Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2014 06:07 - Фантазиите на червения електорат - Вие бихте ли си хранили прасето с баклава??
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 10898 Коментари: 28 Гласове:
33

Последна промяна: 12.11.2014 06:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Written by Frujin
Напоследък, прекалено много хора взеха да цитират някакви въображаеми плюсове на социализма. Като чета такива писания, възхваляващи “татовото” време, ми иде да се заключа в тоалетната със няколко каси бира и слушалки на ушите, и да не излизам докато не ми докаже някой, че светът е свършил и започва следващия. Но преди това, да видим кои са най-честите заблуди?

За Сигурността…

Хората сега били несигурни, а тогава – сигурни. Аз пък съм сигурен, че от всички живи същества, най-сигурно се чувства Прасето, поне до Коледа. Замислете се! Хранят го с вкусна помия, поят го с вода от пералнята (може и с нормална), грижат се за здравето му така, че да не умре, а то не трябва да прави нищо насреща. Абсолютно нищо! Ето, това е върховната сигурност! Разбира се, не го пускат навън, за да не се “загуби” в дивата природа, но пък стомахът му винаги е пълен до оригване!

Каква ще е разликата ако, вместо прасе, затворим в кочината жив човек? Че единият ходи на два крака и може да каже членоразделно, че иска за обяд палачинки, а прасето може само да грухти? Може би човекът, затворен в кочината, ще мечтае от време на време помията да му бъде поднесена “човешки”, с доза уважение, а не “като на прасе”, защото всеки си има достойнство, нали така?

Замислете се, скъпи фенове на татовото време, каква точно сигурност искате? И дали способността на човек да поеме малко риск в живота си и да се бори (и евентуално да спечели!!), не е онова, което отличава човека от всичко друго, дето живее в клетка …

За Безплатното…

Може и да шокирам някои левеещи приятели (а, дано!!), но ще ви кажа – на този свят, както и във Вселената, безплатни неща няма! Има неща, за които е платил някой друг, но не и безплатни.Безплатно нещо е това, което се е появило по магически начин в чинията ви, без никой, никога да си е мръднал пръста за това. Такива, внезапно появяващи се блага не са “безплатни”, те са ЧУДЕСА!

Чудеса обаче няма. Например, здравеопазването едно време било безплатно (т.е. чудо!). Но лекарите получаваха заплати нали? И производството на лекарства струваше пари, нали така? От къде според вас, са се взимали тези пари? От друго измерение? От Слънцето? Самият Маркс лично ги раздавал от отвъдното?? Неее, разберете едно простичко нещо:

Дори обядът на прасето, щастливо в своята сигурност, не е безплатен! Защото някой, някъде плаща за него…

Това, че държавата взима пари от едни хора, за да дава на други не е чудо и не е “безплатно”. И няма как да е напълно справедливо. Да, понякога е много полезно, даже задължително, но винаги е за сметка на това, че някои хора работят и плащат за да издържат други, които не работят.

За Равенството…

Значи хората по татово време били всичките равни? Ама колко да са били равни? Да вземем един вход от произволен панелен блок. Значи, някой живее на партера и има едни проблеми, а друг живее на покрива, и има съвсем други грижи. Единия е по-добре от другия. Да не говорим, че във всеки блок има такъв феномен, като северно и южно изложение. Да не кажете, че е все тая? Колко домоуправителя имаше във вашия вход? Един?! Всички ли имахте коли? Еднакви ли бяха?? А жените ви? Еднакво симпатични ли бяха?? Всички блокове ли бяха на равно разстояние от спирката? Не??

Вижте, дори всичко да е равно, идеално и правилно, при всички равни други условия, ако не друго, то по-красивият – печели! Така е устроен животът. А винаги има по-красив, по-силен, по-умен …

Разберете, дори между две прасета в кочината има разлика, а какво остава за човек,… дори по времето на социализма!

За Евтиното…

Значи, евтиното е като безплатното. Винаги е за сметка на нещо. Например, като си допия бирата, мога да отскоча навън и да ви направя кренвирши от, да речем, пръст. Не обещавам да са вкусни, но ще бъдат почти безплатни. Даже ПО-евтини от ония по татово време. Съмнявам се обаче, че на някой ще му харесат, защото ще бъдат отвратителни.

Долу-горе така стоеше въпросът със стоките през соц-а. Целта не беше да са хубави, а да са евтини, което е съвсем друго нещо. По татово време нямаше пазар, който да стимулира производството на качествени стоки, защото “конкуренция” беше мръсна дума. Следователно, ролята на “пазарното търсене” се играеше от някакъв идиот с каскет, наречен “плановик” или “качествен контрол” и т.н. Той обикновено живееше на последния етаж, южно изложение, партиец, домоуправител, с хубава жена и нова “Лада”. И последно да ви питам, съжалявам, че се връщам на метафората, но:

Вие бихте ли си хранили прасето с баклава??

