Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2014 11:08 - Военната доктрина показа, че Русия си е взела поуки от Украйна
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 4135 Коментари: 8 Гласове:
27

Последна промяна: 29.12.2014 11:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Тя отговаря на реалностите, пише руската преса
29 дек 2014 09:12, Мария Нестерова 

Снимка: Reuters, архив
Отбранителното съдържание на руската военна доктрина остава без кардинални промени и в новия вариант на документа. Променен е обаче "характерът на военните опасности и заплахи" за Русия, пише "Независимая газета".

Новата редакция на доктрината, одобрена от президента Владимир Путин на 26 декември, изброява 14 външни опасности за сигурността на федерацията - на първо място разширяването на военния потенциал на НАТО и разширяването на алианса на Изток. В документа се появяват нови постановки и термини, свързани най-вече с експанзията на НАТО, стратегията за "глобален удар" и събитията в Северна Африка, Сирия, Ирак, Афганистан и Украйна. Руският Съвет за сигурност подчертава "необходимостта от поддържане на равноправен диалог с ЕС и НАТО, от съдействие за изграждане на нов модел за сигурност в Азиатско-Тихоокеанския регион, отбелязва "Независимая газета".

Като основни партньори на Русия са посочени другите страни от БРИКС - Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка, а в колективната отбрана - членките на Организацията на Договора за колективна сигурност. В новата доктрина е отразен и стремежът към създаване на обща отбрана и сигурност с Абхазия и Южна Осетия, както предвиждат договорите с тях, сключени от Москва тази есен. Въвежда се ново понятие - "неядрено възпиране", с оглед да се поддържа висока степен на бойна готовност на конвенционалните въоръжени сили, цитира вестникът коментар на федералния Съвет за сигурност.

В тази връзка според "Независимая газета" доктрината разглежда и вътрешните военни рискове - от насилствена промяна на конституционния строй, етнически и религиозен тероризъм, рушене на историческите и духовните традиции чрез типични "непреки действия". Текстът уточнява, че има опасност с тази цел да се използват "протестният потенциал на населението, радикални и екстремистки организации, частни военни компании". Вестникът допуска, че тези трактовки се дължат на събитията в Украйна.

Също като в предишния документ обаче се изтъква, че е малко вероятно да започне мащабна война срещу Русия. 

Без промяна остават принципите, определящи използването на въоръжените сили, и редът за употреба на ядрено оръжие.

Според високопоставен служител от администрацията на САЩ, цитиран вчера от медиите, "Белият дом споделя позицията на Русия по повод заплахата от екстремизма и оръжията за масово поразяване, но не е съгласен с оценката на евентуалните заплахи от страна на НАТО", пише "Независимая газета".

"Тази доктрина на Путин не е съвсем ново явление" - разработвана е три години, коментира Ерик Ширяев, експерт от САЩ. "Заплахата от световна ядрена война намаля, но Русия се изправи пред нови опасности и други конфликти", добавя той. "Всяко силно правителство трябва да има ясно формулирана и точна военна доктрина, но от друга страна знаем колко е тежко тя да бъде следвана", допълва политологът. 

"Нашата доктрина отговаря на реалностите, в които живеем. Смятам, че нашата и международната общественост ще съзре нови смисли в уточнената военна доктрина на Руската федерация", казва пред "Независимая газета" армейски генерал Юрий Балуевски, разработвал и предишния, и новия вариант на документа.

Авторите му са взели предвид дискусиите сред руски експерти от последните години за "поуките от примера на Сирия и Украйна, където уличните протести прераснаха във въоръжена гражданска война", заявява пред "Свободная преса" Олег Владикин от редакцията на в. "Независимое военное обозрение", организирал подобни дебати.

Военната доктрина на Русия заявява, че държавното й ръководство има готовност да води бойни действия въз основа на нови принципи, включително чрез тотална мобилизация на страната, нейната икономика, нейния политически и културен живот. Тази готовност обаче буди сериозни съмнения. Превъоръжаването на армията се вижда от всички, но управленският корпус едва ли е готов да премине към мобилизационен стил в управлението, добавя Владикин.

