Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2016 18:00 - Как Русия разцепи българското общество
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2187 Коментари: 3 Гласове:
-2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Разцеплението в българското общество, настъпило покрай действията на Русия спрямо Украйна, само привидно изглежда като отколешния сблъсък между русофили и русофоби, твърди проф. Александър Кьосев в интервю за Дойче Веле. image

Разочаровани от Европа, нови леви, русофили, привърженици на Путин с мислене от 19 век - в момента общественото мнение както в България, така и другаде в Европа направо кипи, а различните течения, обявяващи се срещу евроатлантическото статукво, непрекъснато преливат едно в друго. В интервю за Дойче Веле културологът проф. Александър Кьосев прокарва няколко разделителни линии.

Той припомня, че България влезе в ЕС по всеобщ консенсус, а евроскептицизмът доскоро беше непознато явление. Според Кьосев, този консенсус е бил един от стълбовете на прехода, но влизането в ЕС не е донесло на хората очакваното бързо подобрение.

Евроразочарованието - и основателно, и не

„Началото на българското еврочленство съвпадна с икономическата криза, която имаше глобален характер и редица практически очаквания бяха разочаровани. Беше разочаровано и едно непрактическо очакване: обикновените българи, които са отрасли, така да се каже, по един образован и по един патриотичен начин, очакваха, че влизането в Европа ще бъде равносилно и на културно признание. А това беше едно наивно патриотично очакване, което не се осъществи”, казва проф. Кьосев.

Според него вина носи и самият ЕС, особено когато действа по бюрократичен и дистанциран начин, със стандарти, които се спускат отгоре без контекстуална чувствителност за случващото се по места: „Така се създаде едно усещане, че от цялата тая работа не е имало много смисъл. Междувременно се появиха доста нови, радикализираха се и стари националистически партии. Всичко това беше политически инструментализирано. А когато започна конфликтът в Украйна, изведнъж в България избуяха русофилите, опитващи се да използват тази ситуация. Те успяха да привлекат значително масово мнение и българското общество се разцепи”.

image

Професор Александър Кьосев

21-ви срещу 19-ти век

Според Кьосев това разцепление само привидно изглежда като традиционния конфликт между русофили и русофоби: "Всъщност по-същественото разцепване е между хора, които разсъждават в категории от 19 век (традиционни приказки за Дядо Иван, за нашите освободители и т.н.), и такива, които си дават сметка, че Путинова Русия не е онази идеализирана Русия, че тя в момента използва съвсем конкретни слабости на Западния свят, на ЕС, на САЩ, за да завоюва определени територии. Или по-скоро - да завоюва културно и геополитическо признание, които за Путин са далеч по-важни от всичко друго”, казва Александър Кьосев, като уточнява, че измежду онези, които поддържат Путин, има много умни и образовани хора с конкретни аргументи срещу политиката на ЕС, на НАТО и на САЩ.

Лицемерие и двойни стандарти

„Тази политика не е съвършена, нека да го кажем в прав текст - тя има сериозни дефекти. Най-сериозният неин дефект е лицемерието, двойните стандарти. За съжаление принципите на световния либерално-демократичен ред след Втората световна война, достойнството и правата на човека, уважението на суверенитета на отделните държави и правото им на самоопределение, които са прекрасни принципи и лично аз вярвам в тях, винаги са били съпровождани и от остатъци от един неоимпериализъм, който упражнява стар тип геополитическа власт в различни точки в света. Тази двойнственост, този двоен стандарт, който много хора по света чувстват, също беше инструментализиран в полза на Путин”, посочва Кьосев и добавя, че политиката на Путин борави със съвсем други понятия:

„Путин работи с дискурса на геополитическите сфери на влияние и баланса на силите, тоест - това, което се нарича реална политика, цинична политика на силата от 19 век. И най-тъжното е, че редица хора започват да вярват в тази реална политика. И започват да смятат за чисто лицемерие целия ангажимент към достойнството и правата на човека, към самоопределението и суверенитета на държавите. Това е ужасно, защото делегитимира всичко случило се след края на Втората световна война. Ако тези принципи на Запада бъдат обявени за лицемерие, какво ще стане тогава? В бъдещия свят на практика никой няма да уважава правата на човека, достойнството на човека и правото на суверенитет. От това могат да произтекат най-най-ужасяващи последствия и в моите очи това е най-важното, което се случва в момента”, опасява се Кьосев.

