Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2014 08:38 - МОСКОВСКИЯТ ДЪРЖАВЕН ИНСТИТУТ ЗА МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2141 Коментари: 0 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Другото име на института е «Московски Държавен Институт за Международен Идеологически Шпионаж». Онези, които са завършили института, са гарантирани служители на бившата и настояща Държавна Сигурност, обикновено на отговорни международни длъжности и всички до един в услуга на Москва.

Българските наборници за тоя институт (както и руските) са без изключение хора от комунистическия елит. Един ден българската журналистическа гилдия би трябвало да излезе с пълен списък на българите, завършили тоя институт, тъй като тези хора са неразривно свързани с действията на руската пета колона в България, тоест на служба на Русия и преди всичко на Русия.

На тоя мрачен фон звучат като потвърждение думите на един от възпитаниците на тоя институт, на име Любомир Шопов в интервюто му за «Фрог-нюз»: «България от доста време е държава с ограничен суверенитет. Изцяло се подчинява на тенденциите и външнополитическите нагласи на ЕС и САЩ.»

Тоя стареещ десар  очевидно е считал България на Тодор Живков за държава с неограничен суверенитет!

Не така обаче звучат думите на протестиращите в Москва срещу войната в Украйна: « СТИГА ЛЪЖИ!»

Още по-демонстративни са думите на професора от този институт Андрей Зубов: «Ние трябва да се вразумим и да спрем!» още през март тази година.

Когато руският парламент «разреши» на Путин да прати войски в Украйна да защитават етническите руснаци там, Зубов предупреди за възможна война и написа статия под заглавие «Това вече е ставало». В нея той пише, че военна намеса в Украйна ще повреди сериозно отношенията на Русия със Запада и Украйна и ще доведе до нова Студена война.

«Нашата политика ще ни завлече в ужасна авантюра. Исторически това ни сочи, че цената ще е огромна. Ние не трябва да се държим като германците след обещанията на Хитлер и Гьобелс. Ние нямаме нужда от повече кръв и сълзи.».

Професорът не е кой да е – той работи в Московския Държавен Институт за Международни отношения от 2001 година. За щастие, неговият случай беше забелязан и от българската преса. Да припомним, че тогава според логиката на Путин, от професора са искали да си подаде оставката или да бъде уволнен за това, че си е отварял устата срещу официалната политика на Русия в Украйна. Професорът обаче не си дава оставката и на 5 март е уволнен.

Според официалната позиция на института, «многобройни изявления и интервюта на професор Зубов за това какво става в Украйна са предизвикали възмущение и противоречат на официалната руска политика». Поддръжниците на професора обаче са много и за неговият случай се заговори като за огромен раздел между консерваторите и либералите в руския интелектуален елит.

Въпреки уволнението професорът казва, че няма да спре. «Страхувам се – казва той – но има положения когато трябва да се действа въпреки страха».

Професорът е прав - въпреки страха. А и института вече не е същия, какъвто е бил по времето на «непоклатимия» Съветски съюз.

Путин, както изглежда, тепърва ще обира плодовете на кримската и украинската си авантюра.

Заслужава уважение демонстрацията срещу тази авантюра от двадесетина руснаци, украинци и няколко българи в Бургас и в подкрепа на демонстрацията за мир в Москва. София обаче по традиция загрева бавно, както и политическия инстинкт на десните партии, чиито привърженици би трябвало да са на улицата en masse, но не са. Още повече, че както никога за последните двадесет и пет години въпросът засяга националната сигурност. 
Николай Флоров
www.svobodata.com/page.php




Гласувай:
13



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3635204
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930