Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2016 15:02 - Отвъд зловещата сянка на Георги Боков
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 5425 Коментари: 4 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image image image image image image PrevNext image image image image image Още по темата image Цветанов: Внушението за връзка между ГЕРБ и ДПС е фалшива теза на популисти 2016-01-23 13:17:43 image Затвориха ГКПП „Кулата” и "Илинден" 2016-01-23 13:12:48 image Радан Кънев: България се управлява от структура на МВР 2016-01-23 13:02:43 Зашеметяващо изстрелване - от ковачницата на кадри за КГБ до мисията на България към ООН в Ню Йорк

Нежната на пръв поглед Ирина Бокова, може да свали българското правителство, ако не бъде номинирана официално за поста генерален секретар на ООН. „Войната“ бе обявена от Георги Първанов и формацията му АБВ. На фронтовата линия до тях вече застанаха кръгове на задкулисието - монархия, олигархия, червена номенклатура, кадри и зависими от ДС, а бившият външен министър Паси дори плаши, че Борисов е на път да провали цяла Източна Европа. Защо верният кадър на БКП и БСП Бокова се превръща в толкова важен фактор, от къде идва разрушителната сила? Опасното е, че зад тях прозира сянката на Кремъл, а това е красноречив знак, че това не са интереси на България.

Faktor.bg започна поредица за Ирина Бокова (виж тук Първа и Втора част, б.р.), осъществено с помощта на колеги от САЩ и Франция. Целта е да бъде осветлен публичният живот на бившия дипломат, защото избираме кандидатура, която трябва да обединява света.

ТРЕТА ЧАСТ

"През 1976 г. (13 години преди 10 ноември 1989 г.), по времето, когато много днешни демократи все още бяха ревностни членове на БКП, той (Георги Боков, б.р.) беше свален от Т. Живков от всички постове и пенсиониран на 56 (!) години, заради несъгласие с политиката на налагане на Людмила Живкова в партийната и държавната йерархия. "(Георги) Боков беше категоричен противник на семействеността и никога не е протежирал децата си или роднините си - това би било немислимо за него. И никога не е бил член на Политбюро", твърди Филип Боков за баща си, дългогодишен главен редактор на "Работническо дело" и секретар на ЦК на Българската комунистическа партия.

През същата 1976 година, когато Георги Боков изпада в немилост, Ирина завършва Московския държавен институт за международни отношения и се завръща в България. В Съветския съюз бъдещата дипломатка е подготвяна в най-важната сфера на съвременните междудържавни и междублокови отношения - оръжейната. Не става дума само за общо познаване на организационните структури на НАТО, Варшавския пакт, СЕНТО, СЕАТО и прочие, а за значително по-сложна материя, която включва задълбочени познания за съвременните оръжейни системи, включително и ядрените. Малцина са чуждестранните студенти в МГИМО, допускани за обучение в тази сфера. Няколко месеца след завръщането си в София, въпреки че баща и е свален от всички държавни и партийни постове, младата Бокова е

назначена във Външно министерство

именно като експерт в считаната за секретна оръжейна област, в която простосмъртен не може да припари. Първоначално като стажантка, а след това като трети секретар по въпросите на контрола върху въоръженията.

Сваленият Георги Боков може и да не е бил съгласен със семействеността и издигането на Людмила Живкова, както твърди синът му, но не намерихме никакви сведения за негови протести срещу устремната кариера на дъщеря му. Защото едва навършила 30 години, без да е имала и ден дипломатически стаж в чужбина, Ирина Бокова е изпратена директно в българската мисия към ООН в Ню Йорк. Секторът е същият - контрол върху въоръженията и разоръжаване. И ако вярваме на Филип Боков, че за баща му би било немислимо да протежира децата си (а и вече разжалван надали е можел), как да се обясни скоростното издигане на младата Ирина без нечия могъща подкрепа?

През последните няколко години често беше разисквано дали Георги Боков е сред

физическите мъчители и убийци

на българския сатирик, художник и издател Райко Алексиев. Покойният Радой Ралин беше разказвал: :"...един по-сетнешен гаулайтер на печата - Георги Боков - се хвалеше, че му ударил 400 шамара...Ритал го е, тъпкал го е с ботушите си."

Филип Боков енергично отрича участието на баща си в убийството на Райко Алексиев. Според него Георги Боков е бил в Разложко по времето на екзекуцията на сатирика. Пред вестник "24 часа" синът на бившия партиен идеолог изразява позицията си, че "… децата не носят отговорност за родителите си".

Запитан от Faktor.bg, какво мисли за наследствената вина, синът на жестоко убития Райко Алексиев - Алекс Алексиев, казва категорично: " Аз съм много против това да се търси наследствена вина, което е една от най-лошите черти на комунизма. Но минималното, което би трябвало да се очаква от децата на злодей, е някакво разграничаване, някакво макар и малко покаяние". Алекс Алексиев, който подобно на Ирина Бокова е специалист по военни въпроси (първите му академични публикации като експерт в корпорацията РАНД са за съветските въоръжени сили) смята, че е твърде вероятно Бокова да е била вербувана от съветските тайни служби като особено перспективна. "Тя е завършила МГИМО в СССР - университет, който е известен като ковачница на кадри за КГБ, а руснаците са имали приоритет при вербуването й, те са можели да вербуват българи без дори да казват на ДС", казва Алексиев. "Това, което е напълно изключено е, че българин може да бъде изпратен като дипломат в мисията на ООН по комунистическо време без да е агент на службите. Тук вече се поставя въпросът: На кого ще служи Бокова, ако стане шеф на ООН? Много вероятно е това да е товарищ Путин, а не България."

Пред покойният журналист от „Свободна Европа“ Румяна Узунова, бившият диктатор Тодор Живков признава категорично, че КГБ са действали самостоятелно в България и никога не им се е налагало да съгласуват агентите си с българската ДС. (Чуйте звуков файл с признанието на Живков, публикувано от Faktor.bg, б.р. )

Снимки в галерия:

1 .Живков и Георги Боков – другари комунисти

2. Георги Боков и Мирчо Спасов (несменяем зам.-министър на МВР в годините на комунизма, извършил едни от най-тежките репресии срещу българи, б.р.), снимка: desehistory.com

3. Убитият без съд и присъда Райко Алексиев, смъртта му се свързва с имената на Георги Боков и Мирчо Спасов

4. Бокова и Путин

Очаквайте Четвърта част.




Гласувай:
13



1. ferk - Спор не може да има.
23.01.2016 16:51
В това семейство няма нормален. А ако случайно съществува някой неизвестен, той е аномалия.
цитирай
2. 1997 - Е, завистта на посредствеността е неизкоренима
23.01.2016 18:28
Предпочитам Бокова
цитирай
3. josarian - Ти и Иван Евстатиев предпочиташ, както и Георги Боков и Мирчо Спасов, но кой го е еня за това.
23.01.2016 21:18
1997 написа:
Предпочитам Бокова


Вие сте си червена мафия и се подкрепяте убийците и техните момчета и момичета от край време, нали? Така, но Оня, горе, си знае работата.
цитирай
4. josarian - Имаше един нормален, но се оказа патологичен крадец и наркоман и влезе в затвора.
23.01.2016 21:20
ferk написа:
В това семейство няма нормален. А ако случайно съществува някой неизвестен, той е аномалия.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625240
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031