Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2015 23:51 - Прочетете как се финансират путинските подлоги у нас - България е плащала двойна цена на руснаците за изтребителите МиГ 29
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1765 Коментари: 6 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Министър Ненчев напипва много точно методите на финансиране на "хибридни" и други кампании. В почти всички договори и операции на руски държавни или частни компании /доколкото Кремъл контролира и частните фирми/ се залагат маржове отвъд нормалната търговската печалба, които формират съвокупния ресурс на Русия чрез мрежа от местни "посредници" да влияе върху българския политически живот. От този финансов пул се финансират български политици, бизнесмени, политически проекти и начинания, условно казано в полето на политическите интереси на Русия. Единствената причина тези средства, които постъпват по много канали извън бизнеса, да нямат по-голям ефект е "отклоняването" на голямата им част в полза на частни лица и структури - както в Русия, така и в България. Както се казва и ние да имаме полза от корупцията.
Общият обем от средства - отклонени по описаната от министър Ненчев схема - вероятно се движи в границите на 10-15 процента от обема на вноса на руски стоки и услуги в България. Но една малка част - вероятно в границите на една десета част от тях завършва в политически измерими проекти и харчове. Това никак не е малко, ако се има пред вид, че вносът от Русия е в размер на близо 5 милиарда долара.
Тъй като на българска почва подобни политически мотивирани финасирания се изразяват като плащания между български юридически лица - от бизнес "посредниците" към "крайните получатели или изпълнители", те не могат да бъдат уловени на радара на международните парични трансфери - от Русия към българските получатели - НПО и партии.
Не очаквайте прокуратурата да си "мръдне" пръст или самосезира, макар, че казусът е относително нетруден за доказване. Вместо сама да намери доказателствата в разследване, за да се измъкне от ситуацията, прокуратурата ще иска от министър Ненчев да и предостави готови "доказателства". Предложенията или съмненията на министъра със сигурност няма да се окажат достатъчни.
image   Ilian Vassilev
енчев: България е плащала двойна цена на руснаците за изтребителите МиГ 29 Военният министър иска ДАНС да провери за какво са отивали парите
image
 

България вероятно е плащала на Русия двойно по-висока цена от реалната за поддръжка и ремонт на изтребителите МиГ-29. Парите от разликата може да са използвани са политически цели или за т.нар. "хибридна война", заяви военният министър Николай Ненчев.

Той не уточни какво има предвид, но призова ДАНС да провери договорите и последвалата кореспонденция с фирмата производител, която е извършвала и поддръжката - руската самолетостроителна корпорация МиГ.

Ненчев се готви да сключи договор с Полша за ремонт на изтребителите МиГ 29 на въоръжение в българските военновъздушни сили, след като не успя да се разбере с руснаците да продължат да поддържат машините. От компанията обаче заявиха в писмо до председателя на парламентарната военна комисия Михо Михов (АБВ), че Полша няма лиценз да ремонтира самолети на трети страни и няма право да използва резервни части за самолетите.

Положението в авиацията е критично и, ако не се ремонтират спешно изтребителите, България няма да може да охранява сама въздушното си пространство.

"За мен е странно, защото писмото е изпратено от РСК "МиГ" до председателя на комисията по отбрана, а не до министъра на отбраната, който е принципал. В него има още нещо странно, там е посочена сума, която е два пъти по-ниска, от предложената ни при последната среща с представители на държавната руска фирма през март", каза военният министър пред Нова телевизия.

 

В края на април министърът на отбраната заяви, че са му били предложени "сериозни проценти" от евентуална бъдеща сделка за ремонта на руските "МиГ"-ове, но прокуратурата прекрати разследването, тъй като твърденията му не са намерили потвърждение.

В понеделник Ненчев съобщи още, че офертата на Полша е значително по-ниска от руската. Той уточни, че Полша е била избрана, защото е предложила с 1.2 млн. евро на самолет по-ниска сума за ремонта.

"Ако ремонтирахме 10 самолета при старите условия, щяхме да дадем с 24 млн. лева повече. Има и още нещо, сумата, който ще платим е дори с още 20% по-ниска, заради неплащането на ДДС, защото Полша е част от ЕС", каза Николай Ненчев.

Военният министър коментира още, че ако РСК МиГ продължи с поддръжката на изтребителите, България рискува да даде за ремонт двигатели, които после да не може да си вземе, ако руската държавна корпорация попадне в списъка с дружества, спрямо които има санкции от ЕС.

"Наскоро държавният департамент на САЩ вече обяви подобна мярка спрямо РСК "Миг", каза Ненчев.

