Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2015 18:34 - Турция свали руски Су 24 - обновена + ВИДЕО
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2487 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 24.11.2015 19:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Петър Николов

Турската военна авиация свали руски бомбардировач СУ-24 нарушил въздушното пространство на Турция и НАТО в близост до границата със Сирия. Десетократно в рамките на пет минути пилотите на руския самолет са били предупреждавани за нарушението, което извършват. Свалянето е осъществено от изтребители Ф-16, а руският самолет е паднал в непосредствена близост до селото Ямади в сирийска Латакия. След известно колебание Москва потвърди за загубата, но продължава да отрича, че СУ-24 е нарушил въздушното пространство на Турция. Руското министерство на отбраната обяви, че най-вероятно самолетът е бил свален с изстрел от земята, когато се е намирал на 6 000 метра височина.

Пилотите са катапултирали. Според турски източници те са паднали в зона контролирана от туркменски бунтовнически сили, които си сътрудничат с турската армия. Последната информация е, че един от пилотите е хванат жив, а другият е загинал.

Турция веднага е информирала страните от НАТО за инцидента, който може да се превърне в препъни камък за и без това твърде комплицираните отношения между Анкара и Москва. И май т.нар. „Турски поток“ няма да го бъде, както се спомина и „Южен поток“. Освен, ако руският президент не си сложи „перде“ на очите и не изплакне душа с чаша „крепкая“.

За първи път от създаването на НАТО самолет на страна членка сваля руски самолет.

Досега руските нарушения, главно във въздушното пространство на балтийските държави, са се разминавали само с вдигане под тревога на самолети на НАТО и отправени предупреждения. Сега инцидентът става в навечерието на планираната официална визита на руския външен министърputin-erdogan Cropped Сергей Лавров в Турция, като информацията е, че руската страна е отменила вече визитата. В същото време президентът на Русия Владимир Путин се намира в Техеран на среща на върха на страните износителки на природен газ и след подписване на указ за предоставяне на Иран на ядрени технологии. А само преди месец и половина Владимир Путин и турският президент Реджеп Ердоган позираха в сърдечно разбирателств
о по време на откриването на най-голямата Съборна джамия в Москва.

В специално обръщение руският президент определи случилото се като „удар в гърба” пропускайки факта, че многократно преди това Русия бе предупреждавана, че може да се стигне до подобен инцидент поради амбиц635838704231565077-EPA-IRAN-GAS-SUMMITията й на всяка цена да демонстрира безпардонно отношение към международната общност, която се противопоставя на ислямския тероризъм и сама да избира целите за атака. Сирийски бунтовници са споделили пред агенция Associated Press, че именно те са стреляли по катапултиралите пилоти и са застреляли един от тях във въздуха. На записа, който бе разпространен от тях, се чува възклицанието: „Руски пилот!Аллах акбар!”, което коментаторите тълкуват като „радостно възклицание” и доказателство, че най-вероятно руската авиация е атакувала преди това техни позиции, вместо позиции на Ислямска държава, което пък опровергава официалната руска пропаганда. Ако е обратното, то би трябвало да има по-скоро израз на съжаление.
 

Турската военна авиация свали руски бомбардировач СУ-24 нарушил въздушното пространство на Турция и НАТО в близост до границата със Сирия. Десетократно в рамките на пет минути пилотите на руския самолет са били предупреждавани за нарушението, което извършват.  Свалянето е осъществено от изтребители Ф-16, а руският самолет е паднал в непосредствена близост до селото Ямади в сирийска Латакия.  След известно колебание Москва потвърди за загубата, но продължава да отрича, че СУ-24 е нарушил въздушното пространство на Турция. Руското министерство на отбраната обяви, че най-вероятно самолетът е бил свален с изстрел от земята, когато се е намирал на 6 000 метра височина.

Пилотите са катапултирали. Според  турски източници те са паднали в зона контролирана от туркменски бунтовнически сили, които си сътрудничат с турската армия. Последната информация е, че един от пилотите е хванат жив, а другият е загинал.

Турция веднага е информирала страните от НАТО за инцидента, който може да се превърне в препъни камък за и без това твърде комплицираните отношения между Анкара и Москва. И май т.нар. „Турски поток“ няма да го бъде, както се спомина и „Южен поток“. Освен, ако руският президент не си сложи „перде“ на очите и не изплакне душа с чаша „крепкая“.

За първи път от създаването на НАТО самолет на страна членка сваля руски самолет.

