Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2016 20:30 - Истини и лъжи за ЕС
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1692 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В този коментар няма нито веднъж да се каже, че ЕС е осигурил мир на Европа. Няма да прочетете и нито една лоша дума за Путин или Русия. Но ще си припомните някои истини, които определени хора се опитват да преиначат. image

Гледна точка на Александър Андреев:

В навечерието на изборите за Европарламент над ЕС се е спуснала рехавата мъгла на евродосадата. Евросъюзът излъчва скука и безидейност, кандидатите за шеф на Еврокомисията са приличат като две капки вода, Брюксел се е откъснал от 500-те си милиона поданици, а на всичко отгоре изобщо не знае какво да прави с Украйна и с новата политика на Путин. Така горе-долу звучи отегченото предизборно мърморене в част от медиите и в социалните мрежи. А върху това мърморене избуява жилавият плевел на антиевропеизма. От Найджъл Фарадж и Марин льо Пен, през Герт Вилдерс и Виктор Орбан, та чак до доморасли геополитици като Волен Сидеров - популистите от целия континент залъгват избирателите с приказки от ХIХ-ти век за романтичната виталност на националната държава, на която „онези от Брюксел”, съседите, мигрантите, извънземните и всички либерали ѝ изпивали силиците.

"Глупостите" на ЕС

Изброените политици и още неколцина техни съидейници може би си вярват, но това не променя факта, че лъжат избирателите. Просто защото нито една от държавите в ЕС не може сама да оцелее в суровата глобална действителност. Да не говорим, че без ЕС хората (особено пък българите) ще бъдат доста по-бедни. И много по-беззащитни - геополитически (Украйна!), финансовополитически (банките!), енергийнополитически (руският газ!).

Тези политици имат все пак едно решително предимство в сравнение с Барозу, Ромпой, Юнкер или Шулц: те правят впечатление на пълнокръвни личности, продават се много по-добре, защото са предизвикателни, ръбати, агресивни и нашепват на избирателите онова, което всеки иска да чуе. А много хора, включително и сред просветените европейци, обичат да им се посочва виновник. Кой е крив за лошия ми хал? Разбира се, че не съм аз самият. Разбира се, че не е моята обична татковина. Едва ли ще да е и икономическата криза. То е ясно - крив е Брюксел, който изправя краставиците, дава равни прави на жените и хомосексуалните и изобщо се занимава с някакви пълни глупости, които нарича правова държава, ред, демокрация, човешки и граждански права.

image

Александър Андреев

Но хайде да видим как точно Брюксел изпива силиците на народите и какъв е този корсет, който им нахлузва. Доказано е, че прословутата брюкселска администрация струва на данъкоплатците по-малко, отколкото плащат виенчани или мюнхенчани за своите чиновници. Доказано е, че равнището на корупцията в ЕС в пъти отстъпва на това в националните държави. Да, срещу ЕС често се вади аргументът "свръхрегулация". Но и този довод само хвърля прах в очите на избирателите. Защото, първо, голяма част от европейските директиви всъщност са взети от националните законодателства на страните-членки. И второ - защото тези директиви най-вече облекчават живота на 500-те милиона европейци и на предприемачите. Типичен пример са свалените цени на роуминга при мобилните комуникации.

Предимствата на скучния политик

Лично аз предпочитам да живея в едно общо пространство, където действат ясни и човешки правила, пък нека политиците да са скучни и безцветни. От политиците очаквам не харизма, а да управляват добре и в интерес на хората. Не случайно германците вече три пъти избират Меркел, за която също се казва, че няма никаква харизма, но с упорство и без суета си върши работата. Кандидатите за шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц заемат сходни позиции - и толкова по-добре. Защото това означава, че и двамата са наясно какво е добре за европейците - и искат да го постигнат. Пък нека са скучни и безцветни - в миналото Европа достатъчно е патила от харизматични лидери.

Евросъюзът нямал демократична легитимация, казвате? Ами като няма - вървете да гласувате, за да го легитимирате!

  РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   Какво я очаква подобна България?

Онези, които твърдят, че България ще е по-добре, ако е извън ЕС, не живеят в реалностите, смята Александър Андреев. В отговор на въпроси на БТА, той описва очакванията си към гласоподавателите и бъдещите депутати. (27.04.2014)  

""Ди Цайт"" за българския 25 май

Българите вече нямат никакво доверие в управляващите. На евроизборите бившият телевизионен водещ Бареков възнамерява да извлече ползи от това, залагайки на националистическа програма, пише Франк Щир в "Ди Цайт". (12.05.2014)  




Гласувай:
4



1. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
23.02.2016 06:10
За да се превърнат комунистическите лъжи, избълвани срещу Европа, Щатите и целият цивилизован свят истини, са нужни огромно количество прости хора, които да им повярват. Но простите хора с всеки изминал ден фатално намаляват, а с това и шансовете на комунетата някой да им повярва. По тази причина времето им изтича...
цитирай
2. josarian - Така е, Батого - по начало комунистите винаги са лъгали на едро - манипулациите и дезинформациите са тяхната стихия!
23.02.2016 08:00
batogo написа:
За да се превърнат комунистическите лъжи, избълвани срещу Европа, Щатите и целият цивилизован свят истини, са нужни огромно количество прости хора, които да им повярват. Но простите хора с всеки изминал ден фатално намаляват, а с това и шансовете на комунетата някой да им повярва. По тази причина времето им изтича...

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3636011
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930