Концерт на Великите сили

„В момента светът се завръща към едно състояние, което бих нарекъл „концерт на Великите сили”, на техните баланси и сфери на влияние. И ако Западът не намери правилния начин за реагиране, конфликтната ситуация с Русия ще делегитимира такива принципи като правата на човека и суверинитета. А това ще има дългосрочни последствия върху целия свят”, предупреждава културологът. Той смята, че в това отношение Путин почти е постигнал целта си, тъй че Европа и САЩ трябва да действат бързо и радикално.

image

Кадър от протест пред посолството на Русия в София

Кьосев вижда обаче и друг фактор, който усложнява картината: „На световната сцена има една нова левица, която с основание критикува сегашния световен ред заради неговите неолиберални деформации, заради факта, че се разширява процепът между увеличаващия печалбата си капитал и лишения от право, защита и финансова сигурност труд. Тъй че критиката срещу неолиберализма, насочена и срещу САЩ и Брюксел, неочаквано и без да иска влиза в съюз с Путин. Впрочем, в България това се вижда особено ясно у хора, които са странни хибриди - хем се правят на нова левица, хем се оказват съюзник на днешна Русия. Всъщност те подкрепят онази стара система от ценности, за която говорих преди малко - системата от циничности, наречена „реална политика”. Тези хора не могат добре да различат критиката си срещу неолибералния свят от подкрепата си за онова, което се случва в Украйна. И смятат, че най-важното нещо на света е да се атакуват несправедливостите на неолибералния ред. Аз не смятам така, защото имам памет за големите катастрофи на 20 век - говоря за Първата и за Втората световна война, за Холокоста, за ГУЛАГ, за лагерите. Знам на какво е способен един авторитаризъм и тоталитаризъм и затова изпитвам други страхове. В този смисъл апелирам към хората, които критикуват неолибералния ред, а това обикновено са умни и интелигентни, много образовани млади хора, ясно да разграничат своята позиция от евентуалната подкрепа за днешна Путинова Русия”, казва проф. Александър Кьосев.

  РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   Големият брат на България

В ЕС едва ли има по-русофилски народ от българите. И едва ли има страна, която да е толкова зависима от Русия. Именно затова санкциите срещу Москва биха били фатални за България, се казва в репортаж на "Дойчландфунк". (17.04.2014)  

Двете лица на Русия в България

Кримската криза доведе до поляризация и в българското общество. Докато едни симпатизират на "братска Русия" и подкрепят действията ѝ в украинския конфликт, други са нащрек заради путиновата жажда за могъщество. (26.03.2014)  

""Пета колона"" на Русия в България?

Тези дни председателят на ЕК Жозе Барозу изказа предположението, че "в България има хора, които са агенти на Русия". Така ли е наистина? За коментар потърсихме политолога Даниел Смилов и икономиста Красен Станчев. (15.04.2014)  

Защо толкова много хора разбират Путин

Защо толкова много хора в Германия, а и не само там, разбират Путин? Нима всички те са изгубили ненадейно демократичния си рефлекс? И какво общо има с това неуспешната евроинтеграция на България и Румъния? (15.04.2014)  

Отвратените

Всички млади хора, които от 14 юни са по улиците на България, вече не искат да живеят в такава държава. И ако протестът не успее, много от тях ще емигрират, казва проф. Александър Кьосев. С него разговаря А. Андреев. (26.07.2013)  




Гласувай:
1



1. morskipesni - България "попада" най-естествено там,
21.02.2016 23:13
където ЗЛОТО Е минимално. След квадрилионите хибридни лъжи на Запада, изкривяването на Истината, неистовите опити за затриването на Историята ни, плоските клевети и масираната янко-ислямиста пропаганда, няма накъде- ще се държим за Русия и ще симпатизираме (умерено) на Европа, блудницата. Инстинкт на оцеляване- понеже инак идат ПО-ЗЛОВЕЩ ОТ РОБСТВО ЯНКИО-КОЛОНИАЛИЗЪМ, ИСЛЯМИЗАЦИЯ, ЗАБРАВА. Бългатите сме разумни, ние сме стара и "гърмяна" нация. Не ни интересуват "Die Welt"и Walstreet journal", не! Те са ЗА ВАС, ПРОДАЖНИЦИ четете и пълнейте. Файда от това обаче не чакайте.
цитирай
2. josarian - Нека уточним, че от 99 години Русия е Империя на Злото, включително и днес, по времето на Путин.
22.02.2016 14:20
morskipesni написа:
където ЗЛОТО Е минимално. След квадрилионите хибридни лъжи на Запада, изкривяването на Истината, неистовите опити за затриването на Историята ни, плоските клевети и масираната янко-ислямиста пропаганда, няма накъде- ще се държим за Русия и ще симпатизираме (умерено) на Европа, блудницата. Инстинкт на оцеляване- понеже инак идат ПО-ЗЛОВЕЩ ОТ РОБСТВО ЯНКИО-КОЛОНИАЛИЗЪМ, ИСЛЯМИЗАЦИЯ, ЗАБРАВА. Бългатите сме разумни, ние сме стара и "гърмяна" нация. Не ни интересуват "Die Welt"и Walstreet journal", не! Те са ЗА ВАС, ПРОДАЖНИЦИ четете и пълнейте. Файда от това обаче не чакайте.

цитирай
3. schumpov - Толкова приказки за нищо !!!!!
09.05.2017 16:08
Толкова приказки за нищо !!!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626266
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031