Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2015 07:13 - СГП няма да разследва Делян Пеевски. Никой не е и очаквал
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2207 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image Носят поръчката на КОЙ

Случи се очакваното: Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува досъдебно производство срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. То би могло да стане по сигнала, който сдружението "Протестна мрежа" подаде преди десет месеца до главния прокурор Сотир Цацаров. Но не стана. Отказът е оформен в постановление на наблюдаващия проверката прокурор Боряна Бецова.


Преди 10 месеца активистите на сдружението подадоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу банкера Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски плюс майка му - издателя Ирена Кръстева и лидера на ББЦ Николай Бареков. Още тогава държавното обвинение е "раздели" сигнала и работи само в частта срещу банкера Цветан Василев. Този акт съмнително съвпадна с раздора в отношенията му с Делян Пеевски, и последвалите атаки и срив на КТБ.

Прокуратурата провеждаше демонстративни акции, свързани с разследването срещу банкера, но нито веднъж официално не съобщи за това как точно се извършва проверката срещу Ирена Кръстева, Делян Пеевски и Николай Бареков. Което не можеше да не събуди съмнения за обвързаност с тези лица или поне с част от тях

Грозната и срамна логика в СГП

Заявеното от СГП e повече от логично. Срамно логично. Ключовата структура в държавното обвинение се ръководи от прокурор Христо Динев. Смята се, че той е свързан с ДПС - неговата съпруга е бивш съветник на депутата от движението Четин Казак. Назначаването на Динев на поста в началото на миналата година за шеф на СГП затвърди това мнение в средите на магистратурата. А и действията на СГП очевидно следваха интересите на Делян Пеевски. Най-яркият пример за това беше образуваното там досъдебно производство за готвеното "убийство" на Пеевски, по което прокуратурата задържа и обвини незаконно трима човека. После те бяха пуснати от съда поради липса на каквито й да било доказателства, а на Цацаров се наложи да се извинява публично за големия гаф. Гефът обаче всъщност бе поръчка.


Именно обвързаността на ръководството на СГП с партията, от която депутат е Делян Пеевски, беше причина от "Протестна мрежа" да поискат в сигнала проверката да не се възлага на градска прокуратура. Искане, което главният прокурор отхвърли.

 

Прокурор Боряна Бецова е наблюдавала и разследването срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров. През септември главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че разследването се забавя заради швейцарските власти, които не разкривали банкова тайна, свързана с Бисеров. От швейцарската служба по правосъдие обаче отговориха официално, че запитването от българското обвинение по казуса е пристигнало чак през ноември. Било е върнато, защото е било непълно и неясно. А защо е непълно и неясно, всеки може да си отговори. Не само поради некадърност...

"Всички изложени в сигналите данни и обстоятелства (повечето от тях почиващи на медийни публикации и непотвърдени с конкретни факти, а единствено житейски възможни) са били детайлно проверени и анализирани в хода на извършената проверка и не са потвърдени с други такива", пише в постановлението си прокурор Бецова, разкрива "Капитал". За всеки специалист е очевидно, че постановлението демонстрира формална и повърхностна проверка, в която изводите не са подкрепени с конкретни данни от проверката, а са просто "аргументи", че "всичко е наред".


От постановлението на прокуратурата става ясно, че тя е проверявала седем от направленията в сигнала на "Протестна мрежа" - разминаване между стандарта на живот на Пеевски и декларираните от него доходи, връзка на депутата с фирми с неясен капитал, информация за наличие на разработки срещу Пеевски, "експресната" процедура по предоставяне на достъп до класифицирана информация на Пеевски, данни за търговия с влияние от депутата, неясно финансиране на фирми на Ирена Кръстева. Подобно е положението и с проверката на Николай Бареков.

Пеевски със заплата от 2450 лв, а с разходи за охрана от 100 000 евро.Прокуратурата не вижда разликата


Още в самото начало на постановлението се казва, че материалите срещу лидера на ББЦ са били отделени в друга преписка, проверката по която "продължава", но без да се посочват повече данни.  Прокурор Боряна Бецова обяснява, че в рамките на проверката са били "поискани и приобщени множество документи" за фирмите, споменати в сигнала, визирайки информацията в Търговския регистър. Събрана е и информация от НАП за извършвани данъчни проверки срещу фирмите.

