Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2016 15:18 - Да живее Ахмед Левски и неговото свято дело!
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2282 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 13.02.2016 15:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "...Стигна се дотам почетният лидер на ДПС да бъде сравняван от обслужващите го медии с Васил Левски - перверзия, която е възможна само в проядено от корупция и безсмислие общество като българското."

Така е, но по-големият абсурд е не кой получава, а кой раздава наградата на името на Стамболов. Димитър Иванов е ключова фигура на движение русофили и един от последните началници на политическата полиция на колониалния съветски режим в България. Присвояването на името Стамболов от подобни хора не може да се интерпретира по друг начин освен като целенасочена подигравка и унижение за българската национална независимост. Стамболов е единствения български държавник, който успешно е отстоял независимостта на България и то от предшествениците на тези, на които днес служи сарайско-библиотекарската корпорация. Посланието е ясно - "взехме ви всичко, дори и паметта за единствения лидер, който отстоя независимостта ви като нация..."

Ognyan Minchevimage

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/02/12/2703946_zashto_ankara_udari_duoto_dogan_peevski/?sp=0#storystart
Защо Анкара удари дуото Доган – Пеевски Решението на Турция ще оголи схемите на политическия бизнес у нас

Случайностите, както знаем, рядко настъпват случайно и често дават най-добрите обяснения на сложни процеси. Така в деня, в който турското посолство в София се опитваше нито да потвърди, нито да отрече новината за наложената забрана за влизане в Турция на Делян Пеевски и Ахмед Доган, последният получи специална награда за приноса си към лидерството на името на възрожденския поборник срещу османското владичество Стефан Стамболов. Символът беше очевиден – Ердоганова Турция ни гони, но ние не само й показваме патриотичен среден пръст, но и минаваме в контраатака. Стигна се дотам почетният лидер на ДПС да бъде сравняван от обслужващите го медии с Васил Левски - перверзия, която е възможна само в проядено от корупция и безсмислие общество като българското.

Дали съвпадението е случайно или не, е трудно да се каже. На първо място е ясно, че ходът на Турция ще доведе до сериозно влошаване на двустранните отношения. Кръгът около дуета Доган - Пеевски има както медийните ресурси, така и достъп до държавния апарат в областта на националната сигурност да работи за това. Обратната страна – управляващите в Турция няма да останат длъжни. Както близката история показва, турският президент Реджеп Тайип Ердоган има ниско ниво на търпимост. Всичко това няма да е от полза и на двете страни.

Решението на Анкара също така ще оголи схемите на политическия бизнес у нас -  нещо, от което станалият нарицателен Кой явно много се страхува. Нелепата патриотарска кампания показва, че и Пеевски, и Доган правят всичко възможно да отклонят вниманието от една от логичните възможни причини за забраната им за влизане в страната. На практика Турция взима мерки срещу нещо, което е публична тайна в България - Ахмед Доган и Делян Пеевски са едно и също лице, което е в основата на срастването между икономика и бизнес и чийто монопол се разраства вече десет години. Това, което касае Турция в случая, е контрабандата на цигари. Разликата е, че Анкара може да си позволи да забрани този модел, София не. Именно външната намеса е това, което страхува олигархичния модел у нас. Опитите за налагане на реформи в правоохранителната система на България направиха Европейския съюз основна мишена на кафявия рупор, който се превърна в безплатен (вероятно) мегафон на руската хибридна война. Евросъюзът изведнъж се оказа враг както на Русия, така и на европейската цивилизация, а изразите, които се използват срещу хората, които искат нещо в калното статукво да се промени, удивително напомнят най-долната кремълска пропаганда.

Кой? Защо?

Решението за забрана на влизането на Делян Пеевски и Ахмед Доган в Турция вероятно е взето преди време и едва тази седмица стана публично през медии, чиято пъпна връв е здраво свързана с управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (АКП). Новината изтече първо във в. Star, който е нещо като жълтия вариант на официоза Sabah. Тоест въпросът е взет много лично и много навътре. Новината беше полупотвърдена от турското посолство, но без да се посочват мотивите за това.

Илюстрация image

 

Автор: Анелия Николова

Смаляване


По принцип подобни забрани не се обявяват публично, но явно Анкара не желае решението й да остане тих дипломатически удар. Това показва, че целите му са основно политически. За мотивите на турската страна обаче е трудно да се даде еднозначно обяснение. Ако идеята на забраната е да се помогне на отцепилия се от ДПС Лютви Местан, ходът по-скоро ще има обратен ефект – няма как политическите козове на който и да било политик в България да се вдигнат, след като е получил официално рамо от Анкара. Тоест, ако решението не е грешка, допусната от непознаване на българската политическа среда, причината трябва да се търси другаде.

Анкара отдавна се опитва да разклати позицията на Ахмед Доган и причините за това нямат нищо общо с обясненията за ислямизация на ДПС или създаването на пета колона у нас. Доган никога не е бил добре посрещан от южната ни съседка, която винаги го е загърбвала, когато интересите й са налагали това – и по време на Иван Костов, и в първия мандат на Бойко Борисов като премиер. Сега обаче ситуацията е различна. Това, което става на турско-сирийската граница, намира много глухо отражение у нас, но за Анкара събитията там са от жизненоважно значение. Гражданската война в Сирия и отново разпалената антикюрдска кампания в Турция правят залога за прекъсването на финансовите потоци към бунтовниците много голям. И точно тук се намесва тандемът Доган - Пеевски. Преди година и половина турските служби за сигурност изготвиха доклад за контрабандата на цигари в страната, в който посочиха, че около 50% от нея са свързани с марки, произвеждани от "Булгартабак". Формално приватизираната през 2011 г. от компании, близки на Делян Пеевски, фирма не прави нищо нередно - изнася за Близкия изток, а как оттам се реализират част от количествата не е нейна работа. Това правят и други световни производители на цигари. С приходите от контрабандата обаче се издържат някои от кюрдските сепаратисти. В доклад от миналата година на турската служба за борба с финансовите измами МАСАК, в който също се подчертава големият дял на цигарите от марки на "Булгартабак", се твърди, че българският производител продава законно цигари на фирми в Северен Ирак, контролирани от кюрдския гражданин Салам Кадир Фараж.

