Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2015 18:37 - Прочетете как и защо Венецуела издуха червените свине на Уго Чавес
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1760 Коментари: 6 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Край на чавизма! Опозицията във Венецуела печели с разгром Президентът Мадуро вини буржоазията и капитализма image

Лидерите на опозицията във Венецуела запяха националния химн, сбед като бяха обявени изборните резултати. Снимки БГНЕС

КЛУБ Z

Демократичната опозиция във Венецуела разгроми управниците и вече ще контролира парламента в латиноамериканската република, съобщи в. "Ел Мундо".

Коалицията Кръгла маса на демократичното единство (КМДЕ) ще има най-малко 108 депутати в 167-членния парламент в Каракас. Така тя получава не само абсолютно, но и квалифицирано мнозинство от три пети и ще може да промени конституцията.

За първи път създадената от покойния Уго Чавес (1954-2013 г.) Единна социалистическа партия на Венецуела (ЕСПВ) няма да управлява парламента.

 

Зашеметяващ удар

 

Това е зашеметяващ удар и вероятно начало на края на чавизма и "социализма на XXI век", който приживе Чавес, а после и Мадуро, искаха да построят, смятат анализатори. Видимите му досега резултати бяха изпразнените рафтове на магазините, галопиращи цени, черноборсаджийство и всички други прелести, прекрасно познати в България и цяла Източна Европа до 1989 г. Плюс превземане на чуждестранни компании, прогонване на чужди инвеститори, ужасяваща престъпност, преследване, хвърляне в затвора и дори убийства на опозиционери.

Само преди две седмици по време на предизборен митинг бе застрелян Луис Мануел Диас - генерален секретар на партията Демократичен съюз в град Алтаграсия де Оритуко.

Инфлацията e 217 на сто. Макар да е най-богатата на петрол страна в западното полукълбо, Венецуела има най-слабата икономика сред страните от ОПЕК.

Не помогна и това, че цялата държавна машина работеше за чавистите. Провали се и операция "Завършващ удар", обявена от социалистите в последните часове на изборния ден. Тогава всички колебаещи се бяха призовани да излязат и да кажат поредното си "да" на чавизма.

Не сполучи и последният отчаян опит, при който властите удължиха работното време на избирателните участъци с един час.

imageПрезидентът Мадуро обяснява вината на буржоазията
и капитализма за загубата на социалистите.
  Опит за съпротива

С близо час бе забавено и обявяването на резултатите. Малко след полунощ местно време в Каракас се заговори, че имало опит за съпротива от страна на председателя на парламента Диосдадо Кабейо - един от най-приближените хора на Мадуро. Той се опитва да мобилизира печално известната Бойна единица "Чавес", съобщиха източници от военното министерство, цитирани от испанския в. "А Бе Се". Това е политическа група, включваща паравоенни, верни на режима, разправяща се с враговете му.

Но нещата се успокоиха малко след това, когато президентът Николас Мадуро - бивш шофьор на автобус, посочен приживе от Чавес за негов наследник, призна загубата. В обръщение към нацията той оправда поражението с "икономическата война", която "паразитиращата буржоазия" и "дивият капитализъм" водят срещу венецуелската революция.

"Не победи опозицията, а контрареволюцията", каза Мадуро.

Той сравни себе си с чилийския президент (1970-1973 г.) Салвадор Алиенде, опитал се да наложи социализъм и самоубил се при преврата на ген. Аугусто Пиночет.

"Икономическият терор накара избирателите ни да се въздържат. Ние знаехме, че плуваме срещу течението, но не се скрихме", каза още Мадуро в свое оправдание.

  Какво следва

 

Обединената опозиция посрещна вестта за победата си с изпълнение на националния химн "Слава на храбрия народ".

"Думата има едно ново мнозинство. Венецуела спря да върви по пътя на унищожението", заяви Хесус Тореалба, известен с прякора си Чуо – генерален секретар на КМДЕ.

imageХесус Тореалба поздравява политзатворниците.

Той посвети победата на политзатворниците. Вероятно те ще бъдат освободени от новото мнозинство.

Най-видните от тях са кметът на Каракас Антонио Ледесма и Леополдо Лопес. Първият е все още официално подсъдим. Вторият е лидер на партията Народна воля и през септември бе осъден на 13 години и 9 месеца затвор за "подстрекаване към насилие" и "опит за преврат чрез подривни послания".

