Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2016 14:07 - Тайна мисия на ГРУ: Путин натиснал Асад да си ходи
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1136 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.01.2016 14:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image
Ген. Сергун, който внезапно почина след мисията в Дамаск

Няколко седмици преди да почине внезано на 3 януари, шефът на руското ГРУ, ген. Игор Сергун бил изпратен в Дамаск. Там той предал на Башар Асад послание от Владимир Путин:


Кремъл счита, че е време да се оттеглиш встрани. Асад се разгневил и отказал. Това съобщава 
Financial Times, позовавайки се на двама високопоставени представители на западни разузнавания, запознати с мисията на Сергун. Те допълват, че тайното предложение, доставено от шефа на руското военно разузнаване, предлага добре режисирано оттегляне, запазване на алауитския режим и даване на възможност за реални преговори с умерената част от възстаниците. Доста оптимистичен ход, коментират западните експерти.

 

Според тях руското участие в Сирия е достигнало своеобразен предел: "Путин надникна под капака на сирийския режим и откри там много повече проблеми, отколкото бе очаквал. Русия се опита да промени ситуацията, но Асад даде ясен отговор на Сергун, че той е неделима част от бъдещето на Сирия".

"В своите отношения с Кремъл Асад прилага стратегията за преговори на основата на пролятата кръв. Козът му бе Иран. Русия се безпокоеше от влиянието на Техеран в региона, което застрашаваше влиянието на самата Русия".

 

Близки до сирийския режим хора потвърждават, че подозрения за руските намерение спрямо Асад са се усещали още преди време. "Бурната радост от началото на руските атаки в Сирия продължиха известно време, но вече са заменени от песимизъм, коментира бизнесмен от Дамаск. Приближените на Асад започнаха да осъзнават, че присъствието на по-големия и силен брат няма как да е безплатно".

 

Освен това самият Асад безскрупулно премахваше всеки потенциален кандидат за неговия пост. Пример в това отношение е изчезването на алауитския дисидент Абделазис ал Хаир. Той посети Москва през 2012 г., а след това пътува и до Пекин. Всички бяха сигурни, че става дума за тест как той ще смени сегашния режим, разказва специалистът по Сирия от Университета в Оклахома Джошуа Лендис. Когато обаче ал Хаир се прибра в Дамаск бе задържан от тайните служби още на аерогарата. "Това бе знак, че Асад няма да позволи на Русия да посочи следващия президент", - коментира още Лендис.

Според много експерти Кремъл действа доста прагматично в Сирия. Целта на Москва не е само сирийският лидер, но преди всичко утвърждаване на позициите й в региона и на международната арена. За Путин акцията в Сирия никога не е имала за цел запазването на Асад на власт. Той искаше американците да признаят ролята на Русия за решаването на конфликта. И успя чрез виенския процес. Засега обаче е рано да се организира преврат в Сирия, смятат още експерти.

Британски дипломат на свой ред смята, че Русия всъщност засилва своето военно участие в Сирия единствено, за да е част от международните опити за мирното решаване на конфликта. Мирното решаване обаче все още е доста далеч от действителността.




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3631469
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930