Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2015 09:35 - За връзката между отказа на прокуратурата да преследва Пеевски и скоропостижното решение на ВАС
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1914 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 16.01.2015 09:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Илиян Василев 
Снимка: Булфото

Кой? е притеснен и действа "ва банк". Това е кратката оценка на две свързани новини - за решението на ВАС и отказа на прокуратурата да преследва Пеевски.


Странно изтегленото напред решение на ВАС, което потвърди отнемането на лиценза на КТБ от БНБ създава поредния правен абсурд - акционерите нямали пряк правен интерес от загубата на лиценза на банката, поради което не можели да бъдат конституирани като заинтересована страна. Правен интерес имали квесторите на банката, назначени от БНБ, т.е. само БНБ можела да обжалва собственото си решение!?! Винаги съм твърдял, че има граници на приличието, отвъд които просто не може да се мълчи.


Никак не случайно решението на двамата съдии от ВАС съвпадна с друг "епохателен акт" - отказа на прокуратурата да преследва Пеевски с мотиви, които дори неговите защитници ще затруднят да организират. Вече няма никакво съмнение, "сигналът" на протестна мрежа беше хитро използван за саморазправа на Пеевски и подопечната му прокуратура с Цветан Василев и за унищожаване на КТБ. Ако не е хранил илюзии - то време е да се върне в реалността. Все едно Вишински да разследва Берия, или в по нови времена, главният прокурор Васил Мръчков да беше погнал шефа на ДС Мирчо Спасов.

В момента върви последния епизод, заради който стартира целия процес - грабят се на едро активи - наред са Петрол и Виваком - с основната роля и участие на руската ВТБ. За свързаността между най-голямата външнотърговска банка на Русия, която действа под диктовката на Кремъл, група български посредници и силите на Пеевски - което позволи на "Ню Йорк Таймс" да посочи ДПС като "проруска" партия, се каза нещичко, макар и недостатъчно.

Изглежда вече на никой не му пука, защото твърде умело битката между Пеевски и Василев бе представена дори от сериозни бизнес издания и либерални икономисти като мафиотска разборка. Но "корпулентният" изглежда тефлонов, недосегаем. Той увеличава богатството си, стои зад парламентарен имунитет и над нещата, докато активите на другия се разграбват, а него лично го грози затвор /в добрия случай/, защото държи много тайни на статуквото и модела Кой?.

С небалансираните си критики срещу Цветан Василев, редица либерални медии, икономисти, банкери, бизнесмени, политолози бяха просто употребени от Пеевски и използвани срещу акционерите при унижоването на КТБ. Това доведе до отнемане на инвестиционния рейтинг на страната и отвори огромна дупка на уязвимост в банковата и финансова сфера, която се използва за външен натиск.

В същото време прокуратурата осигури съдебния заслон на Пеевски и цялата медийна, експертна и политическа котерия около него се нахвърли безнаказано срещу Цветан Василев. Тази енергия се трансформира в политически капитал и материални изгоди за Пеевски без да произведе оздравитилен процес за банковата и финансова система. Да не говорим за политическия процес у нас.

Не се заблуждавайте - тук високи идейни подбуди и чисти помисли няма - това бе и остава откровена и груба битка за власт и пари.

Не случайно през цялото време предупреждавах -  големият или системният проблем на България е модела Кой?, олицтворяван от Пеевски и хората зад него. Проблемите на КТБ, макара и с времето да преливаха във все по-черни тонове, бяха решими. Цветан Василев е далеч от добрите стандарти за управленец, вероятно лош банкер /защото не опази банката си и парите на депозантите/, несъстоял се политик /тоталния провал на проекта Бареков/ - но той не е системен проблем за държавата. Задкулисието го отстранява за да остане на власт и да управлява в негово отсъствие с неговите активи. Колкото и да се напъва и самооценява - Цветан Василев си остава макар и водещ, но лейтенант на задкулусието. Не е сред генералите.

Дори жалката история с изнесените картини от неговата лична колекция идва да покаже отчаяната липса на интелектуални репери и морални задръжки в битката за активите на КТБ. Съмнявам се, че Пеевски и хората в групировката Кой? ще оставят нещо зад себе си - тяхния родови белег е консумацията в пряк и преносен смисъл.
След нас - и потоп.

Да сте чували Пеевски да е финансирал нещо, да е подпомогнал някой, да се е застъпил за някаква обществена кауза? Няма и да чуете. 

Държавната подкрепа, която бе отказана на КТБ, тече и сега при това не като ручей, а като река към други фаворити и банки. КТБ я няма, проблемът остана - следователно не КТБ е била сърцевината на проблема със задкулусието. Неумението или нежеланието да се прави разлика между главно и производно, причина и следствие, както и мълчаливото съгласие на редица либерални политици, икономисти, банкери и обществени дейци да бъдат използвани в атаката срещу банкера Василев означава, че някой е легнал в леглото не с когото трябва.

След фарса във ВАС и решението на прокуратурата е очевидно и окончателно ясно - в България правосъдие няма - ако се търси справедливост, тя е зад граница. Съдебна реформа от еволюционен тип е невъзможна. Именно Кой? осигурява и днес медийния и политически комфорт, който потули темата с оставката на управителя и УС на БНБ и риска, който те представляват за банковата и финансова система. Ясно е, че с това ръководство на прокуратурата, на ДАНС и с подобни на взелите решение във ВАС съдии реформа не може да има - трябват оставки. Както беше поискана и получена оставката на правителството на Орешарски, така може и трябва да се поиска оставката на ръководителите на ключови звена в съдебната система - именно за да стане възможна промяната и реформата в съдебната система. Парламентът, правителството и президентът нямат право да сторят това. Промяна на конституцията е нереалистична опция.  

Нямаме си и посланик, който да се застъпи за нас.

Остана само улицата и нашата решимост.

 

Илиян Василев,

бивш посланик в Москва,

експерт по енергетика, международни отношения и финанси

http://idvassilev.blogspot.com/
frognews.bg/news_84240/Za-vrazkata-mejdu-otkaza-na-prokuraturata-da-presledva-Peevski-i-skoropostijnoto-reshenie-na-VAS/





Гласувай:
3



1. pepikomentatora - Пеевски сигурно се е уморил от пр...
16.01.2015 11:51
Пеевски сигурно се е уморил от преяждане.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626401
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031