От МО твърдят още, че съгласно решението на Съвета на Европейския съюз от 31 юли 2014 година за предприемането на мерки срещу Русия заради анексията на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти в Украйна България не може да продължи да извършва ремонта и поддръжката на техниката си в Русия.

В момента министерството на отбраната търси и оферти за закупуването на нов тип самолети, но премиерът Бойко Борисов даде на няколко пъти да се разбере, че не е склонен да одобри подобна сделка, която ще излезе над 1 млрд. лева. За сметка на това на няколко пъти през последните седмици потвърди, че финансирането на договора с поляците за ремонта на МиГ 29 ще бъде осигурено веднага, след като се подпише документът.

България разчита на изтребителите МиГ 29, за да охранява въздушното си пространство. В момента обаче само четири от тях имат летателен ресурс, а до средата на следващата година ще останат само два. За това правителството вече подготвя възможността за съвместна охрана на небето ни с друга държава.



Тагове:   министър,   ремонт,   Ненчев,   МиГ 29,


Гласувай:
9



1. getmans1 - Гледах го и за ...
29.09.2015 00:30
... сетен път се убедих защо някои го недолюбват а други го наричат, фашист.
цитирай
2. aboychev - ПРИ ВСЯКА ПОКУПКА НА ГОРИВА
29.09.2015 04:10
НА БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ И ГАЗСТАНЦИИТЕ
ВСИЧКИ НИЕ ПЛАЩАМЕ НАД 35% ЗА ДА
ФИНАНСИРАМЕ ВОЙНАТА НА ПУТИН СРЕЩУ НАС И СВЕТА
ПРИ ВСЕКИ ТЕЛЕФОНЕН РАЗГОВОР ПРАВИМ СЪЩОТО
С ВСЯКА ЗАКУПЕНА КУТИЯ ЦИГАРИ ПРАВИМ СЪЩОТО
ОТ ВСЕКИ КРЕДИТ ОТ БАНКА ПОЛОВИНАТА ОТ ЛИХВАТА ОТИВА ЗА СЪЩОТО
33% ОТ ЦЕНАТА НА ТОКА ОТИВА ЗА СЪЩОТО
ЗАТОВА РУСИЯ ТРЯБВА ДА БЭДЕ ИЗХВЪРЛЕНА ОТ БЪЛГАРСКАТА
ИКОНОМИКА, ЕНЕРГЕТИКА, ФИНАНСИ И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ,
А НЕЙНИТЕ "ОБРАЗОВАНИ" РАЗУМНИ УРОДИ
ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ, ИКОНОМИЧЕСКИЯ И КУЛТУРНИЯ ЖИВОТ В СТРАНАТА НИ
И ИНФОРМАЦИОННИТЕ СИСГЕМИ НА ОБЩЕСТВОТО НИ
цитирай
3. slavimirgenchev1953 - Всичко, с което Раша
29.09.2015 06:03
поддържа русофилиата у нас - многоброен и ненаситен - всъщност се плаща от Бъългария, от точно такива разлики в цените. Говедата русофили и това не разбират, но и да разберат, все тая - пак ще си останат същият другариат червениат тъпанариат завалиат.
цитирай
4. zaw12929 - У НАС ЦЕНАТА Е ДВОЙНА ЗА ВСИЧКО, З...
29.09.2015 08:00
У НАС ЦЕНАТА Е ДВОЙНА ЗА ВСИЧКО, ЗАПЛАТИ ПЕНСИИ- НАПОЛОВИНА, А ЦЕНАТА, КОЯТО ПЛАЩАМЕ НА ЗАПАДА ДА СМЕ КОЛОНИЯ- ДЕСЕТОРНА
РУСИЯ СЪЖАЛЯВА, ЧЕ... СЕ Е МИНАЛА С ДВОЙНИТЕ П;'АЩАНИЯ
цитирай
5. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
29.09.2015 13:22
Да правиш бизнес с рУсия е все едно да правиш бизнес с мафията - винаги губиш.
цитирай
6. slavimirgenchev1953 - Ей, тъпанар, ти си луд за връзване. Русия ни ограбва най-безсрамно, ти Запада обвинява. Червен боклук.
29.09.2015 20:00
zaw12929 написа:
У НАС ЦЕНАТА Е ДВОЙНА ЗА ВСИЧКО, ЗАПЛАТИ ПЕНСИИ- НАПОЛОВИНА, А ЦЕНАТА, КОЯТО ПЛАЩАМЕ НА ЗАПАДА ДА СМЕ КОЛОНИЯ- ДЕСЕТОРНА
РУСИЯ СЪЖАЛЯВА, ЧЕ... СЕ Е МИНАЛА С ДВОЙНИТЕ П;'АЩАНИЯ

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3635088
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930