"Ще освободим Венецуела", увери Лопес в ексклузивно интервю за испанския вестник "Ел Мундо" в нощта преди изборите. Репортер на изданието успя да го посети в строго охранявания затвор "Рамо верде".

imageЛеополдо Лопес дава интервю в затвора. Снимка В. "Ел Мундо"

"Страната искаше промяна и я получи", коментира Енрике Каприлес - губернатор на щата Миранда и един от главните противници на Мадуро. През 2013 г. той бе кандидат-президент, но загуби. Каприлес е постоянна жертва на яростна антисемитска пропаганда, разгърната от властите. Родителите му са евреи, макар и покръстени. А майка му е от руско потекло.

Не е изключено президентът Николас Мадуро да се опита да ограничи правомощията на парламента в своя полза. Той може да го направи в рамките на извънредните правомощия на държавния глава, които още Уго Чавес успя да наложи.

Това е втори сериозен удар само за две седмици срещу левицата в Латинска Америка, превзела региона в началото на века.

На 22 ноември десноцентристът Маурисио Макри спечели президентските избори в Аржентина.

В Бразилия пък бе обявена процедура по импийчмънт срещу президентката Дилма Русеф, обвинена в корупция и манипулиране на държавните резерви.

Поражението във Венецуела може да има фатални последици, тъй като чавизмът снабдява с петрол без пари или на много ниски цени приятелски правителства в Латинска Америка, на първо място това в Куба. Опозицията се зарече това да бъде прекратено.

 

Раул Кастро дава рамо

 

Кубинският лидер Раул Кастро изпрати послание до съюзника си Николас Мадуро веднага след обябяването на резултатите.

"Уверен съм, че предстоят нови победи на боливарската и чавистката революция по твое ръководство. Ще бъдем винаги с вас", се казва в посланието, публикувано в официозния вестник "Гранма".




Гласувай:
6



1. josarian - Какво се случва, другари красные свини!?
08.12.2015 18:40
Нещо Световната Полюция се проваля с гръм и трясък!? Сега ще чакаме да видим как Президента на всички червени нахуйници - мистър Путкин - ще потъне като Титаник в собственото си кърваво блато..
цитирай
2. getmans1 - Нормално е за такива да се оправдаят ...
08.12.2015 18:58
Нормално е за такива да се оправдаят по този начин но за разлика от „наште“ призна победата на противниците и не ги нарича купени, фалшифицирани и т.н.
цитирай
3. slavimirgenchev1953 - Какъв кеф!
08.12.2015 19:42
Завалиите мълчат като комунета на разпит.
цитирай
4. vencivaleri1951 - Бих попитал тримата от персонажа на почти едноимен филм/мулти/
09.12.2015 17:23
Все пак какъв период управляват социалистите там? Какво по нормално след толкова много години в управлението да минеш в опозиция. Де такъв късмет някой "чавес" и нас
да "вдигне на крака" Не е лошо да погледнете цифрите господа трима г-----и Как пое Чавес Венецуела и как я остави след смърта си. Това е по важното. Иначе всички сме смъртни и всички губим и печелм по нещо в този живот.
Едни обаче застават с лицето и името си, други с "крадени" такива.
Едни правят и остават в историята , други са плюнчещи сенки в нея.
Путин един ден също ще си отиде ...и като президент и от този свят. Дали скоро или не толкова един Бог знае. Едно е сигурно обаче. Дълго ще се говори за Владимир Владимирович и след като напусне този свят. Болшинството от колегите му , които
едва ли не го анатемосват днес ще бъдат единствено статистика
цитирай
5. josarian - vencivaleri1951, пойдем в мавзолей труп смотреть?
09.12.2015 21:10
Хочешь!?

А иначе и за Шикългпубер още се говори и още дълго ще се говори. Та и за твоя Президент ще се говори по същият начин - дълго и с презрение.
цитирай
6. nkf - Какво става тука бе? Нали щяха да ...
13.12.2015 02:38
Какво става тука бе? Нали щяха да капичват капитализма и империализма? Малее каква била работата- ами то шушляци, шофьори, операции "завършващ удар", бойна единица "чавес", подмолен капитализъм, антисоциалистическа конспирация...думи нямам, баси и умниците. Много умен тоя мЪдуро бе? Баси и шофера. Те поне да вземат да пуснат тоалетна хартия по магазините, че тия трътлести венецуелки не ги виждам в тая жега как я карат.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3639883
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930