Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2014 09:46 - ЗАЩО ХОРАТА КРАДАТ ОТ „СВОЯТА“ ДЪРЖАВА?
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 4955 Коментари: 13 Гласове:
26

Последна промяна: 16.09.2014 09:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Въпросът задава през 1978 г. големият български писател Георги Марков. И дава отговор. Защо ли ми се струва, че колкото отлитат годините, толкова този отговор става все по-актуален? Ето какво пише Марков преди 35 години: 
„Първият и най-прекият отговор е, че тези хора не смятат тази държава за своя, а за чужда....В началото, когато това явление започна епидемично да се разраства и прикриването му по много причини стана невъзможно, партията, съдебните и милиционерските органи естествено го приписаха на „неизживени буржоазни навици“, „порочни остатъци от психологията на миналото“, „влияние на враговете отвън“ и т.н. ... Кражби и присвоявания на държавна собственост преди комунизма също имаше, но те бяха рядкост....
Но за първи път в българската история граждани с професии, образование, инициативни, енергични, с много граждански добродетели масово посягат на държавната собственост...Повтарям, тук не става дума за класическия тип крадци, а за нещо съвсем ново — за хора, които би трябвало да бъдат икономическата и духовната опора на обществото. В края на краищата звучи малко странно да казваш инженер-крадец, доктор-крадец, директор-крадец....Когато престъпността придобие един наистина масов характер, когато едва ли не всяко материално подотчетно лице се оказва под непрестанно подозрение в злоупотреба, ...то очевидно е, че тя се подхранва от самата действителност, тя е пуснала своите корени дълбоко в нея и тъй като почвата е твърде благоприятна, се развива със застрашителна бързина.
„Най-големият крадец тук е държавата, така че няма нищо грешно, ако човек се опита да си върне малко от откраднатото“ — беше оправданието на мой познат шофьор на камион, който правеше „черни“ курсове. 
„Всички крадат! А тия, които са най-горе, крадат най-много!“ — тези думи съм ги слушал десетки пъти при най-различни обстоятелства. Било когато кварталният зарзаватчия „удря“ паланзата, било когато келнер надписва, било когато човек забележи, че помпата на бензиностанцията вкарва в резервоара въздух или когато пробутат развалена или некачествена стока.
За всеки непредубеден наблюдател на социалистическата система е ясно, че в дъното на нещата стоеше примерът на големците. А тия големи властвуващи граждани бяха изградили система от неписани закони, която им даваше възможност да извършват най-крещящи несправедливости. Членове на Политбюро, членове на Централния комитет на партията, министри и заместник-министри, шефове на разни ведомства, всякакви големи началници почти без изключение и без никакво морално оправдание погазваха декларираните от собствената им власт принципи на справедливост.... 
Какъв пример даваха всевъзможните социалистически новобогаташи, когато се надпреварваха да си купуват една от друга по-скъпи коли и да живеят във все по-голям лукс. Тъкмо бездната на контраста, който те установяваха най-безотговорно спрямо останалата част на населението, разпалваше амбициите на всеки малко по-находчив ум. 
Чувството на безотговорност, което се лее отгоре, попива дълбоко долу, в почвата. И бариерата на скрупулните задръжки, остатъци от вековен народен морал, се вдига със страшния въпрос:
„Защо не?“
И като свържем рухването на нравствеността с изчезването на идеалите, отговорът на въпроса „ЗАЩО ХОРАТА КРАДАТ ОТ СВОЯТА ДЪРЖАВА?“ става пределно ясен.
Но може би това бе най-добре формулирано от един представител на Комитета за държавен контрол, който след една щателна проверка в известно предприятие каза:
„Имам чувството, че присвояването на обществени средства е станало закон на живота у нас.“