За Постиженията…

Колкото и да го мисля, се сещам само за едни постижения, за които евентуално червеният електорат може с право да тъгува – креватните. Нормално, били са по-млади, пък и с тая мизерна телевизия тогава, какво друго да правиш късно вечер?! Всички останали, от сорта на “цветна телевизия”, “ток по селата”, “тоалетни във всяка къща”, и т.н. са пълна глупост. Всички тези неща са се правили в нормалните държави много по-отдавна и много по-добре. Искам да попитам цялата комунистическа партия:

Абе тъпанари, ако не бяхте вие, ние още ли щяхме да акаме на двора, на свещи??

Разбира се, има разни други постижения, като например “леенето с противоналягане” на академик Някойси. Браво на човека, но като се огледам около мен, не мисля, че виждам и един предмет излят “с противоналягане”. Напротив, виждам само неща измислени предимно на запад, създадени за да направят моя живот по-лесен и по-приятен. Нищо друго. Ама тоя велик метод бил усвоен дори на Запад? Тъй ли, че това от кога е повод за гордост?

***

В никакъв случай, не искам да обидя някой с тази свинска метафора, но истината е, че цялата държава тогава, наистина беше превърната в нещо като ферма за хора. Партията, в ролята на селянин, подхвърляше “безплатна” помия на цялото население и много хора се чувстваха добре, сигурно и безметежно. Разбирам, че сега им е гадно, но ако искаме да се затрием щастливо като нация, не е ли по-добре всички заедно да си ударим по една спринцовка с нещо весело и да се приключва??

Другият вариант, скъпи червени симпатизанти, е да си хванете живота под ръка, и да погледнете напред, вместо назад. Не е ли време да пуснете полата на държавата-хранилка, и да спрете да чакате някой нещо да ви дава, защото знаете кой живее само от подхвърлена храна. Пра…
www.frujin.com/




Гласувай:
37



1. apostapostoloff - Цареше абсолютна несигурност:
12.11.2014 06:18
апартаменти се обираха катадневно, а освен това хората се бояха, че за един виц или шега ДС може да те прибере.

Магазините бяха празни, заплатите нищожни, стоките, доколкото ги имаше, бяха калпави. Дори и корекомите бяха жалки бакалии в сравнение със сегашните хипермаркети.

Никакво равенство нямаше- партийният член и доносникът винаги триумфираха. А бе, лайняна работа, скапана работа. Затова и бай Тошо си го каза: "СициализЪма е едно недоносче!"
цитирай
2. vmir - Полазват ме тръпки от хленчовете по соца.
12.11.2014 09:04
Че той си беше чиста свинщина. Каквото и да се опиташ да направиш, все не можеше. И то по някакви непонятни правила, забрани и най-вече дефицити на неща, които не са за прасета. Трябва да си бил прасе, за да жалиш за онова свинско време. Не заменям и година от сегашния си живот срещу 20 години от соца. Срещу безсмъртие може, защото тогава щях да се посветя на ликвидирането на свинската система.
цитирай
3. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
12.11.2014 12:57

Да крадеш от едни за да дадеш на други, уж за да бъдат “равни” – що за “равенство” е това? Къде са правата на ограбения? Hе е ли той ощетен?

Отделен е въпросът, че основата част от откраднатото отиваше за Партията, чиито най-висши функционери изобщо не живееха според въпросното “равенство” – то беше само за пред хората.

Така се възпитават мързеливци. Защо ти е да се трепеш от работа, създавайки блага, след като знаеш, че ще дойде крадлива партия, която ще вземе всичко? Значи е все едно дали извършваш полезна дейност или само си клатиш краката, люпейки семки – в двата случая получаваш едно и също. Ето как се убиват добродетелите на нацията! Затова умните и способните не желаят комунизъм – той е само за глупавите и некадърните.

цитирай
4. sestra - Добре, точно така си е, но...
12.11.2014 13:07
аз не бих поставила прасето на тази ниска позиция за сравнение. Помисли си и имай малко милост към него - то не притежава правото да избира между добро и зло, между правилно и не, докато всеки един човек, и най-глупавия, има преимуществото да избира. Не виждам как ще обясниш на един ояден и изкушен човек каквото и да е, ако не му изнася. Сигурна съм, че прасе ще те разбере по-бързо и не се шегувам, това за уважението към животните е една отделна тема... но значима. Та на него, човека -соци винаги му дреме до степен нула, за твоята логика, за твоята гледна точка, както и за твоя живот. Днес цял ден си мисля, понеже и аз съм отвратена от този ропот от 2-3 дена, защо не си направим нещо като партия, като сдружение или не знам какво... за защита от посткомунистически постчовеци и все по-нарастващата в тях агресия към всичко нормално и положително. Може като гледам да се стигне и до психиатрични диагнози. Не е шега.
цитирай
5. vencivaleri1951 - Ковентарът ми е към автора и всички коментирали
12.11.2014 15:41
tutankhamon661 написа:

Да крадеш от едни за да дадеш на други, уж за да бъдат “равни” – що за “равенство” е това? ” – то беше само за пред хоизвършваш полезна дейност или само си клатиш краката, люпейки семки – в двата случая получаваш едно и също. Ето как се убиват до



Не става въпрос за абсолютно равенство, а за стремеж към изравнени позиции.
Веднага давам пример с трима изявени политически лидери и държавници по време на прехода-Желев, Костов, Първанов
И тримата са от семейства със затруднени финансови възможности, Желев и Първанов от малки селца, Костов от малко градче-селски тип. И тримата срещат 10ти ноември с престижни професии, хабилитерани научни работници. Желев при това сериозен учен, със запомнящи се публикации.
Искам сега добре да помислите и да ми отговорите честно на следния въпрос.

