугата” за тях не е на Сталин и сие, а лично твоя. Добре, че на западняците рядко им хлопа дъската колкото на сбърканяци с източни претенции като твоите.

Би ли бил така добър да престанеш да ми пълниш личните съобщения с тъпите си претенции?
цитирай
52. germantiger - ;)
15.09.2014 16:24
Момиче, не ме моли така ;)

Сигнализирам ти за всеки мой реотговор на твой коментар в лс - така намирам, че е коректно и така правилно (според мен, за мен и бих желал така да постъпват другите спрямо мен). Желанията НЕ са реалност и за това НЕ изисквам нищо от теб, но аз постъпвам по моя начин по отношение на теб.

Пред смъртта всички сме равни е библейски "принцип" и само него знаеш тук на изток по дебеляновски, останалите маркери от мен естествено не са константа като възпитание в съзнанието ти, зщаото на изток и по български ти НЕ си учен и възпитаван с тях (затова и НЕ ГИ КОМЕНТИРАШ, а се улавяш за единствено познатото ти) - твърде малко и типично малко за ербап българин като теб.

Нищо не става от вас

Не знаете откъде сте и накъде отивате
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3638986
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930