 

Конкретно на Делян Пеевски била назначена данъчна ревизия за периода от 2008 до 2012 г., от която е станало ясно, че той е подавал данъчни декларации за 2008 и 2009, но не и за следващите две години. Не го направил, тъй като не е получавал доходи "освен трудови и приравними към тях правоотношения". Проверката не установила "несъответствие между притежаваните имущества, получени доходи и направени разходи". Охраната на Пеевски се извършва от частна фирма ("Командо"), като за това плаща майка му – Ирена Кръстева. Прокурор Бецова очевидно не си е направила труда да сметне с калкулатора, че само личната охрана на Пеевски струва месечно около 100 000 евро. Ако се прибавят гардовете, автомобилите и техниката за опазването на частното му имущество и имоти, тези цифра с лекота ще надмине 200 000 евро. И това ако не е разминаване с размера на депуатската заплата - здраве му кажи. Ако пък разплащанията се извършват от фирми на майка му, много лесно може да се порвери движението на парите от едната в другата посока, както и съответната документация.

 

Във връзка с изнесените данни в сигнала, че през периода 2002-2004 г. Пеевски е извършил сделки с имоти на цени под пазарните, прокурор Бецова приема, "че българското законодателство не позволява сключването и изповядването пред нотариус на сделки с недвижими имоти на цени под данъчна оценка", а пък доколкото понятието "пазарна цена" било "абстрактно и плод на свободно договаряне", е "безпреметно да се разширява периметърът на тълкуване в тази насока".

 

В сигнала на "Протестна мрежа" са изнесени данни също, че дружествата, които издават медиите на Ирена Кръстева, са декларирали печалби, които силно се разминават с тези на пазара на печатните издания, който се "свива" през последните години. Тази печалба се трансформира в недвижими имоти, което мотивира активистите да поискат от държвното обвинение да провери дали няма данни и за пране на пари.

 

В постановлението, с което отказва образуване на разследване, се прави кратък преразказ на фирмените досиета на дружествата, свързани с Ирена Кръстева (който заема 1/3 от прокурорското постановление), цитирайки данни, достъпни за всеки в Търговския регистър. Това е чист формализъм, кометират юристи.

 

В прокурорския акт се цитират и резултати от провеждани през годините данъчни проверки на фирмите, като две от дружествата - "Балканска медийна компания" (която притежава по-голямата част от имотите, които Пеевски ползва) и дъщерното й дружество - "Нова българска медийна група холдинг", са били установени данъчни задължения – за първата фирма от 290 хил. лв., а за втората – 71 хил. лв.

 

Задълженията обаче са били погасени от фирмите. Този факт беше изнесен от зам. главния прокурор Борислав Сарафов още през лятото. В тази си роля Сарафов приличаше повече на говорител на семейството, отколкото на силен фатор в държавното обвинение.

 

Прокурор Бецова приема, че за да има укриване на данъци, "е необходимо деецът да не плати свой данък в големи размери", но "такива обстоятелства в коментираните по-горе случаи не са установени, дори напротив, поради което и не може да се направи извод за престъпления против финансовата и данъчната система". Тя стига до заключението, че не е работа на прокуратурата да проверява защо една фирма разпространява изданията си по-добре от други, т.е. не е работа на държавното обвинение да изяснява защо, след като всички издатели отчитат спад на приходите, фирмите на Кръстева отбелязват ръст.

 

Вечният невинен

Държавното обвинение отказва да образува производство за пране на пари с аргумент, че "единствено наличието на хипотетична възможност за такова неправомерно поведение не може да обуслови за действително извършено престъпление".

 

Във връзка с искането в сигнала да се провери информацията, че Делян Пеевски е бил обект на разработки от службите, каквито данни имаше в различни медии, от прокуратурата, без да цитират конкретни доказателства, приемат, че тези твърдения се явяват "изолирани и неподкрепени". От постановлението на прокурор Бецова не става ясно въобще дали е изискана информация от ДАНС за такива разработки или не.