Какъв шанс има едно дете от бедно семейство от Сирищник, Веселиново, Драгоман да стане университетски преподавател, премиер , президент...
Колко от днешните деца в тези селища завършват средно образование, колко са с осигурени пенсионно и здравно родители, на колко от тях родителите работят, колко от тези деца не ходят на почивка, не гладуват ако щеш...
Когато си отговорите ЧЕСТНО на тези въпроси ще разберете, защо има носталкия по соца, защо направиха паметник на Живков след смърта му и защо винаги има цветя пред него.
Вие драги автори и коментатори не ходите из страната. София не е България. Нямате представа за какво иде реч. Вашият живот е мишката и клавиатурата. Тоест реалният живот Ви е отписал и маргинаризирал, но Вие не знаете.

Зарад насъщния си ходя често командировка. Мизерията която виждам на места ме ужасява и кара да се чувствам виновен, че се храня редовно, че имам четка за зъби дори...

Соца имаше много косури, имаше и престъпления дори като практика. Ъндърграунда в който живеем обаче е " недостижим" за целия период след освобождението. Не разбирате ли станахме безпереспективни като народ и държава. Авторът от къде пише???
цитирай
6. tutankhamon661 - vencivaleri1951
12.11.2014 16:27

Вече не знам на какъв език да разговорям с теб. Явно не разбираш български.

Какви изравнени позиции, след като крадеш от един за да дадеш на друг? Точно това е НЕравенство – онзи, на когото е дадено, става “по-равен” от ощетения.

Значи нямаш нищо против да оберат имуществото на човека Х, за да го дадат на човека У, понеже вторият искал да става преподавател? Какво ще кажеш за следното: вместо имуществото на човека Х, да вземат твоето имущество? Айде де, покажи колко ти е жал за човека У и изгаряш от желание той да е с равна на твоята позиция! Май не си съгласен още утре да прехвърлиш цялото си имущество на държавата? Ммда, така си мислех и аз.

Запази си съжалението за балъците, които вярват в Дядо Мраз. Жалостивият човек нe подбира за кого да съжалява. Как е при теб? Говориш принципно за хипотетични хора, пробутвайки евентуалности. Защо не ти е жал за репресираните от комунизма? Защо не защити Ангелина Пискова, когато блогов олигофрен заплаши нея и семейството й? Сега включи ли защо човек с поне малко мозък в главата няма да повярва на твоето лъжовно “съжаление”?

цитирай
7. ko642 - Веднага давам пример на Венци!
12.11.2014 16:29
Севе Балестерос - роден в малкото село Педреня (Испания) в семейство на фермер с 5 (ПЕТ) сина. Той е най-малкия. Започва да играе голф от малък по плажовете около селото. Става професионален голф играч и се счита за един от най великите голф играчи и до сега.

Стив Джобс ... е не е роден на село, но семейството му е с доста ограничени възможности.

Тези двамата, ако бяха родени в БГ по времето на соц-а, сега едва ли някой щеше да е чувал за тях!

Бих разбрал Венци и такива като него, да имат носталкия по соц-а но не разбирам всички останли кратунковци с панелките и москвичите дадени като милостиня след безкрайно чакане.
цитирай
8. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
12.11.2014 16:30

Разни агенции пускат поръчкови проучвания, според които родените след 1989г намирали нещо положително в Бaйтошовото време. Пълна измислица! Защо не познавам нито един човек под 30 години, който да иска връщането на тоталитаризма? Онези, които го пробутват, явно нямат контакти с млади хора, иначе щяха да знаят каква погнуса буди комунизмът у тях.

Стига вече измислени цифрички, колонки, статистики! Излезте на улицата да чуете какво реално говорят хората – там няма лъжа и манипулация.

Никой не иска комунизъм! Червените видяха, че дори твърдият им електорат от баби и дядовци се стопява, затова опитват да измислят някакви “млади, които искали комунизъм”. Ама такива няма!

цитирай
9. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
12.11.2014 16:34

Говорил съм с доста хора родени след 1989г. Знаят това-онова, но няма как да имат точна представа, след като до ден-днешен самите очевидци обясняват различни неща, а електоратът на БСП умишлено отрича много от всеизвестните факти. За техен ужас днешните младежи знаят достатъчно за да са наясно, че преди 1989г не е било никак хубаво.

За политика и големи световни процеси има книги. Аз използвам всяка възможност да обяснявам по-елементарните неща, които оказват директно влияние на човека. Hапример забраната на любимата музика може да изглежда маловажно, обаче е елемент от веригата и показва до каква степен Партията е контролирала живота на хората. Сещате се как реагират, когато им кажа, че можеш и бой да ядеш от милицията заради симпатия към даден музикант.

Почти всички младежи са негативно настроени срещу “онова време”. Останалите нямат мнение или са обременени от лъжите на родителите си, които им пълнят главите с измишльотини за “хубавия” комунизъм/социализъм.

