Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2015 14:30 - Ирена Кръстева е покрила кредита на „снаха“ си в КТБ малко преди банката да бъде фалирана
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 685 Коментари: 0 Гласове:
1



  image

С превод от Първа инвестиционна банка, където семейството очевидно е преместило парите си, майката на Пеевски е осигурила чистото минало на цялата фамилия по отношение на КТБ


Майката на Пеевски е покрила над 260 хил. лв. кредит на „снаха” си Зара в КТБ след затварянето на банката и малко преди отнемането на лиценза й.  Това показват документи от платежната система в обявената в несъстоятелност банка. 
 
Според тях към 20 октомври 2014 г. „Заир 2009“ ЕООД, което по това време е еднолична собственост на жената, от която Делян Пеевски има дете, е дължала 260 000 лв. на КТБ. Срещу това задължение в сметката на „Заир 2009“ е имало малко над 3 000 лв. Броени дни преди БНБ да отнеме лиценза на КТБ обаче Ирена Кръстева превежда чрез „Балканска медийна компания“, която е нейна еднолична собственост, 260 000 лв. Още същия ден „Заир 2009“ погасява кредита си в КТБ и „семейството на Пеевски“ получава чисто минало от банката.
 
ПИБ на помощ
 
Интересен момент е, че преводът на Ирена Кръстева е от Първа инвестиционна банка. Това е още едно потвърждение, че „семейството на Пеевски“ се е преориентирало в банкирането си и вместо КТБ използва ПИБ. Публикация на „Капитал“ още от юли 2014 г. разказа, че това са направили всички компании, контролирани от Пеевски. Заради публикацията прокуратурата, започна проверка над „Икономедиа“ и дори привика журналисти на разпит. Прехвърлянето на парите на "семейството на Пеевски" от КТБ в ПИБ подозрително съвпада с поведението на държавата и отношението й към двете банки, които по едно и също време изпаднаха в една и съща криза - ликвидна недостатъчност. И докато КТБ беше затворена и БНБ наложи спиране на дейността й, то ПИБ получи държавна помощ от 1.3 млрд. лв.

image

 Но да се върнем към Зара и нейния бизнес. Документи от КТБ показват, че бизнесът на „Заир 2009“ не е спорял особено или поне не е бил достатъчен да се покрива вноската по кредита всеки месец. И тук обаче мама Ирена се намесва и всеки месец превежда по сметките на снаха си суми от около 20 000 лв.

Така „Заир 2009“ вече може да покрива месечната си вноска. Но изненадите не свършват тук. Ирена Кръстева е готова да се погрижи и за друга фирма. Отново циклично – веднъж на два месеца по сметката на „Заир 2009“ пристигат и суми в порядъка на 15 – 18 000 лв. Още същия ден те са заминавали по друга сметка в КТБ – на „Алфа медиа груп“. 


image

 Компанията е непряко притежание на офшорка от Британските вирджински острови. По-забележителното в нея е, че в това дружество са концентрирани голяма част от имотите, които публикация на „Протестна мрежа“ от юли 2013 г. показа, че се използват от Делян Пеевски. Нещо повече, „Балканаска медийна компания“ и „Алфа медиа груп“ са замесени в серийно прехвърляне на собственост през март 2014. 

Справка в Имотния регистър показва, че чрез едноличната си фирма Ирена Кръстева е придобила 20 (двайсет) имота от „Алфа медиа груп“. При това имотите не са подбирани кой знае колко. Придобита е например жилищна сграда и поземлен имот на ул. „Иван Богданов“ No:2 във вилната зона на Симеоново. Това е съседният имот на къщата от No:2, която Пеевски е засичан да обитава и заради която охраната му блокира цялата улица.

Следващият имот, който Кръстева бърза да прибере под контрола си, е курортна туристическа сграда в местността Железни врата на кв. Симеоново в Природен парк „Витоша”. Това най-вероятно е сградата на бившия почивен дом на Полиграфическия комбинат.

Следват магазини, апартаменти, парцели. Серията продължава и на 7, 10 и 20 март и така до 14 април 2014 г.

Откъде са парите 

За такава операция по пречистване на активи, каквато очевидно са разиграли мама и син, се изисква сериозна сума.

Но откъде са парите всъщност? Според отчета на "Балканска медийна компания" за 2013 г. общите приходи на дружеството са за 65 млн. лв., като в голяма степен  - 47 млн. лв. идват от „положителни разлики от операции с финансови активи“.

Парите идват в точния момент за Кръстева, тъй като по това време тя е подложена на данъчна проверка. Поводът е сигнал срещу сина й Делян Пеевски, че участва в организирана престъпна група. Сигналът е подаден от активната по това време неформална група за натиск „Протестна мрежа“ и е срещу Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев. Това е и сигналът, използван като повод за началото на разследването срещу Василев.

Но какво се крие зад тази счетоводна дефиниция?

В доклада за дейността на „Балканска медийна компания“ (БМК) през 2013 г. е упоменато, че въпросните 47.9 млн. лв. са „приходи от лихви“. Това е очевидна лъжа, защото срещу такъв приход от лихви трябва да стои кредит за над 500 млн. лв., какъвто Кръстева очевидно не е отпуснала. Но тогава откъде са парите?

Парите, които одиторът Николай Орешаров е приел, че саприходи от лихви, всъщност са постъпления от продажба на дялове в дъщерно предприятие. Това е „Си Ди Дивелопмънтс“, което от своя страна има няколко дъщерни дружества. То е съвместна собственост на притежаваната от Кръстева БМК и Технологичен център – Институт по микро електроника (ТЦИМЕ) – компания, притежавана в миналото директно от Цветан Василев. Допреди атаката по КТБ тя се считаше за част от групата фирми, които са под косвения контрол на банкера.  Сега обаче е под контрола на еманципиралия се от Цветан Василев изпълнителен директор Теодора Танева и доскорошното доверено лице на банкера - Бисер Лазов. Лазов е и основен свидетел на прокуратурата по обвинителните дела по казуса КТБ. Именно Танева като изпълнителен директор, а Лазов като финансов идеолог, са очертали и изпълнили мътната операция между ТЦИМЕ и БМК. Двете фирми са партньори не от вчера.

Схемата по пречистването на парите довежда дотам, че в края й Кръстева и Пеевски разполагат със средства, с които депутатът може да докаже високият си стандарт на живот, непостижим за обикновен депутат.

Посредник в схемата на майка и син пък е била компанията на „снахата“, която също е изплащала средства към „Алфа медиа груп“. Въпросът е какви ли услуги би могла да предложи една практически неработеща фирма, каквато е „Алфа медиа груп“, на „Заир 2009“, чиято основна дейност е съсредоточена в търговията на дребно с дрехи?

А още по-важният въпрос е дали и кога някоя институция ще се заинтересува от схемите на „семейството на Пеевски“?

Мирослав Иванов

Блог



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3638983
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930