По отношение на искането в сигнала да бъде проверена процедурата, по която Делян Пеевски е получил допуск до класифицирана информация само за няколко дни, от държавното обвинение приемат, че е безпредметно този факт да се проверява, защото вече е бил обект на проверка и нарушения не са открити. Прокурор Боряна Бецова не казва кой и кога е извършил тази проверка, но заключението й звучи странно на фона на скорошното признание на председателя на ДАНС Владимир Писанчев, от което стана ясно, че процедурата е проведена в нарушение на законовите изисквания, защото е започнала, без да е било представено свидетелство за съдимост от Пеевски.

 

Прокуратурата не вижда и данни за търговия с влияние от страна на Делян Пеевски. Повод за сигнал в това отношение беше негово изказване пред агенция ПИК, в което той заявява, че по молба на Цветан Цветанов е осъществявал чадър над престъпни босове в медиите си. "Обемът на извършената проверка не изисква проследяване на публикациите в печатните издания на дружествата", заявява прокурор Бецова и приема, че в сигнала не се "характеризират" признаци за "корупционен умисъл".

Прокуратурата е проверила изнесените в сигнала факти, че на ул. "Иван Богданов" в Симеоново, където има къща, ползвана от Делян Пеевски, са били разместени пътни знаци. По време на подаване на сигнала на ъгъла на улицата със "Симеоновско шосе", където има постоянна охрана, е бил поставен знак за улица без изход, каквато "Иван Богданов" не е. След подаването на сигнала знакът е сменен, а от Столичната община тогава бяха цитирани от Mediapool, че нямат данни кой го е сменил. Прокурор Бецова само приема, че няма данни, че депутатът от ДПС лично е направил това, "следователно не могат да бъдат коментирани негови самоуправствени действия".

 

Поредната самоотвержена постъпка на СГП спрямо Делян Пеевски показва споделената любов между тях. Но както някога Матросов загина, запушвайки с тялото си амбразурата на вражеския бункер, така и ръководството на столичните обвинители поема огромен риск. Моделът "КОЙ" е на път да срине окончателно държавата. До подпомагаш такъв процес е национално предателство. Плюс знак за тежка корупция.

 

Рано или късно скритото зад пообни действия наяве. Тогава "КОЙ" може да се окаже във вилата си в Дубай, а пред обществения гняв да се изправят тези, които днес охотно слугуват на политико-мафиотски интереси. Освен това не е лошо определени магистрати да знаят, че "КОЙ" най-често ги нарича "солташаци" и "мастии, които се наг..ват за пари" и са "готови да продадат и майките си курви" (речник на улицата). За псуването да не говорим. Да го питат, ако не вярват.

 

Освен това, отдавна е известно, че Александър Матросов всъщност се е казвал Шакир Мухаметянов. Не се е родил на брега на Днепър, а в Уфа. И не е бил ударник в завод, а кадър на трудово възпитателно училище на Макаренко. И ако все пак Матросов-Мехаметянов е дал живота си за Родината, то заради кого се хвърлят магистратите матросовци? И срещу какво?

 

Припомняме. Когато Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа втори мандат на досегашния шеф на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, той заяви, че е жертва на лидера на ДПС Ахмед Доган, на депутата Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Обясни го така: "Доганчо заповяда на Делянчо, Делянчо заповяда на главния. Сериозно, какво да ви кажа повече. Какво да направи главния прокурор."

 

По публикации в медиите
frognews.bg/news_84083/SGP-niama-da-razsledva-D-P-Nikoi-ne-e-i-ochakval




Гласувай:
9



1. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
14.01.2015 09:07
Толкова си ги уплашил с публикацията, че чак са ти блокирали устройството за гласуване на подкрепа за постинга?!
цитирай
2. dockholiday - Толкова си ги уплашил с публикац...
14.01.2015 13:54
batogo написа:
Толкова си ги уплашил с публикацията, че чак са ти блокирали устройството за гласуване на подкрепа за постинга?!


Този сайт обслужва руските интереси. Отдавна е известно.
Mодераторите правят всичко за да угодят на червената паплач, която с манипулации стига до първа страница.
Скоpо дори изтриха неудобен за тях профил.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626233
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031