Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2014 19:17 - Нашата България – преди и сега
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1537 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 06.05.2014 19:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Youlia Berberian-Maleeva 

България е била изправяна пред навлизането на бежанци на нейна територия и e прокуждала бежанци от своята територия няколко пъти в най-новата си история. Ще разкажа за няколко от тях, в които, по стечение на обстоятелствата, аз или семейството ни сме били участници.
На две последователни вълни – след Абдулхамидовото (1896г.) и младотурското (1915г.) кланета се извършва масово преселение на арменци в България. Прокудени от родните си домове, те влизали в България на кервани в продължение на години: майки и бащи, без децата си, избити в клането; деца без родителите си, избити в клането...Бежанци...Стотици хиляди! Голи, боси, окървавени. Без документи.
Тогава в България не е имало Агенция за бежанците, нито пък приюти за временно настаняване. Не е имало и ДАНС. Самата ни държава е била тежко пострадала от войни, населението е тънело в мизерия. Но е имало църква, имало е Български червен кръст. Българите са били добри и състрадателни. Държавата също е била много добра – на стотиците хиляди бежанци, които само са искали да преминат през територията й, за да търсят из Европа и Америка новите родини на своите неродени деца, България е дала свободен коридор за преминаване. Снабдила е бежанците с нансенови паспорти(Нали не сте забравили, че тогава всичко се е вършело на ръка?). На тези, които решили да се възползват от гостоприемството на местните жители и да забравят „предишни неволи и днешни беди”(по Яворов), правителството на Ал.Стамболийски дава, през 1923г., българско гражданство.
Какво благородство! Какво човеколюбие!
На арменските бежанци България се сторила като късче от рая. Така са ни разказвали нашите баби и дядовци. Освен, че в нея вече царял мир, магазините били пълни с храна: „В месарниците висяха цели заклани животни...” (Това ме е впечатлило, това съм запомнила).
И ни научиха, че за да се отблагодарим на България, трябва много да я обичаме.
Така и направихме. Думата България стана свещена за нас.
Големият български поет Пейо Яворов, самият той страдалец, написа стихотворението „Арменци”, с което възпита в състрадание много бъдещи поколения:
„Изгнаници клети, отломка нищожна
от винаги храбър народ мъченик,
дечица на майка робиня тревожна
и жертви на подвиг чутовно велик –
далеч от родина, в край чужди събрани,
изпити и бледни, в порутен бордей,
те пият, а тънат сърцата им в рани, и пеят,
тъй както през сълзи се пей.”
Издигнахме му паметник в Борисовата градина, с който благодаряхме не само на него, но и на целия български народ за проявената добрина.
Минаваха години. Въпреки, че инстинктивно се съпротивляваха на неизбежната асимилация, като се женеха помежду си или пък запазвахме бащините си фамилни имена, ние с гордост се наричахме „български арменци”. Вече не бяхме бежанци, а част от живата плът на бълг.народ, от неговите работници, занаятчии, интелектуалци и войници, музиканти и спортисти. За да не забравим езика си, построихме училища. Построихме и църкви. България беше станала вече наш дом. Беше ни хубаво у дома.
Но ето, че изведнъж комунизмът нахлу в България със съветската окупация на 9 септември 1944г. Разтури черквите ни, затвори училищата ни, нарече фашисти нашите бащи занаятчии. Какво бе станало в България, която само преди година бе спасила от германските концлагери 48 000 български евреи, а през есента на 1944г. вдигна „по списък” петдесетина свои граждани арменци и ги запрати по съветските лагери и затвори за да не се върнат никога от там?
Много и различни поробители ги бяха тъпкали векове наред, но свободолюбивият дух у арменците не умираше. И се застягаха за ново преселение.
Да, но „народната демокрация” беше затворила границите на България.
