Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2015 17:13 - Сидеров - вътрешна деградация, злокачествен нарцисизъм, гарниран с параноя
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2036 Коментари: 6 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Росен Йорданов

Още по темата image Седмичен хороскоп 2015-10-26 22:28:56 image Повдигнаха обвинение на българина, забил юмрук на Сидеров 2015-10-26 21:46:41 image Социолог: Преди време един вестник забрани да се отразява "Атака" 2015-10-26 20:16:45 Бъчварова не знае къде се намира и разчита на ръководители, които ги е страх от политически последици

Росен Йорданов, криминален психолог

От психологична и клинична гледна точка големият въпрос, който винаги седи около изявите на Волен Сидеров, е дали всъщност той не се преструва или това се дължи на човек, който има определен вид отклонения в психичното функциониране. Може би при него се случват и двете неща, те са в някаква особена комбинация. От една страна, политикът не е загубил способността да отразява и да реагира на реалността сравнително адекватно. Но от друга страна има признаци, които посочват, че тази му способност все повече деградира и му е все по-трудно да се удържи в рамките на някаква реалност.

Може привържениците на конспиративните теории да кажат, че това е театър. Може да кажем, че е политически театър, ако режисурата беше малко по-добра. Има все по-стесняваща се група на привърженици дори от „Атака” на тези изпълнения. Затова, според мен, в ход са и двата процеса. От една страна имаме силна вътрешна деградация - злокачествен нарцисизъм, гарниран с параноя и много други възможни симптоми. Освен личностната деградация има и неадекватна политическа ескалация. От гледна точка на социалната психология, резултатът е минусов. Проблемът вече надхвърли политическото и мина на гражданско ниво – има огромна маса хора, които са възмутени.

Подобно поведение много напомня на други познати модели от тоталитарни държави като Русия и Германия в миналото, където моделът на създаване на провокации е работил успешно. Убеден съм, че 

тестът, който Сидеров за пореден път направи

на обществото, този път няма да бъде издържан. Той твърде директно засегна една особена чувствителност у нашия народ – отношението към театъра, въпреки че не сме в етап, в който културата особено много се тачи. Ние си обичаме театъра, родното кино, а Сидеров влезе в храма на Мелпомена, което вече е малко прекалено. Може би щеше да е по-успешен, ако говорим за ПР-акция, ако беше направил скандала някъде другаде.

Гаврата с обществото беше точно в изборната нощ, но не смятам, че в случая става дума за дневния ред на политическата му партия. Не споделям това общо мнение – някой смята ли, че този човек до такава степен се владее, че има мярката къде може да спре? Беше видно за всички, че не е така. Не приемам, че можеше да има някакъв политически резултат от този спектакъл. В случая говорим за личен дневен ред, а когато той по никакъв начин не кореспондира с обществения дневен ред, в лечебните заведения го наричат по друг начин. Като си налагаш своя дневен ред, демонстрираш, че ще гониш хомосексуалисти, наркомани и т.н и водиш някакви лични разследвания,  и живееш в собствен свят – няма съмнение, че ориентацията към света е нарушена. Тази грандиозност активно е подкрепена от група клакьори. Когато средата, която те поддържа, става все по-ограничена, няма как да поддържаш определена доза адекватност. Затова не мисля, че инцидентът е свързан с политическа акция.

От криминална гледна точка – категорично смятам, че трябва да се вземат мерки. С риск да си навлека недоволството на моите бивши колеги, включително на гл. секретар Георги Костов и особено на директора на СДВР, мисля, че е време началниците да застанат зад полицаите, с риск от всякакви други последствия. Не ми хареса, още при първия инцидент в НАТФИЗ – едни полицаи да седят и държат телефони,вместо да свършат най-нормалното в тази ситуация – Сидеров да бъде изведен. Срещу имунитета му застава принципът за неприкосновеност. Когато полицаят си изпълнява служебните задължения, той също е неприкосновен. В целия свят – ако депутат , какъвто и да е той, блъсне полицай, това е 

абсолютно основание за арест

Имунитетът е за това дали ще бъде съден, а не за това дали ще бъде задържан. Нека уважаемите полицаи да го разберат, а началниците им да не се крият. 