цитирай
10. vmir - 5. vencivaleri1951, Венци,
12.11.2014 16:46
Ако си мислиш, че хора, живеещи в мизерни условия за живот не ги е имало при соца, жестоко се лъжеш. Ако си мислиш, че соца може да изравни условията, в които се раждат хората, още повече се лъжеш. Не вярвам да си толкова глупав да вярваш в подобни щуротии и ти самия не обещаваш премахването на неравенството, а се задоволяваш с оправдаване на горните заблуди. Ами направи разлика между оправдаване и подхрандване на заблудите и реално облекчаване на хората, нямали късмета да се родят на правилното място в правилния момент и от правилните хора, но различаващи се от връстниците. И откъде следва, че сина на алкохолика, който се възхищава на баща си и е с интелектуален капацитет да попива и усъвършенства единствено псувните му, трябва да е поставен в еднакви условия с любознателното, талантливо и даровито дете, което, жадно попива всяко ново знание и умение?

Съпругата ми при кандидатстване в СУ е отпаднала от мечтаната специалност, защото е била елиминирана от дете на АБПФК. След дипломирането това същото "дете", заради което една нейна стара съкровена мечта на трудолюбив човек пропада, не си е направило труда да удостои дори с един работен ден специалността, от която с оценка среден (3.00) елиминира жена ми въпреки отличната й оценка. Свидетел съм как жена ми многократно участва в конкурси за научноизследователска работа, но се оказваше, че конкурсът е обявен единствено за оправдаване назначението на вече съществуващ вътрешен човек. Понякога даже имаха добрината да й го кажат, за да не си губи времето, но тя упорстваше, докато не минаха годините.

А знаеш ли, че "детето", което с тройка отстрани жена ми от мечтаната специалност и след това като дете на АБПФК беше уредено в научен институт по съвсем друга, но свръхактуална специалност, сега е професор? И се сещам за жената на бивш мой директор, също дете на АБПФК, как арабийски откровеничеше, че за нищо на света няма да пусне детето си "да се мъчи на конкурс" ако спечелването му не е уредено преди това.
Устройва те, нали? Как да не поддържаш заблудите?
цитирай
11. tutankhamon661 - vmir
12.11.2014 17:30

Направо го разби!

Cигурен съм, че в момента отчаяно опитва да поеме въздух и с треперещи ръце се чуди как да отговори и дали изобщо да го прави, след като може да има още един леден душ.

Ще използвам втория и третия абзац за постинг в Blogspot.


цитирай
12. raders - Но по принцип социализмът беше рай ...
12.11.2014 18:00
Но по принцип социализмът беше рай за некадърниците и мързеливите. Защото наистинасе чувстваха равни с останалите. И понеже много хора има от този сорт, те с право си тъгуват по миналото, когато имаше кой да "мисли" вместо тях. Докато накрая и мислещите спряха да мислят.
цитирай
13. josarian - tutankhamon661, привет! Мисля, че Венцивалери разбира само от руски - и то от онзи, с нагайката и кирзовите ботуши вместо думи:)
12.11.2014 18:19
tutankhamon661 написа:

Вече не знам на какъв език да разговорям с теб. Явно не разбираш български.

Какви изравнени позиции, след като крадеш от един за да дадеш на друг? Точно това е НЕравенство – онзи, на когото е дадено, става “по-равен” от ощетения.

Значи нямаш нищо против да оберат имуществото на човека Х, за да го дадат на човека У, понеже вторият искал да става преподавател? Какво ще кажеш за следното: вместо имуществото на човека Х, да вземат твоето имущество? Айде де, покажи колко ти е жал за човека У и изгаряш от желание той да е с равна на твоята позиция! Май не си съгласен още утре да прехвърлиш цялото си имущество на държавата? Ммда, така си мислех и аз.

Запази си съжалението за балъците, които вярват в Дядо Мраз. Жалостивият човек на подбира за кого да съжалява. Как е при теб? Говориш принципно за хипотетични хора, пробутвайки евентуалности. Защо не ти е жал за репресираните от комунизма? Защо не защити Ангелина Пискова, когато блогов олигофрен заплаши нея и семейството й? Сега включи ли защо човек с поне малко мозък в главата няма да повярва на твоето лъжовно “съжаление”?


цитирай
14. josarian - raders, абсолютно споделям - рай за некадърници, мързелимци и хора с елементарни изизсквания към живота.
12.11.2014 18:23
raders написа:
Но по принцип социализмът беше рай за некадърниците и мързеливите. Защото наистинасе чувстваха равни с останалите. И понеже много хора има от този сорт, те с право си тъгуват по миналото, когато имаше кой да "мисли" вместо тях. Докато накрая и мислещите спряха да мислят.