chitanka.info/text/2898-zadochni-reportazhi-za-bylgarija



Тагове:   Георги Марков,


Гласувай:
28



1. minevv - hm
16.09.2014 12:58
работих и преди 10.... малко пресилено ми се струва..... сега се краде повече
цитирай
2. indiram - Казано е още от време оно
16.09.2014 13:10
"Да се краде от майка и държава, не е кражба!"
Така е устроен света! - Докато един се чуди как да си изкара хляба, друг знае коя кражба не е кражба и не се наказва, защото и Правосъдието знае това!
цитирай
3. 1997 - Отчуждаването от държавата става по много пътища
16.09.2014 14:02
"Не ме признават. Простаци"
"Не са демократи. Простаци"
"Крадат. Простаци"
"Не съм богат. Простаци"
Трябвало да работя. Простаци"
"Говори като селяндур. Простаци"
"Има други политически възгледи. Простаци"
"Това го няма Там. Простаци"
и т.н., и т.н.
цитирай
4. favn56 - отговорът е прост: Защото сме со...
16.09.2014 15:03
отговорът е прост: Защото сме социалисти.
цитирай
5. 1997 - Добре, де пропуснал съм някое
16.09.2014 18:31
georgedt написа:
Крадец-доктор, крадец-инженер, крадец-директор.

Простаци
"Има още и социалисти" Простаци! Да изгорим държавата за да се отървем от тях!
цитирай
6. alexs - Тогава преди 1989г се е крадяло на ...
16.09.2014 18:43
Тогава преди 1989г се е крадяло на дребно най-много някое шефче да си псстрои вила с държавни средства или материали бай Тошо не даваше да се краде на едро както и сега Лукашенко не дава да се краде в Беларус например там няма олигарси
.....днес се крадат заводи банки разбира се "законно" и за едно малцинство кражбата е начин на живот.
Най-малко се е крадяло преди 1944 имало е християнски ценности у нас....после идва комунистическия морал няма страх от Бога....а днес някакви измислени европейски ценности....ами да се върнем към християнските ценности пък тогава ще се оправим.
цитирай
7. planinitenabulgaria - Как да го не гръмнат този
16.09.2014 20:13
интелектуалец на рожденния ден на Правешката Тиква? Той изважда на показ това, което тогавашното задкулисие крие в болния си мозък.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Подкрепям, това провали и приватизираните предприятия и за това тази схема на смяна на собствеността не проработи
16.09.2014 21:51
georgedt написа:
Георги Марков се е объркал. Тези за които говори са първо крадци и след това "други". Крадец-доктор, крадец-инженер, крадец-директор. Замяната е станала след 9 септ. 1944 г. Доктори, инженери, директори по концлагери и затвори а крадците на тяхно място. "Крушата не пада по-далеко от дървото". Дори и сега наследниците на крадците са си крадци по рождение (генетично наследство). Огледайте се наоколо, примери валяло.

цитирай
9. kasnaprolet9999 - Добър въпрос!!
16.09.2014 21:54
planinitenabulgaria написа:
интелектуалец на рожденния ден на Правешката Тиква? Той изважда на показ това, което тогавашното задкулисие крие в болния си мозък.

цитирай
10. kasnaprolet9999 - Краде се там, където няма контрол. ...
16.09.2014 22:00
Краде се там, където няма контрол. Много хора се мотивират точно от липсата на контрол, а останалите неща са допълнение, за да не им е гузна съвестта. Държавата напоследък е абдикирала от своите задължениея, включително и от контрол, за това е най-лесно да се краде от там. Интересна тема си избрал.
цитирай
11. nikikm - Въпросът
16.09.2014 23:46
Въросът от заглавието е оксиморон.От свое не се краде,в смисъл, действието не носи определение и характер на кражба! Втората неточност е че държавата е своя! Не е и освен това, е несправедлива по отношение на разпределението на благата,които при това са на народа, а не на държавата,която не е на народа и освен това го краде и ограбва! Така че народът,който „краде“ такава държава,която го краде,всъщност възстановява справедливостта и си връща откраднатото!Това също не може да се квалифицира,като кражба!Задраскай си заглавието приятел! Българинът по принцип и същество,не е и не може да бъде крадец!
цитирай
12. kostadin - Там където няма стопанин се краде на ...
22.09.2014 12:23
Там където няма стопанин се краде на проазия .А вече крадът и от местата ,които си имат стопанин.Някога при соц имаше и за крадене и за износ и за държавата Днес няма такива неща
цитирай
13. kostadin - Не знам защо двоините агенти ги с...
22.09.2014 12:25
Не знам защо двоините агенти ги считат за големи??!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626638
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031