Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2015 16:31 - Гнусните комунистически убийци или какви изроди управляваха някога България
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2265 Коментари: 6 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image  




Дълги години след 9.09.1944 г. бившата партизанка и терористка Митка Гръбчева е тормозила собствените си партийни другари за постове и пари. Като аргумент често вадела и пищов, а причината да я търпят била само една - заслугите на другарката към комунистическата власт.

На всичкото отгоре тя постоянно пишела спомени, с които да подчертае приноса си към победата на социализма, в които освен че сама си приписва несъществуващи подвизи, било пълно и с верни, но неудобни факти за миналото на висши функционери.

От днешна гледна точка е много трудно да си представим както мотивите, така и чувствата, които са описани в книгите . В тях основно се говори за борбата против "фашистката власт" и надълго и нашироко са описани "подвизите" на

партизанката като член на бойните групи

на комунистическата партия.

Още преди да напише обширните си мемоари обаче, Митка Гръбчева издава брошурата "Бойните партизански петорки в града". Атентаторът Мехмед Али Агджа, който извършва покушението срещу папата през 1981 г., заявява при разпитите, че тази брошура е била преведена на турски от "Сивите вълци" и му е дадена да се запознае с челния български опит.

В житиеописанията на родената в село Радомирци Гръбчева става дума предимно за убийства. Макар да са представени като справедливи възмездия, в тях се забелязва нещо доста странно.

Така например, ако те са отмъщавали "в името на народа", то вероятно е трябвало да насочат гнева си най-вече към репресивната част от царската власт, която постига големи успехи срещу ръководството на компартията точно в периода в навечерието на Втората световна война. Странно, но в плановете на комунистическите бойни групи, станали известни като "черните ангели", липсват имената на хората, отличили се в преследването на партийни дейци. Няма дори изразено намерение да се опитат да направят

покушение срещу прословутия полицейски началник Никола Гешев

или някой от приближените му агенти, които в онези години ликвидират военния център на комунистите и неутрализират голяма част от агентурния апарат на Москва. В същото време в разстрелите са включени хора като генерал Луков и народния представител социалиста Сотир Янев.

Всъщност преди 9.09.1944 г. Гръбчева е участвала пряко само в едно от покушенията. На 3 март 1943 г. тя и Величко Станев убиват бившия полицейски началник полк. Атанас Пантев, който по време на атентатите работел като адвокат. Последният обаче също няма заслуги в борбата срещу комунистите. Даже има запазени документи че, когато две години по-късно Народният съд обвинява убития полковник,

така и не могли да се намерят доказателства срещу него

и известния със своята безмилостност трибунал се е принудил да го признае за невинен. Много повече са убийствата, извършени от "черния ангел" в периода непосредствено след комунистическия преврат. Междувпрочем оказва се, че партизанката разбира за него със закъснение.

"През късния следобед на 9.09.1944 г. Част от червенобрежкия партизански отряд „Георги Бенковски", наречена "Дядо Вълко", е в лозята между селата Торос и Дъбен - разказва пред "168 часа" бившият депутат Христо Марков. - Предната вечер са

обрали кметството и

селския магазин в с. Дерманци и делят плячката

Ни знаят, ни подозират, че още сутринта Кимон Георгиев е прочел по Радио София "новото отечественофронтовско правителство". Чакали в лозята на с. Торос Червената армия да мине и през Луковитско и да ги короняса за владетели. В отряда са Митка Гръбчева - Огняна, Пеко Таков, бъдещата му съпруга Вълка Горанова, Дочо Шиков, Никола Станев и още десетина "нелегални" от околните села, Луковит и Червен бряг."

Когато все пак разбира, че властта в София се е сменила, Гръбчева излиза от гората и започва разстрели без съд.

Първата жертва е не кой да е, а командирът на Четвърта армия ген. лейт. Атанас Стефанов, който пътувал от София за Плевен. Като не намерила друг по виден човек в този край обаче, тя се ориентирала към селските първенци. На нейната съвест лежат поне 40-50 убийства по бързата процедура на обикновени хора - кметове, учители, свещеници и кръчмари, които в нейните очи олицетворяват "фашистката власт".

"Удивени са, когато виждат по пътя за Торос камион, от който се развява червено знаме - техни другари от близкото село Тодоричене ги търсели да се прибират като победители - продължава разказа си Христо Марков. - Отрядът се натоварва на камиона и

с песни и гърмежи се стоварват в най-близкото село Торос,

където влизат в кметството без съпротива, арестуват кмета Станьо Улиев и попа на селото Марин, а после се насочват към дома на училищния директор Коцо Бочев, който бил общински съветник. В дома му влизат Митка и Вълка с още двама местни побойници, но ятаци на отряда. Коцо Бочев е със съпругата и петгодишната си дъщеричка Магдалена. Двамата пройдохи го пребиват, а съселяни с ужас чуват отвътре дъщеричката да се моли на партизанката:

"Леличко, моля ви не убивайте татко!"

А Бочев е имал неблагоразумието да извика, че български даскал не заслужава жестокия бой пред очите на цялото село. В изблик на „справедлив комунистически" гняв Митка Гръбчева и Вълка Горанова вадят пистолети и го правят на решето пред очите на дъщеря му Магдалена. Стените на стаята били целите в кръв. Жена му припада, а детенцето млъква ужасено."

Как през годините на тоталитаризма Гръбчева ходатайства за облаги за семейството си, четете в новия брой на в. "168 часа"




Гласувай:
7



1. josarian - Прочетете, драги съблогъри, какви кръвожадни убийци държаха е и все още държат властта в милата ни родине.
03.10.2015 16:37
Разните му там кундурджии и печатари, свинари и цървуланковци са избивали наред, без съд и присъда български кметове, учители, свещенници, военни. Разни комунистически герои като въпросната Митка, приятелката и Вълка, Мако-Даковци, Пеко-Таковци, Доко-Доковци и прочее гении на комунистическия елит са сеели мъст без инкакви присъди. Сега техните копелета владеят България. Четете и се наслаждавайте.
цитирай
2. josarian - Цитат от статията...
03.10.2015 16:38
"Още преди да напише обширните си мемоари обаче, Митка Гръбчева издава брошурата "Бойните партизански петорки в града". Атентаторът Мехмед Али Агджа, който извършва покушението срещу папата през 1981 г., заявява при разпитите, че тази брошура е била преведена на турски от "Сивите вълци" и му е дадена да се запознае с челния български опит."
цитирай
3. sestra - Сутринта рано прочетох това
03.10.2015 17:42
трудно четиво. Ето това минало отказаха в парламента да учат децата по история. И защо? За да могат днес всякакви психясали хора да заплашват със смърт и саморазправа под шапката на някакви проиграни и безпътни идеи.
цитирай
4. slavimirgenchev1953 - Другариатът е
03.10.2015 17:47
свързан с толкова много престъпения от всякакъв вид и характер, че и до днес го е страх от справедливо възмездие. Има защо!
цитирай
5. vmir - Дъщерята на тази катилка лично ме е заплашвала с разстрел след падането на комунизма.
03.10.2015 20:13
Нали за тях законите не важат. Същинска Кушелиада.
цитирай
6. slavimirgenchev1953 - Режисьорката Иванка ли? Майка й терористка, а тя снима филм за Атанас Буров. Баси наглите гадняри червени.
03.10.2015 22:53
vmir написа:
Нали за тях законите не важат. Същинска Кушелиада.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625884
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031