В началото на миналата година изглеждаше, че двете страни са постигнали някакъв компромис по въпроса. През март 2015 г. българските власти проведоха голяма операция за залавянето на контрабанди цигари, които влизаха на наша територия от Турция. На Капитан Андреево бяха арестувани 26 души, а турската преса отрази новината необичайно обилно. Вестник "Милиет" дори писа, че след операцията българските и турските власти са имали среща, за да дискутират по-нататъшни мерки.

От цялата тази активност обаче не последва нищо. Подготвяното през май 2015 г. посещение на турския премиер и голяма делегация беше дипломатично отклонено от българска страна. На 24 април пък българският парламент взе принципно правилното решение страната ни да почита всяка година на тази дата загиналите в масовото изтребление арменски поданици на Османската империя. То беше прието като предизвикателство от Анкара, но вероятно можеше да бъде преглътнато, ако имаше прогрес по другите въпроси (не само цигарите). Например през септември миналата година главният прокурор Сотир Цацаров посети Турция и получи среща, доста нетипична за поста му - беше приет от турския президент Ердоган. На 14 октомври пък Борисов имаше среща с колегата си Ахмет Давутоглу в Истанбул

Турски официални лица намекваха няколко пъти, че за тях липсата на прогрес в ограничаването на контрабандата от България може да се дължи само на високопоставено лобиране - процес, който естествено е познат и в самата Турция (в турската преса имаше доста убедителни материали, че синът на турския президент също е замесен в контрабанда). Явно в някакъв момент се е взело решение, че Лютви Местан трябва да бъде подкрепян по-сериозно, най-вече заради намеквания от него курс към отдалечаване на ДПС от Делян Пеевски и по-сериозно сближаване с ГЕРБ. Кулминацията беше по време на посещението на турския премиер Давутоглу на 15 декември 2015 г. На срещата му с Бойко Борисов се е присъединил и Лютви Местан. На нея се е говорило за възможността Турция по-активно да подпомага с инвестиции малки и средни предприятия в смесените райони на страната - процес, чието лице очевидно е трябвало да стане доскорошният лидер на ДПС. Това щеше да му даде реални лостове за влияние в движението, в което той беше "назначен председател" по думите му вместо лидер.

Вместо това само два дни по-късно Ахмед Доган произнесе реч по време на новогодишното тържество на елита на ДПС, в която заяви, че желанието на Турция да намери "новото си място в световния ред може да породи много сложни взаимоотношения и кризи в региона на Балканите и Европа", и обяви прочетената в парламента от тогавашния председател на ДПС Лютви Местан декларация в подкрепа на Анкара за сваления през септември от турската армия руски самолет за гаф. В речта имаше нападки към слабите НАТО и Европейски съюз, а за Русия се говореше като за една от държавите, която оспорва доминацията на САЩ и чието утвърждаване на световната сцена е необратим процес. С речта на практика Местан беше разжалван, а върху него се изсипа целият ченгеджийски апарат на държавата. Срещата между Местан и Давутоглу в държавната резиденция "Бояна" беше наречена конспиративна от кафявите медии, а инвестициите в смесените райони - план за откъсването им. Самият той показа, че няма особени лидерски качества, избирайки да се укрие в турското посолство, с което естествено лесно се компрометира.

Неофициално депутати от ДПС намекват, че Доган не е знаел за тази среща, а за нея научил постфактум чрез посредници. За такива се сочат близкият до Доган ректор на Университета по библиотекознание Стоян Денчев и бившият шеф на Шести отдел на Шесто управление на бившата Държавна сигурност Димитър Иванов.

 



Гласувай:
6



1. chavdar01 - Е-Е-Е-Е,ЧАК ЛЕВСКИ НЯМА ДА СТАНЕ.
13.02.2016 15:50
ПРЕКАЛЕН СВЕТЕЦ И БОГУ НЕ Е ДРАГ!
ДА НЕ ГО ИЗКАРВАМЕ ПО-ГОЛЯМ СВЕТЕЦ ОТ ПАПАТА!
НО ЗАСЕГА Е ПРАВ!
цитирай
2. josarian - Глупости на търкалета - Ахме Доган е гнусен ДС агент, именован Сава.
13.02.2016 16:19
chavdar01 написа:
ПРЕКАЛЕН СВЕТЕЦ И БОГУ НЕ Е ДРАГ!
ДА НЕ ГО ИЗКАРВАМЕ ПО-ГОЛЯМ СВЕТЕЦ ОТ ПАПАТА!
НО ЗАСЕГА Е ПРАВ!


Това е най-гадната фигура на прехода, употребена и употрубила властта и положението си да работи против българският народ и в своя и на ДС свинете изгода. Това е стинита за този гнусен изрод. Анатема за него и свинята.
цитирай
3. schumpov - Независимо дали е българин, тур...
13.02.2016 16:25
Независимо дали е българин, турчин, евреин или арменец, примери много във всички посоки, комунист ли е, той работи срещу държавата БЪЛГАРИЯ !
цитирай
4. batogo - !!!:))) Поздрав!
14.02.2016 07:54
На такава наглост са способни само съветските мекерета на ДС.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625448
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031