Тогава арменците (а също турците и евреите), използваха някакви разпоредби на ООН за право на избор на ново местожителство като насилствено изселени от родните си места и хукнаха, в средата на миналия век, да напускат България. А тя буквално ни изгони, като ни прибра документите за самоличност. Ливан ни приемаше като политически бежанци...
Летище „София” и гара „София” станаха сцени на нови семейни трагедии. Тръгвахме в една посока, почти като бегълците „изменници на Родината”, и връщане назад нямаше. Прощавахме се с баби и дядовци (те не искаха да ни тежат в новия ни живот), със скъпи хора,които, тогава бяхме сигурни, че никога няма да видим пак. Милиони българи ни завиждаха, че се измъкваме от лапите на комунизма, но прощаването с България беше трагедия, която остави белег върху всички ни.
(В спомените си Силви Вартан разказва за отпътуването им с влак и как с ужас изчезвала бялата кърпичка на любимия й дядо, който й махал за сбогом...)
В наши дни в България потърсиха убежище около 2-3 хиляди бежанци от Сирия. Те също бягат от зъл и силен враг. Те бягат с дрехите на гърба си, с бременните си жени, с оцелелите си стари хора, с оцелелите си деца, с оцелелите си бебета. Колко ли са умрелите по пътя...Най-после се добират до границите на България и...попадат зад решетки, при много тежки условия, с 2лв. за храна на ден.
Мили Боже, не виждаш ли...
Той вижда. Но Той ни е учил да бъдем добри и разчита/вярва на/в нас.
А ние какво направихме? Обвинихме бежанците във всички възможни грехове – били болни, носели зарази, щели да ни струват много пари (Европа не ни давала), имало и терористи.
Добре, може и така да е, но нали все пак са хора? Не можем да подслоним 2-3 хиляди човека? Турция, Ливан, Германия и Швеция приютяват милиони. За мен лично е трудно да си представя бедствие от подобен мащаб. Ясно е, че в тези държави институциите работят, съобразявайки се с нормите на ООН и ЕС. Службите им за сигурност също работят!
Често се оплакваме, че много българи напускат България (Слава Богу, че границите са отворени!), защото тук животът не им харесва. Сега у нас идват други хора, на които тук им харесва. Мирно е. Между тях има хора образовани, специалисти. Те искат да работят. Можем да ги приобщим, така че техните деца да станат следващите добри граждани на нашата държава.
Раздухваната омраза към тях преминава всякакви норми на хуманност.
Аз знам кой раздухва тази омраза.
Това са хората, които не са чели Яворовото „Арменци” и в час по български език и литература са им писали тройки по милост.
Моля се на Бога това учебно помагало по милосърдие да не бъде изхвърлено от учебната ни програма.
Ако някой не знае – има и такава дискусия...
www.facebook.com/youlia.berberianmaleeva/posts/494042657390990

Гласувай:
2
21. schumpov - Да, какво се случи с България. Ре...
06.05.2014 20:56
Да, какво се случи с България. Революция. Комунизмът победи.
Един културолог обяви , че лошите розовци били селски фашисти. С думите фашизъм и фашисти, комунистите оправдаваха своите престъпления. Не само в Розово, в цяла България върлува червен селски комунизъм - терор, терор, терор - както ги учеше Ленин.
цитирай
2. ssvetozar - Доста е грозно
06.05.2014 21:04
Една небългарка да учи българите какво да правят със собствената си държава.
По името на блога Ви виждам че и Вие сте арменец. Не мислите ли, че дължите на българите поне малко уважение и благодарност за приемането на арменските бежанци навремето, вместо да играете ролята на пета колона ?
цитирай
3. kostadin - Не е нужно да ни уважава Той първо не ...
06.05.2014 22:18
Не е нужно да ни уважава Той първо не знае ,че по всички международни спогодби тези прехвърлени умишлено от Турция т. н. "сириици" не са бежанци.
А нашите дълновидни власти са ги препратили в мюсулманско село .
И защо 6 000 000 България ще прибере около 15 000 човека от най различни мюсулмански страни ,като една Германия прие само 1000.