Досега руските нарушения, главно във въздушното пространство на балтийските държави, са се разминавали само с вдигане под тревога на самолети на НАТО и отправени предупреждения. Сега инцидентът става в навечерието на планираната официална визита на руския външен министърimageСергей Лавров в Турция, като информацията е, че руската страна е отменила вече визитата. В същото време президентът на Русия Владимир Путин се намира в Техеран на среща на върха на страните износителки на природен газ и след подписване на указ за предоставяне на Иран на ядрени технологии. А само преди месец и половина Владимир Путин и турският президент Реджеп Ердоган позираха в сърдечно разбирателство по време на откриването на най-голямата Съборна джамия в Москва.

В специално обръщение руският президент определи случилото се като „удар в гърба” пропускайки факта, че многократно преди това Русия бе предупреждавана, че може да се стигне до подобен инцидент поради амбицimageията й на всяка цена да демонстрира безпардонно отношение към международната общност, която се противопоставя на ислямския тероризъм и сама да избира целите за атака. Сирийски бунтовници са споделили пред агенция  Associated Press, че именно те са стреляли по катапултиралите пилоти и са застреляли един от тях във въздуха. На записа, който бе разпространен от тях, се чува възклицанието: „Руски пилот!Аллах акбар!”, което коментаторите тълкуват като „радостно възклицание” и  доказателство, че най-вероятно руската авиация е атакувала преди това техни позиции, вместо позиции на Ислямска държава, което пък опровергава официалната руска пропаганда. Ако е обратното, то би трябвало да има по-скоро  израз на съжаление.image






Гласувай:
4



1. josarian - Каква е ситуацията?
24.11.2015 19:01
Десетократно са предупреждавани руснаците в рамките на 5 минути. Руснаците, естествено, са ги пратили нахуй, както обикновено. Обстрелвали са не ислямисти от ИД а противници на Асад - тюркмени, съюзници на турската държава. Руснаците са влезли на територията на Турция няколко пъти и в края на клаищата турците са ги свалили. Единия пилот е застрелян във въздуха - не от ислямисти от ИД, а от тюркмени, противници на Асад и съюзници на турците. Изводът е, че ако са бомбардирали Ид, тюркмените щяха да ги пазят и да им се радват, защото те воюват срещу ислямистите. Страхотна каша. Който я е надробил, да я сърба сега. А Путин да не се прави на ухапан - имаше десетки преддупреждения от Турция, въобще ги сложи на оная си работа. И стана тя, каквато стана.
цитирай
2. raders - Това хич не е шега работа. То се тъ...
24.11.2015 19:24
Това хич не е шега работа. То се тълкува от повечето заинтересовани като директна помощ за ислямистите от страна на Турция и май има логика в подобно твърдение. Така че да се говори обратното е доста смехотворно. Освен това онези имбецили са стреляли по пилотите и убили човек. Чудя се какви оправдания ще измисли Ердоган, защото Русия не е нито Кипър, нито Сирия, нито Кюрдистан. Май ще трябва да се извини и да плати счупените грънци, защото може да стане опасно.
цитирай
3. josarian - А трябваше отдавна да се разберат,
24.11.2015 19:33
и Путин да не се прави на спасителя в ръжта а да седне с ненавиждания от него Запад, САЩ, и ЕС и да си стиснат ръцете. Сега да лепи грънците. Не виждам вина само в Турция.
цитирай
4. vencivaleri1951 - A аз мисля,
24.11.2015 23:24
че на Ердоган и Путин им скроиха голям номер
Руснаците винаги са летели рисково и някой от уж вече усмирените генерали на Турция

се е възползвал от това и е заповядал разстрела. Турския военен щаб говори за 17 секунди и 1 км нарушение на въздушното пространство. Руснаците говорят за 1 км в територията на Сирия. Това са цифри които са в рамките на техническата грешка. Янките говорят че събитието е станало на границата, но не могат да решат в чия територия. Столтенберг е солидарен с Турция, но призовава за помирение и се предлага едва ли не за медиатор. Тоест никой не е сигурен в себе си и това най-вече пролича по изявлението на Ердоган. Той на няколко пъти спомена , че не е агресивен към съседите си. Личното ми мнение е , че Турция ще съжалява много ако
не накаже отговорните за това брутално действие. Дори и да е навлязъл самолет за 17 секунди, той с нищо не е заплашвал сигурността и живота на труски граждани и обекти. Ако са го сбъркали със сирийски самолет да кажат едно сори и нещата мисля може да приключат. Защото не ми се мисли какво би станало с комшиите, ако в този момент руснаците дадат рамо на кюрдите
цитирай
5. vencivaleri1951 - Впрочем Ердоган
25.11.2015 12:31
почна в правилната посока. Както предположих в горния коментар не са предполагали , че самолетът е руски. Янките потвърдиха, че Сухой е бил на сирийска територия при свалянето му, но по топлата следа са видели, че за кратко е бил и на турска.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626100
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031