Не ми се иска да правя аналогия с прасетата, но тя сама се налага - ядене, отделяне, работа и спане. Но социализмът и за друг тип свине беше рай - от тази порода, която открадна бъдещето на българският народ след промените. С думи кратки - гнусни, алчни и безродни червени свине. И милия чичко Венцималери спада към същата порода, нищо че ги реди сладки-сладки, та чак захаросани.
цитирай
15. josarian - vmir, чичо Венцивалери страда от особена форма на далтонизъм - всичко черно вижда бяло, с розово-червени оттенъци, а бялото вижда основно катранено черно.
12.11.2014 18:26
vmir написа:
Ако си мислиш, че хора, живеещи в мизерни условия за живот не ги е имало при соца, жестоко се лъжеш. Ако си мислиш, че соца може да изравни условията, в които се раждат хората, още повече се лъжеш. Не вярвам да си толкова глупав да вярваш в подобни щуротии и ти самия не обещаваш премахването на неравенството, а се задоволяваш с оправдаване на горните заблуди. Ами направи разлика между оправдаване и подхрандване на заблудите и реално облекчаване на хората, нямали късмета да се родят на правилното място в правилния момент и от правилните хора, но различаващи се от връстниците. И откъде следва, че сина на алкохолика, който се възхищава на баща си и е с интелектуален капацитет да попива и усъвършенства единствено псувните му, трябва да е поставен в еднакви условия с любознателното, талантливо и даровито дете, което, жадно попива всяко ново знание и умение?

Съпругата ми при кандидатстване в СУ е отпаднала от мечтаната специалност, защото е била елиминирана от дете на АБПФК. След дипломирането това същото "дете", заради което една нейна стара съкровена мечта на трудолюбив човек пропада, не си е направило труда да удостои дори с един работен ден специалността, от която с оценка среден (3.00) елиминира жена ми въпреки отличната й оценка. Свидетел съм как жена ми многократно участва в конкурси за научноизследователска работа, но се оказваше, че конкурсът е обявен единствено за оправдаване назначението на вече съществуващ вътрешен човек. Понякога даже имаха добрината да й го кажат, за да не си губи времето, но тя упорстваше, докато не минаха годините.

А знаеш ли, че "детето", което с тройка отстрани жена ми от мечтаната специалност и след това като дете на АБПФК беше уредено в научен институт по съвсем друга, но свръхактуална специалност, сега е професор? И се сещам за жената на бивш мой директор, също дете на АБПФК, как арабийски откровеничеше, че за нищо на света няма да пусне детето си "да се мъчи на конкурс" ако спечелването му не е уредено преди това.
Устройва те, нали? Как да не поддържаш заблудите?


Това е психофизическа особеност на вида comunisticus-vulgaricus.
цитирай
16. josarian - Привет tutankhamon661, да не забравяме че 99% от медиите и агенциите са собственост на ДС червени свине.
12.11.2014 18:31
tutankhamon661 написа:

Разни агенции пускат поръчкови проучвания, според които родените след 1989г намирали нещо положително в Бaйтошовото време. Пълна измислица! Защо не познавам нито един човек под 30 години, който да иска връщането на тоталитаризма? Онези, които го пробутват, явно нямат контакти с млади хора, иначе щяха да знаят каква погнуса буди комунизмът у тях.

Стига вече измислени цифрички, колонки, статистики! Излезте на улицата да чуете какво реално говорят хората – там няма лъжа и манипулация.

Никой не иска комунизъм! Червените видяха, че дори твърдият им електорат от баби и дядовци се стопява, затова опитват да измислят някакви “млади, които искали комунизъм”. Ама такива няма!


цитирай
17. apostapostoloff - Стига с тоя Венци!
12.11.2014 19:03
Не разбрахте ли, че е той е само една червена бабичка, която все още не е псовисала? Престанете да обръщате внимание на този пропаднал тип. Той е един халгъзник, нехранимайко и пройдоха!
цитирай
18. vencivaleri1951 - Вмире, съпругата ти се е объркала.
12.11.2014 19:28
[quote=vmir]Ако си мислиш, че хора, живеещи в мизерни условия за живот не гпремахването на неравенството, а се задоволяваш с опрто място в правилниинтелектуален капацитет да попива и усъвършенства единствено псувните му, трябва да е поста

или ти правиш свободни съчинения.
Квотата на АПБФК и децата им бе определен процент от приема и в нея те се състезаваха помежду си. Истината е , бе доста по комфортно да се състезаваш в тази група отколкото на общи основания. Да изместят съпругата ти правилегировани няма как да е станало.
Тук въпросът ми е друг. Защо се правите , че не разбирате?
Аз попитах каква е вероятността деца в селски семейства с недоимък да станат университетски преподаватели, политици, държавници. Каква е вероятността от Столириново или Факултето да излезе новия проф Чирков. Каква е вероятността от бедно семейство на клисар синът да завърши консерватория и да е на щат в Ла Скала или Метрополитен, а брат му да стане ръководител на висока позиция.
От посочените от мен личности никой не е от семейства на правилигировани. Всички те са живяли и израстнали в недоимък. За това говоря . Обяснете ми как в този непродуктивен режим у нас Б-я имаше шсоли в куртурата, имаше школи в спорта...Беше известна макар и със скромен като материални възможности народ, но образован , гостоприемен и възпитан. Всеки от моето поколение е стопирал през уйкендите за морето и е стигал безпроблемно. Най вече ни качваха чужденци. Хайде сега да спре чужденец на стопаджия. Няма как да стане. Защото от страна с образован и дружелюбен народ новото ни амплоа е на народ от бандити, крадци и проститутки. От всякъде ни гонят, от всякъде ни режат...
И не защото са надменни или расисти, а защото ние наистина заслужихме такова отношение. Който играе шах, табла , карти в мрежата с реални противници знае колко трудно е със западняк да започне игра ако не те познава вече. И руснаците бягат от нас вече. Имаш шанс единствено ако имаш висок коефициент на успеваемост или търсят реванш.
цитирай
19. vmir - 11. tutankhamon661,
12.11.2014 19:32
О, да! Но лежерният чаровник Венци не знае какво е да даваш най-доброто от себе си, да си сигурен в знанията си и въпреки това да учиш денонощно месеци наред за конкурс, вярвайки в закона и съвестта въпреки, че са ти доверили, че вече си имат човек за мястото... А тя е кандидатствала безуспешно за 7 конкурса, (средно по един на година), защото в повечето случаи мълчат като пънове и се правят на дръж ми шапката, и само понякога случайно можеш да разбереш как един келеш – лежерен лайфаджия но с необходимата биография и протекции те е изместил по най-елементарен начин...

