Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2015 00:31 - Желев пред 24 часа на рождения си ден миналата година
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1430 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image Д-р Желю Желев

- На 3 март влизате в своята 80-годишнина. Как се чувствате, д-р Желев?

- Между земята и небето... Интересно е устроен човекът. Радва се на рождения си ден, а всеки рожден ден всъщност го приближава към смъртта. Аз вярвам, че след години човек може да стане безсмъртен. Медицината напредна толкова много, че вече може да бъде заменени почти всяка част от човешкото тяло. А медицината ще се развива все повече и повече. Но ние няма да доживеем това време на човешкото безсмъртие.

- В едно мое предишно интервю с вас на шега казахте, че и вие като английската кралица сте направили рождения си ден национален празник на страната. Как беше избран този ден за национален празник на България?

- След сериозен дебат в Народното събрание. Вариантите бяха два - 3 март или 24 май - денят на светите братя Кирил и Методий. Повече привърженици спечели 3 март. Аз лично бях за 24 май.

- Защо?

- Защото тяхната писменост е нещото, което българите са дали на славяните. Тяхното дело го спасява българската държава. Но след това осмислих, че наистина е по-важно да бъде уважена държавата, защото тя може да гарантира приемствеността. Тя ускорява процесите с инструментите, с които разполага. Третата българска държава наследява и развива традициите и постиженията на първите две, включително и писмеността.

- Това ще е първият ви рожден ден от много години без съпругата Мария. Липсва ли ви?

- Липсва ми, разбира се. Тя щеше да се радва много повече от мене. Но какво да правим? 

Човек още
не може да
побеждава
болестите...

- Живеете с дъщеря си Станка. Тя грижи ли се за вас?

- Е, грижи се, разбира се... Пералнята повече се грижи. (Смее се.) Двете внучки са голямата ми радост. Голямата се казва Ана-Луна. Баща й и майка и избраха такова име, ние не се сърдим. Малката се казва Мила. Много ни помага сватята, майката на зетя от Колумбия.

- Как ви помага?

- Тя стоя тук лани повече от година. Помагаше за отглеждането на децата. Ана-Луна тази година беше в първи клас, а малката е последна година в детската градина. Догодина и тя ще бъде ученичка.

- Сватята как се казва?

- Бети.

- Каква е по професия?

- Тя е сменяла много професии. Интелигентна жена е, знае езици.

- Научи ли и български?

- Понаучи го покрай децата. Те в детската градина те научиха българския много бързо. Научиха го, докато дишат. Иначе знаят и испански. С баща си и майка си говорят на френски. Записаха ги да учат и английски. На тая възраст са като попивателни.

- Вие подкрепихте идеята на проф. Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград в гимназията да се изучава историята на комунизма. Защо?

- Трябва да се изучава историята на тоталитарните режими. Поколенията, които идват, трябва да знаят какво е фашизъм, какво е комунизъм, каква е разликата между тях и къде те съвпадат напълно. Включително и кое е по-страшното.

- Кой режим е по-страшният?

- Комунизмът, разбира се. Той е по-железна диктатура. Фашизмът обхваща и поставя под контрол всички сфери на обществения живот, има монопол, както и комунизмът. Но комунизмът отива още по-нататък. Той слага ръка и върху собствеността, надзирава я. Докато фашизмът никъде не пипа частната собственост. Даже фашистка Германия, която е най-близка до комунистическите режими, и тя не пипа частната собственост на хората.

- Ортодоксалните комунисти сигурно много ще се разгневят на тези ви сравнения...

- Но това е така. Аз не правя пропаганда. Нека да гледаме реално положението. Комунистическият режим в СССР, първият в света, трае 70 години без три месеца. Третият райх, най-силният фашистки режим, трае 12 години, 3 месеца и 6 дни. Несравними неща са.

- Какво означава това?

- Това означава, че много по-завършен, по-занитен отвсякъде тоталитарен режим е комунизмът. И това е страшно не само за обществото като цяло, за социума, но и за отделния гражданин. Той виси на една заплатица. Това, че един такъв режим като комунизма имаше два-три пъти по-дълъг живот от фашизма, му даде възможност да избие два-три пъти повече хора. Съветският съюз изби два пъти повече хора от фашистка Германия по политически причини. Избиването на хора, колкото и палаческа, отвратителна и проклета дейност да е, остава във времето и в историята.