(БТА)
 

По публикацията работи:
Мария Нестерова

www.dnes.bg/world/2014/12/29/voennata-doktrina-pokaza-che-rusiia-si-e-vzela-pouki-ot-ukraina.249703



Гласувай:
28



1. josarian - Единственото, което стана пределно ясно е, че Путлеристите се боят от Майдан пред Кремъл.
29.12.2014 11:12
те предупреждават недвусмислено, че който се осмели да пробва подобно нещо ще бъде безмилостно убит - това е новото в руската военна доктрина. Прости кагебейски топори, това е единственото, което могат да изпуйчат с промитите си мозъци. А техните рупори и поддръжници тук, в България, бяха готови да ни изкарат от ЕС за да ни натикат в зоологическата градина на Евроазийския им Съюз...
цитирай
2. vencivvg - Путин си отива
29.12.2014 11:29
Каквато и доктрина да приемат Путин си отива.
Както комунизма рухна без "Майдан" без военни действия.
Когато икономиката тотално рухне режима също рухва. С или без военна доктрина.
В момента руската икономика е в агония,
а дебила Путин се занимава с военна доктрина. Всъщност за останалия, за нормалния свят това е добре - начело на Русия да е малоумен ръководител. Колкото по слаба Русия - толкова по добре за демократичния свят.
цитирай
3. ok3223 - Каак си я преставяш
29.12.2014 12:35
Америкнски вице президент да отиде в Москва, в Пекин с онази Нюланд, и с шайките от придружители да правят Майдан. Ще натежат главите им моментално с няколко 20 грамки.
Този спектакъл платен и режисиран американци и немци, трудно ще се реализира отново на друго място по същия сценарии. В Москва и Пекин, и на много други места № няма да мине.
Украйна не донесе, а и в бъдеще не ще донесе, както се надяваха НАТО и 28 разбойника големи печалби на агресорите. Дадоха повод на Русия да си прибере Крим, Източна и части от Южна Украйна ще минат твърдо към РФ, и нато се озова лице в лице с противник, който може най-малкото да му отупа агресивните напъни завинаги и незабавно.
Нато и САЩ са на бегом от Афганистан и Ирак, бити и подгонени, в Сирия са клекнали, мусулманските фанатици тепърва се мобилизират и тепърва започват големите битки с тях. Те са като гнездо с оси, хем фанатизирани и люти, хем нямат чет и брой. Човек да се не захваща с тях ... За тях смърт в бой е мечтана и желана чест, докато европейците сме на друго мнение. Пази Боже ...
цитирай
4. ok3223 - Не знам Путин
29.12.2014 12:50
Най-влиятелният политик в света за 2014 год., според американската и сетовна преса, да е смятан за малоумен от всички, които ръководят и пишат в тези световни медии, със световна известност и влияние.
Много по голяма о вероятността, 100%, пишещия като теб, че Путин е малоумен, ТОЙ САМИЯ ДА Е СЪС СЕРИОЗНА ПСИХОЗА И ДОСТА МРЪДНАЛ ,И БЕЗ ХАЗЯЙН В ГЛАВАТА. Вероятността е 100%, елементарна логика категорично го казва и доказва.
цитирай
5. shuriken - :D
29.12.2014 14:04
Путин заслужи наградата Идиот на Годината.
Сега се бори за Идиот на Столетието.
цитирай
6. анонимен - Путин заслужи наградата Идиот на ...
29.12.2014 15:58
shuriken написа:
Путин заслужи наградата Идиот на Годината.
Сега се бори за Идиот на Столетието.

С пълна сила при това.
цитирай
7. ok3223 - Писковице
29.12.2014 19:42
Разбираш от политика, като баба ми от интеграли. Цицащите от западни фондации сте като слепи овци, освен Бее, често от нищо не отбирате. НЕЩАТА НЕ СТАВАТ ТАКА НЕ КАТО СА ВИ КАЗАЛИ ЧЕ СТАВАТ, И искама да стават, а както куп обективни причини са ги предизвикали. Причини, които не зависят от САЩ и НАТО, още по-малко от нас..
По причини обективни, които се иска доста акъл и знания да видиш и разгадаеш.
Платената и безсилна показна злоба, не помага на никой да види поне части от истината за ставащото по света и у нас, и да напипа понякога пулса на събитията.
цитирай
8. shuriken - ok3223,
29.12.2014 21:43
абе вярно ли това О в твоя никнейм идвало от

обслужващ Орално Путин

??
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3627075
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031