Но тези неща се случват само с хората, които не пестят усилия по същество, докато за други същественото на конкурса е да намериш съответните протекции и да не се “абят” където не са ги уредили със сигурност. Затова и да искат, вероятно няма как да разберат какво се случва с будалите, разчитащи на знания, закон и съвест. После същите лежерни “таланти” (май направо “гении”) продължават и работата си да вършат по същия начин и тежко им на работливите и упоритите, които търсят същността в работата, а не в процедурите... Защото хората на процедурите имат много свободно време и могат да си позволят сладкодумните безкрайни “доказателства” и на най-очевидните глупости и брадати лъжи – нали има будали да работят и заради тях.

Ще кажа само, че жена ми е най-добросъвестния, стриктен, любознателен и всеотдаен в работата си човек, когото съм срещал изобщо. Преподава на 240 ученика в обзаведен от нея за лабораторни упражнения кабинет, подготвя олимпийци, които печелят олимпиади и въпреки това един лежерен червенеещ чаровник като ВВ1951 наскоро беше подлъгал директорката да й вземат кабинета, та се видя в чудо докато директорката провери и разбра, че я е подвел жестоко. А ако не беше толкова всеотдайна, а само по-старателна от другите, сега нямаше да има къде да показва демонстрационните опити на учениците си, за да не смущава блажената безметежност на някои лежерни тарикати.
цитирай
20. vencivaleri1951 - Авиаторе,
12.11.2014 19:37
josarian написа:
tutankhamon661 написа:

Вече не знам на какъв език да разговорям с теб. Явно не разбираш български.

Какви изравнени позиции, след като крадеш от един за да дадеш на друг? Точно това е НЕравенство – онзи, на когото е дадено, става “по-равен” от ощетения.

Значи нямаш нищо против да оберат имуществото на човека Х, за да го дадат на човека У, понеже вторият искал да става преподавател? Какво ще кажеш за следното: вместо имуществото на човека Х, да вземат твоето имущество? Айде де, покажи колко ти е жал за човека У и изгаряш от желание той да е с равна на твоята позиция! Май не си съгласен още утре да прехвърлиш цялото си имущество на държавата? Ммда, така си мислех и аз.

Запази си съжалението за балъците, които вярват в Дядо Мраз. Жалостивият човек на подбира за кого да съжалява. Как е при теб? Говориш принципно за хипотетични хора, пробутвайки евентуалности. Защо не ти е жал за репресираните от комунизма? Защо не защити Ангелина Пискова, когато блогов олигофрен заплаши нея и семейството й? Сега включи ли защо човек с поне малко мозък в главата няма да повярва на твоето лъжовно “съжаление”?




Ти за езиковата култура на Венци не се безпокой.
Два са ми родни/български и сръбски/, два съм научил живейки известно време в странство-На Изток , и на Запад, но не като гастарбайтер драги. Тя нагайката има много лица. И ако говорим за нагайка в по широк смисъл нито преди, нито сега познавам действията и върху себе си. Дано и при теб да е така
цитирай
21. vmir - 19. vencivaleri1951,
12.11.2014 19:38
vencivaleri1951 написа:

или ти правиш свободни съчинения.
Квотата на АПБФК и децата им бе определен процент от приема и в нея те се състезаваха помежду си. Истината е , бе доста по комфортно да се състезаваш в тази група отколкото на общи основания. Да изместят съпругата ти правилегировани няма как да е станало.


Венци, обяснявам ти като на бавно развиващ се, който все още не е открил способността да прави собствени верни съждения: Да се състезаваш в квота не опровергава, а доказва съществуването й. Както и това, че резултата от такова състезание отнема места от избраните на общо основание. И това ли ти е трудно да проумееш? По-просто и ясно едва ли може да се каже.

Дерзай, живота е пред теб, може и да се научиш да правиш верни съждения. Например, от това, което си написал, може да се изведе твърдението, че ако аз не лъжа, значи жена ми е била също привилегирована. Ето така можеш да "докажеш", че и тя е АБПФК. Точно както в Русия "доказват", че украинците са фашисти и са свалили "Боинга". Не е ли яко, а?
цитирай
22. tutankhamon661 - vencivaleri1951
12.11.2014 20:13

Как не те е срам да лъжеш за всеизвестни факти?!