В същото време министър Бъчварова не стоеше адекватно в тази скандална ситуация. Тя беше малко като инхилирана – все е едно е прекалила с валериана. Може ли в такава ситуация да идва министър и да умиротворява? По този начин Бъчварова легитимира ситуацията като политическа, а тя си е криминална и вандалска. На практика там трябваше да има няколко куражлии полицаи и да въдворят ред, а не да се водят разговори в предверието на НАТФИЗ. Да не забравяме, че и самият университет е автономна територия. Истината е, че от години Сидеров си бие полицаите, а техните началници ги е страх. Време е да помислят в крайна сметка защо са началници, не само да заемат стойки и пози. Някои от тях – като например заместникът на г-н Младенов (шефът на СДВР, б.р.) - е именно е експерт по овладяване на безредици.

Истината е проста – повечето от тези шефове в МВР ги е 

страх за постовете им, 

съответно този страх се пренася на самите полицаи. 

Вчера, обстановката беше толкова нажежена, че можеше да се случи нещо фатално. Гражданите и студентите до такава степен се бяха възмутили, че можеше да се стигне до масови безредици. Видимо е, че Сидеров не може да се удържа в нормални граници. Ние продължаваме да играем по свирката на подобни сценарии, но не това е най-важното. Истината е, че хората са безкрайно възмутени и аз не бих се учудил, ако случаен гражданин удари политик като израз на безсилието на държавата да въдвори ред. Шефовете на МВР са много смели когато са вътре в институцията, но съвсем не изглеждат така като излязат на политическата сцена. Отдавна трябваше, който стане шеф на СДВР и главен секретар, да действа според правилата, а именно -полицаите да са неприкосновени. Нека се престане с тези циркове, които се дължат на неадекватното поведение на служителите на „Охранителна полиция” и най-вече на техните началници. Прекалено дълго се следват псевдо-политически съображения и се търпи подобно безобразие. Това уронва много морала на нацията и показва импотентността на държавата – именно това е най-големият проблем. Държавата се олицетворява от служителите на МВР. 

Много се радвам, че активните граждани се организират на протест, дори и да не са голяма група, вярвам, че в България има достатъчно много хора, независимо от кои партии са, които не одобряват подобно поведение, включително и симпатизанти на „Атака”. Когато посягаш на демокрацията, а около теб има едни уплашени шефове – това показва, че МВР действа страхливо, което се дължи на началниците й. Има опити за уклончивост – особено на министърката – видно е, че тя не знае къде се намира и разчита на ръководители, които ги е страх от политически последици. Заради този страх цялата държава трепери. Който не може да си изпълнява функциите -да си ходи. МВР не е за страхливци.




Гласувай:
6



1. staler - "една особенна чувствите...
27.10.2015 17:58
"една особенна чувствителност--отношението към театъра"--еи,тоя психолог изби рибата....очевидно е,че в школата в симеоново трябва да бъде въведен тест--снимка на сидеров в подходящ мащаб,на която випускниците да нанасят регламентирани от закона и правилника на мвр шамари.
цитирай
2. debeloto - много добро!
27.10.2015 18:03
много добро!
цитирай
3. ravramov - Вървим уверено към абсолютен фашизъм!
27.10.2015 18:09
Медийната война срещу Атака - част от плана за унищожение на България

Ето я истината защо марионетните на престъпната власт медии са подхванали тотална война срещу Волен Сидеров и Атака!

Вижте какво гласи една от точките на Програмата за изтребване на българския народ, приета на московски ционистки конгрес през 1988 г.

"Действия чрез контролираните средства за масова информация:

1. Да се поддържа стабилна тенденция към българофобия и национален нихилизъм.

2. Да се обявяват всички патриотични и национални движения на гоите (неевреите) за фашистки, националистически, шовинистки, терористични и консервативни, да бъдат оклеветени, очернени и да им се лепват етикети".

Цялата програма може да бъде прочетена тук:

http://evreite.narod/index/0-13
цитирай
4. josarian - Някакаъв си ок2323 се опитва да завързва разговор - искал танкове, самальоти, пушки, автомати...
27.10.2015 18:51
Щял да трепе врагове някакви си - на Путкин и сие. Ако го види някой тъдява нека повика психиатър и санитари с ризка - да го наредим до лицето гъз.
цитирай
5. ssvetozar - Жалка история
27.10.2015 20:05
отвсякъде.
цитирай
6. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга! Точната диагноза на Славимир Генчев за червенията:
28.10.2015 09:37
- Вуте бе, оти тоа Зловолен се дръжи кат идьот, бе? - възмутила се Пена.
- Не заборавяй, Пено - припомнил й Вуте, - дека он е русофил!
...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626504
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031