Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2015 07:08 - За винетките, минетките и други весели истории
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 691 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Не е вярно. Има много страни в които няма винетки и няма и тол системи - в този смисъл винетките не са нито кокошка нито яйце. Проблемът на министър Павлова е, че или не може или не желае да види най-справедливото решение на действителния проблем с нуждата от повече средства за поддържане на пътищата. Ако увеличите винетките - те са данък кола, независимо от това колко тя се ползва - в този смисъл те нямат отношение върху въздействието върху пътищата на колите. Поради това е социално несправедливо увеличението им - защото ще засегне пенсионери, неделни шофьори -изобщо не активно ползващите. 
Оптималното е да се увеличи пътната такса - която се събира заедно с акциза през горивата. Караш повече, харчиш повече гориво - плащаш повече. 
Да, но тук има голям проблем - 
първо, че има контрабанда на горива /но тя е интегрална част от корупцията в държавната администрация - ясно кой/ и 
второ, че трябва да посегне на свръхприходите на компаниите с бензиностанциите /над 30 стотинки на литър!?/ - а те вероятно финансират корупция и политици. При това е напълно възможно именно за сметка на изземане на неправомерно висока премия на търговеца при крайната цена на горивата - хем да имаме повече средства в бюджета и цените да не вдигат. На всичко отгоре е най-лесно за администриране. 
Но как така да пипаме търговците - те са "наши". Затова ще го отнесат пенсионерите, неделните шофьори и всички, които имат кола..
Илиян Василев Министър Павлова: Винетките и пътят са като яйцето и кокошката
"Това е като яйцето и кокошката - или събираме такса за поддържане на пътища и инвестираме и поддържаме, или ако не плащаме няма как да поддържаме пътищата."

Този коментар направи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по повод вдигането на цената на винетките и състоянието на пътищата у нас пред Нова телевизия
image



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625927
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031