Айде тогава и аз да разкажа нещо подобно като Vmir, пък ти не признавай, но поне не отричай, че по времето на комунизма връзкарството беше издигнато в култ.

Имаше една жена – вече не е между живите. Моя роднина, но по-надолу ще разбереш що за човек беше и защо не можехме да се понасяме. Същата колеше и бесеше в известен университет по времето на комунизма. От цялата държава ходеха при нея близки и далечни роднини плюс техни приятели. Hосеха й кой кокошки, кой свинско, кой домати или друго – всеки според отглежданото и възможностите. Познай защо? За да им уреди детето без изпит. Сещаш ли се, че няма как да е друго, освен на мястото на някой по-добър, който ще си вземе изпита със знания?

Тази същата жена беше дори нагла. Не й стигаше каквото й носеха на крака, а и сама ходеше да си иска. Със съпруга, с Москвича – по села и паланки из цялата държава. “Помниш ли, помниш ли? Кой уреди големия ти син? О, малкият също ще порасне! Айде пълни багажника!”

Венци, друг път не отричай такива всеизвестни неща! Грозно е!

цитирай
23. josarian - Венцивалери, вместо да ми се обясняваш не е ли по-добре да идеши попиташ твоята приятелка Ирена Кръстева и сина Делян Пеевски какви ги забъркаха, та вони и се н
12.11.2014 20:15
vencivaleri1951 написа:
josarian написа:
tutankhamon661 написа:

Вече не знам на какъв език да разговорям с теб. Явно не разбираш български.

Какви изравнени позиции, след като крадеш от един за да дадеш на друг? Точно това е НЕравенство – онзи, на когото е дадено, става “по-равен” от ощетения.

Значи нямаш нищо против да оберат имуществото на човека Х, за да го дадат на човека У, понеже вторият искал да става преподавател? Какво ще кажеш за следното: вместо имуществото на човека Х, да вземат твоето имущество? Айде де, покажи колко ти е жал за човека У и изгаряш от желание той да е с равна на твоята позиция! Май не си съгласен още утре да прехвърлиш цялото си имущество на държавата? Ммда, така си мислех и аз.

Запази си съжалението за балъците, които вярват в Дядо Мраз. Жалостивият човек на подбира за кого да съжалява. Как е при теб? Говориш принципно за хипотетични хора, пробутвайки евентуалности. Защо не ти е жал за репресираните от комунизма? Защо не защити Ангелина Пискова, когато блогов олигофрен заплаши нея и семейството й? Сега включи ли защо човек с поне малко мозък в главата няма да повярва на твоето лъжовно “съжаление”?




Ти за езиковата култура на Венци не се безпокой.
Два са ми родни/български и сръбски/, два съм научил живейки известно време в странство-На Изток , и на Запад, но не като гастарбайтер драги. Тя нагайката има много лица. И ако говорим за нагайка в по широк смисъл нито преди, нито сега познавам действията и върху себе си. Дано и при теб да е така

цитирай
24. smilodont - Когато не си на работа го изгледай
12.11.2014 23:04
https://www.youtube.com/watch?v=NlLbHJLmyiw&list=UU6flCTuwx04jP8bmvMEtZLg
цитирай
25. vencivaleri1951 - Ирена Кръстева , а още повече Делян Пеевски
13.11.2014 02:23
josarian написа:
vencivaleri1951 написа:
josarian написа:
tutankhamon661 написа:

Вече не знам на какъв език да разговорям с теб. Явно не разбираш български.


Значи нямаш нищо против да оберат имуществото на човека Х, за да го дадат на човекаследното: вместо имуществото на човека Х, да вземат твоето имущество? Айде де, покажи колко ти е жал за човека У и изгаряш от желание той да е с равна на твоята позиция! Май не си съгласен още утре да прехвърлиш цялото си имущество на държавата? Ммда, така си мислех и аз.

Запази си съжалението за балъците, които вярват в Дядо Мраз. Жалостивият човек на подбира за кого да съжалява. Как е при теб? Говориш принципно за хипотетични хора, пробутвайки евентуалности. Защо не ти е жал за репресираните от комунизма? Защо не защити Ангелина Пискова, когато блогов олигофрен заплаши нея и семейството й? Сега включи ли защо човек с поне малко мозък в главата няма да повярва на твоето лъжовно “съжаление”?




Ти за езиковата култура на Венци не се безпокой.
Два са ми родни/български и сръбски/, два съм научил живейки известно време в странство-На Изток , и на Запад, но не като гастарбайтер драги. Тя нагайката има много лица. И ако говорим за нагайка в по широк смисъл нито преди, нито сега познавам действията и върху себе си. Дано и при теб да е така





са продукт на прехода, а не на соц строя. Доколкото си спомням звездата на Кръстева изгря по времето на царя/ Шеф на тотализатора/, а синът и започна кариерата си като млад политик в младежкото НДСВ. Защо ми се струва , че същата ракета носител изстреля и един главен секретар, впоследствие генерал, впоследствие водач на две листи в НДСВ. Защо ми се струва, че приятелката на този новоизлюпен генерал се сдоби в същия период с активите на СИ банк /държавна до този момент/ ? Защо ми се струва, че същата приятелка отпусна сериозна кредитна линия на същата Ирен кръстева. Защо ми се струва , че няма никой от оментаторите да даде смислен отговор на горните въпроси?
цитирай
26. vencivaleri1951 - Тутане, говориш пълни дивотии
13.11.2014 03:15
[quote=tutankhamon661]
ote]