При това за нашият беден народ няма такива издръжки -пари ,храни ,медиц и др . помощи ,а за тези специални сириици има
цитирай
4. josarian - Не, не съм арменец, но бих могъл да бъда.
06.05.2014 23:17
ssvetozar написа:
Една небългарка да учи българите какво да правят със собствената си държава.
По името на блога Ви виждам че и Вие сте арменец. Не мислите ли, че дължите на българите поне малко уважение и благодарност за приемането на арменските бежанци навремето, вместо да играете ролята на пета колона ?


Но другото е по-важно - ако навремето тези селтаци от Розово бяха посрещнали арменци, бягащи от кланетата, сигурно пак биха постъпили така. За мен те си остават прости питекантропи. Само едно детенце ги отсрами, казвайки че и те са хора като нас и имат деца и трябва да им се помогне. Срам, срам и резил...
цитирай
5. josarian - Тъпунгер, избягай в Северна Корея - там е Рая за такива като теб - ще те приемат радушно, като беглец от лошия капитализъм.
06.05.2014 23:21
kostadin написа:
Не е нужно да ни уважава Той първо не знае ,че по всички международни спогодби тези прехвърлени умишлено от Турция т. н. "сириици" не са бежанци.
А нашите дълновидни власти са ги препратили в мюсулманско село .
И защо 6 000 000 България ще прибере около 15 000 човека от най различни мюсулмански страни ,като една Германия прие само 1000.
При това за нашият беден народ няма такива издръжки -пари ,храни ,медиц и др . помощи ,а за тези специални сириици има


И трева ще ти накосят да рупнеш, и ще послужиш 10 години в армията им ангария - пък може и срещу хамериканците да повоюваш. Накрая ще се пенсионираш с шепа ориз и две бали сено месечно.
цитирай
6. nkf - Има голяма доза манипулация в пи...
08.05.2014 11:35
Има голяма доза манипулация в писанието на Юлия Берберян и точно това е лъжичката катран в кацата с мед от ценности и уж хуманистични подбуди. Първо: в международно правен аспект тези сирийци НЕ са бежанци - бежанци са в Турция, но не и в България. Тук те са нелегални мигранти, като повечето от тях са извършили състав на престъпление по НК, защото незаконното преминаване на държавната граница е престъпление. После: само една трета от тези мигранти са сирийци, а останалите - от Мали, Нигерия, Тунис, Афганистан и т.н. - това не са бежанци, в никакъв случай! Не е уместно да се сравняват бежанците арменци от началото на 20-и век с нелегалните мигранти от Леванта и северна Африка, поради големите цивилизационни, културни и расови различия. И тези различия бързо се проявиха - всички станахме свидетели на опити за убийства, изнасилвания, грабежи, хулиганско поведение, дръзко незачитане на обществения ред. Та - въпросът е: кое налага България да бъде разграден двор, в който свободно влизат нелегални мигранти, за които не е ясно дори от къде идват? Кое налага да не се спазват международните договори, дефиниращи това що е "бежанец", конституцията на България и законите? И в крайна сметка нали уж цялата власт произтича от народа, той е суверен, а същият суверен бива обвиняван в какво ли не, след като се е произнесъл за това кой иска да живее на негова територия и кой не / имам предвид частният случай в село Розово/. Правата, свободите и задълженията произтичат от законите и правовия ред, а не от теоритичните и мъгляви абстракции на доведения до краен нихилизъм хуманизъм! Освен това малко е неуместно Юлия Берберян да влиза в ролята на жертва на комунизма! Нелепо е! Нелепо е и да се говори за мизерия в България до 1944 г.. Мизерията и недоимъка в България го докараха комунистите, ама едва ли Берберян е разбрала това, най-малкото защото е била по-скоро в групата на "оравоимащите".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3028697
Постинги: 1550
Коментари: 4960
Гласове: 4807
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930