- Как ще убедите опонентите си, че броят на жертвити при комунизма и при фашизма наистина е в такова съотношение?

- Ами да вземем класацията на немското списание "Билд" отпреди две или три години. Тя беше озаглавена: "Най-големите палачи на човечеството през ХХ век". На първо място е Мао Дзедун. Избити 50 милиона китайци. 

Втори е Сталин.
Избити 40
милиона
руснаци 

Трети е Хитлер с 20 милиона. Това не значи, че Хитлер е по-хрисим, по-благонамерен, по-милозлив. Той като диктатор е в сщата степен жесток както и Сталин и Мао Дзедун. Но просто има по-малко време за избиване. Четвъртото място се заема от Чан Кайши с 10 милиона. Пети е Ленин с 4,5 милиона избити. Историята е имала добрината да държи жив Ленин много по-малко...

- Умира на 54 години.

- Да. Но организира масовото избиване на собствения си народ, когато съзнателно разпалва най-страшната гражданска война, която човечеството познава. След Февруарската революция през 1917 г. той превръща Първата световна война в гражданска. Завладява цялата власт.

- Вся власт советам!

- А тя цялата власт всъщност е на Че Ка, после на ГПУ, НКВД, КГБ. Ето всичките тези неща трябва да се знаят от новите поколения. Комунизмът трябва да бъде инкриминиран точно така, както фашизмът беше инкриминиран в края на Втората световна война на Нюрнбергския процес. Такъв опит всъщност беше правен.

- Кога е правен?

- Когато стана пучът през 1991 г. в Москва. Горбачов и Елцин получават писма от много хора от СССР и цял свят с настояване комунизмът да бъде инкриминиран - да се направи един мирен нюрнбергски процес в Москва.

- Кой спря този процес?

- Западните социалисти. Еврокомунистите излизат веднага с аргумента, че ако се заклейми съветският комунизъм като тоталитарен, то всичко това ще падне и върху тях. И комунистическите партии на Запад ще рухнат, а те не били тоталитарни. Как да не са? Може ли да има комунист, който да не е тоталитарен?! (Смее се.) Все едно хищник с извадени зъби.

- За тия 25 години преход нерядко десни политици плашеха , че се правят опити за възраждане на комунизма. Може ли той да бъде реставриран в България?

- Не. Това е абсурдно. България ще бъде изключена автоматично от ЕС, Съвета на Европа и от НАТО. Ако която и да е държава, членка на Европейския съюз, си позволи да сменя властта не чрез открити и честни избори, а чрез заговори и преврати, ще бъде изритана като нищо. Това е много важно. Ако нашите наследници от малки научат тези страшни истини, ще могат да правят друга, съвременна политика. Защото трябва да се знае, че

политиката никога
няма да стане
излишна

- Георги Първанов създаде движението АБВ. Ще може ли той да разцепи БСП, която е наследница на БКП?

- Такова разцепление няма да бъде лошо. Тяхното единство е точно по комунистически. На всяка цена! В демократичните партии, даже в социалдемократическите и в социалистическите партии на Запад, има фракции. 

В комунистическите и във фашистките партии такова нещо не се търпи. Тотално се ликвидира. А фракциите придават по-демократичен, по-поносим характер на вътрешнополитическите борби.

- Какъв е вашият коментар за събитията в Украйна?

- В Украйна битката е между Русия и Запада за влияние. Не вярвам, че в Русия живеят с илюзията, че могат да върнат комунизма и сталинизма. Това би докарало страната до катастрофа. До тотална изолация от другия свят.

А всички са заинтересовани Русия с нейната територия и население да стане демократична държава. Самите руснаци също. Те имат такива ресурси, такива възможности. 

Когато перестройката на Горбачов поразхлаби каишката, колко големи руски учени в областта на ядрената физика, ракетостроенето, изследването на Космоса и други науки . отидоха в САЩ и веднага бяха приети.

www.24chasa.bg/Article.asp




Гласувай:
9



1. defender - :(
04.02.2015 10:15
Лека му пръст!
цитирай
2. josarian - Лека му пръст, Дефендер!
04.02.2015 13:02
Какъв човек и ум загуби България само!! А тук някои контрабългари се кълнят във вярност на някакъв си жалък кагебейски топор, който тръгна да анексира с насилие суверенна държава...Жалка история!
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
04.02.2015 13:38
Мир на душата на този колкото достоен, толкова скромен и почтен Българин!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3627179
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031