Говориш на принципа " една жена каза" Говориш за среда която ни най-малко не познаваш. Някаква тетка , москвич с отворен багажник и луканки срещу студентски прием. Аз ще ти обясня тихнологията на приемането ти ми обясни как ще стане измамата.
Кандидатите с правилегии/АБПФК, етносите, деца на категории работници/лекари за Мед университет, работещи в С стопанство за ветеринарния и агорномическия , бройки за туждаещи се региони и т н/ , директните списъци на ЦК, МВР, Физкултурния съюз, степендианти на производствени структури ...Всички тези кандидатури бяха извън основната бройка за прием и се състезаваха помежду си или бяха приемани директни.
Останалите кандидати се явяват на изпит всеки със своя номер. Работата на кандидата се запечатва в плик с номера, а другия плик е с името на кандидата и пак номера. Работите се проверяват от учители и асистенти от цялата страна. При проверяващите са само пликовете с изпитните работи и номра на кандидата. Проверяват се и се публикуват. Чак след товасе отварят пликовете с имената. и класиралите се. Хайде ми обясни как може да стане шашмата . Знам за колеги на мама изхвърчали за най различни причини , но не знам един за далавера за прием.

Другото което ти убягва е стандарта на университетския преподавател по онова време. Ето ти съпоставка.
Съгласно Единната щатна таблица-Председател на комитет получава през 80те 800лв/ С ранг на министър е председателят, но министрите понеже са изборни/от НС/ заплатите не са им по щатна таблица/
Доцент 350 ако е кандидат и 400 ако е д-р. Професор 500лв ако е д-р.
Прибави 50% за надпланов хорориум, до 50% за НИС, до 50% за съвместителство. Отделно учелбици и други публикации. Тоест един хабилитиран учен или преподавател спокойно взимаше над министерска заплата. В къщи например мама често имаше по висок доход от баща ми когато той престана да лети, а той беше висш военен
Иискам да кажа, че приоритетите на академичните съссловия при соца бяха далеч от стомашния тракт
цитирай
27. tutankhamon661 - vencivaleri1951
13.11.2014 17:06

Ти определено лъжата за нищо я нямаш. Та нали ако описаното от теб работеше и нямаше начин да се заобиколи, по света не биха съществували нито войни, нито кражби, нито наркотици ...

Понеже съм сигурен, че пак не включваш, казвам го възможно най-опростено:

Твоите “доводи” са в стил “Щом има полиция, значи не е възможно да съществуват престъпници.” Да, ама престъпници има, т.е. съществуването на дадено министерство, организация, човек, закони ....... не гарантира липсата на злоупотреби. Ако и сега не си разбрал, по-просто не мога да го кажа.

Отделно че говоря за моя близка, с която макар и да не се понасяхме, все пак ми беше роднина, т.е. познавам я достатъчно добре. А ти го наричаш “една жена каза”/!!!!!!!/.

Като прочета от даден човек няколко коментара, подобни на твоите, и вече никога за нищо не вярвам на автора им. Близко е до акъла, че явно и за други неща лъже.

Ти си или лъжец, или живееш на друга планета. Сам избери!

Затова хората мразят комунистите. Всичко извъртате - къде от невежество, къде от слугинаж.


цитирай
28. vmir - 28. tutankhamon661,
14.11.2014 08:09
tutankhamon661 написа:

Твоите “доводи” са в стил “Щом има полиция, значи не е възможно да съществуват престъпници.”

Фараоне, не го предизвиквай, че ей сега ще ти докаже, че Путин е най-големия демократ в историята, защото има най-малки законови правомощия. После ще ни убеди, че Путин е най-големият миротворец, защото без достатъчно законови правомощия успява да удържи завоевателските набези на "Усрайна". Че Русия е стожерът на световното християнство, защото там църквите на глава от населението са най-малко, но християните са най-много. Че в Норвегия управляват негови съмишленици, защото името на управляващата партия съдържа определението "работническа". Че Христо Ботев е дал живота си, защото е мечтаел за сталинизъм. А Вапцаров се е възхищавал на Голодомора и е посветил живота си за да бъде разпространен и извън "Усрайна". Че Смирненски е предизвиквал убийците си, за да превърне Голодомора от мечта в реалност.

Вари го, печи го, това е. Казах му, че жена ми е била отстранена от АБПФК, той ме набеди в лъжа, защото АБПФК не участвали на общо основание, а с квота. Казах му, че квотата е част от цялото, а той отговори, че щом е отделна част, значи не засяга оставащото извън нея. На аритметика ли да го учиш, на логика ли, или какво най-често се разбира под думата "истина".

Тези сякаш са обучавани за социални терминатори - откъдето минат, да оставят след себе си единствено жалки остатъци от някогашна цивилизация, които продължават да подлагат на унищожение, за да не би все още да са останали годни зрънца, от които да разцъфнат недоунищожени постижения или възможности.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626243
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031